Predstavte si kuchyňu bez elektriky a plynu

Verte, že to nie je až taká nereálna predstava. Nedávno som natrafil na niekoľko vecí do kuchyne, ktoré dokážu fungovať bez toho, aby boli napojené na akúkoľvek sieť. Niektoré z nich možno už používate.

Aga

Začnime rovno ústredným spotrebičom – sporákom. Ten sa dá odstrihnúť pomerne jednoducho. Alternatíva je klasický sporák na drevo. Dá sa použiť na varenie aj pečenie, býva v ňom zabudovaná aj nádoba na ohrev vody. Výhodou je obrovská železná platňa, na ktorú môžete postaviť hrniec akekoľvek veľkosti. Alebo rovno piecť lokše. Nevýhody vidím dve. Budete potrebovať komín (vrátane pravidelných kontrol) a v lete vám bude v kuchyni asi horúco.
Ak by ste po nich poškuľovali, nemusíte ich hľadať v starinárstvach. Predávajú sa aj dnes a často vyzerajú lepšie, ako moderné sporáky na plyn.

Predtým, než jedlo uvaríte, budete musieť zrejme spracovať suroviny. Tu máte viac možností. Určite si pamätáte napríklad ručné metličkové šlahače. Alebo pasírovače. Cestoviny sú samostatná kapitola. Mlynčeky na výrobu rezancov a raviol dostať bežne aj dnes.

Drevený kuchynský robot, na šlapací pohon

r2b2Zaujímavé to začne byť, keď sa rozhodnete nahradiť napríklad kuchynský robot alebo ponorný mixér. Že sa to dá, ukázal jeden študent vo svojej diplomovke na univerzite v nemeckom Weimare. Skĺbil šlapacie zotrvačníkové koleso s kuchynským náradím a vznikol mu kuchynský robot. Drevený, trochu prerastený, ale s dostatočne veľkou kuchyňou pomerne ľahko zabudovateľný. Poháňa sa nohou, ako voľakedy šijacie stroje. Dokáže mixovať, strúhať, mlieť kávu a má aj ponorný mixér.
Ak si myslíte, že tomuto zariadeniu nebude vládať dych, budete sa čudovať. Má silu porovnateľnú s 350W mixérom. To je presne výkon, aký majú spotrebiče, ktoré má nahradiť. Pozrite sa, čo všetko dokáže.

Chcete mať tejto stroj doma? Vynálezca zatiaľ hľadá prostriedky, aby mohol stroj dotiahnuť do stavu, v akom by sa mohol vyrábať. Môžete mu pomôcť.

S mixérom to skúšali aj iní, ale rozhodne to nedopadlo tak dobre.

Zdá sa, že jediný problém v „odstrihnutí“ bude skladovanie potravín. Rozumnú alternatívu ku chladničke som zatiaľ nenašiel. Ak náhodou niekto z vás, napíšte do komentárov pod článkom. Alebo radšej rovno na patentový úrad…

Share on FacebookTweet about this on TwitterPin on PinterestEmail this to someonePrint this page

Komentáre (12)

  1. alternativa ku chladnicke: odkaz na youtube.com

    Odpovedať
    1. Vyslovene vďaka za to video, vyskusam to:)

      Odpovedať
    2. vaaaau!
      keby som toto vedela skor, mozno by som si na intraku v lete mohla kupit jogurt na ranajky :D

      Odpovedať
  2. fugu3001

    ad.chladnicka – moja babka mala na chalupe (ziaden plyn, ziadna elektrina) v kuchyni v podlahe taku ~1m dieru s kruhovym otvorom priemeru ~30cm, do ktorej sa zasuval „piest“ – ramik s polickami, na ktorych boli potraviny. pokial si pamatam, tak tam bezne byvalo maslo, mliecne vyrobky, syry, salama a pod. bolo to sice v regione o hodny kus severnejsie a nemalo to nejake super parametre, ale na vyrazne predlzenie zivotnosti potravin to stacilo. proste svoju ulohu to plnilo. ostatne mam dojem, ze volaky sa viac dbalo na cerstve suroviny, pravidelne nakupy radsej mensieho mnozstva a lepsie zuzitkovanie sezonnych veci :/

    Odpovedať
    1. fugu3001

      typo err:
      * volaky – volakedy

      Odpovedať
  3. Ano, aj pri chladnicke su nejake moznosti (maslo v studni atd), ale v clanku som hladal plnohodnotne nahrady, ktore dokazu presne to, co ich elektricky a plynovy bratia…
    S tou sezonnostou a inym sposobom spracovania potravin samozrejme suhlasim, volakedy sa jedlo konzervovalo skratka inak ako dnes.

    Odpovedať
  4. Tato tema aj obrazok ma vyslovene zaujali a potesili, podla mna je to perfektne nacasovane. Uz dlhsi cas premyslam nad tym, ako byt menej zavisly na energiach dodavanych monopolmi. Kedze velmi rad varim vo woku nad ohnom, premyslam, ako si to v buducnosti zariadit. Jeden priklad som nasiel cez internet v Thajsku, tam vyrabaju zaujimave hlinene varice a grily v jednom.

    odkaz na importfood.com

    Ale je to na varenie vonku, co zaroven velmi rad robim, aj ked nie kazdodenne.
    Ako dosiahnut rovnaky vysledok ako napr. hlbokomraziaca mraznicka naozaj neviem, ale rovnako neviem, ci je vlastne potrebne dosahovat take nizke teploty. Viktor tusim sam priniesol zmienku o tzv. slow food-e, tym smerom sa ciastocne idea tohto clanku aj ubera. Neviem, ako dlho este budu presadzovane technologie, ktore su tak narocne na fosilne zdroje, lebo to je aj zdroj energie pre sucasnu kuchynsku techniku. Dovtedy sa podobne bezsietove pristroje ani nebudu podporovat, to je to iste ako s ropou a motormi na nu. Nie je vsak hanba premyslat, ako osobne zmiernit drancovanie energetickych zdrojov. Preto si myslim, ze pokial nemame primerane cenovo dostupnu napr. mraznicku na principe, ktory nepotrebuje siete, energeticke monopoly a fosilne zdroje, treba premyslat aj sposobom, ze nemame a este nejaky cas nebudeme mat rovnocennu nahradu a pozriet preco nie aj do minulosti. Potreba napr. mrazit vo velkom mnozstve a na dlho prisla az po zdokonaleni technologie chladenia, nie naopak. A dovtedy si ludia aj bez toho vedeli poradit.

    Odpovedať
    1. fugu3001

      wow, ten dao_cooker je paradny, vyzera to tak zenovo prespekulovane jednoduche ;)

      Odpovedať
  5. sice nie teraz ale mozno sa im to raz podari vytvorit: odkaz na blog.gadget-fever.com

    bolo by sice trocha komicke mat hyper mega prespekulovanu chladnicku s bionanoextrafuturegel technologiou a pri tom hadzat drevo do sporaku, ale preco nie :)

    Odpovedať
  6. nie uplne k tejto teme, ale zaujimavy web k teme kuchyna vseobecne odkaz na kitchencritic.co.uk

    Odpovedať
    1. Pjekné, vďaka!

      Odpovedať
  7. Ja som vedel ze som to niekde cital!!!
    odkaz na cas.sk

    A ked sa nebude dat inak, aj tak planujem kupit pozemok aj s tecucim potokom.
    No a s jeho pomocou nebude vyroba elektriny ziadny problem.

    Odpovedať

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *