Prešporská kúria ožila vďaka pivu

Už dávnejšie som si všimol stavebný ruch v bývalej Prešporskej kúrii. Predtým tam bola pokútna pizzeria s vývarovňou, potom bol areál dlho zamknutý. Až sa tam postupne začali sťahovať pivné tanky Bratislavského meštianskeho pivovaru. Máme krátku recenziu.

Interiér pivovaru

Meštiansky pivovar zvonkaPivovar je v Bratislave už známa firma, svoju prvú prevádzku otvoril pred dvoma rokmi na Drevenej ulici v centre. Na novom mieste otvoril asi pred týždňom a nemá zatiaľ vývesný štít. Kým vonku je ešte prašný dvor, vnútri je to úplne iná rozprávka. Privíta vás široký bar, ktorý sa dá obísť z oboch strán, aby ste objavili väčší priestor za ním. Sú tu široké lavice a drevené stoličky, po bokoch dobové fotky starých pivovarov. Pastvou pre oči je krásna keramická dlažba a celý priestor presvecuje pás okenných tabúľ na streche. Jednou vetou: klasická pekná piváreň.

V podniku som bol v netradičnom čase okolo tretej poobede, bol takmer prázdny. Napriek tomu tu bolo pomerne hojne personálu. Predpokladám, že niektorí tu boli na zaúčanie. Obsluha sa objavila prakticky okamžite a ponúkla mi jedálny lístok. Pekne a úsporne zostavený, našiel som tu klasické pivné špeciality. Najviac potešil v predjedlách hovädzí jazyk s chrenom, ktorý sa akosi vytratil z našich reštaurácii. Nemal som veľa času, tak som sa rozhodol ochutnať dve najzákladnejšie veci ponuky – hovädzí vývar s domácimi slížami (2,90 €) a malý svetlý ležiak (1,20 €).

Hovädzí vývar s domácimi slížami

Sám som bol prekvapený, ako dobre dokáže chutiť vychladené pivo v mrazivom januári.

Svetlý ležiak, dvanástkaVývar prišiel v zelenom smaltovanom tanieriku spojenom s podtáckou. Bolo v ňom dostatok mäkkučkého a chutného mäsa, aj ručne krájaná mrkva s petržlenom. Navrchu miesto obligátneho petržlenu bola posekaná pažítka. Trochu ma zamrzelo, že vývar nemal potrebnú silu, na môj vkus bol skrátka slabý. Tým skôr, že cena nie je najmenšia.

Pivo dopadlo lepšie. Dal som si svetlý ležiak, dvanástku. Výborná správa je, že ide o nepasterizované a nefiltrované pivo. Bolo jemné a šmyklo sa dolu krkom ako už dávno žiadne iné. Sám som bol prekvapený, ako dobre dokáže chutiť vychladené pivo v mrazivom januári. Vyskúšajte.

Celkový dojem bol dobrý. Slušný personál sa nebál nadväzovať očný kontakt aj slušne pozdraviť pri odchode. Pivo výborné a priestor dotiahnutý do pekných detailov. Som zvedavý, ako si poradili so zakliatym obedovým menu. Určite podrobnejšie preskúmame aj zvyšok ponuky.

www.mestianskypivovar.sk
Bratislavský meštiansky pivovar
Dunajská 21 (bývalá Prešporská kúria)
Bratislava

 

Share on FacebookTweet about this on TwitterPin on PinterestEmail this to someonePrint this page

Komentáre (7)

  1. Pridám svoju trošku do mlyna a recenziu rozšírim o viacero dojmov. Meštiansky pivovar na Drevenej ulici patrí k trom podnikom, ktoré ako jediné navštevujeme v rámci obeda a obedového menu. Ponuka a la carte je výborná, ani sa netreba veľa snažiť, aby si človek dobre vybral. Jedlo je výborné, kuchári vyvarení. Neradno sa čudovať, sú to Páni kuchári v rokoch. Na jedle je to jednoznačne cítiť.
    Obedové menu (4,50) patrí k nadštandardom v porovnaní s konkurenciou (akéhokoľvek druhu), aj keď stalo sa nám, že bolo slabšie, 1x nejedlé. Novú prevádzku na Dunajskej sme navštívili už 3x. Pri prvej návšteve bolo ľudí počas obeda najviac, pri druhej menej, pri tretej ešte menej. Čas návštevy takmer identický (medzi 12-13). Pivovar, ako Viktor popísal, je naozaj veľkolepý a obrovský. Majitelia do priestoru investovali hodnú fúru peňazí – žiadne náhražky, všetko poctivé materiály. Čo je veľký mínusom, vzhľadom na to, že sa v prevádzke konzumuje, je hnusný chemický smrad z lakov, ktorými je natreté drevo. Stále hodne cítiť novotu a nie je to príjemné. Personál prešiel lepším tréningom. Pri príchode a odchode vcelku úprimne zdraví. Je zmiešaný (muži aj ženy), čo je v porovnaní s pivovarom na Drevenej rozdiel. Na Drevenej vládne takmer z 90 % mužský personál, čo je veľkým plusom a prednosťou podniku. Dá sa však pochopiť, že do obrovského kolosu na Dunajskej bolo zrejme ťažké získať kvalitný čisto mužský personál. Zatiaľ vyzerá byť podnik personálne naddimenzovaný, ale určite sú stále v testovacej prevádzke, kedy sami nevedia odhadnúť nápor hostí. Z našich 3 návštev sme s personálom boli spokojní iba 2x. Pri druhej návšteve by som pánovi čašníkovi za jeho nekvalifikovanú a debilnú odpoveď najradšej šupla päsťou do tváre (a to nie som agresor). Môj osobný odhad – tento čašník nevydrží :-) a my si vyberáme rajón, v ktorom nás určite nebude obsluhovať. K jedlu môžeme povedať, že sme sa každý raz najedli dobre, ale v starej prevádzke nám chutí viacej. Z našich 3 návštev bolo každé 3 razy jedlo posypané syrom, z toho oprávnene 1 – 1,5x. Preto budeme kuchyňu ešte pozorovať a až potom budeme môcť skonštatovať, či by im pán Pohlreich vynadal hneď alebo aj tak hneď :-). Ponuka a la carte sa v porovnaní s Drevenou iba mierne líši, ale na jej jedálno lístku sa nachádza pár špecialít, ktoré radi ochutnáme. Vcelku sme zvedaví, ako sa prevádzka chytí aj počas večerných časov, kedy si nájde svojich zákazníkov a čo sa s ňou v danej lokalite udeje. Nie sme pivári, takže k pivu sa nevyjadrujeme. Držíme im jednoznačne palce. Netreba sa báť ich navštíviť, Meštiansky pivovar (Drevená) má jednu z najlepších a aj cenovo najprijateľnejších kuchýň s tradičným domáckym sortimentom. Nie som zamestnanec, ani fanúšik, ale neštandardne nadštandardne náročný konzument. U mňa prešli (aj keď používajú Vegetu!!) Fuj, fuj. Týmto žiadam všetkých zodpovedných, ktorí si túto recenziu prečítajú, nech ju okamžite z kuchyne oboch pivovarov vyhodia a už nikdy v živote neobjednajú.

    Viktor, vcelku ma zaujíma, čo myslíš pod zakliatym obedovým menu.

    Odpovedať
    1. Vdaka za postrehy Katka, skoda ze som dnes nemal cas zdrzat sa dlhsie. Zas na druhej strane, aspon sa tam clovek moze vybrat na viackrat a zhodnotit.
      Zakliate som myslel celkovo nizku uroven obedovych menu v meste, ako sama vravis, mas len tri miesta, kde si takuto ponuku das.

      Odpovedať
  2. Do pivovaru na Drevenej chodievam aj ja a zakaždým som bola spokojná. V podstate súhlasím s Katkou. Varia naozaj výborne, ani raz som nebola sklamaná. Dobré pivko si občas rada dám a ty si to presne vystihol, že aj v zime ide ľahko dole krkom ;)

    Odpovedať
  3. A prečo majú v jedálnom lístku samé „mäsko, knedlička, cesnačik, hovädzinka, chlebík, slaninka….“ čo toto je za módu… ale vďaka za krátku recenziu, isto tam v lete bude obrovská pivná záhrada :-) pekný interiér. a pivko raz aj vyskúšam…

    Odpovedať
  4. Masko, lahodne, zemiaciky a pod. neznasam. Vacsinou sa to vyskytuje u restauraciach ktore sa na dobre hraju. Chutove bunky mi ma drazdit samotne jedlo a nie jeho popis.

    Odpovedať
  5. Jedlo vyborne,ale pivo slabsie.

    Odpovedať
  6. Alena, MisoP: súhlasím s vami. Neznášam zdrobneniny, ktoré sú v jedálnom lístku. Príde mi to značne úchylné a neprofesionálne. Nielen mne to kazí dojem, ale podobný názor majú aj kamaráti, ktorí tam boli.

    Odpovedať

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *