Omrvinky: festivaly, vynovený Trend a varovné potraviny

Festivaly jedla a pitia sú na spadnutie, Trend vynovil svoje Reštaurácie, na potravinách sa začali objavovať strašidelné vety a slovenské médiá objavujú foodbloggerov. Sú tu jarné Omrvinky.

Slávnosti, festy a festivaly

Všetko vypukne v máji. Nie celkom festival, ale určite slovom slávnosť by sa dali nazvať Majstrovstvá Slovenska baristov. Budú v Trnave, 11. mája, v hotely Holiday Inn. Na najskorší termín medzi festivalmi jedla sa predrala Banská Bystrica so svojou tematickou Grilliádou, bude 18. mája.

V kalendári sú aj tri stálice, dve bratislavské a jedna košická. Slovak Food Festival na Bratislavskom hrade bude 25. mája (mimochodom, v rovnakom termíne bude v food festival v Prahe). Súčasťou festivalu má byť aj súťaž kuchárov Primerba Cup, ktorú organizuje Unilever. Mám taký pocit, že vyvíja enormné úsilie, aby strčili svoju nohu do každých možných dverí.

Festivaly jedla

Keď sa prehupneme do júna, čaká nás Gurmán Fest Bratislava v Medickej záhrade. Bude 15. júna. Jeho košický náprotivok, Gurmán Fest Košice sa zasa uskutoční 22. júna a nájdete ho v miestnej Botanickej záhrade. Na zozname sú aj malé komorné festivaly, napríklad Strekovský festival vína, 23. júla.

Určite som na pár ďalších zabudol, ale keď mi ich napíšete do komentárov pod článkom, hneď ich pridáme do Gastro kalendára na našej titulnej strane.

Trend vynovil svoje Reštaurácie

Trend Reštaurácie

…a tiež upratal obsah. V prvom rade Reštaurácie pohltili sekciu Víno a k hodnoteniu reštaurácii pridali aj hodnotenie hotelov. Zmenil sa aj dizajn, čierno-bordovú nahradili svetlejšie farby a sýta červená. Celkovo je stránka vzdušnejšia, používa o niečo väčšie fotky a prehladnejší obsah.

http://restauracie.etrend.sk/

Už nie É-čka, ale rovno strašidelné vety

Po jednej návšteve nám v chladničke zostala balená klobása. Nebol by som to ja, keby som sa nepozrel na zloženie. Od farbív cez ochucovadlá, bolo v nej kadečo, ale zaskočila ma jedna konkrétna veta: „Výrobok môže negatívne pôsobiť na aktivitu a schopnosť sústrediť sa u detí„. Inak povedané, spôsobujú hyperaktivitu.

Ukázalo sa, že táto veta je tam kvôli farbivu E124, inak zvanému karmínová červená alebo Ponceau 4R. A teraz tá vtipnejšia časť, kde všade sa dá toto farbivo nájsť. Napríklad v ochutených jogurtoch, malinovkách, nepravom lososovi v oleji, detských celiatických keksíkoch, spomínaných údeninách ale aj vitamínových doplnkoch.

V Británii sa v roku 2007 uskutočnila rozsiahla štúdia, ktorá zistila, že koktejl niekoľkých farbív v kombinácii s konzervantom E211 – benzoanom sodným môže spôsobovať u detí hyperaktivitu. Britská agentúra pre bezpečnosť potravín nato odporučila, aby boli tieto farbivá postupne stiahnuté z výrobkov. V roku 2009 ich aj stiahla. Politicky korektná a obvykle predposratá EU si naopak povedala, že štúdia nebola celkom dokonalá a rozhodla sa nezmeniť legislatívu ohľadom týchto prídavných látok.

Aj samotná štúdia je samozrejme prehnane opatrná a nechce nikomu stúpať na otlak. Mám však v živej pamäti konferenciu, na ktorej šéf potravinárskej inštitúcie spomenul svoj praktický zážitok. Bol u známeho na návšteve a miestne dieťa tam zjedlo balíček cukroviniek. Všimol si, že malo potom zreničky rozšírené doslova ako feťák. Profesionálna deformácia mu nedala, mrkol na obal a našiel práve potravinárske farbivá…

Žijeme v dobe, kedy jednoducho treba začať chodiť do potravín čítať a nie hádzať do košíka. Jedlo naozaj zabíja.

Zopár drobností

V najnovšej Madam Eva, ktorá ešte len výjde, bude článok o slovenských foodbloggeroch. Áno, čiže aj o delikatesy.sk…

Guardian pustil von celkom trefný článok o fotení jedla v reštauráciách. Pripomína, že do reštaurácie sa chodí v prvom rade najesť a že blesk je veľké no-no.
http://www.guardian.co.uk/lifeandstyle/wordofmouth/2012/mar/27/cameras-at-the-table-snapping-point

Staré známe bratislavské potraviny Teta na Dunajskej ulici skončili. Šušká sa, že namiesto nich bude Lidl. Uvidíme…

Share on FacebookTweet about this on TwitterPin on PinterestEmail this to someonePrint this page

Komentáre (7)

  1. Pekne napisane. Veru, clovek v obchode stravi viac casu citanim ako nakupovaním.
    Prepac za moju pracovnu deformaciu – v predposlednom odstavci mas maly ale vtipny preklep: profesionalna neformacia ;)

    Odpovedať
  2. Veru Viktor, pravdu máš. Ale, aby ľudia začali rozmýšľať o jedle ako o palive, na ktoré fičia a ktoré ovplyvňuje ich celkový vývoj a zdravotný stav, tak by sa najskôr musel hneď v tomto momente radikálne zmeniť svet, muselo by dôjsť k viditeľnej tragédii, čo sa prírody týka a o nápravu totálne zmrzačených potravín by sa najskôr musela začať starať globálna ekonomika a nadnárodné korporácie, ktorým ide práve o opak (a to len o zisk). Ja si myslím, že sa zmení iba pár jedincov, konkrétne ľudia po 30-tke a tí začnú žiť iným životným štýlom – jedlo postavia na vrchol pyramídy potrieb a budú ho brať ako základ spokojného a zdravého života, budú sa viac zaujímať o kvalitu života a bývania a tým pádom si vytvoria svoj mikrosvet, ktorý bude pre ľudí „zvonku“ úplne nepochopiteľný, divný a hlúpy. Ale som za, píšme všetci o svinstve, ktorým sa ľudia kŕmia. Možno raz, ale zväčša až keď sa im stane niečo so zdravím, precitnú. My, čo rozmýšľame inak, sme na dobrej ceste. Každému, čo mu patrí ;-)

    Odpovedať
    1. Mas pravdu katkaL.
      Uz teraz je pre zapadniarov nieco nenormalne, ked vidia co a ako sa u nas v domacnosti pripravuje.
      Ako sa pozerame na info na obaloch.
      Nechapu a pritom ich este zijuci stari rodicia to robia velmi podobne.

      Ale naco pouzivat rozum, ked sa staci naciahnut a vziat z regalu to najkrajsie balenie, zname z reklamy s detmi….
      Niekedy si hovorim, ze cim dalej od „civilizacie“, tym lepsie.
      Nie len ohladom jedla, ale aj dusevnej hygieny.
      Tu je par omrviniek o sucasnom stave produkcie jedla a jeho kvality.
      Otras!
      odkaz na youtube.com…23377.26646.0.27855.5.5.0.0.0.0.197.717.0j5.5.0.

      Odpovedať
  3. akurat vcera som otvorila casopis Lekarnik, ktory vydava Unipharma, a je tam rozsiahly clanok od bukovskeho igora prave o tychto farbivach. tiez ma to dost sokovalo, ze hlavny vyskyt je prave v sladkostiach… tu mozno precitat odkaz na unipharma.sk

    Odpovedať
    1. Vdaka za link, zaujimave citanie

      Odpovedať
    2. Tatiana

      aj tu je celkom zaujimava stranka, kde je tiez venovany clanok éčkam:

      odkaz na akv.sk

      pozri vysvetlenie – stanovisko AVK – bod 3, kde sa venuju aj E124, nájdu sa aj iné zaujímavé články, ku ktorým sa rada vraciam :-) Co sa este éčiek týka, celkom ma pobavil ten písaný odkaz na hyperaktivitu, ale zase, radšej postrašiť, aspoň pre tých, ktorí zloženiu nevenujú pozornosť. Tiež nechodím so zoznamom éčiek v ruke po potravinách, ale radšej potom kupujem len to, kde predpokladám, že nebudú…

      Mimochodom, dobrý článok Viktor, resp. pekne veľká a bohatá omrvinka :-)

      Odpovedať
      1. Dik, a to som este pozabudal na kopec malych drobnosti… ;-)

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *