Podpisujem si svoj chlieb

Začalo to už dávnejšie. Snažil som sa vyrezať, vytlačiť alebo inak poznačiť písmenom náš kváskový chlieb. Po dlhých pokusoch a omyloch sa mi to nakoniec podarilo. Aj keď inak, ako som si to predstavoval.

Ako prvé som sa pokúsil vyrobiť raznicu. Podobala sa na výsekovú formu, aká sa používa v polygrafii, len o hodne viac amatérska. Všetko fajn, do cesta otlačila pekné písmeno K. Tým, že robím vlhkjšie cesto, pri pečení sa písmeno zlialo a nezostala po ňom ani stopa. Navyše na tom mieste chlieb dopukal. Tak som mal chlieb s puklinami v tvare obrovského K. No debakel.

Nepodarená výseková forma

Hovorím si, asi je to K príliš tenké, musím ho spraviť hrubšie. Našiel som staré drevené raznice, aké sa používajú tuším na tlačenie nápisov na stuhy náhrobných vencov. Široké, krásne a ozdobné písmená, paráda.

Opäť som dal piecť chlieb, znovu ho opečiatkoval a dokelu zasa sa mi to zlialo. Tak reku, raznica musí byť asi vyššia, aby sa zaryla hlbšie do cesta. Odbrúsil som z písmena a otestoval. Zlialo sa, tentoraz už aspoň zostal nejaký náznak písmena. Len hmlistý náznak siluety, prd.

Raznica

Vyskúšal som aj rozne tuhé cestá. Pri jednom pokuse som už odrezané a pomúčené písmeno vložil do ošatky a na ňom nechal dokysnúť cesto. Aj keď bolo písmeno pomúčené, prakticky sa vlepilo do cesta a ani bohovi ho z neho vytiahnuť. Teda nakoniec som ho vytiahol, ale tvar písmena utrpel devastačné zranenia nezlučiteľné s čitateľnosťou.

Tak keď to nejde pečiatkovaním, tak to skúsim omnoho primitívnejšie. Cez šablónu. Do remosky som vyklopil cesto, potrel ho vodou, jemne vtlačil písmeno a cez sitko poprášil múkou.

Písmeno som dal preč a zazneli trúbky. Toto káčko už malo konečne ostré hrany a muselo sa upiecť. Aj sa upieklo, ale tým, že som ho dal do stredu, mi ho znovu rozdrapilo. Mimochodom, skúšal som veľké písmeno „napísať“ britvou. Tiež ho potrhalo do nečitateľnosti.

Vyklopené cesto pripravené na podpis

Cesto som potrel vodou a priložil pečiatku

Cez sitko som posypal múkou

Chlieb sa pečie v remoske

Takže pri ďalšom pečení som do stredu spravil britvou kríž a písmeno vyrazil naboku. Po trúbkach už konečne zazneli aj bubny a podpis je na svete. Kváskový chlieb, alebo ak chcete, Klimov chlieb. Teším sa jak malý chlapec.

K ako Kváskový

Pečiatku treba dať mimo stredu, inak ju roztrhne

Kváskový chlieb

Share on FacebookTweet about this on TwitterPin on PinterestEmail this to someonePrint this page

Komentáre (4)

  1. bravo! maly pekny detail, ktory potesi :)

    Odpovedať
  2. Tak toto je milé, nechám sa inšpirovať :-)

    Odpovedať
  3. Krásny chlebík a skvelý autogram pekára!

    Odpovedať
  4. Len chýba recept na ten krásny chlebík. Rád by som ho zpoznal / okože ten recept / . Ďakujem

    Odpovedať

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *