Nosíš si jedlo do práce? (+minisúťaž)

Už dlhšiu dobu počúvam od ľudí, že popri svojej práci nemajú možnosť stravovať sa dlhodobo kvalitne. Jedno z riešení je nosiť si jedlo z domu, pretože ľudia prišli nato, že to je hádam jediná záruka, že sa najedia z poctivých surovín.
Už dávnejšie som písal o tom, že malé a chutné jedlo je často schované v obchode s potravinami, akurát je v rozloženom stave a poskladať ho do výborného výsledku netrvá dlhšie ako pár minút. A to aj bez mikrovlnky, sporáka alebo hrncov. Konkrétny príklad bol šalát caprese. Mozzarellu a olivový olej kúpiš v potravinách, čerstvú bazalku a rajčiny zasa hneď vedľa v zelenine. Hladnejší si prikúpi aj dobré pečivo. Potraviny alebo zelenina sú dnes takmer na každom kroku, človek má možnosť vidieť, čo presne kupuje a dáva do jedla. Navyše výsledok môže stáť aj o polovicu menej, ako to isté jedlo v reštaurácii. Iste, niekedy treba plánovať trochu dopredu, ak chceš použiť suroviny, ktoré nie sú celkom bežné, ale nato sú malé desiatové boxy.
Ako príklad som nafotil ten svoj dnešný – tmavý chlieb pokvapkaný olivovým olejom a posypaný zaatarom, spolu s dvoma čerstvými rajčinami. Nemusím myslieť nato, čo si kde kúpim a nedostanem sa do situácie, keď ma zdrží nával práce a od hladu a nebudem mať napríklad čas kúpiť si jedlo alebo ísť sa von najesť.

Napíš mi, aké jedlo si ty nosíš so sebou, prípadne čo si narýchlo v práci pripravuješ. Najzaujímavejší tip podľa redakcie bude odmenený mini-knihou Omrvinky s receptami z tejto stránky. Príspevky posielaj do komentárov pod článok, možno poradia aj niekomu inému. Uzávierka je do 15. júna.

Share on FacebookTweet about this on TwitterPin on PinterestEmail this to someonePrint this page

Komentáre (20)

  1. Hahaha, ja si jedlo nosím do práce každý deň. Začínam už raňajkami a končím olovrantom. Kuchyňa je od kancelárie na 5 krokov:)
    P.S. Keď som ešte nerobila doma, vždy som si nosila do práce jesť, pretože mi nechutili tie hnusné socialistické brečky z kantíny. A dokonca jednu dobu som bola makrobitička, takže som chodila s pohárikmi ako princezná v kráľovi Drozdia brada.

    Odpovedať
  2. no a co si tak zvyknes nosit, alebo rychle pripravovat?

    Odpovedať
  3. no vsak vsetko, na ranajky celozrnny chlieb z domacej pekarne s nejakou sojovou natierkou alebo tvarohovou a hlavne kopec zeleniny k tomu, na obed niektore z jedal na mojom blogu, na olovrant kavicku, na desiatu ovocie….. ale ja si spomeniem na nejaku dobrotu a napisem:)

    Odpovedať
  4. tak my si vlastne dnes urobíme na obed paradajkový šalát s kozím syrom a repíkatým zelerom a zajeme to čerstvými jahodami s balzamikom a práškovým cukrom.

    Odpovedať
  5. to s jahodami a balzamikom som uz pocul, ale zatial neskusal. Ja som si vcera vybral sprosty cas na oberanie jahod – totiz vecer a nalet komarov – ale bojove straty vyvazil mls z cerstvych jahod, bieleho greckeho jogurtu a medu.

    Odpovedať
  6. Ja sa stravujem povacsine v kantine, ale minule som si urobila fantasticky sendvic: zober baguette ‘tradition’ alebo celozrnny rozok, natri cerstvym kozim syrom, obloz valeriankou polnou (polnicek?) a zajedaj koktailovymi rajcinami. Zvlast koktailove rajciny povazujem za prevratny vynalez pre mna, ktora sa normalnou rajcinou okycka, pokial nie je pokrajana. Mohli by vymysliet este koktailove nektarinky bez kostky ;) A este mam rada hoummus s pitou, ako obednajsie jedlo.
    Prikladam aj recept na ryzovy salat, ktory som tu minule do seba tlacila: pouzila som zmes cervenej ryze a obycajnej basmati, uvarenej vo velkom mnozstve vody. Po preplachnuti som pridala kusky vlaskych orechov, susene kokteilove rajciny, niekolko pokrajanych listkov maty a zaliala som to zmesou orechoveho oleja, balzamikoveho octu a s troskou horcice √† l’ancienne (takej s kuskami horcicnych semienok). Bola to basen…

    Odpovedať
  7. mnooo, to je slovo do bitky, skvela inspiracia, dakujem

    Odpovedať
  8. odkaz na youtube.com

    ;-)

    Ak len chlebove/sendvicove a pod…tak…
    Bosniacik/zemla narezes ale nedorezes a vydlabes striedku ( tu nechas susit na struhanku). Paradajku narezes, vydlabes, co si vydlabal frisko zjes bo to fajne a zdrave na prostatu o)).. naplnis ju labneh/labaneh (abo daky fajny syr) vymiesane s rozdrvenym tymianom/pazitka/bylinky…, supnes ju do zemle, posypes olivami a nemusis, alebo prekryjes platkom sunky, tu sunku mozes dat aj ako podstielku,listok salatu a nemusis, priklopis vrskom, zabalis do potr.folie, das do tasky a ide sa….aj uhorku si vydlabes, naplnis, supnes do vydlabaneho rozka.. a ide sa…chuti a fantazii sa medze nekladu….som uz plnila aj so zelenou fazulkou a olivami a syrom….

    Odpovedať
  9. hm, mne sa zda ako dobre riesnie japonska efektivita
    odkaz na lunchinabox.net

    drobne kusky v bento boxe. na tom webe slecna ukazuje celkom efektivne sposoby ako pripravit, mrazit a porcovat

    rano clovek len otvori mrazak, urobi si kombinaciu do boxu, na chvilu mikrovlnka, prida par cerstvych drobnosti a obed hotovy

    Odpovedať
  10. mysacinka

    no ako kukam vyssie,asi nebudem invencna, ale na druhej strane:preco si vymyslat:-)takze oblubena desiata/ rychly obed. Bagel+ kozi syr+ zelene listy z chladnicky( mlade spenatove, polnicek,ruccola)+ trochu cierneho korenia na syr.
    inak na maly hlad ,na pozdlzne dieliky nakrajana uhorka a mrkva.

    Odpovedať
  11. …mysacinka, ved tie tvoje zelene listky su najfajnejsie mnam..;-).. veeelmi rada take. Vymyslat sa musi a je to nutne ked kazdy pracovny den mas daco zabalit-mesiac-dva to ide… a potom?!..

    Odpovedať
  12. Shira313

    Bez vlastného doneseného jedla blúdim cez obednú pauzu ulicami Bratislavy a hľadám inšpiráciu, no buď to napokon vzdám a nakúpim si veci na sendvič, ktorý si neskôr už na pokraji síl pripravím úchytkom v práci, alebo zakotvím v jednej z dvoch pre mňa cenovo dostupných jedální (Góvidna či Vegetka). Do reštaurácie zabočím iba pri nejakej príležitosti – napríklad stretko s neterkou :o)), vtedy radšej siahnem hlbšie do vačku, aby to bolo trochu kvalitnejšie jedlo.
    Je to síce otrava, vláčiť hore dole plnú tašku všakovakých krabičiek, ale na svojom si pochutím najlepšie :o) V chladničke v práci na mňa skoro vždy s úsmevom čaká maslo alebo rastlinná nátierka, dobrá horčica, syr, jogurt, acidko, nejaká zeleninka či ovocie… A o káve či výbere rôznych čajov a sladkostí ani nehovoriac. Veď v práci trávim strašne veľa svojho života a od mojej milovanej kuchyňe som vzdialená vyše 70 km.
    Dnes som v práci začala s bielou kávou a m√ºsli s banánom. Na desiatu sa chystá jogurt (ak na mňa ešte nejaký čaka v chladničke). Na obed si ohrejem doma uverené tagliatelli s mascarpone, cesnakom, bazalkou a píniovými semiačkami a olovrant mi zabezpečí rebarborový koláčik.

    Odpovedať
  13. V zime obedujem vselico. A vselikde. Ale len co sa otepli, moj obed tvori tanier salatu a celozrnne pecivo. Najcastejsie vo vyvarovni na Vysokej, lebo je tam sedenie vonku vo dvore. Z casu na cas skocim do Bagels, o ktorom pisala Lenka a kde chvalila Holandsky salat (mimochodom naozaj perfektny) tam tiez najma po otepleni ked sa tam da sediet vonku. Ked si uz nesiem nieco do prace byva to najcastejsie zeleninova ryza. Milujem ju a mozem ju jes furt. No a co sa tyka len takeho toho zajedania v praci (teda nie obedu) byvaju to najma banany, hrozno a obcas nejake pecivo s plundroveho cesta.

    Odpovedať
  14. Ja si nosim len zeleninu a ovocie a ani to často nestihnem skonzumovat. Vela roboty :)

    Odpovedať
  15. […] Cez víkend plánujeme už dlho pripravované zmeny, najmä však rozšírenie o nové sekcie. Najbližšie sa chystáme variť hovädzie chvosty, takže nezabudnite sa zastaviť na budúci týždeň. Mimochodom, ešte stále prebieha minisúťaž o malú knižočku Omrvinky, môžeš sa zapojiť tu. […]

    Odpovedať
  16. pokial vas zaujimaju inak nejake vegetarianske napady na desiatu/stravu do prace tak je o tom specializovany blog
    odkaz na veganlunchbox.blogspot.com

    svoju radu dat neviem kede uz dlhsie do prace nechodim a stravujem sa doma :-) (ked som ale chodieval do prace tak prakticky to iste co doma, same nezdrave jedla, na ranajky nejake maslove chleby event. so salamou k pocitacu u prac. stola, na obedy objednavane pizze ci vsetky mozne polotovary :-))

    Odpovedať
  17. […] výhercu mini-knihy Omrvinky sme vybrali komentár číslo 6 od Katky. Ostatní nemusíte vešať nos, onedlho ponúkneme PDF verziu tejto knihy voľne na […]

    Odpovedať
  18. Bebušky na dobré ráno /Be-Be/,ovocie s jogurtom a ovsené vločk,alebo pohánka s mliečkom,tousty rrahamové plnené ovčim syrom alebo oštiepkom a so zeleninou.
    Na obed čo si doma uvarím do malej Toprver nádobky a prihrejem si v mikrovlnke ak mam čas cez obednú prestávku.
    V noci len ovocie a zeleninu a rôzne oriešky:paraorechy,kešu,vlašské,arašidy a pod.
    Karfiol nevysmážam.Pripravím ho v 3-obale:strúhanka,vajce,strúhanka,poukladám na pekáč,na každý dám 2-3 kvapky oleja a dám upiecť do rúry,nie je mastný.

    Odpovedať
  19. […] na pracovný deň občas prestravovať len s pomocou potravín a vlastnej prípravy jedla (článok o šaláte caprese). Toto bude podobné. Na mojom občasnom pracovisku nie je mikrovlnka (ktorú beztak nepoužívam), […]

    Odpovedať
  20. tina.blonjazz

    cauko
    ja viem ze uz je po sutazi ale aj tak napisem:D
    ja si obcas robievam v robote kus-kus s bambinom, kuskom masla a s pokrajanou paprikou alebo paradajkou…kus kus sa len zaleje vriacou vodou v pomere 1 k 2 a po par minutach napuci domakka) potom staci donho zamiesat lubovolne ingrediencie)
    alebo ked uz idem pouzit mikrovlnku, tak je to vacsinu ze si kupim v obchode encian, ten si zohrejem tak aby bol vnutri tekuty a zjem ho bud s nejakym pecivom alebo raz som si kupila k tomu porciu varenych zemiakov vo foodcourte v avione za euro:D a ako priloha tiez bud paradajky alebo moj oblubeny brusnicovy dresing, tusim od firmy OTMA)
    alebo v lete mi staci jeden tanier plny nakrajaneho ovocia (banan, jablko, pomaranc, jahody, ceresne, kivi atd atd) ktory prelejem jogurtom lesna zmes:)

    Odpovedať

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *