Omrvinky: drogy v cukrovinkách a pančovaná káva

Gastronomicky je pre mňa toto obdobie asi najdepresívnejšie. Ovocie a zelenina v obchodoch sú kvalitatívne na minime a všetko minuloročné sa už buď minulo alebo medzičasom zoschlo. V mrazáku mi zostalo ešte zopár misiek vlastných ríbezlí, tak koláč možno rozjasní náladu. Alebo ho rozjasnia drogy v cukrovinkách…

Zopár odborníkov zatlo do živého

V marcovom vydaní časopisu Zdravie je ukrytý rozhovor s MVDr. Jozef Klíma, bývalý šéf Slovenskej potravinárskej a potravinárskej inšpekcie. V podstate len verejne potvrdzuje šuškandu, ktorú som poučul pred viac ako rokom, že sú tu pokusy pridávať do potravín drogy a „vychovať“ si tak šťastných a hlavne stálych zákazníkov. Aj keď informácie z rozhovoru sú dosť znepokojujúce, mňa na druhej strane teší jedna vec. Že štátni inšpektori ešte stále majú dostatok stavovskej hrdosti a bojujú za spotrebiteľa.
http://zdravie.pluska.sk/zdravie/vyziva/zachranili-sme-mnohych-pred-rakovinou.html (na stránke je len časť článku, celý nájdete len v tlačenom časopise)

O kvalite potravín sa rozpráva aj v inom rozhovore. Pravda spovedala prednostu internej kliniky na Kramároch, profesora Viliama Badu. Možno si ho pamätáte z relácie zdravie na TA3, kde rozprával o účinkoch kávy a čaju. Tentoraz rozpráva o dioxínovom škandále, bezpečnosti potravín a v skratke povedané: že naši predkovia boli, čo sa jedla týka, omnoho múdrejší…
http://spravy.pravda.sk/bez-zdraveho-jedla-niet-zivota-dzd-/sk_domace.asp?c=A110114_160552_sk_domace_p23

Kedysi sa viac pražilo

V poslednom čase sa začína viac a viac ľudí púšťať do praženia kávy. V SME bol článok o mikropražiarni v Bratislave. Prvá pražiareň v Bratislave to nie je, dokonca ani prvá mikro. Čo však pravda je, že voľakedy si ľudia kávu pražili sami doma. Máme doma knihu z povojnového obdobia. Volá sa Dobrá rada nad zlato a napísala ju Žela Inovecká. Popri radách, ako upratovať a variť je tu stať o káve. Citujem: „Dobrá gazdiná nekupuje kávu praženú, ani zomletú, ktorá sa dá ľahko sfalšovať. Falšovanú mletú kávu poznáme podľa toho, že nechá sa zošúchať v gulôčku, kým pravá káva sa rozpadne…“


Gordon nevie brúsiť nože…

Hľadal som minule videá o brúsení nožov. Vo výsledkoch hneď navrchu mi ponúklo video od Gordona Ramsaya. Na začiatku obligátne obkecávačky, nasledovalo samotné brúsenie. Gordon vzal do rúk ocielku a začal na nej poťahovať ostrie smerom od seba. Dva omyly v jednom! Ocielkou sa nebrúsi, iba sa vyrovnáva ostrie. Nabrúsiť vie len diamantová ocielka. Na každodenné udržiavanie ostria je to fajn, ale na brúsenie nie. Formálnu chybu ešte prepáčim, ale druhú praktickú už nie. Ak poťahovať ostrie po ocielke, potom vždy smerom proti ostriu. Akoby ste chceli pod uhlom zarezať do ocielky. V opačnom prípade na jemnom ostrí spravíte tzv. ihlu, ktorá sa bude prevaľovať z boka na bok čepele a nôž akurát vytupíte.

Smutné je, že toto rádoby náučné video má násobne viac videní, ako iné, omnoho profesionálnejšie video…

Nie-nie www.youtube.com/watch?v=syvvxx3eGpI

Áno-áno www.youtube.com/watch?v=V1l8I–McvQ

Krajinky z potravín

Carl Warner očividne neposlúchal, keď mu v mladosti hovorili, že sa nemá hrať s jedlom. Tak sa stalo, že sa naučil z kapustných listov vymodelovať rozbúrenú hladinu mora alebo kôprom naimitovať palmu pri západe slnka… Toto sa už lepšie nedá popísať, tak si pozrite galériu. Alebo prečítajte článok o fotografovi.

Share on FacebookTweet about this on TwitterPin on PinterestEmail this to someonePrint this page

Komentáre (6)

  1. ahoj
    mozes prosim pridat nejake podrobnosti o drogach v potravinach?
    nikdy som o tom nepocul a v online clanku o tom nic nevidim.
    dik

    Odpovedať
  2. V članku sa spomínali mikrodavky diacetylmorfinu, cize heroinu. Vysledok po poziti celeho balika cukrikov: rozsirene zrenicky a zmene spravanie. Dalsia droga – trojzlozkove LSD v nalepovacich obrazkoch zo zuvaciek. Šuškandu som počul zasa o THC v čokoláde.

    Odpovedať
  3. Nina Lovasová

    Fuha, tak toto znie zase ako dalsia konspiracna teoria…podla mna uplne staci droga zvana biely cukor, cista zavislost. A jeho podiely v potravinach sa stale zvysuju, to tiez nebude nahoda.
    Skusila som dva krat mesacnu „odvykacku“ s uplnym vylucenim rafinovaneho cukru a alkoholu -odvtedy mi nechutia presladene priemyselne sladkosti. Nehovoriac o dalsich pozitivach. Ale poctivy zakusok ci kus kvalitnej tmavej cokolady si neodpustim :)

    Odpovedať
  4. pri tých linkoch ma hodí na fotoalbum k članku, čierna obrazovka a nič
    Chrome 9.0.597.107

    Odpovedať
    1. dik za echo, link som upravil priamo na stranku fotografa, je vo Flash a su vam vsetky jeho zname fotky.

      Odpovedať
  5. mne sa hlavne paci ten link, ako pracovat s ocielkou :-)) a tie foto su dost obskurne, ale vselico si ludia vymyslia.
    to s tym bielym cukrom je fakt, a podobne aj so solou…

    Odpovedať

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *