Kaviareň ako v bočnej viedenskej uličke

To bol môj prvý dojem z novej kaviarne Dobre Dobré v bratislavskej Starej tržnici. Ďalšie dojmy bude musieť preveriť len čas.

Dobre Dobré

Podnik otvoril len minulý týždeň a zvonka sa tvári skôr nenápadne. Láka v podstate len tabuľou s ponukou. Keď vojdete, situácia sa trochu zmení. Privíta vás menší bar so zeleným kávovarom, ďalej nájdete zaujímavý a členitý priestor. Využili ho najlepšie ako sa dalo, rôznym typom sedenia. Od jednoduchého kaviarenského stola s dvoma stoličkami, cez pohodlné lavice až po čalúnené stoličky. Rovnako si môžete vybrať výhlad, buď dovnútra tržnice alebo na ulicu. Skrátka, interiér je strohý, ale zároveň elegantný a nenásilne odkazuje na kaviarenskú tradíciu trojuholníka Viedeň-Bratislava-Budapešť.

Interiér kaviarne

Interiér kaviarne

V kaviarni má prsty viacero ľudí. V prvom rade občianske združenie Vagus, ktoré sa venuje ľudom bez domova. Sú tu totiž zamestnaní, ako obsluha kaviarne. Dozviete sa to len ak sa začítate do úvodu ponukového lístka, inak to podnik nedáva nijak ostentatívne najavo. Uvažujem nad tým, že je to tak asi najlepšie. Ďalej sú tu baby jemine.sk, ktoré sa starajú o jedlo.

Ponuka

Ako prvé som ochutnal espresso (1,50€) a bratislavský rožok (1,10 1,70€). Dodáva ho Pressburg Bajgel z Klemensovej a bol výborný. More šťavnatej plnky, žiaden suchár. Mimo rožkov tu majú aj skalický trdelník. Podávajú ho nakrájaný na kolieska. O pravosti nepochybujem, presne takéto nám občas prinesú kolegovia Skaličani do kancelárie.

Káva je značky Columbo, arabika a robená na stroji La Marzocco. V základe bola dobrá, ale keby na ňu barista trochu viac zatlačil, mohla byť lepšia a možno by sa ukázalo aj pár zaujímavých chutí. Čo som videl, tak ju len uhladil v páke.

Espresso a bratislavský rohlík

Pri druhej návšteve sme aj s rodinou ochutnali bryndzovú nátierku a hráškovú polievku s mätou. Spolu stoja 4,20€, polievka samostatne 2,50€. Nátierka mi chutila, bryndze v nej akurát, sekundovala jej mladá cibuľka. K nim more chleba a jednoduchá pokrájaná zelenina.

Bryndzová nátierka

Hrášková polievka prišla na stôl ako statočná porcia. Rozmixovaná akurát, spolu aj s naším krpcom sme sa zhodli, že chutila navlas rovnako, ako si ju často robíme doma. Iba pár vecí bolo zvláštnych. Extrémna teplota polievky, bola horúca aj dlhé minúty po donesení na stôl. Buď ju v tejto sekunde odstavili z hrnca alebo to prepískla mikrovlnka. A chýbalo nám dokyslenie polievky. Octom, citrónom alebo smotanou. Opäť tu bolo množstvo chleba. V obedovej kombinácii nátierka + polievka sme teda dostali spolu 6 krajcov chleba. Trochu premrštené, na druhej strane, nemáte šancu odísť hladní. Mali sme opäť bratislavské rožky, stále také dobré ako pri prvej návšteve.

Hrášková polievka

Záver

V Bratislave posledný rok takmer každý mesiac otvorila nejaká viac alebo menej vyfintená kaviareň. Toto je po dlhej pauze a po Kubistovi príjemná zmena. Jednoduchý a elegantný interiér, kde som sa napriek novote necítil nesvoj. Hranicu utrafili takmer vo všetkom. V odkaze na voľakedajšiu kaviarenskú slávu mesta, v ponuke aj obsluhe z radov ľudí bez domova. Bola ochotná, občas nesmelá, ale občas aj usmievavá. Káva je slušná a jedlo sa dá v zábehu pohodlne vyladiť. Keď začne žiť vnútro tržnice, budú dokonalé aj kulisy podniku. Držím palce.

Dobre Dobré
Námestie SNP 25
Stará tržnica, vchod z Nedbalovej
Bratislava
https://www.facebook.com/cafedobre


View Kaviarne in a larger map

Share on FacebookTweet about this on TwitterPin on PinterestEmail this to someonePrint this page

Komentáre (2)

  1. Peter Miko

    Nikdy viac túto akože kaviareň. nechutna káva, a tie „delikatesy“ to netreba ani komentovať.

    Odpovedať
    1. A dovod? Skus napisat trochu viac info

      Odpovedať

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *