Letná kuchyňa je použiteľná veľmi dobre aj v zime

Dať horúci hrniec do chladničky alebo mrazničky určite nie je dobrý nápad. Lepšie reštaurácie to ale niekedy potrebujú urobiť.

Majú na to samozrejme patričné vybavenie, volá sa šoker. Podľa typu vie rýchlo zmraziť do teploty -18 až -30 stupňov. V zime ako je táto, mám doma šoker tiež. Má krycie meno terasa a je na nej záhradný stôl.

Napríklad dnes na obed. Trochu som sa pozabudol s krpcom, tak som potreboval rýchlo navariť polievku. Uvarená bola, ale vriacu ju mixovať na krém je rovnako zlý nápad, ako dávať horúci hrniec do chladničky. Odpálite si tyčový mixér, ktorý má predpísaný max na 70 stupňoch.

Šoker

Takže prišiel ku slovu šoker. Dnes bol obzvlášť výkonný, pretože sa pridal aj pomerne silný „ventilátor“. Polievka bola vychladená za pár minúť, nasledovalo krátke pomixovanie a mohol som zakričať na celý dom Obéééd!

Ako vravím, „letná“ kuchyňa je použiteľná aj teraz v zime, iba občas to má háčik. Napríklad pri pražení a následnom chladení márne hľadám, kde sa ten môj šoker vypína. Upražené zrná by sa mali aktívne chladiť asi 4 minúty, no s týmto počasím to ide až príliš zhurta. Inak má šoker aj príjemné vedľajšie efekty. Napríklad aktívne otužovanie. Teda v prípade, že to neženiete do extrému a von nevybehnete upachtený.

Pomáha vám zimné počasie ešte inak, ako nadstavba chladničky pri sviatočnej hojnosti? Napíšte do komentárov.

Share on FacebookTweet about this on TwitterPin on PinterestEmail this to someonePrint this page

Komentáre (1)

  1. Keďže v mojom dvojizbovom byte nemám balkón, a už vôbec nie letnú kuchyňu, na tento účel využívam obmedzene parapety. Nebezpečný je ten „ventilátor“. A tak sa stalo, že mi vianočné koláče na Štedrý večer pred niekoľkými rokmi odfúklo z parapety z 3. poschodia aj s krabicami a ja som ich zbierala pod oknami. Niektorým už pomoci nebolo.

    Odpovedať

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *