Aký bol tento rok veľtrh Danubius Gastro

Cukrári v akcii

Minulý týždeň sa v bratislavskej Inchebe konal ďalší ročník veľtrhu gastronómie a cestovného ruchu Danubius Gastro. Tento rok sme výstavu navštívili ako hostia aj ako prednášajúci.

Prednášky pre ľudí z branže

Jano Šifra za pomoci portálu Obedovať.sk pripravil s ďalšími ľuďmi sériu prednášok pre majiteľov reštaurácii. Týkali sa hlavne toho, ako si získať zákazníka, ako komunikovať svoje služby, predať zdravšie jedlo, ako si robiť reklamu na internete, ale aj ako sa vyvarovať bežných chýb. Prednášali ľudia z eTarget, Vlado Zlatoš, Jano Šifra a za delikatesy.sk moja maličkosť. Séria prednášok sa konala v prvý deň, kedy bola výstava otvorená len pre odbornú verejnosť. To je čas, kedy sa uzatvára najviac obchodov, tak nás prekvapilo, že napriek tomu bola prednášková sála takmer plná počas každého vystúpenia.

Vlado Zlatoš prednáša o zdravom menu

Jednu z prednášok som na konci bloku mal aj ja. Týkala sa úskalí slovenských reštaurácii a kaviarní a tipov ako sa ich vyvarovať. Zjednodušene povedané, tlmočil som majiteľom reštaurácii všetko to, čo nás ako zákazníkov štve. A ponúkol zopár návodov, ako mi zobrať prácu. Teda, aby som nemusel toľko kritizovať, ale mohol radšej chváliť.

Po prednáške sa rozbehla krátka, ale dobrá debata medzi poslucháčmi. Ozvala sa majiteľka podniku, ktorá upozornila na zlý stav školstva. Že jej do podniku prídu absolventi úplne nepripravení. Pár stoličiek od nej sedela riaditeľka jednej školy, myslím hotelovky v Holíči. Za ňou sedelo niekoľko učiteliek z rovnakej školy. Riaditeľka kontrovala, že mnohokrát svojich žiakov posielajú na prax, ale nikto im tam nechce dať normálnu prácu, aby nabrali tie skúsenosti. Vraj len umývajú riady a robia tie najjednoduchšie veci. Takže loptička (teda žiak hotelovky) zostala niekde medzi.

Iste, čašnícke a kuchárske povolanie bolo pomerne dlhý čas zaznávané. Lenže situácia sa už nejaký čas mení a tieto povolania začínajú pomaly naberať svoj stratený lesk. Takže neostáva nič iné, len spolupracovať a vydržať.

Káva

Príprava na súťaž Barista Junior

Moja srdcovka na tomto veľtrhu a tento rok asi aj najväčší prepadák. Videl som stánky Julius Meinl, Filicori, Zicaffe, Musetti a jednej malej rakúskej pražiarne Goldschmidt. A vrámci wending strojov som zazrel niekde aj logo Lavazza. Inak čisté zúfalstvo. Nebyť arény pre súťaž Barista Open, dobrú kávu by som hádam ani nepil. Pripravila mi ju slečna, ktorá usilovne trénovala na súťaž.

Zmena oproti minulému roku bola aj tá, že Majstrovstvá Slovenska baristov vystriedala spomínaná súťaž Barista Open. Oceňujem rozmiestnenie hladiska a súťažných stolov na Barista Open. Diváci boli na vyvýšenom pódiu a mali tak dobrý výhľad na všetko, čo súťažiaci barista robil za strojom. Inak, Majstrovstvá Slovenska Baristov sa presunuli na máj a do Komárna.

Regionálne špeciality a víno

Stánok Francúzskej ambasády na Slovensku

Jednotlivé stánky boli pomiešané medzi seba, neboli teda v tematických skupinách. Už na letmé prebehnutie som si všimol, že zmizlo viacero väčších značiek, ktoré som tu videl minulý rok. Vystriedali ich ale menšie. Úroveň zachraňovali tematické stánky jednotlivých krajín. Pekné stánky mali Rakúsko, Francúzsko, Taliansko aj Česko. Krajiny so sebou pritiahli opäť menších producentov. Niektoré gastronomické stánky sa zamiešali aj medzi výstavu cestovného ruchu, takže sa oplatilo prejsť radšej celý výstavný areál.

Fotogaléria

P.S.

Boli ste na veľtrhu? Videli ste niečo zaujímavé? Napíšte do komentárov.

Share on FacebookTweet about this on TwitterPin on PinterestEmail this to someonePrint this page

Komentáre (16)

  1. ako som spominala na FB, mne prisiel tento rok slaby…stanky roztrusene, bez mensieho systemu organizovania, neochota vystavujucich, ked som si pytala vizitky, aby som im mozno urobila nejaky obchod, tak sa pomaly tvarili, ze ich otravujem…
    neviem, mozno to bolo tym, ze som tam bola v nedelu,ale to by aj tak nemal byt argument, preco je vystavujuci, ktory sa ma ukazat v co najlepsom svetle, odporny na zakaznika…
    co ma dojalo najviac, bola hala hned pri vstupe, kde som nasla vacsinou ceskych predajcov, ktori sa mi snazili predat handricky na cistenie skvrn, nastroje na brusenie nozov a podusky z ovcej vlny…
    je smutne, ze na gastre, si skor kupim papuce, ako nejaku fajn delikatesu…
    este ze som natrafila na svoje oblubene vinarstvo nove vinarstvi z ciech, tam som si zdvihla naladu ochutnavkou ich vin, co bol ale zasa kamen urazu, ked sme si chceli kupit vino, nemali uz skoro ziadne, takze som odisla len s jednou flasou. esteze existuju e-shopy :-)
    poslem ti nejake fotky?

    Odpovedať
  2. zuzana: urcite, mozem pripojit k clanku do fotogalerie, vdaka

    Odpovedať
  3. Dakujem za podporu NV :) Na predaj vin sme naozaj neboli pripraveny – samozrejme by sme mali mat registracnu pokladnu, vacsie zasoby, ktore ale v stanku nebolo kam umiestnit. Ak budete potrebovat vino, tak stavi zavolat, napisat :)

    Odpovedať
  4. to vy ste ten konatel, co sa stara o LGL na slovensku :-) ?

    Odpovedať
  5. Mna tohtorocne Gastro sklamalo, nebyt stretnutia s kolegami z brandže a možnosti spoznať nove vinárstva nemalo zmysel do Blavy cestovat.

    Pani ucitelky a riaditelky by mali na take prednasky chodit castejsie a nie hladat take trapne vyhovorky. Uroven slovenskej gastronomie totiz odraza aj uroven sucastneho skolstva ako aj spolocnosti…

    Odpovedať
    1. k tym pani ucitelkam a ziakom viem povedat jedine, u nas je trend davat deti so slabsim prospechom na ucnovky kuchar, casnik. pokial si neuvedomia deti a ich rodicia ze praca casnika a kuchara nie je podradna, tak ako ju vela ludi berie, nasa gastronomia bude vyzerat tak ako vyzera v sucasnosti. takto sa restauracie vyhovaraju na skoly a skoly na restauracie ale chyba je niekde inde, podla mojho nazoru. praca casnika a kuchara je krasna / ano druha vec je financne ohodnotenie prace, ale to uz je na inu temu / a nie podradna, tak ako si to zial drviva vacsina mysli.

      Odpovedať
    2. Veronika

      musím dodať že tá pani riaditeľka mala pravdu, som totiž žiačka hotelovej akadémie v PN a presne ako povedala, väčšinou nám dávajú robiť podradné práce, naše praxe sú teda poväčšinou len otravná nuda.

      Odpovedať
  6. @Zuzana – ano to som ja.. stranka LGL sa pripravuje.. budu tam komplexne info o vinarstvach a vinach.. a na stiahnutie aktualne ponuky. eshop zatial iba novevinarstvi.sk

    Odpovedať
  7. Nedá sa mi na tomto fóre, kde sa stretávajú profesionáli, poloprofesionáli, laici, gurmáni a ostatní neopýtať a trochu rozdiskutovať a polemizovať na tému Danubius Gastro. Tento rok som na výstave nebola, minulý rok áno – bol to môj prvý kontakt s týmto „veľtrhom“. Moje zásadné otázky znejú a bola by som rada, keby sme ich rozdiskutovali: 1. Pre koho je Danubius Gastro určené? 2. Čo tam má hľadať a nájsť profesionál z gastro biznisu? 3. Čo tam má hľadať a nájsť laik (gurmán či bežne odchovaný stravník)? 4. Ako vlastne k podobným veľtrhom a výstavám pristupovať? Sú v tejto podobe, v akej sa konajú a organizujú na Slovensku, v bratislavskej Inchene, pre niekoho prínosom? Ak áno, pre koho. Naozaj ma zaujíma názor, čím viac ich bude, tým bude jasnejšie.

    Odpovedať
  8. No škoda , že ste nezablúdil do stánku DeLonghi. Ne počul som žiadnu negatívnu odozvu na našu kávu

    Odpovedať
  9. Katka: mozem ti povedal len zo svojho pohladu a pozorovania. Den pre odbornikov je podla mna ten cas, kedy sa uzatvara najviac obchodov. Povedzme, ak ma niekto podnik a hlada do neho novu znacku vina alebo stroj, tak si svoje najde. Vsimol som si tiez hojny pocet deciek z hoteloviek. Tie tam maju aj svoje sutaze, takze pre nich je to urcite velka skusenost.
    Ako bezny navstevnik by som na tomto veltrhu hladal urcite nieco specialne, takpovediac to najlepsie z najlepsieho.
    Ako clovek, ktory tento rok zabrdol aj medzi vystavovatelov zasa mozem povedat, ze tam vzdy stretnem vela znamych od fachu.

    Takze je tu otazka: kto bol tento rok najviac uspokojeny a kto najmenej. Znamy mi spominal veltrh Alles fur den Gast v Salzburgu a hovoril o tom, ze tam to ma atmosferu akoby festivalu, vsade hra nejaka kapela, ze je tam atmosfera. Mozno je toto prave ten detail, ktory Inchebe chyba. Ak sa mi tam podari zajst, tak budem moct porovnat. Minimalne porovnanie s brnenskou Salimou bude urcite zaujimave.

    Miro: ak sa smiem spytat, aku kavu ste podavali?

    Odpovedať
  10. Dušan Selecký

    Pre koho : prvy den pre “ odbornu verejnost “ – Viktor uz si videl ze tam niekto urobil dobry kontrakt, co ja poznam odbornu verejnost tak sa viac menej idu k svojim dodavatelom nazrat a vyskusat nejaky tekuty mok, ak tam niekto urobi obchod ( seriozny ) tak mu gratulujem, deti ( pardon ziaci z hotelky ) tam idu aby neboli v skole nie preto aby sa nieco naucili ( cest vynimkam ), vela ludi tam ide zbierat plagatiky, pera, tricka………….niekto hlada dovolenku ale posledne dva roky tam TOP cestovky neboli – pochopili ze za vela penazi malo muziky a prinos ziadny
    „Veltrh“ straca uroven, kvalitu – klesa pocet naozaj kvalitnych spolocnosti ktore by pravidelne chodili vystavovat ( napr.: tento rok nebol KARLOFF a Burkof – kava Alfredo a JJdarboven ), vela mensich spolocnosti sa zucastni jeden rok, potom uz nie – tento rok to bolo podla mna viditelne na kave – kde nic tu nic
    CO HLADA PROFIK – novinky na trhu, sleduje konkurenciu,
    CO HLADA LAIK – neviem, asi hlada co nenasiel v obchode :)))))
    AKO K VYSTAVE PRISTUPOVAT : este dva roky s plnou vaznostou, ak sa nic nezmeni tak potom uz len ako trhy, burza, TV SHOPING live :)))))))))
    SALIMA – tu pochopili ze staci vystavovat kazde dva roky, spolocnosti nemaju tlaciarne na peniaze, ale tiez to straca na kvalite ale je to podstatne lepsie ako Danubius Gastro
    treba ist pozriet napr : ANUGA v Nemecku alebo SIAL do Pariza (kazda z nich je kazdy druhy rok – striedaju sa )
    urcite sa neoplati ist do Prahy na vystavu vo februari – nieco ako Danubius ale 10x slabsie – bol som minuly rok a bol som sklamany viac ako z DANUBIUS v BA

    Odpovedať
  11. Peter Ondrejka

    Alles fur den Gast bol minuly rok vo Viedni a nazov tohto veltrhu ho aj plne vystihuje. na inchebe som sa stretol s kadecim, spomeniem dve pikosky :)

    1. od sutaziacich baristov si okoloiduci pytali caj pocas priprav na sutaz
    2. babka sa snazila dobit k degustacnej komisii s cielom predat im papucky

    taketo veci sa mozu stat len u nas, mame sa este co ucit

    Odpovedať
  12. Viktor Klimo: podávali sme kávu Delonghi Kimbo Classic a Delonghi Kimbo 100% Arabica

    Odpovedať
  13. miro: hadam nabuduce

    Odpovedať
  14. včielka

    Dušan Selecký: Karloff bol mal nesmierne veľký honosný stánok a zaň dostal aj cenu Danubius Gastro (vraj teda za Tatratea, ale to aj v minulosti)
    Ako sa odberatelia mohli u vystavovateľov najesť. Tu si dám trochu salámy, tu si dzobnem tyčinku… :-) žiaden odberateľ nemá čas venovať deň takým hovadinám, ak by nebola motivácia stretnúť sa raz za rok so šéfstvom partnerských firiem.
    Danubius Gastro ide dole vodou, Incheba je nenažraná, za chlebíček do stánku účtuje vyše 1,5 eura… a to je len taká čerešnička na zhnitej torte…

    Odpovedať

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *