Hľadanie definície bistra vo Foxforde

Nenechajte sa odradiť titulkom, bude to normálna recenzia. Len ma nakopla k úvahám o čom vlastne tento typ podnikov je. Alebo môže byť.

Foxford na začiatok otvoril v Košiciach, Bratislava ho schytala túto jar a v pozmenenej podobe. V podtitule má napísané coffee campus inspired by Martinus. Výsledok je teda spojenie kníhkupectva a kaviarne. V novom Foxforde je tento vzťah o niečo viac prepojený aj posunutý. Knihy sú len kuchárske a je ich len za dva regále. Zato tu nájdete trebárs aj Modernist Cuisine za takmer 500 eur aj mnoho iných cudzojazyčných kníh. Našťastie hlavná téma jedlo prestupuje podnik viac než len v názve a marketingu.

Ako prvý udrie do očí interiér. Je doslova prešpikovaný kuchynskými detailami, hlavne v svietidlách. Nájdete tu čokoľvek kuchynské, čo sa dalo skrížiť so svietidlom. Strúhadlá, cedníky, zaváraninové fľaše. Niektoré stoly majú zasa tvar keksov. Menu v iPadoch je zamontované v drevených lopárikoch. Papierové menu je dizajnované ako staré počítačové 3D hry. Pekné a neprehľadné. Našťastie, na kraji stránok je vždy aj normálny výpis jedál a nápojov v zrozumiteľnejšej podobe. Zvyk je sviňa, pri druhej návšteve som sa už ani neunúval hľadať si jedlo v grafike, pozrel som rovno do výpisu. Škoda, že sa snaha grafika vystrelí len raz.

Interiér Foxfordu

Svetlá z kuchynských vecí

Jedlo a pitie

Prvý krát som tu bol deň po otvorení. Dal som si narýchlo len espresso (1,50€). Káva mala byť Etiópia Sidamo, pripravená bola správne a chutila nad slovenské kaviarenské pomery. K nej klasický makaron, čiže mandľová sušienka.

Pri ďalších dvoch návštevách som si dal cappuccino (2,00€) a pomarančový blondie (2,20€), neskôr espresso a vajíčkový sendvič (1€). Obe kávy boli slabšie. Cappuccino nenadchlo a espressu sa rozpadala crema. Koláču by som doprial o trochu viac pomarančovej chuti, inak bol dobrý. Sendvič bol akurát, malá a akurát sýta vec na zahryznutie.

Naposledy som vo Foxforde ochutnal šošovicový dhal (3,10€), marhuľovú zmrzlinu (0,80€) a espresso. Stále zostávam pri hodnotení, že úplne prvá káva deň po otvorení mi chutila najviac, všetky ostatné boli slabšie. Naopak dhal ma potešil. Žiadna ustráchaná verzia, korenia bolo akurát, aj trocha pikantnosti. Robievame si ho doma často, mal som s čím porovnávať. Jediné čo vytýkam je spôsob podávania. Možno som za lajbavého, ale iba nožík mi nestačil. Nie pri tekavej smotane a šošovici, ktorá sa rozpadáva. Nakoniec som vzal lyžičku od kávy a najedol sa pohodlnejšie. Exotika bokom, človek sa chce najesť a nie upaprať jedlom.

Šošovicový dhal

Espresso

Ako verný zákazník Gio Caffé som bol zvedavý na domácu marhuľovú zmrzlinu. Je súčasťou letného menu. Dopadla nad moje očakávania, teda chutila.

Marhuľová zmrzlina

Obsluhe je rýchla a pomerne precízna, pri všetkých doterajších návštevách. Naposledy sa napríklad nedala zmiasť ani objednávkou „malej kávy bez mlieka a cukru“. Mladý chlapec pohotovo kontroval otázkou, či myslím espresso alebo ristretto.

To ostatné

Podnik začal pravidelne robiť debaty o jedle. O prvej som písal už dávnejšie v tomto článku. Druhú debatu na tému Koľko stojí jedlo som tesne minul, tretia akcia bol zasa krst knihy o bylinkách. Akcie sú moderované a hostia majú čo povedať, výborná nadstavba pre tento typ podniku.

Vonku na terasa pribudol stojan s tandemovým bicyklom, dá sa požičať na obhliadku mesta. Nápad je to šikovný, ale prázdny stojan som zatiaľ nevidel.

Záver

Postupne zisťujem, že čím viac bistier sa v Bratislave otvára, tým viac sa mení definícia tohoto slova. Po Shtoorovi som začal mať pocit, že sa podniky začali predháňať v zdobení interiéru a originálnosti ponuky. Nie je to nutne zlé, rozširuje sa tým ponuka. Napríklad Mondieu nedávno začal ponúkať raw koláče. Aj keď je táto snaha milá, začína stierať rozdiely medzi kaviarňou, bistrom aj reštauráciou. Proti kombinácii podnikov a ich funkcii v zásade nemám nič, spestrujú výber. Vadí mi ale, ak sa pomerne jednoduchý podnik zbytočne hrá na viac ako má. Naozaj nečakám od bistra, že v ňom dostanem servis ako v X-hviezdičkovej reštaurácii. Kľudne si objednám pri bare a radšej prehodím pár osobnejších viet s majiteľom. S tým budem mať možno problém, podniky sa pri samoobsluhe zrejme boja nálepky fast-food a majiteľ bude mať zrejme kopec iných aktivít a podnik má skôr ako bokovku. Výsledok je sterilita. Milá pekná, ale sterilita.

V tomto zmysle je Foxford podnik dotiahnutý do extrémneho detailu. Interiérom aj jedálnym lístkom, ktorý vyhral cenu za grafiku. Svojou podstatou do centra mesta patrí určite viac, ako predražené a chronicky prázdne butiky. Len nech ho pre boha ostatné podniky nechcú za každú cenu tromfnúť.

Foxford
Laurinská 1
Bratislava
www.foxford.sk


View Kaviarne in a larger map

Share on FacebookTweet about this on TwitterPin on PinterestEmail this to someonePrint this page

Komentáre (7)

  1. To je zvláštne, mne sa práve Foxford zdá sterilný. Nazývať ho kníhkupectvom je viac než odvážne a kladie oveľa väčší dôraz na design, než na jedlo. Ak je toto esencia bistra…

    Odpovedať
    1. ved o tom pisem, ze Foxford mi pride sterilny

      Odpovedať
  2. Tekvička

    Recenzia je dobrá, viacmenej vystihuje moje pocity. Chuť kávy je dobrá, ale nie vynikajúca, čo vôbec neurazí. Jediné, v čom s recenziou podniku nesúhlasím, je práve obsluha. Pravdepodobne som mala vždy pech a vychytala som zlú smenu, ale takmer pri každej návšteve bola obsluha veľmi pomalá, neprívetivá a na prosbu presso bez mlieka odpovedala myslíte malú alebo veľkú kávu? Ešte jedna malá drobnosť mi narúša pôžitok v tejto kaviarni, a to je hluk. Bežné kaviarenské/bistro zvuky sú úplne v poriadku, ale keď do toho navyše húlaka dáke disco rádio, tak to už lezie trochu na nervy.

    Nič to však nemení na tom, že z Foxfordu ako takého sa teším, do Bratislavy pribudne v decembri aj ďalší, nahradí pôvodného Shtoora v Martinuse na Obchodnej. Tento by mohol byť útulnejší a tichší :) Verím, že sa Foxfordu povedie dobre, má našliapnutý plynový pedál hneď odzačiatku. Vychytať drobné mušky a bude to tip-top :)

    Odpovedať
    1. Obsluha – formalne bola podla mna v poriadku, vzdy pozdravila, vzdy bola ustretova, ale prisla mi zaroven aj trochu upachtena, ustrachana, mozno vystresovana. Skratka nie v pohode. Mozno len moj pocit.
      Inak suhlasim, ze tento typ podniku tu ma svoje miesto, kompletne taky aky je.

      Odpovedať
  3. Uz ste boli vo W Café pri Wustenrote pri Nivach ?
    Myslim, ze tak ma vyzerat dobra kaviaren. Sthoor je uz uplne out, este som zvedavy na novu Gorillu.

    Odpovedať
    1. Pocul a zatial nebol. Gorila bude zaujimava, aspon podla info ktore som pocul.

      Odpovedať
  4. Boli sme tam vcera, prvy krat.

    Objednali sme si kavu (cez Chemex), servirka nevedela z hlavy povedat, aku kavu maju v ponuke (ani znacku). Tak sa isla opytat. Maju len jednu – Sidamo. Objednali sme si 2 kavy (sucastne), a prekvapivo sme dostali aj 2 Chemex nadoby. Kava bola silnejsie prazena, takze na espresso ok, ale na Chemex nic moc…

    Dalej sme mali mandlove susienky, ktore nicim nevynikali (jedine fadnostou), pozitivne avsak je ze neboli presladene.

    Poslednu vec ktoru sme ochutnali bola olivovo-paprikova tapenada, ktora bola chutovo priemerna, dala sa zjest ale uz si ju nedam, k tomu kupovane pecivo a velky kopec zeleniny. Omnoho lepsiu tapenadu z ciernych oliv zvykli davat v Mangu ako predjedlo – ktore je mimochodom na ucet podniku. Pozitivne vsak je, ze porcia je dostatocne velka, ano da sa z toho najest.

    Celkovy dojem nic moc.

    Odpovedať

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *