V Nitre je nová čokoládovňa s kaviarňou

Vo februári sme písali o pralinkách z malej dedinky pri Nitre. Dnes má táto prevádzka vlastnú kaviareň a cukráreň v strede mesta. Boli sme sa pozrieť a ochutnať.

Cukráreň Guteva na Hodálovej v Nitre

Guteva sídli v malom rodinnom dome na rohu Hodálovej a Fraňa Mojtu, kúsok vedľa je rieka a nábrežie na prechádzky. Prekvapujúce je, že má vlastné a pomerne priestranné parkovisko. K cukrárni patrí aj pekne upravené okolie s vonkajšou terasou. Škoda, že v letných mesiacoch na nu pečie slnko a je tam horúco. V kombinácii s chladnými zákuskami a čokoládou to nie je dobrá kombinácia. Zaujímavá bude určite v prechodných mesiacoch a pri horšom počasí.

Vnútri vás privíta interiér s pekným drevom a niekoľko vitrín. V jednej sú zákusky, v druhej zasa pralinky. Iba zmrzlina nie je ich vlastná, ale od známej rozšírenej značky.
Medzi zákuskami spoznáte asi len klasické krémeše, väčšina ponuky sú tortové rezy rôznych chutí a naspodu sme videli aj pár ovocných pohárov.

Nugátový tortový rez

S milovanou sme si objednali nugátový tortový rez (2,40€), medový krémeš (0,80€), hruškový košík (0,80€) a krpcovi maslový croissant (1,10€). K tomu espresso (1,20€) a cappuccino (1,50€). Dve obsluhujúce slečny boli trochu neskoordinované, pretože našu objednávku brali pri takmer prázdnom podniku obidve naraz. Napriek tomu boli ochotné a usmievavé, snažili sa poradiť s výberom zákuskov a prihovorili sa aj nášmu malému šintérovi.

Košíček s hruškovou šľahačkou mal šmrnc, bol svieži aj pekne dozdobený.

Košíček s hruškovou šľahačkou a medový krémeš

Ako prvé sme ochutnali klasiku – krémeš. Jednoznačne vyššia liga. Dobrá šľahačka a navrchu chutná tmavá čokoláda, žiadna hnedá cukrová poleva. Košíček s hruškovou šľahačkou mal šmrnc, bol svieži aj pekne dozdobený. Nugátová torta mi vzdialene pripomínala cheesecake skrížený s panna cotou, chuťovo dobré, ale predošlé zákusky nám chutili viac. Jednoznačne vyhral krémeš.

A akú robia kávu?

Espresso

Cappuccino

Káva bol mix. Podávajú menej známu taliansku značku Caffé Perú. Espresso sa im podarilo takmer ukážkovo, oriešková crema a jednoduchá chuť.

Pri cappuccino bola snaha urobiť ho správne, biela pena mala tmavý okraj. Len škoda, že trochu prešvihli teplotu mlieka. Na druhej strane bolo chuťovo vyvážené. Ich zmes vyznieva lepšie v kávových nápojoch ako v espresso. Potešilo, že ku káve podávali aj ich pralinky a obligátny pohárik vody.

Hodnotenie

Slušné cukrárne sa vytratili prakticky na celom Slovensku a v Nitre tiež dlhodobo chýbajú. Guteva nás potešila, hneď niekoľkokrát. Veľmi slušné a chutné zákusky, snaha o dobrú kávu, detaily, interiér aj upravený vonkajšok. Sladkosti nie sú síce také nápadité ako povedzme v Monsalvy v Piešťanoch alebo u Laurenta v Bratislave, ale zato poctivo urobené. V meste však konkurenciu nemajú.

Podnik má navyše dobrú polohu pri nábreží rieky, takže môžete zakončiť romantickú prechádzku práve tu. Veľké parkovisko mi trocha vŕta v hlave, ale ak si podnik povedzme objedná väčšia spoločnosť na poobedňajšiu rodinnú kávičku so zákuskami, určite bude mať pohodlný dovoz. Tipujem, že cukráreň budú najviac navštevovať slečny a dámy, v takom prípade by bola možno lepšia šarmantná mužská obsluha. Ale to je možno len môj pocit…

Za celú objednávku sme spolu zaplatili 7,80€.

Guteva Choco & Cake
Hodálova 1
94901 Nitra
www.guteva.sk

Share on FacebookTweet about this on TwitterPin on PinterestEmail this to someonePrint this page

Komentáre (12)

  1. martina

    Po nedavnom rozhovore s riaditelkou hygieny a zisteni podmienok ,ktore sa kladu na cukrarensku vyrobu ,sa tomu zmiznutiu slusnych cukrarni vobec necudujem ..smutna realita :(
    Kazdopadne,tesim sa ,ze Guteva to ustala a uz sa neviem dockat degustacie :)

    Odpovedať
  2. Presne tak…ako vraví Martinka… spraviť poctivú cukráreň môžeš len vtedy , kedď sa ti podarí preliezť všetky polená , ktoré ti naša legislatíva a ostané inštitúcie hádžu pod nohy…. jo a musíš mať výučný lisť…alebo aspon hotelovku, či nejakú potravinársku…tak ….

    Odpovedať
  3. Boli sme este pred Viktorom, espresso nebolo takto spravne pripravene, takze som rad a je vidno, ze sa slecny zlepsili :) Mame sa na co tesit pri dalsej navsteve. Po zruseni Zicca v Centro so zakuskami od francuza neexistovala pre nas cukraren, do ktorej sme boli ochotni ist na kolacik. Ked uz mam z niecoho priberat, musi to stat za to!!! Teraz sa to dufam zmenilo a vydrzi to. Nedosahuje to sice uroven tych zo Zicca, ale na slovenske pomery je to velmi slusne. V tych nasich kolacoch, resp. poharoch boli nejake kusky, ktore boli na moj vkus prilis sladke, ale Viktor v tych svojich nic take nepostrehol, takze si treba len spravne vybrat :) A pralinky – tie mi chutili moooooooc :)

    Odpovedať
  4. Vdaka za tip Viktor.
    Mam jednu otazku a zaroven narazku na kavickovanie.
    Ake tam robia milk-shaky? (ak vobec)
    Ked tam nabehnem s detmi, tak je pre mna taka info dolezitejsia, ako ta o kave.
    Ako dospely sa dokazem povzniest nad pripadne nedostatky okolo jedneho produktu.
    Ale sklamanie deti by ma mrzelo viac ako jedna ….na kava.

    Kvalitny milk-shake z cerstvych surovin (zrele a vonave banany, jahody, maliny, cokolada, vanilka…) by ma prekvapil a potesil ovela viac, ako akakolvek kava.
    Tu si totiz v ramci mesta dokazem najst.
    Kvalitny milk-shake nie, bohuzial.
    Dokonca by som si ju na ukor dobreho milk-shaku s radostou odpustil.

    O kvalitnej domacej nepraskovej zmrzline a naslednom zmrzlinovom pohari sa da tiez uvazovat. (maju, nemaju?)

    Vacsi popis vyberu z ponuky by bol jednoducho fajn.
    Spice s vajecnym likerom, rolady (cokoladove, orechove, kavove, ovocne…), veterniky, kavove zrna, rezy, suche pecivo….?
    Fakt neviem co je v ponuke.
    Je fajn vidiet fotky toho, co ste si objednali vy, ale fotky vasich kaviciek (opatovne a zbytocne, vratane ich opisu) by som nahradil fotkami a opisom sortimentu.

    Mozno som prilis narocny, ale som odchovany na socialistickych cukrarnach.
    Takze pri zmienke cukraren sa mi evokuju spomienky na vyber v nich.
    Ale som ochotny zlavit z vyberu na ukor kvality.
    Predsa len, limitom vyberu je aj velkost priestoru, to je pochopitelne.

    Nech je to ako chce, Guteve dakujem za snahu a prajem vela spokojnych zakaznikov a Viktorovi za (zda sa) dobry tip.

    Jedna technicka pre martinku:
    Naroky na cukrarensku vyrobu su sice nenormalne, ale nema to takmer nic s cukrarnami.
    Cukrarnam stacia skladovacie priestory.
    Mozu si dat vyrabat tovar u externeho dodavatela.
    Mozu si dokonca aj urcit suroviny, velkosti, gramaz, jednoducho kvalitu produktu.
    Aj za sociku bola v meste 1-2 vyrobne a odtial sa rozvazalo do celeho mesta a casto aj okolitych dedin.
    Vdaka tomu bol velky vyber a kvalita veru nebola zla.
    Kolko mas dnes vyrobcov v jednom meste?
    Ovela viac, staci si vybrat.
    Problem bude asi niekde inde.
    Jeden na ilustraciu.
    VLASTNE priestory v LUKRATIVNEJ(= vela zakaznikov) casti mesta a nasledna chut prevadzkovat v nich cukraren.
    Najmy su totiz casto krat likvidujuce.
    Ked si zratas dost vysoke sezonne rozdiely v prijme, nie vysoky profit, naklady na energie, ludi…
    Naozaj sa nedivim nedostatku kvalitnych cuktarni, venujucich sa vyhradne cukrarstvu.

    Odpovedať
    1. Milan, mas pravdu, niektore veci som si skratka nestihol vsimnut, lebo som mal plne ruky práce s malým. Co ma privadza k poznaniu, ze recenzie u nemozem pisat z rodinnych vyletov.
      Niektore veci som dodatocne zistil a doplnil do clanku. Sejky nemaju ale vraj budu mat. Ponuka bola zamerana hlavne na tortove rezy, par ovocnych poharov a z klasiky tie kremese. Zvysok pralinky.

      Odpovedať
    2. Dik za doplnenie.
      Plne ruky prace s malym plne chapem, tiez som si tym presiel….
      Dam ti tip.
      Urob co najviac fotiek, vzdy dokazu ozivit pamat a daju sa urobit rychlo.
      S fotkami vo „vrecku“ si uz mozes kludne uzivat rodinku a vychutnavat objednane dobroty.
      Doma uz len poukladas fotky a doplnis komentar.
      Este raz dik.

      Odpovedať
  5. Po tejto recenzii som sa rozhodol ísť aj ja s drahou na ochutnávku. V prvom rade chválim umiestnenie aj zariadenie, výborné parkovanie, veľmi pekné prostredie vonku. vnútri voňal drevený nábytok a na pár drobností, bolo všetko čisté.
    Problém ale nastal pri objednávke. Slečnám sa zjavne nechcelo prísť k stolu, keďže po príchode sme sa po chvíli hľadania usadili hneď oproti vitrínam. Ich vymenené pohľady a letmé podanie pera a poznámkového bloku s odvrčaním a odfúknutím si mohli odpustiť. Cítil som sa, že som urobil niečo zlé, ako malý chlapec. Problém 2 nastal pri samotnom objednávaní, drahá si dala minerálku, ja som si dal espresso, nechal som na nich, čo mi prinesú, priniesli mi nakoniec slovenské veľké presso, možno moja chyba, keďže v nápojovom majú piccolo, a ja som vlastne chcel to :)
    Ďalšia záležitosť sa týkala výberu dezertov a praliniek. Od rána som mal chuť na niečo sladké a preto som sa sem tešil, znova ako malý chlapec, keď sme išli s otcom do cukrárne. Tentoraz som sa vybral priamo k vitríne a snažil som sa od slečien dozvedieť, ktorý zákusok si mám vybrať. Po ich pokrčení plecami, sme sa rozhodli pre prepadnutú tortu s jogurtom a nugátový rez. Torty boli výborné, nemám námietky. Samozrejme sme vyskúšali aj pralinky. Po mojej prosbe aby nám vybrali tmavé varianty tých najlepších, čo majú, som sa po ďalšom pokrčení pliec rozhodol pre niekoľko. Pamätám si len mätu, čaj, čili, kandizovaný vlašský orech ?, pomaranč a niečo ďalšie. Mám veľmi rád sladké a čokoládu, preto som sa na pralinky tešil až príliš. Trochu ma svojou chuťou sklamali, nevýrazná „plnka“, sa konala asi vo všetkých prípadoch, najviac na to asi sedí poznámka mojej drahej: „My sme mali mätu a čili ? Kedy ?“..proste trochu viac výraznosti by to chcelo, je to ale len môj osobný pohľad.
    Najviac výčitiek ale smeruje k trochu unudenej obsluhe, ktorá sa prejavila pri platení. Mali sme niekoľko praliniek, 2ks zákuskov, 2 minerálky, kávu, takže účet bol cca 11-12€, čo nie je zrovna málo, avšak raz za čas si človek môže ujsť. Rozhodol som sa platiť pri pulte a na účet som čakal cca 4 minúty. Nezdá sa to, ale je to dosť, problém mali slečny s nahadzovaním do registračnej pokladne, keďže asi 3-krát sa im podarilo nahodiť niečo iné.
    Aby som to zhrnul, moje najväčšie výčitky smerujú k obsluhe, je trochu pomalšia, hektická, veľmi nevedia, čo predávajú a trochu viac komunikácie ako aj nezabudnúť „dovidenia“ každému hosťovi.
    Odporúčam ale vyskúšať túto cukráreň, možno budete mať iný názor ako ja.

    Odpovedať
  6. Zakusky su dobre, je tam snaha o nieco nove nez stare klasiky. My sme chutnali vynikajuce zakusky v Galante v Nugetke. Je to pekna,
    novootvorena cukraren a zakusky su velmi originalne, designovo
    krasne a mimoriadne chutne. Chodi tam okrem nas aj plno dalsich
    nitrancanov, fakt sa oplati.

    Odpovedať
  7. d.kadence

    Som velmi rada ze som natrafila na tento clanok nakolko sa tento vikend chystam domov a uz viem kam sa povedu moje kroky. Videla som ze ten domcek prerabaju no popravde som si myslela ze tam bude dalsi salon, pizzerka alebo take nieco. Vysledok ma rozhodne potesil viacej pretoze konecne je v meste poctiva cukraren a po precitani komentov dufam, ze nebudem sklamana. Po navsteve podam hlasenie :)

    Odpovedať
  8. Liliana

    Ze by nazov bol inspirovany znackou cokolady Godiva? Kazdopadne, palec hore, o dovod viac navstivit Nitru.

    Odpovedať
  9. Miesto dobre, vyber zakuskov ok, ale obsluha uplne nanic. Navyse 2x sme od nich mali tortu a pri vyzdvihnuti nam ju ani prvy ani druhy raz nechcela slecna nablokovat. A to sa mi zda nefer pri sume 60-80€ za tortu, vravim si ok, tak mi ale dajte zlavu 20%!!! Slecna nakoniec velmi neochotne nablokovala. Od zaciatku na nej bolo vidno, ze to ma proste orikazom od majitela, ze torty sa neblokuju a hotovo. Stalo sa to 2x s odstupom roku.
    BTW: K tej torte, doteraz neviem, preco sme vobec objednavali tu druhu. Uz by som to nerobila, aj ked ma pani, ktora ju robila presviedcala, ze preto je taka draha, lebo ide do nej draha cokolada a pod. No poviem Vam, ze chutovo je velmi, ale velmi podobna akejkolvek za 30€.

    Odpovedať
  10. Pajusko

    Mozno, keby nad terasu vysadili dva-tri vacsie stromy, po case by poskytli tien aj pohodu. A kyslik.

    Odpovedať

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *