Prvé ochutnanie: staničné sushi a kávoví nadšenci

Bratislavu najčastejšie prechádzam spojnicou medzi autobusovou stanicou a Starým mestom, rovnako často si však vyberiem okľuku. Posledné týždne mi cestu spríjemnili dve novootvorené prevádzky.

Sushi do ruky

Rýchle občerstvenie na autobusovej stanici Nivy je staničná klasika, zapekačky a sladkosti. Potom sa pred hlavným vchodom objavil veľký príves Orbis Street Food, ktorý má domovskú bázu v Starom meste na Laurinskej. Podobné sa priťahuje, tak sa „generačná obmena“ rýchleho občerstvenia rozšírila aj k zastávke MHD.

Brown Joy na bratislavskej autobusovej stanici

Nájdete tam hnedý stánok Brown Joy. Jeho hlavná ponuka je sushi z hnedej ryže bez octu a cukru. Nepredstavujte si sushi na úhľadnom tanieriku v prítmí a sprievode japonskej hudby, toto je sushi do ruky. Áno, na obhrýzanie ako hot-dog. Ak by ste sa náhodou cítili nepatrične, pri balení sa vás opýtajú, či to radšej chcete nakrájať. Celá príprava ide pred vašimi očami a na výber sú malé (2€) a veľké (4€) rolky. Malé majú v plnke len jednu surovinu, veľké majú dve až štyri.

Sushi rolka pred rozbalením

Prvú som ochutnal malú so sušenými rajčinami. Umami bolo akurát aj bez sójovej omáčky, rolku som zjedol po príchode do kancelárie.

Malá sushi rolka so sušenými rajčinami

Pri druhom pokuse som zabrúsil k olivám. Táto kombinácia mi vyslovene nesadla.

Sushi rolka s olivami

Viac chutnosti sľubujú skôr veľké rolky, ktoré kombinujú pestrejšiu zmes surovín. Medzi nimi nájdete napríklad údené tofu alebo nivu.

Sushi z Brown Joy netrhne žiadnu cenu za najlepšie sushi v meste, ale úlohu vo svojej kategórii staničného bufetu plní so všetkou cťou a najlepšie ako sa na dané možnosti dá. Viem si predstaviť, že malú rolku si dám kedykoľvek, keď budem mať chuť na niečo ľahké a rýchle.

Robia aj donášky, v rámci Bratislavy dokonca zadarmo. To zároveň znamená, že si niekedy pri okienku na svoju objednávku počkáte o pár minút dlhšie.

Brown Joy
Mlynské Nivy 31 (zastávka MHD pri AS Nivy)
Bratislava
www.facebook.com/brownjoy.sk

Z bicykla do kaviarne a späť na bicykel

Martinu a Jakuba si možno pamätáte z bratislavských ulíc, kde tlačili páky v pojazdných „bicyklových“ stánkoch z kávou Pána Králička. Vonku už nemrznú, naopak sa potia vo vlastnej kaviarni a brew bare na Radlinskej.

Mad Drop Espresso & Brew Bar

Podnik je ešte stále v rozbehu, ale základné veci fungujú, viď tabuľa s ponukou.

Ponuka Mad Drop

Priestor je malý, ale pomerne členitý, tak si môžete vybrať vlastný typ sedenia. V pláne je aj vonkajšia terasa, uvidíme ju najskôr budúci rok. Možno aj tento, ak stihnú zorganizovať nejakú akciu. Ak sa rozhodnete prejsť podnikom ďalej, dostanete sa do bicyklovej dielne Bellbikes. Takže bicyklov sa baristom nepodarilo zbaviť ani vo vlastnom…

Podnik má rôzne zákutia

To podstané, káva. Stála ponuka obsahuje zrná od Lukáša Kubínyho a jeho banskobystrickej mikropražiarne Illimité. Na doplnenie sa strieda čo je práve k dispozícii. V čase mojej návštevy to boli pražský Doubleshot.

Precízne espresso, premerané váhou

Na prvé ochutnanie som si dal espresso, Kenyu od Illimité. Jakub namlel, odvážil a urobil. Výsledok bol veľmi slušný, dvojsrkové espresso sa šmyklo dolu hladko aj zanechalo príjemnú dochuť.

Kenya od Illimité

Rovnako vám vedia urobiť aj kávu alternatívnou prípravou, cez prekvapkávač alebo Aeropress. Mimo kávy nájdete v chladničke pár ovocných štiav a zákuskov. Tie sú z cukrárne Le Miam alebo City Cake Company, napríklad krémeš v tvare tortových rezov.

Pár dobrých zákuskov

Otvorené majú od siedmej do siedmej, zatvorené v nedeľu. Prevádzka v zábehu znamená aj to, že dnes majú napríklad zatvorené, pretože robia úpravy vo vnútornom dvore.

Mad Drop Espresso & Brew Bar
Radlinského 24
Bratislava
www.facebook.com/maddropcoffee

Share on FacebookTweet about this on TwitterPin on PinterestEmail this to someonePrint this page

Komentáre (8)

  1. baroquina

    Ste si isti, ze tie zakusky su z Le Miam? Vobec, ale vobec sa ani len nepodobaju ich produkcii…:(

    Odpovedať
    1. Prvé, ktoré mali v ponuke odtiaľ určite boli, ten krémeš ešte prezistím.

      Odpovedať
    2. Doplnené do článku, striedajú dve pekárne a skúšajú ďalej.

      Odpovedať
      1. barouina

        Jasne, Le Miam robi francuzsku patiseriu (a treba podotknut, ze vynikajuco) a nic , co by sa len naznakom podobalo tomu na fotke…:-D

  2. To hnede sushi ma zaujalo, dakujem za tip :-)

    Odpovedať
  3. No za mna to hnede sushi urcite nie. Sushi ma byt sushi, predsa len ho nejedavame tak casto, aby sme silou mocou museli hladat jeho zdravsie nahrady. Naozaj neviem, preco by som si mala davat hnedu ryzu (ktora je aj napriek hnedosti plna sacharidov) s olivou zabalenu v riase :)))

    Odpovedať
    1. Suhlasim s Ivkou, tiez ma to nenadchlo. Sacharid v sacharide

      Odpovedať
    2. Urcite je to vec chuti, ale nemusime byt automaticky papezskejsi nez papez. Aj Japonci maju svoje fast-food sushi, takze toto jedlo zas netreba glorifikovat a zatvarat ho len do nobl podnikov.
      Dalsia vec je, ze podla mna vacsina ludi toto ani ako sushi neberie, skor ako ozvlastnenie ponuky rychleho obcerstvenia. A tam presne tak isto nemusi kazdemu sadnut prepalena zivanska alebo klobasa ;-)

      Odpovedať

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *