Zbohom stará remoska, vitaj nová

Predošlá remoska Grand doslúžila a plánoval som jej spraviť generálku. Predbehli ma udalosti a nakoniec som skončil s novou.

Stará, takmer 30-ročná Grandka mala pár vážnych problémov. Nebola to trochu pokrútená spodná misa, ale skôr rozpadajúci sa bakelit rúčky, ktorý sa vo vnútri začal droliť. To v kombinácii s elektroinštaláciou a teplom od špirály nerobí dobrotu. Mal som však v pláne vymeniť celú rúčku aj s káblami a popri tom dať aj novú špirálu, pretože tá pôvodná prehorela.

Potom nám jedného rušného dňa odišla rúra a na generálku zrazu nebol čas. Teda, ak sme nechceli začať jesť kupovaný chlieb. V Alze som narýchlo kúpil novú remosku za 107,14€. Pri troche šťastia sme si ju boli hneď na druhý deň vyzdvihnúť.

Nová remoska

Čím sa líši od starej? Už v skorších modeloch výrobca zaviedol vypínač na rúčke. Je to dobrá vec. Len ak ste boli pri starej zvyknutí pripojiť ju len do zásuvky, tu sa vám môže stať, že dáte piecť a zabudnete zapnúť. Ale zvyknete si.

Čo ma nepotešilo, bolo skrátenie prívodného kábla. Má 1m a len tak-tak s ním dosiahnem, aby remoska mohla ostať na sporáku a nezaberala miesto na linke. Určite však poteší zníženie príkonu z 650W na 580W. Som zvedavý na tohtoročný preplatok.

Horný diel je z vylešteného kovu, čo najviac nepoteší moju milovanú, pretože budeme musieť leštiť o jeden povrch navyše. Na efekt je to pekné, ale radšej by som videl tmavší smalt alebo čokoľvek iné s matnou úpravou.

Pribudlo však materiálu a misa je citeľne hrubšia.

Asi najväčšou zmenou prešla spodná misa. Tajne som dúfal, že budem môcť použiť moje staré, ale na novú už nesedia. Misa sa zmenšila z 32cm na 29cm, na druhej strane horný diel do nej zapadá lepšie a hladšie. Pribudlo však materiálu a misa je citeľne hrubšia. Kým predtým som pod remosku zvykol podkladať liatinovú platňu, aby som vykompenzoval tenký hliník, tu je to vyslovene kontraproduktívne a odoberá to remoske silu v pečení.

Ďalšou podstatnou zmenou je teflon, ktorým je potiahnutá spodná misa. Nepotešil ma, ale danom momente som bol skrátka nútený toto rozhodnutie urobiť. Pokazená rúra bude opravená boh vie kedy a bez chleba ostať nemôžeme. V predošlom modeli sa dala kúpiť čisto hliníková, dnes však už inú ako teflonovú nekúpite. Dodatočne sa dali kúpiť aj čisto hliníkové misy. Už to nie je pravda, na svojej stránke výrobca ponúka len 2l verziu a iba pre starší model. Hliníka sa tu naozaj báť netreba, v remoske sa nič nemieša ani nedrhne. Hliník reaguje len s kyslými jedlami, čo ale nie je prípad pečenia chleba alebo koláčov v tortových formách. Anodizovaný hliník je na tom ešte lepšie a bola by to slušná alternatíva v teflonu. Na nepriľnavosť sa v remoske naozaj môžem vykašlať.

Zatiaľ pečieme takto a ukľudňujem sa, že remoska dosahuje iba 180°C a misa nie je v priamom kontakte s výhrevým telesom. Ale silne uvažujem, že ten teflon odbrúsim preč. Áno, aj za cenu straty záruky.

Ostatné zmeny sú skôr detaily, ale fajn. Napríklad nity, ktorými drží spolu horný diel nahradili duté šróby. To ocení elektrikár pri výmene výhrevného telesa, pretože odvŕtavať nity a pridávať nové nie je ani náhodou pohodlné. A propós, výhrevné teleso. Som veľmi zvedavý, koľko vydrží a určite sa ozvem s doplňujúcim článkom, keď to zistím.

Pečie lepšie?

Ťažko povedať. Zmenšenie príkonu a zvýšenie hrúbky materiálu nespôsobilo, že by som napríklad chlieb piekol dlhšie. Práve naopak, cesto môžete vyklopiť do studenej remosky, zapnúť a presne o 45 minút máte upečený peceň. Týmto spôsobom samozrejme pukne a nepomôže ani narezávanie, ani poriadne nakysnutie. A ak aj pukne, nižšia teplota spôsobí, že v puklinách sa striedka nedopečie na uzavretú vrstvu. Krátky predohrev to vie zmeniť, napríklad keď v remoske pečiete niečo iné, dáte jej pár minút prestávku a hodíte do nej chlieb. Rozohrievanie naprázdno nedoporučuje ani výrobca ani ja.

Chlieb z remosky je iný ako z rúry. Nižšia teplota a uzavretý priestor pri pečení ho robí šťavnatejším.

Slabšia remoska nemá problém ani s tým, ak do nej dám povedzme skladané zemiaky v jenskej mise alebo tortu v kovovej forme. Všetko upečie viacmenej rovnomerne. Ak do nej dáte piecť niečo vyššie, môžu sa začať chytať okraje, čo sa dá vyriešiť rovnako ako v starej – vložením alobalu. Toto aplikujem hlavne pri pečení chleba, pretože moje bochníky majú 1,3 – 1,4 kg, takže počas pečenia zvyknú narásť až pod sklíčko. Verzia bez sklíčka vraj pečie rovnomernejšie, ale zvlášť pri chlebe je okienko výhodnejšie, pretože mu dovolí narásť vyššie a nedotknúť sa veka.

Chlieb z remosky je iný ako z rúry. Nižšia teplota a uzavretý priestor pri pečení ho robí šťavnatejším. Napriek tomu mi viac chutí z rúry, vyššia teplota o trochu znásobí chuťové vlastnosti a lepšie sa prepečie striedka. Porovnávam 2 roky pečenia v starej remoske s rovnakým časom pečenia v rúre a občasným pečením v peci na drevo (v rámci kurzov).

Najlepšie idú remoske koláče, kváskové aj z treného cesta. S dobrou letnou sezónou som skúšal ovocné bublaniny aj zapletaný koláč. Oboje dopadlo výborne, remoska cesto nepresuší a zostane tak dlhšie vláčne.

Jahodová bublanina

Višňovo ríbezľový pletenec

Záver

Remoska je nesmrteľná klasika a som rád, že na nej pribudli niektoré zlepšenia. Spätnú kompatibilitu so starými misami oželiem, pretože tieto nové sú hrubšie a lepšie zapadajú. Teflon je pre mna problém a verím, že výrobca časom zaradí aj celohliníkovú alternatívu na dokúpenie. Malé predĺženie prívodného kábla by tiež nebolo na škodu.

Remosku určite oceníte v sparnom lete, keď si budete chcieť niečo upiecť, ale pustenie rúry by vás doma usmažilo. Pečenie sa vďaka nej dá preniesť napríklad na terasu alebo balkón. Len si nezabudnite nastaviť kuchynské minútky alebo budík. Predlžovačka slabší odber tiež pohodlne znesie, pretože remoska má slabý príkon.

Zníženie príkonu je fajn a nemám s ním žiaden problém. Pretože príkon neznamená účinnosť, rovnako ako štyri prúžky nie sú viac adidas. Mnohé z našich domácich spotrebičov majú práveže nižší príkon a fungujú spoľahlivo. Za všetky spomeniem tyčový mixér bamix, ktorý má len 140W, používame ho aspoň 2x denne, vláčime ho aj na dovolenky a ťahá bez problémov. Mimochodom, voľba nižších výkonových verzii sa mi vyslovene osvedčila aj pri výbere áut. Zbytočne ždímať výkon ide vždy za cenu nižšej životnosti. Nehorím o downsizingu a nižších kubatúrach, ale často sa robia rovnaké motory s rôznymi úrovňami výkonu. Vtedy si vyberám vždy ten nižší.

No, nechcem tu z toho robiť motomagazín, tak sa radšej vrátim k hrncom. Remoska – za mňa jednoznačne áno.

section divider

Doplnenie

V posledných dvoch týždňoch pečiem chlieb o niečo viac a prišiel som nato, že 45 minút 1,2 kilovému cestu rozhodne nestačí. Zhruba po 35 minútach ho preto zakryjem alobalom, inak by navrchu zhorel. A celkový čas pečenia natiahnem na 55 minút. Ide o hydratovanejšie cesto, do ktorého používam jednak varený zemiak, ale aj „staré“ cesto (v pekárskej hantýrke zvané aj guľa). Po prvom kysnutí prekladám a zatáčam do ošatky na druhé kysnutie.

Možete laborovať aj s tým, že posledých 10 minút remosku vypnete a necháte postupne dobehnúť. Nemám s tým však dobré skúsenosti, pretože vypnutie remosky môže spôsobiť aj to, že pečenie chleba týmto „vypnete“ aj v hlave a spomeniete si naň keď už bude neskoro. V studenej a uzavretej remoske sa chlieb sparí a začne sa prepadávať.

Násobne lepší bude výsledok, ak na chlieb zabudnete po vložení alobalu. Podarilo sa mi pretiahnuť dobu pečenia aj o 15 minút a mám pocit, že mu to bolo skôr k osohu. Kôrka bola chrumkavá, ale nie zhorená a striedka bola porovnateľná s tou, akú spraví rúra vďaka vyššej teplote.

Share on FacebookTweet about this on TwitterPin on PinterestEmail this to someonePrint this page

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *