Celkom šikovná encyklopédia cestovín (+súťaž)

Táto kniha je dostatočne výpravná aj absolútne priamočiara. Nafotené všetky suroviny aj výsledné jedlo, plus krátky popis receptu.

Kniha Těstoviny - Krok za krokem podle fotografí od Laura Zavan

Knihu som dostal na recenziu od vydavateľstva Albatros Media. Namotal som sa na fotky. Za pomerne nudnou obálkou sa schovávajú presne nafotené postupy a jedlá. Obsah je spracovaný prehľadne, tu sú jednotlivé kapitoly: Základné, Expres, Zeleninové, Ryby a kôrovce, Mäsové, Šaláty, Lasagne, Ravioli, Gnocchi, Dodatky.

V kapitolách Základné a Dodatky nájdete presné postupy na jednotlivé druhy cesta, spôsoby prípravy, glosár aj tematický register. Všetky texty sú v češtine. Mnohé z receptov majú poznámku, variáciu alebo trik. Najviac roboty však odvádzajú fotky. Aj keď sú urobené takmer minimalisticky, občas sa dá natrafiť na zaujímavý detail. Napríklad čudnú drevenú naberačku na cestoviny, ktorá vyzerá ako hrable. Mimochodom od Alessiho a z čerešňového dreva… Inde som zasa našiel cestoviny posypané opraženou strúhankou. Poznáme z našich šúlancov, ale na talianske cestoviny by mi nenapadlo ju dávať. Potešilo ma, že netočí dokola len klasické cestoviny z tvrdej pšenice, ale občas sa tu objavia aj špaldové, šafránové, sépiové alebo tekvicové cestoviny.

Ukážka z knihy - kapitola Gnocchi

Skrátka, táto kniha je spracovaná ako encyklopédia a napriek tomu si zachovala dostatok detailov nato, aby sa pri nej človek nenudil.

Ukážka z knihy Těstoviny

Detail knihy Těstoviny

Těstoviny

Knihu vydal CPress, stojí 14,02€ a dá sa kúpiť tu.
Kto vie po francúzsky a chce mrknúť viac info o autorke, tu je jej osobná webstránka.

Súťaž

Ako už tradične, knihu posúvame ďalej, teda do súťaže. Vyhrá ju jeden z vás.

Stačí napísať správnu odpoveď na nasledovnú otázku: napíšte nám aspoň 3 základné druhy cestovín. Nie konkrétne názvy tvarov, ale hlavné skupiny podľa typu.

Odpovede posielajte iba emailom na adresu delikatesy zatočený znak klimo bodka net, najneskôr do tejto nedele 17. februára 2013 polnoci. Jediného víťaza oznámime nasledovný deň, teda v pondelok 18. februára 2013 v tomto článku. Súťaž je otvorená pre Slovensko.

Vyhodnotenie

Táto súťaž bola záludná zvláštnym spôsobom. Pretože ste mali habakuk možností na odpoveď. Cestoviny sa delia napríklad podľa dĺžky, spracovania, zloženia, farby alebo múky. A to som určite ešte na niečo zabudol. Takže ste mali na výber, mohli ste napríklad napísať, že podľa dĺžky sa delia na dlhé, stredné, krátke a zvytky. Ale podľa múku povedzme pšeničné, špaldové, ryžové a cícerové. Sú tu aj plnené, polievkové, vaječné, bezvaječné… No skrátka výpočet všetkých cestovín je na samostatný článok. Alebo lepšie encyklopédiu. Ako správnu odpoveď sme uznali čokolvek z vyššie napísaného a nie konkrétne názvy tvarov (napr. spaghetti, penne…).

Odpovedí sme dostali spolu 95, z toho správnych bolo 60. Nemilo nás prekvapil emailový spam, kedy niektorí z vás napísali odpoveď z jednej adresy za viacerých ľudí. Písali sme to niekoľko krát, odpovede podrobne kontrolujeme a podobné podvádzanie mažeme.

Knihu Těstoviny vyhráva Barbora Pacvoňová z Novej Dubnice. Gratulujeme a posielame cenu poštou.

Share on FacebookTweet about this on TwitterPin on PinterestEmail this to someonePrint this page

Komentáre (2)

  1. Taliani používajú strúhanku miesto parmezánu bežne, hovoria jej parmezán chudobných.

    Odpovedať
  2. Ochutenú strúhanku pangratatto používam veľmi rada a často pri talianskej kuchyni. Namotala som sa na ňu cez knihu Marcela Ihnačáka, mám ju rada napr. na krémových polievkach, ale najmä zapekaným jedlám dá iný rozmer – či už zapekaným cestovinám, zelenine, alebo aj mäsu – napr. teľacím závitkom. Moja najobľúbenejšia kombinácia – strúhanka z čerstvého toast. chleba, citrónová kôra, petržlenová vňať a čili vločky. Môže sa doplniť aj srúhaným parmezánom či granou ;)

    Odpovedať

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *