Úplne normálna Gorila.sk Urban Space

Kaviareň uprostred kníhkupectva nie je žiadna novinka. Táto konkrétna uprostred Bratislavy však vyniká viacerými detailami.

BarKníhkupectvo Gorila.sk Urban Space nájdete v obchodnom dome Dunaj, na námestí SNP. Keď vojdete, môžete sa prakticky hneď usadiť, prípadne výjsť na pódium a odtiaľ pozorovať ruch ulice. Po usadení je na čo pozerať a je toho pretlak. Cukorničky v zaváraninových pohároch, rôzne kožušinové taburetky, stoly z paliet a tehličková stena. Kávičkár si všimne iné detaily. Napríklad „rampu“ na filtrovanú kávu alebo banky na vac-pot.

Gorila Urban Space

V podniku podávajú jednoduché jedlá, zákusky a samozrejme nápoje. Ako prvé som ochutnal espresso (1,69€). Na stôl mi prišla šálka z mimoriadne hrubého porcelánu, dávka skôr kratšia a crema jednotnej farby. Po prvom ochutnaní som sa začal s úsmevom škľabiť, príjemne kyslá a ovocná chuť. Ak ste zvyknutí na talianske zmesy, tu si zrejme nepošmakujete. Ale ak vám vyhovuje stredné praženie a ovocnejšie chute, potom ich nájdete práve tu. Kávu sem dodáva pražiareň Green Plantation.

Espresso

Pri druhej návšteve sme s kamošom ochutnali filtrovanú kávu, čaj, krémeš a slivkový koláč s mrveničkou. Káva mi chutila, len šálka bola z jednej strany pooblievaná a zle utretá. Krémeš mi veľmi chutil. Bol na maďarský spôsob, teda bez šľahačky, ale mám pocit, že som ju predsalen cítil vo vanilkovej pene.

Čaj prišiel v peknej konvičke a s presýpacími hodinami. Čašníčka nás upozornila, že keď dobehnú, treba čaj precediť. Slivkový koláč bol tiež v poriadku. Kamarát si vypýtal med, priniesla mu ho v miniatúrnej zaváraninovej fľaštičke.

Filtrovaná káva a krémeš

Krémeš

Niečo malé na zahryznutie

Pri tretej návšteve som si dal baba ghanoush (2,90€) a znova espresso. Čo mi pristálo na stole vyzeralo sľubne. Baklažánový dip bol akurát pooblievaný olejom, navrchu mal nasekanú rajčinu, k nemu čierne olivy a 3 plátky arabského chleba. Jedlo neurazilo, ale vytýkam mu nedostatok chute. Z líska som mal pocit, že jedlá dochucujú poriadne a ak si napríklad neprajete cesnak, máte sa ozvať. Tak sa ozývam, že tu som necítil ani cesnak, ani nič iné. Len príliš jemné baklažánové pyré. Čakal som aspoň chuť po grilovaní.

Baba ghanous

Arabskému chlebu by tiež prospel kratučký pobyt na vyhriatej platni. Nevravím, že bol starý, ale prehriaty by chutil omnoho lepšie. Ďalšia alternatíva je opiecť ho nasucho a do chrumkava. Nátierky by sa nimi dobre naberali do úst.

Záver

Možno ste si všimli, že som takmer nespomenul personál. Z neho som mal najviac zmiešané pocity. Napriek nazvime to „zrelaxovanej“ atmosfére, som viackrát čakal na prvé objednanie. S platením rovnako. Nakoniec som to vždy vyriešil rovno pri bare. Úsmev som zažil len raz.

Celkovo som nemal jednoznačný pocit, či tu obsluha chodí ku stolom alebo sa objednáva pri pulte. So štyrmi ľuďmi na pľaci o to menej pochopiteľná vec. Osobne by mi vôbec nevadilo, ak by sa objednávalo pri bare a personál by objednávky iba vynášal. Myslím, že v tomto type podniku nie je nutné, aby sa čašník prišiel 10x opýtať, či nám chutilo. Naopak, skôr sa tu zahrabete do knihy (logicky…), myšlienok alebo debaty s priateľmi.

Dokopy som z podniku mal skôr dobrý pocit. Je to momentálne jediné miesto v centre, kde si viete dať kávu pripravenú alternatívnou metódou a priamo od pražiara. Navyše v zatiaľ v rovnomernej kvalite. Pre mňa aktuálne najlepšie miesto na kávu v centre. Páčili sa mi aj niektoré milé detaily a slušný výber časopisov na prelistovanie. Všimol som si tiež, že stojan na bicykle je vo vnútri, takže majitelia sa o ne nemusia báť.

Vrátim sa sem kedykoľvek, keď budem mať chuť na filtrovanú kávu alebo malý zákusok. Viem si tu celkom dobre predstaviť aj malé pracovné stretnutie.

A propós, bistrá…

Možno ste prejedení všetkými novými bistrami, ktoré v poslednom čase vyrástli v centre mesta. Väčšinou majú prívlastok hipsterské, s lokálnym podtónom trápne-trendové. Dospeli sme až tam, že ľudia frflú už aj na limonády, sendviče a domáce koláče. Myslím si, že tieto podniky nie sú ani hipsterské a už vôbec nie trendové. Sú normálne a mali tu byť už dávno.

Budem za mudrlanta, ale podobnú kaviareň ako Gorila Urban Space som napríklad zažil 11 rokov dozadu v kníhkupectve a antikvariáte Berkelouw uprostred Sydney. Nikto to vtedy nenazýval hipsterské, chodili tam bežní ľudia na bežné veci, aké predávali v hocijakom inom bistre na okolí. Turkish bread, avocado dip, banana bread a flat white.

Neviem ako vy, ale mne úplne stačí vedieť, že podnik má jednoduchú ponuku a vie ju pripraviť viacmenej v rovnomernej kvalite. To nemala byť chvála priemernosti. Skôr kritika prehnanej kreativity dovedenej do absurdity. Zo strany hostí aj tvorcov konceptov. Fakt nechápem, prečo si našinec nevie užiť podnik len tak, bez nálepkovania, sledovania okolia alebo iného pocitu osobnej urážky.

 

Share on FacebookTweet about this on TwitterPin on PinterestEmail this to someonePrint this page

Komentáre (28)

  1. Viktor a teraz ťažká otazka. Kam na dobrú „taliansku“ kávu v Bratislave . Čiže nie ovocnú, ale čokoládovo oriešovú chuť?

    Odpovedať
    1. Cafe Trieste? Tam je dosť dobrá. Tie ovocné v Gorile nechutia ani mne. Na môj vkus sú strašne kyslé. Mohli by mať aspoň jednu pre „bežných“ konzumentov, ktorí ale majú radi dobrú kávu..

      Odpovedať
    2. Renáta

      @MKeseg Skúste Caffe Trieste, Floriánske námestie 1. Objavili sme ich cca pred 2 rokmi najskôr v Tatranskej Lomnici a po pokecaní s majiteľom chodíme k nim kupovať zrnkovú kávu do tejto kaviarne.

      Odpovedať
      1. Určite pôjdem vyskúšať. Na oplátku moje tipy. Kaviareň v obchodnom dome Atrium (Einstainova ulica) a potom poprípade káva v reštaurácií Da Cono (Za tehelnou a Račianska)

    3. Skús možno U Kubistu – majú tiež na slovensku praženú kávu, ale tak klasickejšie, tmavšie. pre čokoládovo orieškových fanúšikov odporúčam :)

      (pražiareň je myslím 9 gramms coffee)

      Odpovedať
      1. Myslim, ze maju Costadoro (ITA), ale je mozne, ze Mayo Galuska ich upgradoval na svoju vlastnu 9gramms

      2. Naposledy ked som tam bol, kava nebola zla ale nepovedal by som „cokoladovo-orieskova“ tiez mi prisla lahsie prazena i ked nie az tak ako GP

  2. Našinec je tvor veľmi zložitý. Kým 5 rokov dozadu by v podobnej kaviarni v Bratislave odpadol a spieval ódy, dnes si radšej zafrfle.

    Odpovedať
    1. Vďaka Bohu – naznačuje to, že ľudia konečne začali vyhľadávať kvalitu a neuspokoja sa s málom.

      Odpovedať
  3. ludia frflu lebo stale nie je normalne zajst si na kolac ci kavu von (mimo obedoveho menu za stravaky) a nie je sa comu ani divit pri slovenskych platoch, s inou kupnou silou v Sydney je aj iny pristup ludi k navsteve takehoto zariadenia

    na Slovensku by som to pravdepodobne kritizoval obdobne, kedze dat 1.7EUR za malicku salocku kavy ci 3EUR za kusok arabskeho chleba a baklazanu mi nepride ako zrovna dobry deal pokial niekto nema plat povedzme aspon 1300-1500EUR (co nema ani vacsina v BA), takze sa niet co divit ludom ze ofrflu nejaky obycajny kolac v bistre za 2EUR ked maju plat 700-1000EUR (v tom lepsom pripade), to si radsej ten kolac ci arabsky chlieb s baklazanom pripravim doma bez toho aby som bol cool medzi slobodnymi 20tnikmi resp. este 30tnikmi

    nechaj ludom ich nazor, ty mas jeden nazor, niekto iny moze mat iny nazor a nikto netvrdi ze je len jeden z nich spravny, kto chce kritizovat nech si kritizuje, kto chce chvalit nech si chvali…

    Odpovedať
    1. Nemam nic proti tomu, ak ma niekto iny nazor. Ale na druhej strane celkom jasne som pocul, ze ludia najprv 10 rokov pindali, ze tu nic neni. A ked sem konecne nieco prislo, tak pindaju aj na to. Podla teba je normalny takyto samonasieraci zvyk? Mozno je, ja neviem, ale prijemne sa mi v nom teda nezije.

      Ku kolacu – vsetko si vies doma spravit sam a lacnejsie, to ale nie je podstata kaviarne, ze? Mne staci, ak mam dlhy den mimo domova a v nom navyse niekolko stretnuti, ze si mam kde dat dobru kavu a nieco male na zahryznutie. Rozumej, nie cokoladovu tycinku na pumpe, hambac v smradlavej budke alebo utralacne denne menucko. Cool si odmyslim, precitam si popri tom casak, lebo sa mi chce a som nanho zvedavy.

      Odpovedať
      1. Myslim, ze sa staci prejst po meste a viacmenej to vystihuje celu tu „prijemnu“ naladu v spolocnosti. Kolko ludi vidis s usmevom na tvari? Maximalne tak rehotajuce sa pubertacky. Ludia nefrflu len v kaviarnach, ale vlastne vsade. Takze suhlasim a tiez nechapem cely ten negativizmus.

      2. Markoff

        je to jednoduche, kym budu platy na Slovensku ake su, tak navsteva kaviarne nebude normalna zalezitost pre normalnych ludi (vacsinu), kedze ratam ze ceny dole nepojdu aby zodpovedali SK platom, skor platy musia ist hore, potom sa niet co divit ze ludia pre ktorych navsteva kaviarne nie je beznou zalezitostou ju oznacuju vsemoznymi privlastkami, co ale tebe ci majitelovi kaviarne moze byt uplne jedno ak si najde svojich zakaznikov

        ludia budu pindat vzdy, nikdy im nebude nic dobre a tak je to spravne, inak by sme ustrnuli vo vyvoji keby sme sa uspokojili s tym co mame, myslis ze ludia v krajinach s vyssim zivotnym standardom nez ma Slovensko nepindaju? rozdiel medzi Slovakmi a inymi narodmi je v tom ze Slovaci to este stale zatial robia uprimnejsie a okatejsie a este nemaju zapadne sposoby usmievat sa a mysliet si v hlave svoje s nechutnou pretvarkou ako sa nosi na tom pozitivnom pokryteckom zapade, kde je uprimny Slovak za nevychovanca

        zmena myslenia aby ludia brali veci pozitivnejsie vyzaduje generacie, snad necakas ze 25 rokov po oficialnom pade komancov bude spolocnost radikalne ina, ine krajiny si tymto nemuseli prejst resp. mali podstatne viac casu vyvinut sa tam kde su, tak necakaj zazraky na pockanie. to Slovensko sa meni este dost dobre zodpovedajucou rychlostou, v takej Cine je ohromny narast bohatstva a zivotnej urovne ale bohuzial slusne a vseobecne civilizovane spravanie za tym extremne zaostava

        keby som byval na Slovensku s beznym slovenskym platom asi by som suhlasil s vacsinou spolocnosti a myslel si o takychto podnikoch svoje a daval im privlastky, ked som vsak v inej krajine s inym zivotnym standardom vdaka platu tak sa pozeram na veci inak ako vacsina lokalneho obyvatelstva

      3. To je taka typicka ludska vlastnost, hladat za vsetko ineho vinnika, v tomto pripade peniaze. Jasne, zvalme to na ne, ze ludia su nastvani. Nesuhlasim. Existuje na svete tucet krajin, ktore su nasobne chudobnejsie od Slovenska, ale ludia si tam na uliciach dokonca pospevuju. Toto neni ani o peniazoch, ani nicom podobnom. Toto je o kazdodennom mentalnom nastaveni. Fakt mas pocit, ze prave neustale frflanie nam zabrani ustrnut vo vyvoji? Pretoze ja mam presne opacny pocit, ze prave vdaka nemu ustrnieme. V depresii, neschopnosti vidiet vychodisko. Zijes len to co myslis, nie naopak. Mam to oskusane na tuctoch situaci v zivote.

      4. Milanko

        Mne sa zda byt za evidentne rozmrazeny akoze cheescake 3,40 neuveritelne vela penazi co hranici az z pazravostou. 3,40 stoji chescake v Londyne ale tam ho spravi naturalizovany sicilcan a clovek nevie ci si ma dat skor jahody alebo ricottu a bonusom je pribeh o tom ako babicka upgradla tento recept… nehovoriac o londynskych platoch alebo gramazi. Kava je v Gorile casto preprazena a kyslost nevyhovuje ani mne, navyse je dost nezdrava kedze kava aj talianska dost prekysluje organizmus..

  4. Pravda je ako vzdy uprostred… zit spokojne a s usmevom napriek existencnym problemom a neistote vyzaduje urcitu mentalnu a svetonazorovu „nadstavbu“, ktora vacsine populacie u nas chyba.
    Viktor, tvoje poznanie, ze „zijes len to, co si myslis“ je pre nich len prazdna, od reality na mile vzdialena fraza. K takemu niecomu treba najprv vnutorne dospiet. MMCH, gratulujem :)

    Odpovedať
    1. Ak je to naozaj o nadstavbe, potom by ma zaujimalo, preco nam potom chyba a preco ju chudobnejsie narody maju ;-)

      Odpovedať
      1. Je to v mentalite naroda. V krajinach juznej Europy su ludia podla najroznejsich studii, napriek zlej socialnej situacii a nizsim prijmom, stastnejsi. Alebo napr. Kubanci, ktori nemaju fakt takmer nic, sa dokazu na ulici zabavat a tesit zo zivota. Peniaze samotne urcite nikoho neurobia stastnym.

  5. Občas niekomu vlastná skúsenosť otvorí oči, pochopí, že má šťastie, že môže žiť, stane sa bielou vranou a teší sa z vecí :-). Väčšina chce ale počuť, ako je iným ťažko, aby si mohla povzdychnúť, že aj im je ťažko. Vždy sme takí boli, staré krivdy, nenávisť cez päť generácií. Stačí prečítať pár kníh, pozrieť pár filmov, samé drámy. Trpíme s hrdosťou a bahníme si v tom. Hoci aj v kaviarni. Nie, že sa niekto urazí, trochu zveličujem, ale…

    Odpovedať
  6. Fíha, aká moralistická debata sa tu rozbehla :)

    Odpovedať
  7. VIKTOR, ty si riadny debil…

    Odpovedať
  8. skarletka

    Ja sa nezapojím do moralizovania, vyjadrím sa iba ku Gorile.
    Kaviareň v kníhkupectve je fajn, ale v tomto prípade je viac kaviarne ako kníhkupectva. V kaviarni je dosť veľký hluk, keď som tam bola v piatok pre knihy, nebolo pomaly počuť vlastného slova, pretože pri jednom stole okrem veľkej skupiny hostí bol aj veľmi veľký hlučný pes, ktorý vyštekával na každého, kto šiel okolo.
    Potrebovala som niekde stráviť cca 40 min., tak som si dala kávu a koláčik. Karamelový cheescake bol síce výborný, ale nie až tak, aby stál 3,4 + cappuccino za 2,19 robí z návštevy tejto kaviarne nie každodennú záležitosť.
    Ja si rada vyberám knihy v pokoji, takže sem si už len tak mrknúť, čo nového vyšlo asi nepôjdem.

    Odpovedať
    1. Dobry postreh, dakujem

      Odpovedať
  9. Len moj kratky osobny postreh:
    – kava: asi sa pripojim ku komentarom vyssie, rad vyskusam nove chute, ale ristretto v Urban Space prislo uz aj mne prilis kysle. Samozrejme sto ludi, sto chuti, ale mozno by mohli mat v ponuke viacero druhov kavy s poznamkou/upozornenim na specifika toho ktoreho druhu/odrody
    – co nas ale osobne sklamalo, resp. vyslovene nahnevalo v tomto podniku bol pristup zamestnanca, resp. predpokladam ze to bol asi veduci, pripadne majitel (silnejsi pan, videl som ho tam viac krat, aj v starej prevadzke). Zastavili sme sa v Urban Space aj s dvoma rocnymi detmi a akoto uz obcas byva, cely cas boli deti v pohode, ale ked sme uz vypytali ucet, a zacali sa chystat na odchod, tak dcera zacala plakat. Kto v tejto zime uz obliekal rocne dieta, vie si predstavit kolko vrstiev a ako dlho, napriek maximalnej snahe, trva proces ulozenia dietata do kocika. Pocas celej tejto procedury tento pan na nas vyslovene zazeral, mrmlal pod nos, prevracal ocami a tvaril sa extremne pohorsene.
    Tolko nasa skusenost, v Urban Space ma vdaka tenjto prihode asi tak skoro neuvidia, aj knihy sa daju objednat z monozstva inych knihkupectiev a ak danemu panovi tak strasne vadia deti, tak nech da na dvere kaviarne napis „Zakaz vstupu s detmi“. Urcite sa radsej otocim na opatku rovno (samozrejme si pomyslim svoje), ako potom nechat na seba zazerat.

    Odpovedať
    1. bertik, zrejme tak ako ste boli vy nahnevany na pana v prevadzke, presne tak a mozno este viac boli ostatni navstevnici nahnevani na vas. Do kaviarne si prisli oddychnut, podebatovat, precitat noviny a zrelaxovat sa, urcite nie pocuvat intenzivny detsky vreskot. neviem, ako ste prisli na to ze rocne deti je vhodne bravat do kaviarne, ale rozhodne je to velmi neohladuplne voci vlastnym detom aj ostatnym konzumentom. A ak uz by nejaka kaviaren mala na to vyhradene priestory a podmienky, tak naopak by ste na dverach videli inu cedulu – baby friendly. Visela tam taka? Ale klobuk dolu, ze popri „maximalnej snahe“ pri odievani svojho dojcata ste dokazali tak pozorne sledovat reakcie okolia a to „Pocas celej tejto procedury“. A nie, nie som casnicka ani zamestnanec, len obcasna navstevnicka ktora povazuje za povinnost obsluhy zabezpecit mi pokoj a prijemne prostredie na vychutnanie kavy a kolacika.

      Odpovedať
  10. problem tychto hipsterskych kaviarni je to ze su neni normalne…hoci kaviarne ako take by normalne mali byt (teda bistra aby som bol presny)

    Odpovedať
  11. Hrozná obsluha. Bolo ich 7 (sedem!) – aspoň teda sedem ľudí sa permanentne obšmietalo okolo baru. Okrem toho mali obsadené štyri kreslá a stôl pre šiestich. Boli hluční a až na jedného veľmi nejavili záujem o zvyšok ľudí, ktorí boli v podniku. Ako som rád, že máju tímového ducha, ale kaviareň by mala byť pokojným miestom a nie, že tam prídem a permanentne ma bude vyrušovať zabávajúca sa obsluha. Navyše jedna čašníčka si v jeden moment teatrálne strhla zásteru a povedala, že jej už padla a zakričala na druhého, že „šestka je teraz tvoja!“. Už sa tam asi nevrátim. Jedine, ak bude voľný stôl pri okne, čím ďalej od baru. PS: ceny trochu prepísknuté. „Jesenný čaj“ je vlastne varená voda s citrónovou a pomarančovou šťavou. A stojí to 3e.

    Odpovedať
  12. vegalogic

    Nemam pocit, ze u nas ludia kedysi nadavali, ze tu nie su kaviarne tohto typu. Teda aspon ja nepoznam nikoho, kto by sa na to stazoval. Ale rovnako nechapem ani tych, co nadavaju na to, ze hipsterske kaviarne vznikli. Ved riesenie je velmi jednoduche: komu sa tam nepaci, nech tam nelezie! Nie je tazke sa takymto podnikom vyhnut. Ja osobne preferujem krcmy typu „gulas a pivo“ (prip. „borovicka a pivo“), kde sa nikto na nic nehra, nikto sa nepretvaruje, nikto sa nepredvadza, kde nepocujem reci typu „Kaca ty mas super boty, ja ta zabijem“ a hlavne kde nemam pocit, ze ma chce niekto okradnut (ak mi nuka mizerny pseudozakusok alebo caj za 3E). Tymto kriteriam vyhovuje napr. Viecha u Sedliaka na Obchodnej, Prezident Pub na Mierku alebo U Joja vo Vrakuni. A malokto by veril, ze aj tu kavu tam vedia dobre urobit, hoci vacsina osadenstva obvykle pije cosi tvrdsie.

    Odpovedať

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *