Biela smrť – nová bratislavská reštaurácia Milton

Interiér reštaurácie Milton je prekrásny. Biele, ligotavé, liate podlahy s artistnými striekancami, bieloskvúce kožené stoličky, chirurgicky snehobiele steny. Veľkorozmerné fotografie pehatých krásavíc od neznámeho autora so signatúrou „P. Nagy“. Za oknom zatiaľ nevyužitá letná devíza: upravená terasa s láskavým tieňom, drevo a opäť biele stoličky. Nečudo, že v bielobe psychiatrickej kliniky nám monochrómom ubitý zrak čoraz častejšie blúdil k monštróznej plazme na stene fajčiarskeho vagóna, kam nás zdvorilo posadili. Telku v podnikoch neznášam. Nemôžete sa nepozerať.

Čašník sa širokánsky usmieval, ale nechal nás – už dávno sediacich a hladných – čakať na jedálne lístky niekoľko bezradných minút. Objednali sme, čakali ďalej. Keby sme vedeli, že kým príde jedlo, posedíme si ešte takmer sedemdesiat minút, šli by sme si asi kúpiť bagetu.
Z kuchyne priebežne vynášali taniere pre ostatných hostí. Buď na nás zabudli, alebo nás proste neznášali. Skúmanie záchodov ma na chvíľu zabavilo, ak za zábavu považujete zúrivé niekoľkominútové postávanie s namydlenými rukami a hľadanie magickej fotobunky, ktorá by milosrdne spustila vodu. (Sú tam kohútiky. Bezpečne ukryté pod blyšťavou striebornou tácočkou – asi na biely prášok. Každému, čo jeho je.)

Nebudem vás naťahovať, nech to máme za sebou: ako couvert doniesli dva mäsité, pekne odekorované kusy foie gras. Dobrý ťah, až na to, že sa nespýtali, či obaja jeme mäso. Takže len sprostredkovane: bolo to vraj „fakt dobré“.

Rizoto (s čerstvými bylinami a pecorinom) celkom ušlo. Dosť slané a málo syra, ale to nevadí, lebo syr bol mdlý a nijaký. Porcia primeraná, keby sme neboli dvaja a rizoto len jedno. Zvyšné chody sa totiž takmer nedali jesť. Mesclun šalát s kúskami tuniaka v sezame bol totálne bez chuti. Tuniak v sezame znie ako dobrý nápad a výtečná delikatesa, v realite to bolo až závratne nudné. Prezradím vám totiž tajomstvo: sezam nechutí vôbec nijako, je jedno, koľko ho tam dáte. Tuniak by mohol byť rovnako dobre obalený trebárs v pilinách. A bola ho škoda, lebo to bol kvalitný kus skvelého tuniaka – na papierovom šaláte a zamordovaný tou hrubou vrstvou sezamu skončil dosť nešťastne.
Musím priznať, že aj mne sa to občas stáva: vymyslím hovacky kreatívnu kombináciu surovín s víziou prevratného kulinárskeho objavu, ale keď to uvarím, je to fádne a otravné. Rozdiel medzi mnou a pánom tvorcom menu je v tom, že ja to robím u seba doma a nepredávam to ľuďom za nehorázne sumy.
Aké že sumy považujem za nehorázne? Za toto jedlo by bola každá suma nehorázna. Zemiakovej kaše prišli symbolické dve polievkové lyžice, bola vodová a viac maslová ako zemiaková. Najväčším a najurážlivejším zdieračstvom však bola ryba: úbohý morský vlk „alla Siciliana“, bezvládne ležiaci na do mŕtva zdusených kaparách, cherry rajčinách a olivách. Viete si živo vybaviť chuť planých povarených paradajok a neveľmi výberových, mľandravých olív? Moja snaha spomenúť si, kedy naposledy v mojich ústach ležalo také amatérske, žalostne ničotné jedlo, sa minula účinkom. Bol to ako pokus mimozemšťana uvariť niečo, čo videl na obrázku. Vyzerá to ako ryba, tvári sa to ako ryba, možno to aj kedysi bola ryba, ale teraz je to len setsakramentsky mizerný mimozemský experiment.

Najskôr mi napadlo, že je nepraktické mať v reštaurácii biely nábytok. Ľudia tam predsa chodia zababraní, zamastení a spotení, chytajú sa všetkého lepkavými paprčami a ešte aj kvickajú polievku. Ak však v Miltone drasticky nezmenia kuchyňu, tie pekné biele stoličky im ešte dlho vydržia čanané a ligotavé.

Jedlo pre dvoch nás vyšlo okolo 1100 korún bez predjedál, dezertov, alkoholu či kávy, plus jedna minerálka a jedna kola.

Milton Cafe Restaurant
Šoltésovej 14
811 08 Bratislava

Share on FacebookTweet about this on TwitterPin on PinterestEmail this to someonePrint this page

Komentáre (36)

  1. a ktora z popisovanych lahodok je na obrazku?

    Odpovedať
  2. Rudo Mätonoha

    je to foie gras

    Odpovedať
  3. kryštál

    Viktor, prosim chod do mercedes cafe, ak si tam este nebol a potom nam napis, ako sa ti pacilo. ja som nikdy nic horsie nezazila. obsluha v pohode, aj velkost porcii, ale chut…. nedojedla som polievku, ani lososa. dobre maju len sushi. naozaj si nepamatam, kedy som dostala v restauracii jedlo, z ktoreho som si odjedla par sust a odsunula tanier. moj spolocnik detto.

    Odpovedať
  4. lenka j.

    ja som bola v mercedes!!! zle, zle, priserne….
    a mne ani sushi nechutilo… amateri

    Odpovedať
  5. hm, ked som prebehol „recenziu“ a nevidel v nej vobec ceny ani take necitam, mate sa co ucit od Bratislavskych novin alebo citatelom delikatesy.sk su ceny ukradnute (lebo mi to tak pride ked vidim tie clanky)

    Odpovedať
  6. nepovedal by som, ze je to o tom, ucit sa od druhych, komu nase rencenzie nevyhovuju, jednoducho ich necita. Kazdemu vyhovuje nieco ine, neulahodime kazdemu. Ak si nedocital do konca, tak si zrejme nevidel, ze sumar cien mas vacsinou na konci clanku, ako pri recenziach podnikov, tak aj pri inych clankoch (cestovanie, veci do kuchyne atd).
    Cena je relativny pojem, ktory zavisi od mnoheho. Ak bude niekde zle jedlo, aj obsluha, aj atmosfera, tak aj keby to malo cele stat 5 korun, tak to bude skratka v pomere ku kvalite drahe.

    Odpovedať
  7. Mne troska vadi zalomenie toho textu, bolo by dobre to nasekat na nejake odseky, alebo aspon supnut nejake volne riadky medzi to, lebo takto moze z toho cloveka po chvili boliet hlava

    Odpovedať
  8. mysacinka

    z recenzie ma asi najviac pobavil popis interieru restauracie:-) Mam rada minimalizmus, ale ked sa kazda druha kvazi“lepsia“ restauracia vyzera vytvorena podla rovnakeho modelu, je to nuda.
    Co tak vybocit z davu?
    Tie velkoplosne TV nechapem….kde to ti nasi SVK( dobre,aj prazski su tym postihnuti) majitelia restauracii preboha odkukali?!

    Odpovedať
  9. nestalo sa to nahodou vtedy, ked vsetci kricali Slovenskoooo? a ze tam tie telky skratka zostali uz nafurt?

    Odpovedať
  10. ked uz TV tak vsade bezi fashion tv :))

    Odpovedať
  11. fashion TV je naozaj „tazka prihravka“ ;-)

    Odpovedať
  12. Viktor,je krasne schovavanie.Napis kto si a bude to bomba!!
    Mne sa tiez vela veci na Slovensku nepaci. Napis adresu tvojej restauracie a rad sa tam pridem najest. Ak to je tak uzasne???Jednoducho ak sa mi restauracia nepaci tak tam pojden dva krat “ Prvy a posledny“.
    A hlavne nauc sa Slovencinu. Ten kto chodi do takejto restauracie a chce pisat asi by mal mat aspon dve ludove a jednu tanecnu. Ak ju nedokoncil tak aspon detsku izbu. No co nazor je nazor.

    Odpovedať
  13. zeby majitel kritizovaneho podniku?
    Ked nie su argumenty, tak sa zacne kritizovat slovencina ako napriklad na diskusiach sme.sk?
    A to akoze iba vlastnictvo restauracie nas opravnuje k tomu, aby sme sa k restauraciam mohli vyjadrovat?

    a ak by si nahodou prisiel k pocitu, ze som clanok napisal ja, tak si sa holt sekol. Pisal ho niekto iny.

    Odpovedať
  14. Jozko, tebe zlozene vety a pouzivanie ciarok tiez moc nehovori, ze? :)

    Odpovedať
  15. ulicnik24

    Viktor,
    Na tvoju odpoved si spomen, ked bude v dakej restike a podobne ti odvetia, ze oni maju taketo sluzby a ak sa ti nepaci mas ist inde. Skus najprv naratat do 10 a potom zo seba daco vypustit.

    Odpovedať
  16. samozrejme, mozes ponukat sluzby ake chces, ale len pokial ti to ale tvoji zakaznici budu za svoje peniaze brat a akceptovat. A ak mi dotycny obchodnik povie, ze nema zaujem o moje peniaze, tak je tiez jasne, ze tam nemam co hladat. Je to jednoduche.

    Odpovedať
  17. ulicnik24

    Niecvo ine som ti chcel naznacit ale nema to vyznam. Necuduj sa potom ze si tu budes vypisovat sam so sebou.

    Odpovedať
  18. ja som ta perfektne pochopil a co som napisal, plati samozrejme aj na mna, nemam s tym problem a uvedomujem si to. Akurat je tu drobny rozdiel, ze ja za delikatesy nepytam peniaze, restauracia za svoje sluzby ano. ;-)

    Odpovedať
  19. lenka j.

    trefa do cierneho, Viktor!!! presne… ked nam budu platit, zacneme ich pocuvat!:-)
    delikatesy naozaj nie su platena sluzba, mozme si to pisat ako chceme..
    a fakt nerozumiem tomuto konfliktu, pretoze Rudo napisal v zavere clanku dost presnu cenu a uvadza aj presne co za tu sumu jedol – NN evidentne poriadne necital.. cela hadka zbytocna.
    Viktor, premaz to tu, lebo uz tu flejmujeme!:-)

    Odpovedať
  20. Preco vlastne pouzivate pseudonymy pod vylozene nazorove veci, ako su recenzie? Prirovnat niekoho podnik k smrti… Ani sa necudujem, ze sa k tomu autorka nechce prihasit.

    Odpovedať
  21. V restauracii milton som sa bol najest asi tri krat. Suhlasim s tym, ze kazdy ma pravo na svoj nazor na poskytnute sluzby, navyse pokial si ich plati z vlastneho vrecka. Po precitani tejto recenzie mam vsak dojem, ze tu ide o snahu potopit za kazdu cenu a obcas to vyznieva naozaj ako trapna snaha byt originalne kriticky aj k veciam, ktore objektivne kritizovatelne nie su. Interier restauracie je podla mna velmi originalny a na jedlo a pristup obsluhy som sa nemusel ani raz stazovat. A co sa tyka cien, kedze chodim aj do inych restauracii v Bratislave, treba porovnat, no podla mna su ceny v tejto restauracii vyrazne nizsie ako za porovnatelne jedla a napoje inde v meste. A este mala poznamka na zaver pre Viktora – nemusis hned po precitani mojich riadkov na mna zautocit, nie som totiz ani majitel ani tam nepracujem, nemam preto dovod za kazdu cenu tuto restauraciu obhajovat – iba som chcel povedat, ze som tam bol, bol som velmi spokojny, urcite sa tam este vratim a ze tato recenzia na tvojej stranke je naozaj ulet… no ako hovori klasik – kolko ludi, tolko chuti…

    Odpovedať
  22. Nemam dovod na kohokolvek utocit, rovnako ako nemam problem pochvalit, ak je co pochvalit. Cele pisanie recenzii je zaujimave napriklad uz aj v tom, ze par krat sa nam stalo, ze sme si porovnavali nase zazitky napriklad s Bratislavskymi novinami alebo Trendom a rozdiely boli priepastne. Taktiez je rozdiel, co s cim porovnavas. Mozes porovnavat vzajomne medzi sebou bratislavske restauracie – pri takomto porovnani najdes mozno mierne rozdiely. Ale kludne mozes okusit, ako maju dane chute/suroviny/narodne speciality skutocne chutit, a potom ti z toho porovnania napriklad ta bratislavska restauracia pride skratka.

    mozme si tu vymienat nazory kolko chceme, velmi vystizne to vystihol clanok v ceskom Reflexe, na ktory ma upozornil kamarat Palo Sybila odkaz na reflex.cz

    Odpovedať
  23. Nestranný pozorovateľ
    Odpovedať
  24. Dakujeme za info. Vidim, ze link funguje oboma smermi.

    Odpovedať
  25. Milton je celkovo spatny koncept.Na mediteranskou kuchynu jednoducho 1 kuchar a pomocna sila nestaci.
    Interier evidentne robil architekt-chlap-Ziadny cit.Niekdo by konecne mal tem GASTRONOMUM vysvetlit,
    ze teple farby podporuju chut k jedlu.Biela, zelena, modra su studene farbi a posobi opacne.
    A vysledok? Stale prazdny podnik.
    Zalezi od majitelov, ako dlho to budu financovat.Davam jim rok, maximalne 2.

    Odpovedať
  26. Monika S

    V restauracii Milton som este nebola, ale tato recenzia ma neodradi. Je tak negativne naladena, ze mam az chut overit si, co je na nej vierohodne. Tiez som proti pouzivaniu pseudonymu pri pisani recenzie. Coho sa autor boji?

    PS: Viktor na mna posobi velmi arogantne a sposob jeho komunikacie ma irituje.

    Odpovedať
  27. odpoviem otazkou: a nepodpisane recenzie v Trende alebo Bratislavskych novinach vam nevadia?

    no ked myslite, ze som clanok napisal prave ja, tak vam to vyhovarat nebudem, mozete si domyslat podla lubovole. Rozhodne vas vsak podporujeme vo vasom nastaveni, ist sa tam pozriet na vlastne oci. Napisali sme uz mnohokrat, aby sa ludia isli presvedcit sami.
    Budem sa tesit, ak nam napisete realnu skusenost s danym podnikom.

    Odpovedať
  28. po precitani clanku sa nemozem ubranit pocitu ze autor prehana alebo ze pise clanok na objednavku. bol som v tej restauracii viackrat a nemal som ani polovicnu negativnu skusenost ako pise autor pokial ide o jedlo. interier moze vyvolavat polemiky – nie kazdemu sa paci minimalizmus, podla mna je interier v pohode, pri umyvadle staci trochu pohnut rozumom – neboli to. co sa tyka kuchyne, tak si myslim ze velmi dobra a v porovnani s ostatnymi porovnatelnymi restikami urcite cenovo nizsia. poznamka pre ostatnych – nie som majitel a ani tam nepracujem, bol som tam viackrat lebo mi naozaj chutilo.
    p.s. ten tuniakovy salat som mal aj ja a bol vyborny. ked tam autorovi nechutilo nic, tak …. maju vobec vegetarianski mimozemstania chutove pohariky?

    Odpovedať
  29. Podla mojho nazoru sa jedna o zaujimavu recenziu… Ze sa autor snazil byt kriticky vtipny, a ze sa mu to moc nepodarilo s tym suhlasim…

    Avsak je to jeho recenzia, ani nie tak recenzia, ako skusenost alebo zazitok s danou restauraciou, takze mu nemame velice co vycitat. Ano, ze dlho cakal na jedlo, tak mozno mali zrovna blby den a bezne to tam nebyva a tym padom bol uz znechuteny, takze viac nevidel nic pozitivne na tej restike…Mozno keby tam isiel druhy krat, bol by nadmieru spokojny…Tazko povedat, to su len nezmyselne predstavy, co by bolo, keby bolo…

    Ale prave preto je vsade X restauracii a v Bratislave aj XY, aby si kazdy mohol vybrat co mu vyhovuje. Takze, bol tam, nepacilo sa mu, viac tam nepojde. Niekto iny tam bol, pacilo sa mu, rad sa vrati…Ved natom nic nie je…O tom je trzna konkurencia…preto mame tolko znaciek a druhov oblecenia a vsetkeho…kazdy si moze vybrat to, co vyhovuje prave jemu…

    Jedno co by som vsak autorovi vytkol, je kritika umyvadiel na toaletach, pretoze kritizovat svoju „pribrzdenost“ ked neviem najst tocku na umyvadle mi pripada maximalne trapne a niako to nesuvisi s kvalitou restauracie ani ju to neznizuje a v tom clanku je to uplne odveci. K clanku by sa hodilo napr. toalety su pekne ciste vonave, alebo smradlave, spinave, otrasne…Ale nie to, ze neviem pustit vodu…Osobne som tam nebol, ale pozeral som si na stranke restauracie fotky a bolo tam odfotene aj spominane umyvadlo a ja to hodnotim velmi pozitivne, je to naozaj originalny kusok…

    To je vsetko z mojej strany, prajem pekny den.

    Odpovedať
  30. Najlepsia restauracia, urcite sa oplati navstivit ju ..

    Odpovedať
  31. Ked si citam tie prispevky, nemozem nereagovat.
    Toto je diskusne forum. Ak ma niekto problem s inymi nazormi, nepomoze mu ani tanecna, ani dobra slovencina, ci vodovodne kohutiky. Inak same podstatne veci, ale v pripade restauracie dost od veci. Restauracia je v prvom rade o jedle. O dobrom jedle. Napr. Vegetka nebola ziadna nobl restauracia, bola to jedalen so vsetkym, co k tomu patri, ale co sa tyka kvality jedla, bola „nobl“. Restauracia Milton je nobl vo vsetkom ostatnom, okrem jedla.
    Suhlasim s autorom prispevku: Milton je skutocne hrozna restauracia ‚Äì ak teda hovorime o kvalite surovin, spomalenosti casnikov a neprimeranych cenach. Pre menej pozornych – „neprimeranych“ neznamena automaticky „drahych“.
    Ked idem do restauracie, a este do takej, co sa „hra na nobl“, idem sa v prvom rade najest. Ocakavam obsluhu, ktora sa nebavi pri bare a ignoruje zakaznika. Ocakavam kvalitne jedlo (ze to bude drahsie, s tym ratam). Neocakavam vsak, ze mi jedlo nebude chutit (prilis tazke, prekombinovane, chute sa stracaju), ze nanho budem cakat 30 min (hovorim o obedovom menu a poloprazdnej restauracii!!!) a ze porcia bude taka, ze sa nenajem. Opat pomocka: „nenajem“ neznamena, „nenazeriem“. Nenajem, rovna sa neodidem rovnako hladna, ako som prisla.
    K restauracii a mojej skusenosti s nou: pracujem kusok, tak som tam zaciatkom roka dost casto chodila. Minuly cas je namieste. Never more.
    Rada pre majitela restauracie: televizna obrazovka do takejto restauracie skutocne nepatri. Ci sa Vam to paci, alebo nie. A Vas sefkuchar detto. Oboch von, alebo si „prestajlujte“ restauraciu a presunte sa k zeleznicnej stanici.

    Odpovedať
  32. lenka j.

    Lucia, v tamtych koncinach treba ist rovno do Don Giovanniho!!

    Odpovedať
  33. ad tv v restauraciach: zaobstarajte si tv-b-gone, pomaha to. ;)
    odkaz na en.wikipedia.org

    Odpovedať
  34. Divani: tak to je fakt dobry napad toto:-) Mas tu vec? Funguje?

    Odpovedať
  35. mam, funguje vo velkej vacsine pripadov (na niektore tv tam nie su kody, a niektore tv maju zakryty snimac).

    dokonca ak mas pajkovacku a bavi ta hrat sa s nou, mozes si kupit len suciastky a zbastlit si to sam:
    odkaz na adafruit.com :)

    Odpovedať
  36. Bol som v Miltone 4x (jun-aug. 2009) aj s klientami, ja osobne som mal hovadzi steak, kuracinu a tagliolini, rozne predjedla (aj zaby) a polievky, raz som sa zastavil aj na obedove menu. Ale ani raz nikto z nas nic zleho na podavanych jedlach nenasiel, prave naopak. Preto ma prekvapila tato recenzia. Ale je uz starsieho data, takze je dost mozne, ze sa tato restika odvtedy zlepsila. Alebo ma recenzent naozaj prehnane naroky. Mimochdom, sezam podla mna ma prijemnu horkastu chut, rozhdodne nie je bez chuti.

    Odpovedať

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *