Nedovierajú dvierka na rúre?

Istý čas nám na rúre prestali doliehať dvierka. No, doliehať. Oni vlastne nedržali vôbec v uzavretom stave. Viac ako mesiac sme to riešili zapaženou varechou o priľahlý šuflík.

Potom som milovanej navrhol, že tam spravím takú peknú medenú západku. Návrh bol okamžite zamietnutý, vraj si nebude ničiť hánky pri umývaní o blbú západku a musí existovať lepší systém. Aj ma rovno preškolila, keď zobrala z chladničky takú tú tenkú magnetickú reklamu a fľasla ju na dvere. Dvierka aj istý čas držali, ale teplo a slabota magnetu nakoniec popustili.

Objednal som teda tri samariové magnety. Každý má priemer len 10mm a hrúbku 4mm, ale sú to mimoriadne húževnaté kusy. Po prvé nekorodujú, majú mimoriadnu silu (YXG-28) a odolajú teplotám do 300°C. To najlepšie, budú schované vo vnútri rúry, takže ich nebude vidieť.

Tri malé magnety na naše masívne dvierka (šírka 90cm a trojité sklo) akurát stačia a nevytrhávajú vám ich z ruky. Mohli by byť o kúsok silnejšie, ale to už by sme museli trochu viac šklbať rúčkou pri otváraní. Magnety sú tie dva malé gombíky na čiernom plechu.

Samariové magnety

Kúpil som ich tu, kus stál 3,74€. Pokiaľ ich budete riešiť na vašu rúru, musíte si zmerať, koľko miesta máte medzi dvierkami a rámom rúry. Ja som ich zmeral tak, že som tam najprv vložil tie klasické feritové guľaté chladničkové magnety. Mali hrúbku 5mm a dvierka s nimi kúsoček odstávali. Preto som zobral 4mm.

Ak si nie ste istý silou magnetov (to spomínané YXG-28), potom radšej kúpte o kus naviac. Keď bude málo, doplníte, ak nie, tak vám zostane na iné použitie.

Ešte jedna vec – overte si vopred, či je vaša rúra zo želežného plechu a či na nej držia magnety. Niektoré diely možu byť hliníkové, tam vám nepomôže ani neodymový magnet.

Doplnenie

Po nejakom čase vysvitlo, že magnety pri vyšších teplotách strácajú svoju silu. Nie veľmi, a ak s nimi dvierka doliehajú len tak akurát, počas pečenia sa môže stať, že sa otvoria. Stalo sa nám to, keď som dal vyhriať rúru na maximum (250°C) a v podobne vysokej teplote piekol bagety. Preto doporučujem prihodiť k odhadu ešte jeden alebo dva kusy navyše.

Share on FacebookTweet about this on TwitterPin on PinterestEmail this to someonePrint this page

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *