Omrvinky: prísne utajené večere a kávová degustácia so súťažou

Delikatesy.sk postihol úpal a uhorková sezóna zároveň, liečiť to budeme krátkymi omrvinkami. Budú o „partizánskom“ spôsobe varenia aj o nadchádzajúcej ochutnávke káv, ktorej sa bude môcť zúčastniť jeden z vás, ako víťaz súťaže.

Kuchár-partizán

Možno ste už počuli o partizánskom záhradníčení, kde niektorí ľudia vyhadzujú z idúcich áut „bomby“ – semienka rastlín, prípadne pod rúškom noci kde-tu v meste niečo zasadia. Jednoducho zazeleňujú mesto. Podobne „zákerný“ spôsob boja proti šedi si vybralo zopár nadšencov a kuchárov, ktorí začali organizovať takzvané secret dinners, čiže tajné večere. Princíp je jednoduchý. Vopred viete len to, kedy sa bude konať akcia a aký bude finančný príspevok na ňu. Zaplatíte a deň vopred sa dozviete miesto konania. Súčasťou akcie je niekoľko-chodové menu, občas aj živá hudba, či jemne „multilevelmarketingová“ prednáška o tom, že suroviny pochádzajú z tej a tej farmy a vypestoval ich vlastnoručne farmár John. Jednoducho undergroundový hepening spojený s jedlom, aké nikto nikde neochutná. Len vy a ďalších 10-30 spolustolovníkov.

Existuje niekoľko stránok, ktoré zastrešujú podobné projekty, mnohé z nich fungujú už na pravidelnej báze. Tu je zopár z nich.

http://www.guerrillacuisine.com/
http://entreunderground.com/entre/
http://rogueapron.wordpress.com/

Kuchári-amatéri kafrú do kšeftu profíkom aj iným spôsobom. V krajinách, kde je foodbloggerská komunita na vyššej úrovni, sa napríklad konajú akcie, kde si jednotliví bloggeri vyhrnú rukávy a postavia sa za sporák v komerčnej prevádzke. Nedávno takto varil môj obľúbený austrálsky, či skôr libanonský foodblogger Fouad v jednom bistre v centre Sydney.

Som zvedavý, či sa týchto nápadov niekto na Slovensku a v Čechách chytí. Čo tipujete vy? ;-)

Degustácia kávy + súťaž

Na poslednej súťaži kávy v Rimavskej Sobote sme sa nadšenci a porotcovia dohodli, že zorganizujeme degustačný test káv. Každý z nás prinesie svoje vzorky kávy, či už plantážnych alebo komerčných káv, urobíme slepý test a na záver zhodnotíme základné vlastnosti kávy. Výsledok nebude najlepšia káva, ale jednoducho chuťové vlastnosti jednotlivých káv. Niečo ako orientačná mapa, podľa ktorej si budete môcť vybrať kávu, aká vám chutí najviac. Kyslejšia, horkejšia, čokoládovejšia…

Degustácia sa bude konať v nedeľu, 1. augusta o 10:00 hod., v priestoroch Školy kávy Stana Cibuľu, presnejšie v priestoroch firmy Italmarket. Všetky kávy bude pripravovať sám Stano Cibuľa, niekoľko-násobný majster barista Slovenska.

Jeden z vás má možnosť vyhrať účasť na tejto degustácii, ako obyčajne jednoduchým spôsobom. Do piatku, 23. júla polnoci, pošlite výlučne emailom správnu odpoveď na adresu delikatesy(zatočenýznak)klimo(bodka)net. Email označte v predmete heslom Súťaž. Otázka je nasledovná:

Na akej veľkej súťaži naposledy súťažil Stano Cibuľa? Kto číta delikatesy.sk pravidelne, správnu odpoveď samozrejme pozná. ;-)

Share on FacebookTweet about this on TwitterPin on PinterestEmail this to someonePrint this page

Komentáre (4)

  1. ja som uz o niecom podobnom ako guerilla varenie cital. v Prahe.
    a mam niekolko food bloggerov, od ktorych by som kludne ochutnal jedlo. vacsinou dezerty. a vacsinou su v USA.
    hlavne som vsak chcel vyzdvihnut dalsie extremne sporty, ako guerilla strikovanie (tiez je aj v Prahe) a hlavne extremne zehlenie, co je vec ktora nema paralelu.

    Odpovedať
  2. extrémne žehlenie? myslíš toto odkaz na rapidcycling.co.uk alebo toto odkaz na flatrock.org.nz ;-)

    Odpovedať
  3. no nahodou, ja by som taku akciu brala hned
    ked sa niekto rozhodne to oraganizovat, rada by som to podporila a ucastnila sa

    Odpovedať
  4. Uz nad tym spekulujem zopar mesiacov. Najvacsi problem vidim ale v mieste konania takejto akcie.

    Odpovedať

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *