Dá sa to ugrilovať?

Grilovanie v týchto dňoch je pre mňa zúfalý pokus preniesť všetky kuchynsko-metalurgické činnosti čo najďalej od domu. Zároveň je grilovanie spolu so šalátmi základ našej letnej obživy.

So šalátmi sa nebabrem, striedam listové s balkánskym. Vždy v sobotu na tržnici nakúpil dve kilá nakladačiek, niekedy nám nevydržia ani týždeň. K nim len rajčina, slaný syr, olivový olej a trochu octu.

Zelenina teraz prestupuje kompletne celým naším jedálničkom, časť z nej končí na grile. Typickým príkladom je fenikel. Ak si myslíte, že z neho treba vymyslieť niečo speciálne, tak netreba. Len nakrájať a ugrilovať. Spolu s ním som na rošt hodil aj pozdĺžne prekrojený mladé cibuľky a kolieska pomarančov.

Fenikel na gril

Mladé cibuľky a fenikel na grile

Ovocie patrí na gril úplne rovnako ako zelenina, ďalší dôkaz ukážem neskôr. Keď sú všetky suroviny ugrilované, stačí dať navrch hobliny parmezánu a pokvapkať olivovým olejom. No a samozrejme víno, biele a vychladené.

Fenikel, pomaranč, cibuľka a parmezán

Chlieb v grile? Nie?

Pečenie chleba a tiež akékoľvek zapínanie rúry je buď sebevraždou alebo prejavom solidarity s kuchármi, ktorí musia v týchto dňoch pracovať v pekle. Takže von, do grilu, som sa snažil preniesť aj kváskový chlieb. Mám len bežný plynový gril s lávovými kameňmi. Bolo mi jasné, že teplota na pečenie chleba bude príliš vysoká a zároveň pôjde všetko teplo len zospodu, pretože plechové veko nedá zvrchu nič. Toto zvládnu iba keramické grily typu Big Green Egg. Nevadí, aj tak mi to stálo za pokus.

Nakystnutý peceň chleba

Na zmiernenie tepla zdola som dal na rošt liatinovú platňu a otočil ju rovnou stranou. Keď bol gril vyhriaty, zľahka som ju poprášil otrubami a vyklopil chlieb z ošatky.

Chlieb vyklopený na liatinovej platni

Pečenie trvalo zhruba pol hodinu, pre porovnanie v rúre alebo remoske mi to trvá 45-50 minút. Kôrka takmer žiadna, spodok pripálený. Striedka ale nevyzerala najhoršie.

Dopečený chlieb v grile

Striedka dobrá, len spodok prihorený

Pri druhom pokuse som pod chlieb podložil alobal a naivne čakal iný výsledok. Darmo, výsledok rovnaký.

Druhý pokus s alobalom

Tipujem, že to chcelo úplne iný prístup. Dať namiesto liatinovej platne keramickú alebo aspoň skridľu. Skrátka niečo, čo teplo skôr izoluje ako rozvádza. Druhá možnosť, ktorú ešte vyskúšam bude nižšia teplota. Existujú recepty, kde sa chlieb pečie niekoľko hodín pri teplotách pod 80 stupňov. Gril tak málo nedá, ale myslím že by určite stačilo nezohrievať ho a chlieb začať piecť povedzme po 5-10 minútach od zapálenia. Alebo ešte lepší spôsob. Gril poriadne vykúriť, vypnúť a vtedy dať piecť. Toto skúsim cez víkend a doplním do článku.

Ovocie, na gril!

Grilované ovocie som už spomínal. Ugrilovať sa dá prakticky čokoľvek. Červený melón, ananás, citróny a aj marhule. Najlepšie na tom je, že grilovanie je mimoriadne rýchle. Prepolené marhule som mal hotové do piatich minút. Griloval som z oboch strán, ale nabudúce ich dám len na prekrojenú stranu.

Grilované marhule

S hotovými a ugrilovanými marhuľami máte otvorených tucet možností. Kyslejšie sa dajú preliať sirupom, ideálny je však jogurt alebo smotana. Do jogurtu môžete opäť zamiešať napríklad med, ja som dal strúhaný kokos. Niekomu môžu chutiť drvené oriešky alebo nadrobno nakrájaná mäta. Alebo sa s tým nemusíte babrať a prihoďte vanilkovú zmrzlinu.

Ugrilované marhule s jogurtom a kokosom

Čo grilujete u vás doma? Aj niečo zvláštne?

 

Share on FacebookTweet about this on TwitterPin on PinterestEmail this to someonePrint this page

Komentáre (3)

  1. Emzo Tučko

    Takisto pre teplo,aby som nezvysoval teplotu v dome varim vonku. Mam gril na drevene uhlie, okrem tradicneho grilovania v nom zvyknem aj piect a udit.
    V jednej polovici mam pahrebu a v druhej peciem a popripade aj dusim a varim. Piekol som tam napr dolmades, koleno, zeleninu. Vpodstate tam dokazem upiect vsetko ako v rure. Teplotu viem dosiahnut 350 stupnov celzia. Regulujem ju prieduchmi. Najvetsia vychytavka je mriezka pod vrchom krytu. Tam zvyknem polozit plesnivec ktory sa velmi pomali prepecie a ziska krasnu udenu chut. Takisto mlade bedle, ktore su este netvorene. Vsetka stava ostanu dnu a zvonka chytia udenu aromu.
    Udenie: pri jedlach kde sa to chutovo hodi odkryjem pekac a pred dopecenim prihodim na pahrebu udenarske stiepky.
    Na grile som uz udil aj kapre- neuveritelne vyborne boli.
    Piekol som na grile zatial len posuchy a vysli na jednicku.
    Ked som este nemal gril, zvykol som piect tak ze som vonku spravil ohen a po prehoreni som odhrnul pahrebu a vykopal jamku a tam vlozil pekac a zahrabal pahrebou. Maso takto urobene bolo krasne stavnate a krehke. Upiekol som takto aj cheescake.

    Odpovedať
    1. To je slusny vypocet veci, ktore sa ti zadarili, parada

      Odpovedať
  2. Niekedy stačí spraviť inventúru v záhade a hodiť na mriežku čo sa nájde. Kto neskúsil cviklu, cukrovú repu, mrkvu alebo cibuľu, ani nevie o čo prichádza. Obzvlášť, ak sa k uhliu prihodí aj trochu štiepky z ovocných stromčekov – odkaz na grilovanie.prakticky.sk

    Odpovedať

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *