Prečo presne je Thalmeiner jedna z najlepších kaviarní u nás

Kaviareň na námestí v Trnave je už dávnejšie pojem. Prvý krát som sa tam zastavil pred dvoma rokmi, ale nebolo si kde sadnúť. To isté sa potom zopakovalo ešte dva krát, do kaviarne som sa nakoniec vďaka priateľovi dostal túto stredu.

Thalmeiner

Bar

Bolo ráno, krátko po deviatej a mali voľný stôl hneď pri bare. Inak bola kaviareň plná, väčšina hostí si pochutnávala na raňajkách. Pozreli smem do vitríny so zákuskami, a potom sa pohodlne usadili ku stolu. Čašník sa objavil krátko nato, objednal som espresso (1,35€), opitého izidora a punčový rez. Káva je tu illy, plus ponúkajú aj 4 plantážne kávy. Schválne som si dal bežnú kávu a bol zvedavý, čo z nej dokážu dostať.

Espresso illy

Výsledok ma celkom prekvapil. Espressu chýbalo trochu viac tela, ale inak bolo ľahké aj dobré. Neskôr prišlo aj na ochutnanie plantážnych káv, tie sú na tom o niečo lepšie, na fotke je Kuba.

Plantážna káva, Kuba

Trochu sme sa  rozbehli, na rad prišlo aj cappuccino. Z trojice káv dopadlo najslabšie. Navrchu malo pekný latte art, ale inak bola mliečna pena príliš tenká. V chuti sa káva trochu strácala na úkor mlieka. Ale to je znova problém základného espressa.

Cappuccino

Koláče sú kapitola sama o sebe. Pečú ich na mieste a sú to väčšinou klasické recepty. Všetky stoja rovnako, 1,90€. Izidor bol nízky, ale nadupaný chuťou. Určovala ju vrstva orechov s rumom a maslový krém. Skoro by som povedal, že orechová vrstva chutila takmer ako marcipán. Punčový rez bol presiaknutý arómou, žiaden suchár. Oba veľmi vydarené zákusky.

Punčový rez

Za hodinu, ktorú som u Thalmeinera strávil, som si všimol jednu vec. Atmosféru. Prejavuje sa napríklad v skladbe hostí. Od mladých študentov, cez podnikateľov až po staršie dámy sú tu všetci. Pripočítajte personál, ktorý tým dámam pomáha do kabátov a zdraví hostí po príchode vetičkou Vitajte v Thalmeineri. A nezabúda pozdraviť ani pri odchode z podniku.

So zachovaním tradičných podnikov má problém celé Slovensko, prakticky tu nezostalo nič. To málo, čo by chcelo nadviazať na prerušenú tradíciu, vyzerá väčšinou umelohmotne, chystá pascu na turistov alebo jednoducho zíva prázdnotou. Ešte v ten istý deň sme boli skúsiť v Bratislave známu Štefánku. Podnik prázdny a ponúkal príšerne zhorenú kávu za nehoráznu sumu. Darmo bola v krásnom porceláne a priniesol mi ju pán čašník zo starej školy.

Že sa niekomu podarilo oživiť dobovú kaviareň a vyrobiť v nej takúto atmosféru je podľa mňa zázrak. Chcel som dopísať …hodný nasledovania, len atmosféru si nekúpiš. Atmosféru sa môže snažiť vyrábať personál, ale omnoho viac ju určujú hostia. Thalmeiner tú atmosféru má, presne ako ktorákoľvek stará viedenská kaviareň. Dokonca ju má aj keď neponúka najtrendovejšie zákusky ani sýtené nápoje.

Počul som správy o tom, že podnik sa chystajú rozšíriť. Som zvedavý, či aj potom bude problém nájsť voľný stôl. V každom prípade je Thalmeiner pre mňa jedna z najlepších kaviarní na Slovensku. Ak popracujú na káve, viem si predstaviť, že napíšem najlepšia.

Thalmeiner

Trojičné námestie 4
Trnava

Share on FacebookTweet about this on TwitterPin on PinterestEmail this to someonePrint this page

Komentáre (17)

  1. Marek Lorincz

    Ozajstná kaviareň a žial naozaj asi jediná svojho druhu na Slovensku, ani ma nenapadá, kto by im konkuroval v tom koncepte, ktorý si držia. Bol by som nesmierne rád, keby je u nás viac kaviarní v duchu starých tradícií. Pre mňa sú v kaviarenskej kultúre na Slovensku…pojem. A je tam skutočne pravá kaviarenská atmosféra, ktorá sa kúpiť ani vyrobiť nedá. Klobúk dole odporúčam!

    Odpovedať
    1. Anna Deáková

      Sympatie má táto kaviareň aj odo mňa. Prekvapuje ma striedanie čašníkov.
      Je predsa ohromné, keď hosťa čašník pozná a dáva to aj najavo.
      Dali sme si prácu a oslovili tých , čo odišli..Hm….

      Odpovedať
  2. Ej, veru, na kave popracuju a to uz co skoro… Hlavne vdaka tomuto panovi, ktory komentoval predomnou… patri mu naozajstne uznanie! Inak Thalmeiner je super…

    Odpovedať
  3. Tej kavy je ozaj škoda, kludne si par centov priplatím, kava je dovolím si povedať priemerna, ale inak, doma si spravím lepšiu /ajked storj tam maju vynikajuci/. Pritom na Slovensku či v Čechách existuje množstvo drobných priažiarní, vedia spraviť skvele veci za pomerne slušnu cenu (velký rozdiel od Illy pri vačších odberoch určite nebude), no a taktiež sa dá zainvestovať do poriadneho baristu, prípadne aspon zaplatiť kurz vlastným čašníkom, pretože naučiť sa robiť kávu je tiež umenie (no netrva to dlho). Myslím, a nepamatam si nazov, v Brne existuje jeden z najuznavanejších baristov v europe, povyhraval niekolko súťaží, robil mi školenie, na 2dni okolo 89€, moja príprava kavy išla odvtedy o 50% hore…

    Takýto finančne nenaročný detail a zo skvelej kaviarne bude naozaj najlepšia! Držím palce, ked som v Trnave, aj nabuduce sa rad zastavím!

    Odpovedať
    1. Ahoj, naopak si myslim, ze s illy v espresse vytrieskali asi maximum, co som s touto kavou kedy zazil. A to je stale lepsie, ako vacsina preprazenych komercnych zmesiek, ktore su na trhu. Na cappuccino to uz nestacilo, tam by paradoxne lepsie dopadli prave druhe a zemitejsie znacky. Samozrejme, ze si mozu vybrat kedykolvek lepsiu kavu z praziarne.
      Stroj by som ako vynikajuci nehodnotil. Krasny ano, ale najlepsi urcite nie, ma svoje muchy. Ako vravim, chystaju zmeny, tak uvidime, ci sa dotknu aj kavy.

      Odpovedať
  4. Toto je naozaj dobra kaviaren. Ale lepsiu kavu za vyborne ceny robia podla mna vo „4friends“.

    Odpovedať
  5. Thalmayer je fajn, urcite je to posun, je to velmi pekne ale este by som tak ako pisete vyssie ohladne baristiky, zainvestoval aj do ludi v servise. Vsetko dobre.

    Odpovedať
  6. včielka

    Ďakujem za dobrý tip, v tejto kaviarni som nikdy nebola – vôbec v Trnave som málokedy, ale zatrafí sa… pôjdem na tú kávu. Len ma trochu zarazili tie ospevované veci, atmosféra, zákusky… myslím si, že v kaviarni je absolútne podstatná káva. Takže ak tá nie je dokonalá, resp. sa k takej zďaleka neblíži, tak nemôžu byť označovaní ako jedna z najlepších kaviarní. A čo tie s lepšou kávou, ale horšou atmosférou…? :-) To len tak na okraj, aj keď som sa už v týchtio chvíľach začala do Trnavy tešiť a dám si tam teda tú plantážnu.
    Ale ešte poznámka. Navštívila som viaceré kaviarne, kde robili s kávou z malých (ospevovaných) pražiarní a žiadna ma neuchvátila. V rebríčku chuti by som ich zarafila za mnohé komerčné kávy… Niekoľkokrát som kávu vrátila a aj mi to uznali a priniesli lepšie, staroslivejšie pripravené espresso. Ale atmošku tam mali, to áno… :-)

    Odpovedať
    1. Preco tak hodnotim? Podla mojho v kaviarni kava nie je absolutne podstatna. Pretoze ak niekde dostanem perfektnu kavu, ale nebudem sa tam citit ako vitany host, uz sa tam kvoli tej kave nevratim, naozaj nie. Neviem si predstavit, ze by mala byt gastronomia postavena na zaklade, ze iba jedlo ma byt prvotriedne a personal moze na hosti stekat ;-)
      Bud v podniku ladi vsetko alebo nic. Tu mi to skratka ladilo a vratim sa znova. Tato zazracna formulka je podla mna to najdolezitejsie pre mna aj pre podnik. Vsetko ostatne sa da vzdy zlepsit, prave na tom moze ukazat podnik, ze mu na veciach zalezi, ze sa snazi.

      Odpovedať
      1. Lukáš Kopiar

        Presne tak kava nie je ten jediny faktor ktory v kaviarni ocakavas. Ta atmosfera a hlavne vecer ta dostane. Casnici su neskutocne prijemny a ochotny spravit hocico co ti vidia na ociach. Bol som tam tak zodesat krat a vzdy sme odchadzali spokojni a s usmevom. Dokonca nam raz s priatelkou dali zadarmo 2 štrudle za to ze nam zabudli k cajniku priniest salky a to s nimi prisli tak po minute este som sa ani nestihol ist postazovat :) ..A najkrajsie je ked vas casnik vyprevadza este Vam aj otvori dvere a podakuje je to akoby ste boli nejaka celebrita :) ..Ten pristup casnikov a personalu je zaklad kazdeho dobreho podniku

  7. ivo grman

    Vsetko s laskou robene a servisovane.Velmi prijemne posedenie!

    Odpovedať
  8. V Thalmeinerovi som bol niekolkokrat a bohuzial nezdielam nadsenie Viktora a niektorych diskutujucich. Na kavu som mal vzdy nestastie a dal som im viackrat sancu… vzdy som potom bezal do 4friends napravit si chut. 4friends je v Trnave jednoznacne miesto kam zajst na vybornu kavu. Ano atmosfera/priestory sa nedaju porovnat s Thalmeinerom ale kava je tam 100x lepsia. Ja som dokonca v Thalmeinerovi ani na zakusky stastie nemal. Ale prostredie je tam pekne tak si tam obcas dam na pitie nieco nekavove…

    Odpovedať
  9. Iba mala poznamka: „atmosfera“ v kaviarnach v nasej casti Europy je asi nejake Rakusko-Uhorske dedicstvo. Ludia vysedavali a vysedavaju v kaviarnach hodiny… Napr. v Taliansku som najlepsiu kavu pil v kaviarnach ktore nevyzerali nijako zvlast zaujimavo alebo pekne a naco aj ked si miestni prisli na stojaka do seba kopnut super chutne espresso a priemerne tam travili 1-2 minuty…

    Odpovedať
    1. Pod pojmom atmosfera nemyslim nutne lavor a dvojhodinove posedenie, ved kazdy podnik ma svoju vlastnu atmosferu. Ak sa Thalmeiner hlasi k odkazu starej kaviarne aj kopiruje jej dizajn, tak od nich ani necakam espresso bar na 2 minutky ;-)

      Odpovedať
  10. Thalmeiner je naozaj dobra kaviaren, som pravidelny navstevnik. Pravda je ale aj taka, ze 4Friends maju trochu lepsiu kavu a hlavne fantasticku obsluhu. Pred 2 rokmi si este pamatam na uplne odmeranu ciernovlasu casticku v Thalmeineri, ale uz tam tusim nie je. Niezeby bola obsluha katastrofa, ale clovek uz v takej noble kaviarni chce zazit aj casnicke umenie – sarm casnika a to, ze sa Vam netutene prihovori a vycaruje Vam ten pocit, ze je rad, ze ste si prisli k nim dat kavu. To zazijem iba vo 4Friends. Ked na tom popracuju, tak su najlepsi na SVK

    Odpovedať
  11. je taká najlepšia, že tam pracuju nekvalifikovaní a neprofesionali tj. pubertiaci, ktorí po reklamacii horúcej cokolady( nasla som si v nej vlasy ) sa tvaria urazene a pohŕdavo ako keby som sa dopustila nejakého trestneho cinu

    Odpovedať
    1. Dakujem za komentar. Par rokov som tam nebol a prave sa tam chystam, potom ako sa nedavno rozsirili. Po tej reakcii ste si zavolali veduceho? Taketo veci treba riesit vyssie.

      Odpovedať

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *