Omrvinky: gastro-detektívka, festival a foodblogy

Nový projekt – Gastro-detektívka

Za posledný čas som dostal niekoľko starých kuchárskych kníh v nemčine a maďarčine, ktoré boli navyše popísané vlastnými receptami voľakedajších kuchárok. Vyhrabal som aj otcov počin, kde zaarchivoval starý receptár mojej prababky z Nitry, datovaný z roku 1917. Postupne som začal lúštiť rukou písané receptúry a prekladať si ich. Tak sa zrodila gastro-detektívka, nový projekt na delikatesy.sk. Budem sa postupne snažiť zreprodukovať tieto recepty, vypátrať suroviny a postupy, aby som vo finále mohol dané jedlo uvariť, nafotiť a zdokumentovať.

Slovak Food Festival

Od dnešného dňa po nedeľu sa bude na Bratislavskom hrade konať prvý ročník festivalu jedla Slovak Food Festival. Kto sa chce vybrať dnes, uvidí ryby, čokoládu a pralinky, grilovanie a stejky. Nasledujúci deň, v sobotu, budú exotickejšie prezentácie, napríklad fusion varenie, nízko-tepelné varenie sous-vide aj sushi. V nedeľu opäť grilovanie, ale aj whisky, čaje a jednoduché štvorchodové menu. Celý program aj ostatné informácie nájdete na tejto stránke www.slovakfoodfestival.sk/index.php?page_id=2.

50 najlepších foodblogov

Food-blogová móda sa ostatným svetom prehnala o čosi skôr ako u nás. Tak som našiel rebríček z minulého roka, ktorý zostavili podľa ankety noviny Times. Niektoré zo stránok sú priamočiare a jednoduché, iné zasa vedú pôvodne fotografi, ktorí začali variť. Nájdete tam všehochuť, oplatí sa prelúskať. Napíšte mi do komentárov, ktorý z tých 50-tich blogov sa páčil vám najviac.

choď na článok v The Times Online

Share on FacebookTweet about this on TwitterPin on PinterestEmail this to someonePrint this page

Komentáre (9)

  1. Mne tu stranku nejde otvorit :(

    Odpovedať
  2. ktoru konkretne?

    Odpovedať
  3. ten clanok The Times Online…hlasi mi to chybu

    Odpovedať
  4. vcera som bol chvilu na tom food festivale popri obzerani hradu, tak kto si chce pozriet par fotiek, tak u mna, najviac sa mi paci profesionalny slovensky kuchar vylievajuci panvicu tam kde ma :-)

    Odpovedať
  5. ten clanok nejde ani mne, skusil som aj cez google hladat 50 of the world’s best food blogs times a vyhodi ten tvoj odkaz nefunkcny, problem bude u nich, asi ho stiahli

    Odpovedať
  6. To je skoda :(

    Odpovedať
  7. Vazeni, ta stranka normalne funguje :)

    Odpovedať
  8. David Lebovitz, lebo pise z pariza, Chez Pim pre jej azijske recepty, Smitten Kitchen, pretoze ma rada sladke ako ja a vela z jej receptov pouzivam, Simply recipes pre nesladke rychle jedla a What’s for lunch honey pre super fotografie.

    Odpovedať
  9. článok + fotografie + videoreportáž zo Slovak Food Festival na spravodajsko-spoločenskom portáli Listuj.sk. Priamy link:

    odkaz na listuj.sk

    Odpovedať

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *