Skúšam prihárať jedlo na novej panvici

Potom, ako mi postupne doslúžili obe keramické panvice, som kúpil obyčajnú železnú a začal testovať. Po pár týždňoch mám prvé postrehy.

Na testovaní mám rád, že môžem robiť vedome a s rozmyslom nepremyslené veci. Napríklad nechať prihorieť jedlo. K tomu sa dostanem o chvíľu, začnem pri základnej surovine – železe.

Keď poviem železná panvica, nemyslím tým nerez, ale „rez“. Teda panvicu, ktorá zhrdzavie okamžite ako na ňu dopadne jediná kvapka citrónovej šťavy. Tragické to nie je, pretože prídavok železa v strave sa hodí a aj na hrdzavení sa dá popracovať tak, aby panvica nekvitla.

Nad výberom som príliš neuvažoval, v Metro Cash &  Carry som zobral ich panvicu s priemerom 24cm za vyslovene ľudových 8,63€. Doma som panvicu poriadne umyl, okamžite utrel dosucha a kompletne natrel rastlinným olejom. Servítkou som olej utrel tak, aby bola panvica mastná, ale aby z nej nekvapkalo.

Takto ošetrená putovala obrátená hore dnom do vyhriatej pece na 45 minút. Pripravte sa, že z toho bude trochu smradu, vypaľovanie nie je voňavka. Milovaná je už vycvičená na smrady pražením kávy, tak mi tento chemicko-technologický pokus nakoniec povolila. Postup s natieraním oleja a vypálením som následne zopakoval ešte raz.

Vypaľovanie novej panvice v rúre

Po vypaľovaní som panvicu odložil a prvý krát som na nej restoval zeleninu na cibuľke. Nič nezvyčajné, po dovarení som panvicu opláchol horúcou vodou so saponátom a znovu naolejoval. Tentoraz už bez vypaľovania. Ešte k tomu opláchnutiu, nebolo to drhnutie, len mäkká strana hubky.

Na olejovanie sme u nás zvyknutí, rovnakým spôsobom udržujeme drevenú pracovnú dosku, ktorá sa po piatich rokoch krásne leskne a drží bez závad aj v okolí umývadla. Mastenie panvice je nepohodlnejšie v tom, že riad nemôžete len tak odložiť k ostatným. Našťastie ale máme nad sporákom trubku s háčikmi, kam sa dá samostatne zavesiť. Už tam visí minútková medená panvica, tak dostala kamošku.

Zeleninu sme v novej panvici robili ešte raz, s rovnakým výsledkom – normálne varenie. Pri treťom pokuse som bol schválne nedočkavý a hodil som do nej „bundáše“. Dal som minimum oleja, nie viac ako polievkovú lyžicu. Krajce chleba vo vajíčku sa najprv prilepili, ale po chvíľke išli krásne uvoľniť drevenou lopatkou. Volské oká išli rovnako dobre, aj vytečené a opečené z oboch strán. Toľko som ochkal nad výsledkom, až milovaná prekonala svoju nedôverčivosť a do vyhriatej panvice rovno buchla omeletu. Opäť trochu čakania, stredný plameň a za chvíľu ju krásne odlepila aj pretočila. Len uznanlivo pokývala hlavou, že panvica je schválená. Aj s olejovaním.

Železná panvica po niekoľkých používaniach

Panvici som urobil ešte jednu schválnosť. Po bundášoch a omelete som ju nechal tak do ďalšieho dňa. Ráno som na nej našiel pekný výkvet hrdze. Dal sa ale dobre umyť, panvicu som opať premastil a bolo vybavené. Aj keď by to panvica zniesla, nepoužívam na ňu žiadne kovové náradie, len drevené varechy a obracačky.

Váži 1.174 gramov, čo je mimochodom o takmer 100g menej ako keramická GreenPan rovnakého priemeru. Postupne chytá patinu a všimol som si, že celkovo má rada stredný plameň, prudký menej. Už teraz viem, že používaním len naberie na kvalite, ale čas od času bude treba zopakovať vypaľovanie v rúre.

Zatiaľ som nadšený a pokračujem pokusoch o priháranie. Neskôr sa chystám vyskúšať palacinky a ryby.

Share on FacebookTweet about this on TwitterPin on PinterestEmail this to someonePrint this page

Komentáre (18)

  1. enzosiska

    a treba umývať saponátom? nestráca sa potom patina?
    ja ju len oplachnem vodou a hotovo, poprípade nalejem vodu a necham ju prevriet a potom len utriem papierovou utierkou

    Odpovedať
    1. Pouzivanim vypalena patina sa saponatom nestrati, iba ak drhnutim. Panvicu ale nedrhnem, pretoze ako pises, odvarenie vodou je pohodlnejsie.

      Odpovedať
    2. Jan Rendek

      My tie naše spravidla iba utierame papierovou servítkou a namastíme, a ak treba, tak prebehneme kefou na riad pod vodou. Žiadne saponáty nepoužívame, veď načo.

      Odpovedať
      1. Sila zvyku, pri niektorych jedlach si viem predstavit len pretretie…

  2. Richard Marecek

    Do umyvacky to asi nemoze ist, vsak.

    Odpovedať
    1. Tak, ani po vypaleni a patine tato panvica do umyvacky nepatri. Ale to napriklad ani keramicka, resp. hlinikova.

      Odpovedať
  3. vysusanie a nasledne olejovanie panvice je aj u nas uz folklor :)
    popravde .. niet nad takuto obycajnu panvicu, ktoru mozes zohriat na 300 stupnov a nic sa z nej neodlepi (ziaden plast)

    Odpovedať
  4. Uz jsem si toho k zeleznemu a litinovemu nadobi precetl celkem dost. Pouzivat saponat je opravdu zbytecne a je lepsi panev otrit ubrouskem ci pri vetsim znecisteni oplachnout vodou, nejlepe studenou. Panev vekem nabira na kvalitach, tim jak se na ni vari. Ze zacatku se nedoporucuje pouzivat kysele ci nakysle pokrmy protoze nici neprilnavy povrch ze zapeceneho oleje. Pouzivani zeleznych pmucek panvy moc nevadi, takze pouzivat jen drevene varecky je celkem skoda (sam nejradeji pouzivam obyc zeleznou zednickou spachtli- na steaky asi to nejlepsi) Sam mam dve zelezne panve, nekolik litinovych hrncu a jeden zelezny wok (pecka). Krasne se na tom vari a teflonovou panev pouzivam uz jen na vejce- jeste jsem si netroufl je delat na zeleze :-) Jo a ted se chystam na kuchynsky nuz z uhlikove oceli :-)..

    Odpovedať
    1. No, u nas sme tie vajicka skusili hned na zaciatku a vyslo to paradne. Noze z uhlikovej ocele nasi doma pouzivali stale, mal som doma aj ja jeden, ale tak nejak som sa vratil k nerezu. Dalsiu starostlivost navyse by som si uz fakt rozmyslel, staci ze natierame dosku, teraz panvicu, do toho kvasok a jeho zivenie plus sa staram aj o druhu kuchynu – dielnu v garazi, takze ako chlap uz viac upratovania nezvladnem ;-)

      Odpovedať
  5. Jinak se divam ze, mas vcelku podobny dvojty horak.. me ted hrozne bavi wok a co mam plynovy varic konecne se na nem da i celkem pouzitelne provozovat. Jak jses Ty na tom s wokem? Jak rikam, me ted hrozne bavi a skoro kady vecer mam nejake stirfry..

    Ahoj

    Tomas

    Odpovedať
    1. Wok mam aj som ho hojne pouzival, teraz uz menej. Nie je tolko casu na minutkove varenie, musime s krpcom viac planovat. Skor u nas teraz idu rozne salaty, hlavne teple, kde sa polovica surovin robi na panvici, ale nie na woku.
      Ked pohladas, mam tu o woku aj clanok niekde.

      Odpovedať
  6. A co sa stalo s greenpan ? J mam svoju uz rok s kovovou ruckou stale nejakych 80€ pouzivam ju skoro kazdy den a zatial je ako nova az na spodok z vonkajsej strany je tmavy.

    Odpovedať
    1. Drzala dobre asi dva roky, potom zacala slabnut a postupne zacala lepit akekovek vajecne alebo skrobove jedlo. Takze na seriozne varenie uz moc nie, len restovanie na oleji.

      Odpovedať
  7. Katarina Longova

    Ja mám tiež železnú teraz novo kúpenú, perfektná vec, lepšia ako teflonky, ktoré som postupne zlikvidovala a už ich nikdy nekúpim. Dokonca množstvo oleja ktoré dávam je úplne minimálne a nič sa nelepí. Keď sa rozohreje ide „jak namastený blesk“ . Spomínali ste tu aj Green pan, ten mi vydržal presne 2 roky, potom stratil priľnavosť, nestojí to za tie peniaze.

    Odpovedať
  8. Martina

    ja teraz zhanam hrnce nejake. mala som titanove ale na indukciu mi nechytaju. boli super, neprhoreli, rychlo sa v tom uvarilo jedlo. čitam teraz o povrchoch teflon, PTFE a PFOA. asi taky hrniec ani nenajdem. keramiku nechcem, mala som jednu panvicu vsetko sa tam prihorelo. Mam z teska hrnce ako nerez vyzeraju, boli kedysi v tesku ked sa zbierali body a dali sa kupit „vyhodnejsie“ su fajn, ale neznasam tam oprazit maso alebo niečo, lebo sa to hned prichyti, a aj pri čisteni je niekedy makačka zbavit hrncu toho takeho povlaku masoveho či z vyvaru z kosti, ked varim polievku. Je niekde aj článok o hrncoch? Nenasla som zatial. vdaka

    Odpovedať
  9. Už som raz tu o tom písal,vyskušal som rôzne teflonové keramické atď panvice a na všetkých sa časom jedlo pripalovalo až som natrafil na panvice BAF s antilepivou titanovou vrstvou,da sa pri nich použivať zľahka aj kovove naradie a povrch sa nepoškodí,ak by niečo prihorelo,je možný použiť aj teplotný šok – nemusel som to ešte využiť..Jednu mám už vyše 6 rokov a bola taka oblubená,že sa robilo prakticky všetko už len na nej,napriek tomu ostala bez zmenenych vlastností,stale sa na nu nič nelepí,nič sa z nej neodlupuje,preto som si dokúpil ešte jednu podobnú a iné už nechcem.Niekto by ju už mohol tiež vyškúšať a potvrdiť,že je naozaj super.Naozaj neviem o nijakých nevýhodách,hadam okrem ceny.

    Odpovedať
  10. Viktor, ake mate skusenosti s touto panvicou po roku? My sme uz „dojedli“ teflon a ostali nam pomaly hole panvice, tak ich chcem vymenit za nieco trvacne. Uvazujem o ocelovej panvici takejto ako mate vy + jednu grilovaciu liatinovu.

    Rucka na tejto panvici nepali? Da sa drzat bez rukavice aj ked je panvica rozpalena? Cital som recenziu na ocelovy palacinkar od debuyer, kde pisatelka pisala, ze rucka panvice „nie je zerava, ale zohrieva sa pomerne dost“.
    Nevydulo sa dno po case?

    Odpovedať
    1. Zatial dobre. Cas od casu ju prehrejem so solou, inak drzi dobre. Omelety aj ine vajecne veci zvlada s prehladom a bez lepenia. Vyskusana aj na palacinkach a lievancoch. Panvica musi mat dobru starostlivost a postup hot pan – cold fat – no stick naozaj funguje. Plus nesmie byt clovek netrpezlivy, ak aj nieco na zaciatku chyti, treba to nechat tak a pockat, kym to same pusti. Ak to spravite priskoro, tak uz zacne priharat.

      Rucka sa zohrieva, ale ked robim minutkove veci, tak sa nestihne tak, aby som si musel zobrat chnapku (ale mam uz celkom dorasovane ruky z majstrovania aj varenia, takze prah citlivosti je uz asi o nieco posunuty ;-) ). Ak nieco restujem dlhsie, uz si ju radsej beriem. Dno sa zatial nevydulo, to zelezo je pomerne hrube, aj ked som videl aj hrubsie a tazsie panvice.
      Takze zatial spokojnost.

      Odpovedať

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *