Štastné a chutné

Tento rok sa urodili naozaj malé jabĺčka. Ale boli také utešené, že sme ich jedno po druhom naleštili a zavesili spolu s medovníkmi na stromček.

Plnotučný rozbeh

Vianoce sa pre nás začali už začiatkom decembra, kedy som zarobil na medovníkové cesto a s priateľmi sme si spoločne upiekli štedrák. Síce vopred, ale na istotu, pretože inak by sme sa k nemu nedostali vôbec.

Štedráky

Celoročný tréning

Tiež som tento rok dostatočne trénoval s vianočkami. Vždy len zo štyroch prameňov, ale aj s inou plnkou. Niekedy s brusnicami, inokedy s kúskami jabĺk, potom s makovou posýpkou.

Vianočkový tréning

Predvianočné experimenty

Skúšal som aj úlety z internetových videí, napríklad jeden pletený kakaový vianočný stromček. Spravil som ho z kvásku a na počudovanie sa dal zakrúcať aj s relatívne riedkym cestom. Na plnke ale musím rozhodne ešte popracovať.

Pletený kakaový koláč

Vianočkové finále

No a potom prišlo veľké pekárske finále, poschodová vianočka z deviatich prameňov. Znovu som mal trochu redšie cesto, tak som sa bál, či sa mi nerozíde. Zaistená špajdlami, v ceste kopa masla a dlhočizná cez celú rúru. Po štyridsiatich minútach bolo po strachu a išla von. Nemá navrchu mandle, ani kôrka nie je najkrajšia, ale vadiť mi to pri dnešných raňajkách rozhodne nebude.

Poschodová vianočka

Bažant a gaštany

O bažantovi som už písal, včera som ho dokončil. Očistené prsia a nohy som namočil na celý deň do vína, potom som ho napichal rozmarínom a upiekol v rúre. Prsia som vybral skôr, aby neuschli, stehná som ešte trochu dopekal. A nezabúdal čas od času pooblievať výpekom, všetko sa pieklo v uzavretej jenskej mise.

Takto upečeného bažanta som už len obral a hodil do mixéra. Pridal som kačaciu masť aj trochu masla. No a samozrejme naše gaštany, ktoré som ušanoval v mrazničke. Masť som pridával aj počas mixovania, až kým sa zmes prestala droliť a bola hladká. Potom už len naložiť do pohárov a zaliať masťou. Zje sa do dvoch dní, takže si o skladovanie príliš starosti nerobím. Ak by som ju chcel uchovať dlhšie, určite by som poháre vyvákuoval.

Bažantia paštéta s gaštanmi

Ryba jednoduchá

Pstruha som vyčistil vopred a budem ho piecť. Keď sa to nepreženie, nemá šancu preschnúť a vie byť aj štavnavý.

A upratať tiež treba

Musím k tomu prirátať aj kopu čajového pečiva, ale to je na samostatný článok. Zostalo už len upratať. Nerezový sporák to už potreboval, ale poviem vám jedno. Nie je to ani makačka a nepotrebujete ani špeciálne čistiace prostriedky. Robím to takto. Na hubku si nakvapkám bežný kuchynský saponát (Pur alebo Jar), k tomu pridám statočne octu a pretriem celý sporák. Nechám chvíľu tak a následne už len pár krát pretriem suchou a čistou hubkou. Na záver prebehnúť utierkou a vec je vybavená. Na doplnenie, sporák je síce nerezový, ale vrchná platňa, na ktorej sú horáky je z eloxovaného hliníka. Moja metóda funguje na oba povrchy.

A samozrejme upratovanie

Takže štastné a chutné vám všetkým prajem

PF 2016

P.S.

Tento rok nám tu pribudne ešte pár článkov. Jeden o spomínanom pečive a druhý celoročný sumár všetkého, čo sa za tento kulinársky rok stalo.

Share on FacebookTweet about this on TwitterPin on PinterestEmail this to someonePrint this page

Komentáre (1)

  1. Liliana

    Pekné sviatky, škoda že sa nedá pridať fotka, aj my sme skúšali vianocku

    Odpovedať

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *