Estremo Pasta & Caffe

Náhoda je blbec, hovorilo sa v našej rodine. Je to jedno z najužitočnejších poučení, ktoré som v živote dostala. Jedine tak si vysvetľujem, že môžem vraziť do šéfa v Shopping City S√ºd, keď som práve doma s črevnou chrípkou.
Ak vychádzame z premisy, že náhoda je blbec, dotyčný blbec zariadil, že som len niekoľko málo minút po tom, čo som sprosto ohovorila staff v bratislavskej taliansky orientovanej reštaurácii Estremo, sedela v tomto podniku v plastovom kresielku a sosala preso s medom. Dosť dobré preso, mimochodom.

Estremo Pasta & Caffe je relatívne nová talianska reštika, zastrčená zo zadnej strany Istropolisu. Dušičku pohladí hezkým interiérom, najmä ak sa posadíte do okenného výklenku s výhľadom na okolochodiace slečny aj esteticky skvostný bar. Na druhej strane podniku môžete sedieť sa svetlej koži a úplne vzadu za rohom je ideálnô na romantické rande alebo oslavu povýšenia, alebo nejaké to intímčo s milenkou. Poteší aj zjavná investícia do toaliet – voda na ruky tečie z kovového žliabku, sú tu aj kamienky a dobré svetlo a tak vôbec. Dobrá rada: nechoďte do Estrema v starom džogingu. Asi vás nevyhodia, ale načo kaziť pekný obrázok? Keď už tepláky, tak sviatočné.

Šaláty sú celkom tvorivo vymyslené, v predjedlách sa nájdu aj slimáky, medzi polievkami napríklad aj špenátová a mňa tešia aj zemiaky zapečené s ricottou.

Menu je typicky talianske, s dôrazom na cestoviny (ale bez pizze), široký výber mäsa a zaujímavo upravené ryby. Šaláty sú celkom tvorivo vymyslené, v predjedlách sa nájdu aj slimáky, medzi polievkami napríklad aj špenátová a mňa tešia aj zemiaky zapečené s ricottou. Porcie sú oukej – na doggy pack to nevystane, dajte si aj nejaké predjedlo a neodídete hladní.
Jedla som tu šesťkrát. Šesťkrát dobré jedlo. Päťkrát otrasná obsluha. Neochota, otrávené ksichty, drzé komentáre, raz nám slečna dokonca odmietla naliať, lebo bolo dvadsať minút do záverečnej. Chceli sme blbú minerálku.
Ale včera bolo všetko inak.
Využila som svoje šťastne podedené manipulačné danosti (oficiálne im hovorím ‚Äûrétorická a argumentačná zdatnosť“) a objednali sme si s mojím spoločníkom tri šaláty na sharing. Vyskúšajte niekedy, je to super. Zo svojho taniera zjete len to čo vám chutí a kým ohrdnutý zvyšok presúvate svojmu spolustolovníkovi, odoberiete tie dobré kusy zase z jeho taniera. Veď hovorím, ideálne.
Dali sme si lososový šalát, ovocno-gorgonzolový a kurací. Boli dokonalé a ešte aj nie sú drahé, vrelo odporúčam, choďte si to dať. Gorgonzola extrémna, taká čo po ochutnaní na chvíľu zastaví tep. Losos s pestom? Nádhera. Spoločník spokojne vyďobal zo šalátu kura aj parmezán. Spolu sme dorazili kúsky jahôd a hrušku. Ako vám to znie? Bolo to very delicious.
A teraz k tomu podstatnému. Dôvod, prečo vlastne o Estreme píšem – kľudne si sadnite – je obsluha.
Staral sa o nás pekný tmavovlasý chlapec. Strednej postavy, oči tuším hnedé, fakt feši. Hovorím to preto, aby ste sa na návšteve nastrčili do jeho rajónu. Zabezpečí vám royal feeling a spolu s fakt dobrým jedlom je to neodolateľná kombinácia. Ani sa moc neusmieval, ale nebolo treba – celým svojím postojom dával najavo, že je tu pre nás a že chce, aby sme sa dobre najedli a vypadli spokojní a vysmiati. Takýto postoj milujem. A úprimne povedané, je mi úplne jedno, či to hrá a v duchu si hovorí, že sme otravní idioti a máme trápny účes a celulitídu a na predných zuboch nalepený nejaký zelený humáč.

Toto sa odohralo po našom odchode z reštaurácie:

Ona: Dobrý obed, nie?
On: Moc dobrý… A chalan jaký bol?
Ona: Chalan bol namakaný! Hrozne ochotný a príjemný, až tak nebratislavsky!
Mlčia, zamyslene kráčajú.
On: … a pekný bol tiež, nie?
Ona: Kokos… Dosť pekný veru.

Estremo Pasta & Caffe, Škultétyho 10, Bratislava

Ceny: Ceny sú veľkou výhodou Estrema; málokde dostanete porovnateľnú kvalitu za takto znesiteľné sumy.
Odporúčané jedlo: Šaláty. A povinne kávu!
Poklesky: Ešte nedávno by som zúrivo strhávala body za drzú obsluhu, ale posledná návšteva ma dostala. Veď uvidíme…
Koho vziať: Atmosféra je tu naozaj príjemná a dizajn ocení rovnako príslušník mladšej aj staršej generácie. Ale predsa len odporúčam Estremo pre zdravšie sa stravujúcich ľudí. Smažák nemajú. A porcie sú o chlp menšie, ako by mohli byť.
Hviezdičky: Štyri.

Share on FacebookTweet about this on TwitterPin on PinterestEmail this to someonePrint this page

Komentáre (9)

  1. Dneska sme sa na zaklade viacerych referencii vybrali otestovat s priatelkou tuto restauraciu.
    Po vstupe som vsak ostal mierne zarazeny, ze ci denny limit na mojej karte bude dostatocny ked som uzrel pripravene stoly s vinovymi casami a pribormi v skrobenych obruskoch :) Nie nebolo tomu tak, tato restauracia sa pri tomto looku dokazala udrzat pri normalnych cenach.

    Dalsim milym prekvapenim bolo „Dobry vecer“ od 3 casnikov okolo ktorych sme presli kym sme si vybrali miesto.
    OK zacina to dobre. Casnik priniesol menu, no na dalsi prichod sme cakali zo 10min, co je rovnako zle ako ked pride kym si clovek nestihne precitat ani antipasty.
    Obaja sme si dali tagliatelle s prosciuttom a kuracim masom v smotanovej omacke a nejake nealko. Skoda absencie vinnej karty. Na claim v menu „cerstvo pripravene cestoviny“ som po mnohych skusenostiach v restauraciach u nas reagoval zdvihnutim brvy. Dalsie nie – skutocne islo o cerstve zltucke cestoviny! Cas pripravy v ramci normy a cestoviny boli prinesene na krasnych tanieroch s logom restauracie. Vkusne, najma ak clovek vsade vidi Ikea, made in romania. Potesilo ma, ze casnik priniesol aj maly zasobnicek s nastruhanym parmezanom, ak by bolo malo. Mam rad hodne parmezanu, takze som nacrel. Cestoviny boli brilliant, no co sa tyka velkosti porcie – „jako pro vrabca“. Ok dnes je v mode davat taketo porcie, no mna to vzdy sklame, pretoze na veceru chodim hladny ako vlk a nesnazim sa utesovat predjedlom. Za jedlo davam teda 80%.

    Co ma neskutocne zarazilo bolo spravanie obsluhy medzitym, ako sme jedli. Chlapci casnici mali uz asi po celom dni toho dost, takze za barovym pultom pri pive viedli reci o tom kto je vacsi kkt a pod a pri odchode svojej kolegyne viedli s nou sexisticke reci o tom ake ma spodne pradlo a za kym ide. Za normalnych okolnosti by som sa na tom pobavil ale v ramci romantickej vecere to moc neladilo. Neviem ci som pruderny, ale pred hostami v podniku tohto typu mi to od casnika nereze.

    Po cely cas hral melancholicky chillout, miestami mi to pripominal funeral, kedze v podniku bolo dokopy asi 6 ludi a ticho. No najvacsou peckou bolo ked si chlapci casnici pustili na platno futbal a striedavo zapinali / vypinali zvuk. Chapem ze futbal k Taliansku patri, ale ked si budem chciet pozriet futbal, tak si pojdem zabekat do miestnej krcmy s kamaratmi.

    Tos tolko moje dojmy z Estrema, kvoli jedlu sa urcite vratim, no casnici zrejme zabili dalsi zlaty klinec v repertoari co clovek v restauraciach zazije.

    Odpovedať
  2. lenka j.

    mato: :-)) okrem toho ze skvele napisane, dakujem za postreh, uplne presne… ano, obsluha tam proste musi mat naladu:-))

    Odpovedať
  3. Neviem ako zacat tak pojdem rovno na vec.

    Restauraciu uz poznam asi 2 roky a velmi som si oblubil. Je to jeden z tych podnikov kde za svoje peniaze dostanete naozaj chutne jedlo a kde z mojho pohladu mozete ocakavat zhruba rovnaky level servisu. Je pravda,ze podnik by si zasluzil kde tu urobit rekonstrukciu ale aj napriek tomu vplyva prijemnou atmosferou.

    A presne takyto bol aj vcerajsi vecer, ktory som tam stravil vo velmi prijemnej spolocnosti mladej zeny. Na zaciatok jemne zavahanie obsluhy pri hladani mojej rezervacky, ktoru som ucinil v dany den, sa nevyklulo ako problem nakolko podnik bol iba na 1/2 plny. Je pravda, ze cakanie na volbu jedla bolo jemne dlhsie, ale moj dojem bol urcite podmieneny nedockavostou. Objednavka jedla prebehla velmi rychlo nakolko sme uz obaja presne vedeli ako ma nase menu vyzerat. Budete sa mi smiat ale objednavam si stale to iste jedlo, ktore po prvykrat rozjasilo moje chutove bunky a navzdy sa zapisalo na mojom jedalnicku. A tak sa stalo aj tento krat. Takze: ako predjedlo Vas poprosim Carpaccio a hlavnym chodom bude Steak zabaleny v prosciutte na gorgonzolovej omacke s hranolkami, k tomu pohar Chardonnay a Colu Light. Idilka rozkose… Pozitivne mozem hodnotit pristup obsluhy, mam rad ak sa o zakaznika staraju ale niesu dotieravy. Nepotrebujem vediet co presne jem a ako to ma chutit (UFO) ale mam rad ak mi je jedlo prezentovane stylovo. Priznam sa dnes mi ani nevadilo dolievanie co vacsinou nemam rad, proste bolo to vzdy v spravnom okamihu. K chuti jedla mozem podoknut iba tri veci, nemam rad susene rajciny, penne v cestovinach neboli penne a boli uvarene na ostrom ohni a preto neboli „al dente“ ale jemne lepkave. Inak 9 bodov z desat. Atmosferu doplnala jemna hudba, ktora celemu vyvoju vecera dodavala velmi romanticku atmosferu. Pri navsteve panskej miestnosti sa vzdy pousmejem na zelenej skvrne na rame dvier od vertracej sachty, ktory je tam od zaciatku a zakazdym pri privola prijemne spomienky na zazitky v tomto podniku. Vecer sa pretiahol do zaverecnej a bez problemu nam bol potichu posunuty ucet. Ukoncenie vecera opat zakoncilo jemne zavahanie obsluhy pri prosbe o objednanie taxi.

    Pokial sa uroven podniku, mam namysli kvalitu jedla a obsluhy nezmeni a drobne chybicky krasy sposobene casom opravia, moze podnik pocitat so mnou ako s vernym zakaznikom aj nadalej…

    Odpovedať
  4. na cerstve doplnenie:
    dnes sme sa boli s priatelmi najest v tomto podniku, mozem len potvrdit nenutenu atmosferu, prijemnu obsluhu a skvele jedlo (tagliatele alla siciliana – velmi pikantna omacka z rajcin a mandli s pestom). Co ale nemozem pochvalit a mam to odskusane davnejsie na cappuccino a dnesnom ristretto, je kvalita kavy. Crema nikde a chut zalostna. Keby bola kava priemerna, tak si poviem ok, vsetko ostatne stimuje, tak toto odpustime. Ale tato kava sa odpustit nedala.

    Bez kavy inak u mna vsetko v poriadku, tym skor, ze od ludi pocujem dlhodobo dobre hodnotenie.

    Odpovedať
  5. zdravim viktor a ostatny :-)

    dakujem pekne za vase postrehy.niektore su naozaj opodstatnene,niektore usmevne ,vyvodil som aj zavery/prepustil casnika…/ ale v podstate som spokojny…:-)
    co sa tyka kavy,podavame Illy co je top kava,a nie len pre kvalitu…
    podstata toho postrehu je vsak v tom,ze
    kvalita sa neposudzuje iba penou/crema/,pretoze Illy je 100 perc.arabica,ktora ma podstatne mensiu a rychlejsie padajucu penu ako zmes/arabica,robusta/.zvlastnostou 100 perc. arabici je , ze ma cca o polovicu menej kofeinu ako robusta,cize da sa ich denne vypit viac bez toho ,aby vas kleplo….
    raz za cas sa vsak bohuzial stane,ze kava nevyjde,vtedy sa kludne ozvite ,urobime dalsiu,personal to ma v kompetencii…
    zelam vam vsetko dobre…
    kolektiv Estremo a Pothe Alexander-majitel

    Odpovedať
  6. zdravim a dakujem za vasu odpoved.

    Ku kave si neodpustim: pijem illy denne, preferujem ju medzi komercne dostupnymi znackami, takze viem ako ma chutit. Rovnako ako viem, ze arabica robi menej cremy, napriek tomu ju mavam na ranajky s relativne bohatou penou, aj svojou tradicnou kyslostou a „ovocnou“ chutou. Mozno bude problem niekde inde ako v kave… ;-)

    drzim palce, aby ste si udrzali kvalitu

    Odpovedať
  7. lenka j.

    pan majitel, smekam pred vami klobuk, bodaj by bolo viac takych majitelov restik ako vy… ja som zmenu zaregistrovala: service je naozaj uz bezchybny a mozno si to nahovaram, ale aj porcie su vacsie, nie? zo salatu uz sa bez problemov najem, kedysi som si musela priobjednat predjedlo.
    patrite uz medzi moje najoblubenejsie podniky v bratislave a odporucam vas vrelo kazdemu.
    drzim palce aj ja (sebecky, nech mam kam chodit na to bohovske hribove rizoto..:-)!
    L.

    Odpovedať
  8. Dneska sme opat zavitali do Estrema. Prostredie a servis ako vzdy bez problemov. Paradajkova polievka vyborna (potesilo by ma viac parmezanu, ale to je moj subjektivny dojem). Mal som cerstve penne so smotanovou omackou a kuratom, chutovo, stylovo aj velkostou porcie velmi dobre, len neviem preco som nadobudol dojem, ze tato omacka je dochutena vegetou alebo niecim podobnym. V omacke boli male drobne oranzove kusky, presne take ako susena mrkva vo vegete a koniec chuti bol tiez trochu v takom tom typickom horko-slanom odtieni. Mozno sa mylim. Cely cas hral prijemny chillout, ale zase to sproste platno s futbalom :( Opat davam 8/10

    PS: Restauracia si vedla otvorila maly obchod s talianskymi vinami, udeninami a malym okruhom potravin.

    Odpovedať
  9. Dnes po dlhom case som nakukol od podniku. Clovek, s ktorym som tam bol, si stale pochvaluje jedlo.
    Ja som ostal len pri kave. Ano, opat budem trhat chlpy, ale cappuccino bolo jednym slovom zasa otras. Skorica! Navyse na zhorenej pene! Ked som to patricne komentoval, casnik sa prekvapene opytal, ci som si vyslovene ziadal tu kavu bez skorice… ehm?

    Odpovedať

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *