Polievky a sendviče v bratislavskej pasáži

Vchod z pasáže Luxor

Pasáž Luxor, medzi Dunajskou a Grösslingovou ulicou v Bratislave, je trochu zakliate miesto. Kaviarne sa tam striedajú ako na bežiacom páse, funguje tu zopár obchodov. Pred pár týždňami tu ale otvorili podnik so zvláštnym menom SAB LAB. Kto čaká nejakú odvolávku na švédske autá, bude sklamaný. Meno je skratka pre Soup And Bread Laboratory. V Bratislave ešte relatívne neokukaný koncept.

Jednoduchý a čistý interiér, pár nízkych stolov a stoličiek. Celý vstup je presklený a vidieť je aj do celej kuchyne, kde sa pripravuje jedlo. Priestoru dominuje dlhý pult, ktorý je popísaný chemickými vzorcami rôznych zlúčenín. Videl som tam nejaký vitamín, rutín a čojaviemčo ešte. Za pultom pracujú traja chalani. Na požiadanie vám pripravia buď sendvič, crostini alebo naberú poriadnu porciu polievky. A zabudol som na šaláty. Samozrejme, všetky jedlá si môžete zobrať aj so sebou.

Prvý krát som sa v tomto „labáku“ zastavil doobeda a zobral si so sebou sendvič s mozarellou, rukolou a cesnakovým olivovým olejom. Popri tom som sa dal do reči s vedúcim chlapíkom podniku. Recepty si hľadajú sami, polievky pravidelne obmieňajú a robia ich ako teplé tak aj studené. Varia si ich každé ráno, potom ich držia prihriate počas dňa. Dokonca sa občas v ponuke nájde aj extravagancia v podobe studenej polievky napríklad z melóna. Ako som si obzeral podnik, sledoval som aj chlapíka pri práci. Do opečeného chleba šikovne natrel najprv rajčinovú omáčku, potom poukladal syr a opýtal sa ma, aký chcem olej. Ponúkol mi limetkový a cesnakový. Keď som si vybral druhý menovaný, siahol po zaváraninovom pohári, v ktorom mal zarobený olivový olej s bylinkami a cesnakom. Radosť pozerať, ako pred vami skladajú jedlo. Navyše z dobrých surovín. Poviem vám, takýto dobrý sendvič som si ani sám dávno neurobil.

Minestrone prekvapila počtom použitých druhov zeleniny, ktorý odhadom presiahol číslo 10.

Sendvič s caprese a ricottou

Druhá návšteva bola okolo obeda. Podnik bol plný a ľudia čakali v rade, aby si mohli objednať. Chlapci za barom doslova lietali. Niekoľko stolov nemalo spratané riady. Podnik podáva aj obedové menu (3,90€). To je zložené len z existujúcej ponuky, takže nečakajte klasické varené jedlo. Je tu ale výdatná polievka a na výber šalát alebo sendvič. Vybral som si samostatne minestrone (na tabuli familiárne vypísaná ako minestronka, za 2€) a sendvič s caprese a ricottou (2,70€ ). Polievku mi nabrali okamžite, zvyšok mal prísť neskôr. Minestrone prekvapila počtom použitých druhov zeleniny, ktorý odhadom presiahol číslo 10. A ak som dobre videl, do polievky sa dostala aj farebná mrkva, stopkatý zeler, hľuzový zeler, hrášok a kadečo iné. To všetko v račinovom základe. Jediné, čo mi nesedelo, bolo množstvo použitého čierneho korenia. Polievka bola vďaka nemu nepríjemne ostrá. Priateľ si dal cesnakový krém, ktorý na tom bol podľa mňa lepšie. Jasná ale zároveň jemná chuť cesnaku, sušený cesnak ako ozdoba navrchu. Chuťovo mi to veľmi pripomínalo francúzsku cesnačku, na ktorú máme recept na našej stránke.

V podniku bolo naďalej rušno, ale na sendvič som prakticky po dojedení polievky nemusel čakať. Napriek miernemu chaosu sa personál nezabudol uistiť, či som dostal všetko, čo som si objednal. Jediná škoda, že riad od predošlých stolovníkov nám robil spoločnosť dobrú polovicu času, ktorý sme v Sab Labe strávili. Na stole sa ocitlo ešte jedno jedlo. Priateľ si po polievke pridal šalát s grilovaným hermelínom a čučoriedkami. Zaujímavá kombinácia listového šalátu, opečenej bagety, cherry rajčín, syra a hustého čučoriedkového džemu navrchu. To celé pokvapkané olivovým olejom. Statočná a chutná porcia.

Šalát s grilovaným hermelínom a čučoriedkami

Počas oboch návštev som si všimol jednu vec. Ľudia, ktorí prechádzali cez pasáž okolo podniku, občas nedôverčivo nazreli dnu. Možno ich odradilo zvláštne meno alebo nový koncept. Svoje robí možno aj to, že pasáž ľudia používajú len ako skratku, rýchly priechod, v ktorom sa nezastavuje. Tomuto typu podniku by to nemalo vadiť, keďže ponúka v podstate rýchle občerstvenie. Sab Labu ale chýba propagácia. Na žiadnom východe z pasáže som nevidel pútač alebo tabuľu s ponukou. Na druhej strane, chýr o podniku sa už stihol za krátky čas rozšíriť, takže v čase obeda je tu naozaj plno. Tento čas sa navyše pozvoľna rozširuje.

Sab Labu môžem zatiaľ zatlieskať. Priniesol nový typ rýchleho občerstvenia, používa dobré suroviny, jedlo sa nehanbí pripravovať pred zákazníkom a nebojí sa experimentovať. Keď dotiahnu organizáciu práce a zabehnú sa v časoch špičky, bude to veľmi dobrý prírastok na kulinárskej scéne.

SAB LAB
Pasáž Luxor, medzi Dunajskou a Grösslingovou ulicou
Bratislava
Otvorené od 8:00 do 16:00

Share on FacebookTweet about this on TwitterPin on PinterestEmail this to someonePrint this page

Komentáre (21)

  1. crisque

    to je super, ze take nieco pribudlo aj v Luxorke. NIeco podobne je aj v Tower 115, hoci je to pre ludi mimo, trochu od ruky. Tiez je tam salatovy bar, kde priamo pred tebou spravia salat podla ponuky a dochutia ho dressingom podla zelania. Maju tam aj hotove bagety alebo ciabatty a tiez stalu ponuku polievok. Osobne to tam mam velmi rada, hoci salaty su dost drahe na obed ak porovname menicka. Mne osobne trochu vadi, ze tam je stale rovnaka ponuka, ale aj tak sa da vybrat a je to kvalitne. Len sa mi zda ze v poslenej dobe zmensili porcie.
    Kazdopadne si ma navnadil a pocas pekneho pocasia vyskusam aj tuto vzdialenejsiu variantu. :)

    Odpovedať
    1. tiez chodim do Fresh Garden v Tower1115, nemozem si to vynachvalit, jedlo chutne, obsluha perfektna, kiez by mali otvorene aj cez vikend :) co sa tyka menu, tak ho nedavno zmenili, ale nastastie stale robia aj veci, ktore nie su na novom menu, a to je u mna dalsi bod k dobru

      Odpovedať
  2. Prvý polievkový bar v BA som zaregistrovala na Panenskej v prevádzke Moshi Moshi. Polievky sú výdatné, v miso je veľa rias, v kapustnici skvelá klobáska… Stránka pre mňa služi aj ako zdroj nápadov, veď posúďte sami odkaz na soupa.sk

    Odpovedať
  3. Julia mi hovori z duse, SOUPA su poctive s laskou varene polievky, ochutene, pestre a napadite, kazdy den ine, ziadne bujony z kocky. Naposledy som si tam kupila liter borscu a k tomu misku thajskej krevetovej polievky a vsetko sama zjedla :))) IMHO rozhodne ziadny mainstream.

    Odpovedať
  4. no Soupa je o niecom inom ako Sab lab neda sa to ani porovnat v sab labe varia umelo z bujonov a takto minule som si dala v sab labe hraskovo matovu polievku a popravde som ju zjedla nasilu a uz tam asi nepojdem chutila ako skysnuta :( skoda . maju tam dost chaos ale jedine co sa mi paci je interier. chyba mi tam daka zena chlapi sami no neviem :)

    Odpovedať
    1. Petra: to s bujonmi vies isto?

      Odpovedať
    2. Podľa mňa tam vôbec nevaria s bujónov, jedli ste niekedy polievku z bujónu? Tak choďte do nejakej veľkej vývarovne a potom hovorte. Mne v SAB LAB veľmi chutí a je tam príjemný personál, prostredie. Môj názor.

      Odpovedať
  5. Tak som dnes skúsila a u mňa spokojnosť … brokolicová polievka síce ničím výnimočná, snáď len celým veľkým kúskom brokolice vnútri, ale zato sendič s údeným tuniakom nemal chybu!
    Naopak soupa pre mňa nič moc – dva krát sa mi stalo, že mi dali inú polievku ako som si objednala a prídu mi až príliš mastné … čo teda u polievok bez mäsa neznášam.

    Odpovedať
  6. Gaburiatko

    Ta soupa vyzera uzasne, tam sa urcite zastavim a taktiez uz mam skopcene zlozania polievok :) Krasne kombinacie :)

    Odpovedať
  7. Zo SAB.LABu mam velmi rozpacite dojmy:

    Polievka s rovnakym nazvom chuti kazdy den inak – jeden den je priemerna, na dalsi silne podpriemerna. Vyskusal som takmer vsetky, ani za jednu by som ani z daleka nedal mimo menu tolko, kolko si pytaju – polievky boli v drvivej vacsine riedke a bez chuti.

    Jedla v menu a ich mnozstvo sa prudko zhorsili – asi vrcholom bolo v tento pondelok menu zlozene z piatich IKEA masovych guliciek a trosky natrhaneho salatu, aj ked mu velmi uspesne konkurovalo aj utornajsie menu – kusocek sucheho kuracieho masa bez chuti (vraj na sampionoch a jablkach, ktore boli pritomne v zanedbatelnom mnozstve a masu nepomohli) so zanedbatelnym mnozstvom salatu.

    Kolegovia tvrdia, ze sendvice robia v SAB.LABe vyborne, takze ked tam ist, tak nie na menu, ale na sendvic.

    Skoda, koncept to bol celkom prijemny, SAB.LAB ale pravdepodobne postihol ten isty problem ako drvivu vacsinu restauracii v okoli – zo zaciatku nastavia latku velmi vysoko, prilakaju ludi a potom kvalitu jedal a mnozstvo znizuju zo dna na den a skusaju, co si este mozu dovolit. U mna uz zial doskusali, aj ked na obedovy sendvic si tam este niekedy zajdem.

    Odpovedať
    1. Podobne hlasy pocuvam uz par tyzdnov a je to obrovska skoda. A hanba zaroven.

      Odpovedať
    2. Tiez som tento tyzden vyskusala prvykrat menu v SAB LAB-e a bola som velmi sklamana. Paradajkova polievka bola prilis husta, farbou bledooranzova a vobec nechutila ako paradajkova. Kolegyna mala porovu polievku, ktora bola taka husta, ako privarok, ze nechcela stiect z lyzice. Ako hlavne jedlo mali byt zapekane cestoviny s brokolicou a karfiolom (tak uvadzali na FB stranke), preto som tam aj sla. Napokon v jedle bolo aj maso, masove gulky, tak som sa spytala, ci sa daju nejako odstranit. Dostala som odpoved, ze ano, su len na vrchu. Tak som si teda jedlo objednala. Moje prekvapenie bolo obrovske, ked mi prislo na stol. Dve obrovske masove gulky, jeden takmer surovy karfiol s bocnymi zelenymi listkami, jedna brokolica, potom este vselico, co som nevedela indentifikovat a 4, ano! zdoraznujem 4 ks penne cestovín, ktore boli deklarovane, ze budu celozrnne, a boli biele :( z obedu za 3,90 som odchadzala hladna a priamo do susednej Tety kupit si jogurt a rozok…

      Odpovedať
  8. V SAB.LAB som sa zastavila po precitani recenzie na tomto webe. Bol to ten spominany „IKEA“ den….ale dala som si minestrone. Myslim, ze staci, ze mi naservirovali priamo uprostred hraskovej sezony polievku so sterilizovanym hraskom ! Mrazeny by ma nahneval, toto ma vyslovene urazilo. Myslim, ze stacilo…
    Je smutne, ze este stale, aj napriek masivnemu PR kulinarnej kultury vam niekto naserviruje nieco taketo. takze ano, hanba (minimalne).

    Odpovedať
  9. dobry den nebola som este v Sab.Lab-e ale treba vediet ze je ine ked si clovek kupi cerstvy hrasok na jenu rodinu polievku povedzme a kolko potrebuje na to jedna restauracia pripravit .ja robim tiez v restauracii (velmi dobrej…!)a pouzivame mrazeny hrasok na polievku … nebudme zas tak kriticky…dakujem

    Odpovedať
  10. To nie je vec kritiky za kazdu cenu, ale ako silvia napisala „je ine ked si clovek kupi cerstvy hrasok na jednu rodinnu polievku“ – myslim, ze principom „velmi dobrej“ restauracie by malo byt pristupovat k hostom ako k rodine – nie je prave to cielom? Mrazeny hrasok je v poriadku mimo sezony, sterilizovany v polievke myslim nepotrebuje komentar… dakujem

    Odpovedať
  11. ten hrasok je podla mna mozno to najmensie zlo, ktore sab-lab postihlo…

    Odpovedať
  12. My sme sab-lab skúsili minulý týždeň prvý raz. Recenzie o pokazení sa som si prečítala až dnes, takže môj subjektívny aj objektívny nezmanipulovaný názor: Chilli polievka a minestrone boli oproti polievkam v bratislavských reštauráciách veľmi chutné. V minestrone použili aj kukuricu, čo ma prekvapilo, ale beriem to tak, že minestrone je hrncom plným zeleniny a každý kuchár do nej pridá takú zeleninu, ktorú má rád. Chilli polievka – vynikajúca – vyvážená chuť, skvelý stupeň pikantnosti. Sendvič bol podľa mňa nad pomery, pripravený z čerstvých surovín. Aj keď chuťovo nijako nevynikal, nebol nijako špeciálne ochutený, za čerstvosť a neumelohmotnosť u nás získal pozitívne hodnotenie. Len pre doplnenie, z umelohmotného jedla býva môjmu žalúdku zle, a po návšteve sab-labu som bola ok. U mňa zatiaľ sab-lab dobre.

    Odpovedať
  13. Zastavili sme sa tam s priateľom po prvý krát a myslím si, že je to úplne normálna strava. Ani zlá ani úžasná.

    Odpovedať
  14. […] SAB LAB: (Salad and Bread Laboratory):  Don’t let the name fool you.  This is a pure Slovak lunch place just off Grosslingova.  If you head down Grosslingova from Sturova, walk on the left side of the road.  Turn into the first passage (“Pasaz Luxor”) on the left (it’s an interior passage which takes you to the next street).  The restaurant is half way down on the right.  The queue may be long but the service is fast.  It is only open Monday thru Friday 11:00 to 18:00 (forget eating here at noon).  Order your food, take your soup, pay and then sit.  You will get a big bowl of homemade soup (8 to 10 choices) and a salad, sandwich or meal of the day (today, it was risotto or a chicken fajita).  They will push the menu of the day as it gets very busy, and they need to be fast.  But order what you want.  I had a fresh, large salad of various lettuces (including arugula, my favorite), pan-fried chicken chunks, oranges, carrots, and tomato in an orange vinaigrette.  Previously, I tried a similar salad with a pan-fried slice of cheese.  Soup and a menu item are just under 5 Euro per person.  The drink is water with lemon (waiting on each table) and there is a single large, help yourself bread basket on the counter.  The expectation is you sit, eat,  and leave (esp. during the busiest times).  No one will tell you this – but it is a local lunch place for the local workers – so people don’t tend to perch.  If you go the blue church and you want a fast, cheap, and very good lunch… this is the place to stop.  (I’ve never tried a sandwich here – but they look good and are huge). Share this:TwitterFacebookLike this:LikeBe the first to like this post. […]

    Odpovedať
  15. […] SAB LAB: (Salad and Bread Laboratory):  Don’t let the name fool you.  This is a pure Slovak lunch place just off Grosslingova.  If you head down Grosslingova from Sturova, walk on the left side of the road.  Turn into the first passage (“Pasaz Luxor”) on the left (it’s an interior passage which takes you to the next street).  The restaurant is half way down on the right.  The queue may be long but the service is fast.  It is only open Monday thru Friday 11:00 to 18:00 (forget eating here at noon).  Order your food, take your soup, pay and then sit.  You will get a big bowl of homemade soup (8 to 10 choices) and a salad, sandwich or meal of the day (today, it was risotto or a chicken fajita).  They will push the menu of the day as it gets very busy, and they need to be fast.  But order what you want.  I had a fresh, large salad of various lettuces (including arugula, my favorite), pan-fried chicken chunks, oranges, carrots, and tomato in an orange vinaigrette.  Previously, I tried a similar salad with a pan-fried slice of cheese.  Soup and a menu item are just under 5 Euro per person.  The drink is water with lemon (waiting on each table) and there is a single large, help yourself bread basket on the counter.  The expectation is you sit, eat,  and leave (esp. during the busiest times).  No one will tell you this – but it is a local lunch place for the local workers – so people don’t tend to perch.  If you go the blue church and you want a fast, cheap, and very good lunch… this is the place to stop.  (I’ve never tried a sandwich here – but they look good and are huge). Share this:TwitterFacebookLike this:LikeBe the first to like this post. This entry was posted in Restaurants, Beer Halls, Cafes and tagged cheap places to eat in Bratislava, places to eat in Bratislava by worldinbetween. Bookmark the permalink. […]

    Odpovedať
  16. chcela som napisat „skoda tych otvaracich hodin, clovek pracujuci 9-5 a mimo centra sa tam lahko nedostane“, ale po tych komentaroch ma nejak presla chut. takyto koncept by sa ale mohol rozsirit.

    Odpovedať

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *