Francúzska patisserie uprostred Trnavy (zrušená)

Dôvod, prečo práve v Trnave Francúzi otvorili patisserie je úplne jednoduchý. Do mesta prišla francúzska automobilová fabrika a spolu s ňou sem prišli zamestnanci spolu s rodinami. Vďaka ich kontaktom sa sem neskôr dostala aj partia skvelých pekárov a cukrárov, ktorá v Trnave pečie fantastické koláčiky, bagety a croissanty. Svoju pobočku má pekáreň aj v Bratislave, ale tá momentálne mení adresu a mala by zakotviť v niektorom z veľkých obchodných centier.

Jedno lenivé letné popoludnie sme sa vybrali partia štyroch mlsných chlapov na návštevu do hlavnej prevádzky, kúsok od Trojičného námestia, na Štefánikovej 15. Príjemný interiér vyplnený presklenými vitrínami, v rohu dva stoly pre kávičkovanie a croissanty „nastojáka“. Za pultami dve usmievavé panie, hneď nám vysvetľujú, z čoho sú jednotlivé koláčiky robené. Čakáme na našu sprievodkyňu, mladú slečnu, ktorá má mimo iného na starosti komunikáciu francúzskeho vedenia so slovenských personálom. Pekáreň vedie pán Gerard Bely, ktorý má pekárstvo jednak v krvi, ale aj v rodine. Veľkou osobnosťou a zároveň šéfcukrárom je Michel Marshall. Má len 33 rokov, ale medzičasom pracoval v mnohých prestížnych hoteloch, získal nejedno ocenenie. Svojmu remeslu sa venuje od skončenia školy aj mladý David Lavastre.

Naša prehliadka začína. V kuchyni sa práve pripravujú točené čokoládové ozdoby, plnia formy a polievajú koláčiky hustou tmavou čokoládou, ktorá sa nádherne leskne. Máme trochu smolu, z Francúzov tu poobede už nie je nik, zato slovenský personál je veľmi ochotný aj napriek tomu, že sa mu intenzívne pletieme pod nohy a pýtame sa kopec otázok. Tak sa napríklad dozvedáme, že majitelia si dávajú pozor na suroviny a snažia sa používať len tie najkvalitnejšie. Nemusí to nutne znamenať zahraničné, múku napríklad kombinujú aj našu, aj z iných krajín. Na druhej strane, dávnejšie neboli spokojní s gaštanovou masou, ktorú používali do jedného zo zákuskov. Na slovenské pomery je možno zvláštne, že tento zákusok stiahli z predaja aj napriek tomu, že sa veľmi dobre predával a ľudia si ho obľúbili. Neskôr mi to potvrdil aj môj známy, prevádzkar jednej kaviarne, ktorá ich zákusky predáva. Skrátka a dobre, šéfcukrár sa nechcel podpísať pod nižšiu kvalitu svojej práce. Aj takto môže vyzerať biznis, keď ho robí človek vyškolený v remesle a nie taký, ktorý nemá s gastronómiou nič spoločné.

Ak prídeš skoro ráno, možno uvidíš cez sklenenú tabuľu, ako pec vypľúva čerstvé pečivo. A koláčikov je dosť druhov nato, aby si sem-tam ochutnal nejaký nový.

Postupne ochutnávame zopár zákuskov, ja sa už teším na palmier a čokoládového finančníka (zvykne sa volať aj friand alebo financier). Fajnová je aj arabika so zmesou čokolády a kávy. Sú tu aj rôzne ovocné taštičky a samozrejme bagety a biely francúzsky chlieb. Pani za pultom nám hovorí, že si sem poň chodí jeden Francúz, ktorý žije v Nitre. Na všetko si vraj dokázal na Slovensku zvyknúť, len na chlieb nie.

Ak niekedy budeš mať cestu okolo, určite sa tu zastav. Ak prídeš skoro ráno, možno uvidíš cez sklenenú tabuľu, ako pec vypľúva čerstvé pečivo. Prípadne si môžeš narýchlo prečítať noviny alebo si pod pazuchou odniesť domov v papierovom sáčku dlhú bagetu. A koláčikov je dosť druhov nato, aby si sem-tam ochutnal nejaký nový. Takéto mňam!

GTB Bakery
Štefánikova 15
Trnava

Share on FacebookTweet about this on TwitterPin on PinterestEmail this to someonePrint this page

Komentáre (65)

  1. Perfektne!!! KDE JE TA POBOCKA V BA pripadne kontakt na Trnavsku? Keby ste bolit aky super zlaty a poslali mi info mailom, budem do smrti zaviazany. diiiik

    Odpovedať
  2. Adresa v Trnave je v texte, ale daj som ju aj samostatne na koniec clanku. Bratislavu este nemam potvrdenu, az bude aktualna, zverejnim

    Odpovedať
  3. Myslím, že v Bratislave je pobočka pod názvom Francúzska pekáreň na Obchodnej ulici (približne v strede?). Aspoň donedávna tam ešte bola. Človek si pekárničku ani nevšimne, taká je zastrčená. Inak tú trnavskú mám vyskúšanú, dezerty sú skvelé, lahodné sú aj ich názvy…

    Odpovedať
  4. pánečku, ešte šťastie, že to tu nemáme:) Bol by zo mňa přescent!

    Odpovedať
  5. gabika: ano, to je ona, ale bude sa stahovat.

    Odpovedať
  6. ahoj
    pekny clanok
    mozno by stali za zmienku ceny. pripadne, ci vas hostili zadarmo (alebo ako mame my citatelia poznat, ci nadsenie prameni z kvality alebo zinakade? :-).

    na Obchodnej som bol, bolo to uzasne a stalo to aj za tie sialene peniaze.
    dajte potom vediet, kde to je aktualne.

    Odpovedať
  7. ahoj, niektore z cien je vidno na fotkach, ak sa lepsie pozriet. (napriklad tu odkaz na delikatesy.sk) Cena priamo na prevadzke v Trnave je ale samozrejme ina ako inde, pripadne v inej kaviarni, ktora predava ich zakusky.
    Zadarmo nie. Recenzie nerobime preto, aby sme sa zadarmo najedli, nikto z nas na to nie je odkazany. Skratka sme zvedavi a lezeme ludom do kuchyne a hrncov ;-)

    Odpovedať
  8. jaaj, toto uz poznam na tom ficim skoro rok. V Bratislave sidlia na Obchodnej ulici a ja som si dovolil chodit tam len raz do tyzdna. Obvykle je oslava vo Stvrtok. :) A na obrazkoch vidim svoje oblubene „tisic listkov malinovych“ ale najcastejsie si davam „Cokoladovo orechovy zablesk“ Boze vsak este je len utorok to musim vydrzat.

    Odpovedať
  9. a este malickost v tu su ceny o 10 – 15 korun vyssie nez v Trnave.

    Odpovedať
  10. jasne, pekaren je uz otvorena nejaky ten piatok, ale pisem o nej teraz preto, lebo sa nam podarilo dostat sa priamo do prevadzky

    a presne ako vravis, Obchodna a ano, ceny vyssie.

    Odpovedať
  11. michaela

    ja chodim sliedit na Obchodnu skoro kazdy den a stale maju zatvorene.. :(
    neviete ci uz maju nejaku novu adresu?

    Odpovedať
  12. skus shopping centrum Avion v Bratislave, hadam tam uz otvorili.

    Odpovedať
  13. michaela

    dakujem velmi pekne. uz sa tesim

    Odpovedať
  14. Dobry den,

    Neviete, prosim Vas, preco je tato pekaren v Trnave uz dlhsiu dobu zatvorena a kedy ju znova otvoria?

    Dakujem,

    L.

    Odpovedať
  15. mrzi ma, ze toto pocujem, zial neviem, preco je zatvorena

    Odpovedať
  16. encantado

    No na Obchodnej v Bratislave je prevadzka zatvorena uz dost dlho…asi od polky septembra…..je to dost divne ale vo vykladoch nechali este aj stare zakusky ktore tam teraz plasniveju…asi mali naponahlo…zvykol som tam brat ich genialne torticky na rodinne oslavy a teraz nemam potuchy kam sa vyparili….ked som sa pytal v okolitych prevadzkach vsetci sa spravali velmi divne, nechceli o tom vyslovene hovorit…ale tak zase obchodna ulica…verejne tajomstvo ze sa tam plati vysoke vypalne….mali sa dakam prestahovat ale neviem o tom ze kam….divne vsak je tiez ze na web page socialnej poistovne som nasiel ze maju dlh vo vyske 1.5 miliona…tak mozno zbalili kufre a odisli spet do francuzska. nevie mi niekto povedat ci sa daju dakde kupit take genialne kolace ake boli tam? pretoze uz nie som schopny ist do normalnych cukrarni….

    dakujem

    Odpovedať
  17. Suhlasim s Encantado-m, ze podobna cukraren nema v nasom regione obdobu, hoci za kvalitu si bolo treba aj priplatit.
    Nechcem sirit famy, ale od spolahliveho zdroja mam, ze majitel restauracie zomrel. Je mi ho velmi luto, lebo som ho osobne stretla a bol to velmi entuziasticky clovek, zapaleny za vlastnu vec.
    Je to smutne…v TT visi oznam, ze pekaren a cukraren su docasne zavrete, verim, ze LEN docasne…
    L. :-(

    Odpovedať
  18. Veronika

    Dobry den.Moje meno je Veronika Mirgova.Pracovala som v tejto cukrarni priamo vo vyrobni.Je to smutne ze sa cukraren zavrela,nie docasne ale uz na trvalo.Nie je pravda to ze majitel zomrel,majitel zije aj ked sa uz rozprava kadeco.Zomrel jeho bartranec,ktory mal na starosti obchod na Obchodnej v Bratislave.Cukraren sa zavrela zo dna na den.Mne osobne je velmi luto,to ze je firmy koniec.Bola to velka skusenost do zivota a cest vyrabat zakusky ktore su odlisne uplne ine ako slovenska vyroba,ktore jej nesiaha ani po paty.Je pravda ze sme vyrabali z toho najkvalitnejsieho materialu,vsetko muselo byt na poriadku,vyrobene na 500%.Sice to stalo vela nervov,a trpezlivosti sa naucit tuto vyrobu a tiez sa dorozumiet s nasim majstrom Mishelom Marshallom,ktory bol na vyrobu tychto zakuskov doslava pedant,ale naucil.Momentalne je vo francuzku,a tiez by bol najradsej kebyze sa vrati a pokracuje na Slovensku v tom co tu zacal.No uvidime,taktiez hladame niekoho kto by bol ochotny s nim spolupracovat,pustit do niecoho ako bola tato vyrobna,mozno obchod,dodavanie…..no uvidime ako to vsetko dopadne……

    Odpovedať
  19. Dobry den.Pracoval som tam ako sofer,osobne poznam slecnu Veroniku Mirgovu a aj sefcukrara Mishela Marshalla a mozem jej slova iba potvrdit.Nie len vy ste sklamany,my sme tiez a boli by sme radi keby sa nasiel niekto,kto by zainvestoval a spustil vyrobu a predaj vynikajucich zakuskov.Keby sa niekto nasiel,dajte vediet na moj mail.je to velka skoda,lebo zasobovali sme vsetky obchodne centra v BA a aj stare mesto.SC,PK,NR,TN,TT,ZA a aj Rakusky Neusiedl.

    Odpovedať
  20. drzim palce, aby sa to dobre, co sa stihlo vybudovat, podarilo zachovat.

    Odpovedať
  21. Ivan Bútora

    Dobrý deň, takže rozumiem tomu tak, Viktor, že tá predajňa sa nepresťahovala do Avion Shopping Parku, ale nateraz úplne zanikla?

    Naozaj škoda, bolo to v Bratislave, resp. v širšom centre, snáď jediné miesto, kde sa dala kúpiť napr. bageta s „poctivým“ zložením, nie emugátormi prešpikované polotovary, čo sa predávajú v obdchodoch.

    Snáď však v dohľadnej dobe aj Bratislava bude mať nejdnu solídnu menšiu kvalitnú pekáreň (či už francúzskeho typu, alebo aj inú)… tak ako to je aj v iných európskych mestách.

    Odpovedať
  22. ano, uz to tak je, nateraz uplne zanikla aj v Trnave.

    ad pekaren – minule som bol v Mederi v Minipeku a ked som tam zbadal staru parnu pec z roku pana 1946, tak mi skoro oci vypadli. A pekarskeho majstra, aj poctivy kvasok, ziadne hotove pekarenske zmesy. Najdu sa este take miesta, len ich treba vytahovat na svetlo a ukazovat ludom – aha, takto maju veci naozaj chutit!

    Odpovedať
  23. encantado

    Veronika a Roman,

    zial vasa emailova adresa sa nezobrazuje na tejto stranke.
    Napiste mi prosim na encantado1@gmail.com Chcel by som sa Vas nieco spytat.

    Dakujem

    Odpovedať
  24. Pre encantanda,takze nech sa paci moj mail Roman-Horvath@azet.sk

    Odpovedať
  25. Ospravedlnujem sa za poplasne spravy, ale som zas rada,ze som sa tu dozvedela, co sa vlastne stalo s mojou oblubenou pekarnou, aj ked je smutne, ze sa zatvorila natrvalo. Budem velmi rada, ak sa najde niekto, kto by vedel tu francuzsku chut obnovit. Ja mozem ponuknut akurat tak znalost francuzstiny a zaujem o tamojsiu gastronomiu.
    Pekny den

    Odpovedať
  26. gabriela

    veronika, milan alebo ktokolvek ochotny pomoct:)
    volam sa Gabriela a som v 5 rocniku na Univerzite sv. Cyrila a Metoda v Trnave. tema mojej diplomovej prace su Francuzi v Trnave. jednou z kapitol prace su aj rozne aktivity a podobne veci, ktore francuzi v Trnave podnikaju.. mala som v plane, zajst aj do cukrarne, no skor ako som to stihla, zrusili ju.. preto by som vas chcela poprosit, ci by ste boli takí mily a odpovedali na moj dotaznik tykajuci sa prave vztahu francuzi- slovaci. prosim ozvite sa na moju emailovu adresu gabusatko@gmail.com, budem vam velmi vdacna!

    Odpovedať
  27. uzasna pekaren, vyborne zakusky… neviete ci existuje aspon nieco podobne na slovensku? Chut tych zakuskov bola genialna

    Odpovedať
  28. Katarina

    Ahoj,

    tak ja sa len pridavam, je to obrovska skoda, ze cukraren je zatvorena.
    Take zakusky v sirokom okoli nenajdeme.
    p Klimo, o aku investiciu sa asi jedna, aby sa cukraren rozbehla? poznam par ludi, ktory by zainvestovali. Zalezi na tom kolko.

    Odpovedať
  29. Katarina: investicia – nemam tusenie, to by musel odhadnut niekto od fachu, resp. niekto, kto tam bol pracoval. Zopar kontaktov je vyssie v diskusii, ak zapatrate (resp. znami), isto najdete.

    Odpovedať
  30. Kto má kontakt na Veroniku Mirgovú? Tiež ma sklamalo,že zavreli prevádzku.Súrne hľadám kontakt na toho šéfa – francúza.Mám ponuku na spoluprácu.Súrne.Maškrtníci pomôžte !!!
    Budú koláčiky!!!

    Odpovedať
  31. Maja Hudecova

    Tiez by som si vedela predstavit otvorit taku malu cukraren s kaviarnou, pretoze nic podobne na Slovensku nie je a je to skoda. Vo Francuzsku su taketo kaviarnicky na kazdom kroku hoc aj s jednou stolickou na chodniku a je to fajn. Tu mi take nieco moc chyba. Ak by bol zaujem investicie mam, chut a elan tiez. Ten farncuz by sa urcite potesil, keby vedel aky ohlas vyvolal jeho odchod a ukoncenie prevadzky. Ak sa najde niekto kto ma na neho kontakt budem rada. A potom naozaj budu kolaciky

    Odpovedať
  32. volam sa Roman a pracoval som v tej francuzskej pekarni,nechavam tu kontakt a ak by sa mohol ozvat niekto ozaj kto by mal zaujem,urcite nieco vymyslime… 0904403177

    Odpovedať
  33. Juraj Hecko

    Som spolumajitelom domu v TT, v ktorom franc. pekaren fungovala. Ak by sa nasli zaujemcovia a investori (p. Hudecova), mozno tuto prevadzku znova otvorit. Z hladiska infrastruktury, zariadeni, ktore francuzski „utecenci“ zanechali (mraznicky, chladnicky, miesadla cesta, bagetovacky, prepravmych vozikov, riadu, atd.) a tradicnu lokalitu je priestor pre znovuotvorenie priam predurcujuci. V pripade zaujmu o spolupracu, prosim kontaktujte ma na trnava@post.sk.

    Odpovedať
  34. Olivier le mince

    Ahojte, som francuz a s kamaratom by sme chceli otvorit francuzku pekaren v Ziline kde bude ten novy Aupark. Ked o tom rozpravam, 50% kamaratov mi hovoria ze to nemoze fungovat lebo slovaci su moc konzervativny. a 50% hovoria ze to moze byt dobre lebo tu su vsade tieto iste peciva a neda sa nic ine kupit. Zilina nie je take medzinarodne mesto ako BA alebo TT, nie ni tu tolko francuzov ako v BA alebo v TT ale verim tomu ze ked ludia maju radi nieco a ze sa to ponukne na rozumnu cenu, ludia budu stale kupit tieto veci. Nemame este ziadny preskum trhu ale zaujimavylo by ma vediet ako to bolo v TT, ci klienty boli hlavne francuzy alebo boli aj vela slovakov, ci sa vsetko pecilo priamo v obchode alebo ci bagety, croissanty, pain au chocolat a tieto vyrobky boli kupene inde a to iste pre pattiseries a male torty? a Tiez ci ceny boli ovela drahsie ako slovenske pecivo, ci sa to oplati robit taku cinnost na SK. Pekaren by bola aj trosku kavaren kde ludia mozu priamo jest kolaciky a torty a robili sme aj sandwich/panini a salaty pre obedy. Proste nieco co nemozeme kupit v ZA. A ak to nam dobre ide preco nie pokracovat spat v Trnave. mozete pisat na tu adresu : dokidoki2003@hotmail.com
    dobru noc

    Odpovedať
  35. J.Hecko

    Zaujal ma Vas prispevok. Ak je vas zaujem, ako pisete, pokracovat v Trnave, aktualny, rad by som sa s Vami stretol, a dozvedel sa viac o Vasich predstavach. Som spolumajitelom domu v Trnave, kde francuzska patisseria (GTB Bakery) vznikala. Predchadzajuci prispevok je odo mna. Ak je to skutocne tak, ze mate vazny zaujem investovat a podnikat na slovenskom trhu v oblasti ako ju popisujete, som ochotny do tejto spoluprace za istych podmienok vstupit. Prosim odpovedajte mi na mail: trnava@post.sk.
    Dakujem vopred
    a posielam srdecny pozdrav.
    Juraj Hecko

    Odpovedať
  36. Hecko: prispevok Francuza pred Vami je stary pol roka, nie som si isty, ci ten Vas bude registrovat (vtedy sme tu este nemali funkciu na upozornovanie na nove prispevky). Ak tak, skuste mu napisat sam, adresu uviedol. Vela zdaru.

    Odpovedať
  37. J.Hecko

    Vazeny p. Klimo,
    chcel som na uvedenu adresu reagovat, ale adresa uz nie je platna, tak som to „dal“ sem.
    Skoda, ze som skor nenazrel do fora. Aj tak dakujem.
    S pozdravom
    J. Hecko

    Odpovedať
  38. to je skoda. Ale mozno „motyka vystreli…“
    drzim palce.

    Odpovedať
  39. Mozno by som skusil kontaktovat tohto cez Facebook, meno sedi a ma tam hodne slovenskych priatelov.

    odkaz na facebook.com

    Odpovedať
  40. J.Hecko

    Vdaka, Mato, poskusim sa.
    J.Hecko

    Odpovedať
  41. Marek Lorincz

    Vážený Tí ktorý uvažujete o znovuzrodenie francúzskej patisserie na Slovensku, neváhajte! My sme predávali v Nitre tie produkty a musím povedať, že veľmi dobre napriek cene, ktorú sme za ne pýtali a bolo to 89 sk za čo v tej dobe ste si dali obedové menu ! Ľudia váhali, polemizovali, kritizovali, ale aspoň raz ochutnali a to nám stačilo, lebo prišli aj nabudúce a s úsmevom! Predali sme ich na quantá… Osobne som poznal ľudí, ktorý stáli za tým všetkým a ich prístup k práci a samotnému produktu bol nevídaný…o jednom zákusku mi pán francúz vedel rozprávať ako o krásnej žene nad ktorou je dúha a v dialke vidí západ slnka a držal to ako malé dieťa, bol to zážitok… Ale aj našinci sa niečo naučili a zmenili prístup k práci, napríklad aj šofér čo ich vozil sa správal k nim ako k malým deťom. Bol to naozaj zážitok a konečne niečo kvalitné na našom trhu bez konkurencie. Vyberte sa dnes do kaviarní a cukrární a čo dostanete… špic, punčový rez, veterník, tzv.krémeš, smotanový pohár, gumennú marlenku, umelú sacherku, Ečkové tiramisu, nie celkom rozmrazenz chesse cake a iné tzv.delikatesy s pol ročnou zarukou. Tých čo ponúkaju aj kvalitu a nekopírujú druhých spočítame aj na prstoch…

    Odpovedať
  42. kristina

    Dobry den,
    chcela by som sa len spytat ci mi vie niekto poradit, kde by som sa mohla naucit piect francuyske kolaciky?
    Dakujem za odpoved

    Odpovedať
  43. Dobry den,

    som z Trnavy a milujem zakusky. Parkrat som bola vo Francuzsku a dokonca osobne pracovala v jednej francuzskej vyrobni zakuskov. Tato trnavska „patisserie“ bola mojou srdcovou zalezitostou a bola by som rada, keby zacala opat fungovat. Mam obrovsku chut zobrat si to „pod patronat“:). Nasiel by sa niekto, kto by bol ochotny pomoct mi znovu rozbehnut tuto uzasnu prevadzku? Mam totiz velku chut na nejaky „normalny“ zakusok … :).

    Pripajam moj email: vrogovska@yahoo.com a vopred dakujem za pripadne ohlasy, namety, komentare, pripomienky, podnety …

    Odpovedať
  44. Dobry den.
    Pracujem ako sefkuchar v grand hoteli v Norsku.Tiez som sa ucil v Parizi francuzsku cukrarcinu.A ja som rozmislal otvorit na slovensku francuzsku cukraren.Len este mi chybalu nejake financie.Aleto som nechcel pisat .Mam dilemu otvorit v Norsku alebo na Slovensku.Najradsej by som siel na slovensko ale bojim sa aby som sa nepopalil.Na slovensku tie zakusky neviem, ci bi sa predavali?Uz raz som sa raz popalil,ale to bolo restauracne zariadenie,ziadne francuzske zakusky.Mimochodo aj nabuduci tyzden odlietam do francuzska kupit nejaky tovar na zakusky.
    S pozdravom Marcel

    Odpovedať
  45. Dobrý deň,

    zaujal ma predchádzajúci príspevok Marcela, ale bohužiaľ tu nie je žiaden kontakt na neho. Rád by som sa s ním rozpracoval tému Francúzska cukráreň. V Bratislave sa zákazníci určite nájdu. kontakt na mna: t.kormendi@datamax.sk

    Odpovedať
  46. Potom, co som uz davno oplakala zrusenie francuzskych cukrarni v Trnave a Bratislave, nasla som tuto diskusiu. Ak niekde vznikla francuzska cukraren, napiste to tu, prosim. Pojdem za nou aj do ineho mesta.

    Odpovedať
  47. Zakusky su spat!!!

    Pred casom som pisala do tejto diskusie, ze sme z Trnavy a ze nam tiez velmi chutili tieto uzasne zakusky a ze by sme ich opat rady jedli. A predstavte si, ze sa nam to podarilo. Zakusky su spat! Nasa firma vycestovala do Pariza, nasla francuzskych cukrarskych majstrov, predstavila ich sladke dielka na vystave v Inchebe v Bratislave a ludia sa isli za nimi potrhat! Zhruba do dvoch tyzdnov budu zakusky uz aj na Slovensku a v Trnave dokonca prejavil zaujem jeden hotel, ktory by ich rad predaval …

    Odpovedať
  48. Vierka: tak to je dobra sprava, drzim palce

    Odpovedať
  49. Mozete napisat, kde sa daju kupit tie zakusky konkretne?

    Odpovedať
  50. Tak som tu zase :). Dali sme dokopy kompletny sortiment, v pripade zaujmu ho mozem poslat na email.

    Odpovedať

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *