Malé bistro, kde si dáte kávu aj nakúpite fajnovosti na večeru (zatvorené)

Uprostred Bratislavy otvorili nenápadný podnik. Volá sa Moje a vonkajšia markíza tam schováva pár stolov, na ktorých sú namiesto kvetín cherry rajčiny.

Nadpis som možno netrafil úplne presne. Skôr sú to v prvom rade potraviny, až potom kaviareň. Aj keď sú schované v suteréne, ide hlavne o ne. Ale po poriadku.

Bar v Moje potraviny

Podnik otvoril chalan, ktorý žil dlhšie v Beneluxe. Odtiaľ si priniesol spomienku na podniky, kde si človek mohol cestou z práce dať kávu alebo pohárik aj nakúpiť pár delikates na večeru. Presne toto sa už viac ako týždeň snaží zopakovať u nás.

Podnik sa rozbieha a z majiteľa je vyslovene cítiť nadšenie. Ochotne ma previedol celým obchodom a povedal pár slov skoro ku všetkému, čo mal na policiach práve vyložené. Má tu vína, bulharské zaváraniny, limonády, prírodné šťavy aj paštéty od kolegu Tomáša Babinca z foodissimo.sk. Časom toho má pribudnúť viac a vraj výlučne od malých producentov, ideálne tunajších.

Výhľad von

Espresso z pražiarne Helmut Sacher

Ochutnal som espresso. Kávu majú od Helmuta Sachera. Na prvé ochutnanie bola viac než obstojná. Keď som si ho dal o týždeň neskôr, bola už príliš utlačená v páke (stál som pri kávovare) a už nebola taká dobrá. Cappuccino som neochutnal, pretože sa ho ešte nenaučili správne pripravovať. Podnik bude naplno šlapať od septembra, takže uhorkovú sezónu využíva na doladenie detailov aj spätnú väzbu od zákazníkov.

Paštéta Tomáša Babinca a bulharské baklazánové kjopolo

Chladiaca vitrína bola zatiaľ prázdna, v nej len pár makaróniek. Ale medzičasom stihli pridať cupcakes od Giraffe Bakery. Časom majú pribudnúť sendviče. Rozmýšlal som, čo si vziať z potravín. Voľba padla na ljutenicu, bulharskú zmes grilovanej zeleniny. V tomto prípade bulharskej nielen receptom, ale ja pôvodom výrobcu. Pri tom sa vynára spomienka na početnú bulharskú komunitu zeleninárov v Bratislave.

Bulharská ljutenica

Večera - domáci chlieb, ljutenica a balkánsky syr

Doma z nej bola jednoduchá, ale parádna letná večera. Krajec kváskového chleba, na ňom natretá ljutenica a navrchu pomrvený balkánsky syr. K tomu pohár vína na terase, ako málo niekedy stačí ku šťastiu. Tých ljuteníc som nakoniec kúpil omnoho viac, pre seba aj ako darček.

Moje som si za tie dva týždne, čo majú otvorené, celkom obľúbil. Obdivujem nadšenie majiteľa a zatiaľ chválim výber produktov. Môže sa zdať, že Karol je v tejto branži neskúsený, ale našťastie má v rodine priamu skúsenosť s vedením potravín. Trochu sa bojím o kávu. Časom sa určite zletí fúra mudrlantov, ktorí budú tlačiť to svoje. Príliš veľa experimentovania sme už zažili v Mondieu a nedopadlo to najlepšie. Nemám nič proti striedaniu rôznych káv v budúcnosti, len na začiatku by som sa radšej učil len na jednej. Prestavovať mlynček aj stroj pre každú kávu je oštara aj pre skúsenejších. V gastre skrátka bude treba aj pevnú ruku, len nadšenie stačiť nebude.

Môj záver je, že toto je konečne podnik, ktorý v meste chýbal. Som zvedavý, aké ďalšie veci pridajú do sortimentu a aké bude jedlo. Pridám skúsenosť sem, keď ochutnám.

Doplnenie

Podnik najprv vytopilo, potom sa presunul na Šafárikovo námestie až nakoniec úplne zanikol.

Moje Potraviny
Dunajská 1
Bratislava
www.totojemoje.sk
View Obchody in a larger map

Share on FacebookTweet about this on TwitterPin on PinterestEmail this to someonePrint this page

Komentáre (2)

  1. Bol som tam minule, poloha je fakt katastrofalna, sediet vonku s vyhladom na parkovisko nie je ziadna vyhra. Ale ich limonady nemaju v celej Ba konkurenciu. Napad je to dobry len tou lokalitou to velmi nevyhrali.

    Odpovedať
  2. vcera som sa bola konecne pozriet prvykrat- a bola som sklamana. dostali sme sice vyklad o celej ponuke, ale cely cas nas otravovali vinne musky a ceny boli viac nez premrstene. jasne, nema kazdy sancu doniest si od rodicov nakladane uhorky alebo hruskovy kompot, ale takto to prehanat.. :/

    Odpovedať

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *