Súťaž baristov juniorov v Rimavskej Sobote + bonus

Súťaže baristov majú aj svoje menšie súťaže žiakov. Jednu takúto súťaž zorganizoval Bansko-bystrický samosprávny kraj v Rimavskej Sobote v rámci podujatia Euroakademik Gastro. Išlo o súťaž žiakov odborných škol z Maďarska, Česka, Poľska a Slovenska. V rámci kávovej súťaže sa prezentovalo osem našich súťažiacich, ktorých sme nedávno stretli aj na majstrovstvách juniorov v Nových Zámkoch. Veľmi ma potešilo, že ich predošlý neúspech neodradil a prišli skúsiť znova.

Súťaž prebehla podľa podobného scenára, ako nedávne majstrovstvá, takže vás nebudem zaťažovať detailami. Odborným garantom bol Stanislav Cibuľa zo Školy kávy, ktorý nás bude o pár týždňov reprezenzovať na majstrovstvách sveta baristov v Londýne. Porotcovania sa zhostili rovnakí ľudia, ako na predošlej juniorskej súťaže. Súťaž samotná prebiehala v priestoroch kaviarne hotela Zlatý býk.

Súťažilo sa v troch disciplínach, espresso, cappuccino a voľný nápoj, v ktorom mohol byť použitý aj alkohol. Aj napriek tomu, že šlo o menšiu súťaž, nervozita bola u niektorých baristov prítomná. Tá sa väčšinou odrazila v nesprávnom dávkovaní voľných nápojov alebo nedodržaniu jednotlivých krokov prípravy cappuccina. Stalo sa, že si súťažiaci pripravil najprv espressá, až potom začal napeňovať mlieko. Samozrejme, espresso medzitým stálo a výsledný nápoj tak stratil svoju kvalitu. Jediný súťažiaci zvládol prípravu naraz. Zatiaľčo mu tieklo do šálok espresso, on si stihol napeniť mlieko.

Pri voľných drinkoch, ako som spomínal, podobné problémy ako na majstrovstvách. Presladené, prekombinované a nedodržané množstvá. Mnohé z nápojov súťažiaci pripravovali v šejkroch a následne nalievali do pohárov. Stalo sa aj to, že na štvrtú porciu nevydalo. Pritom stačilo málo. Nalievať na viackrát a postupne dolievať do rovnakej výšky, aby boli všetky porcie rovnaké. Časový stres zrejme zohral svoje.

V konečnom hodnotení nakoniec rozhodli väčšie skúsenosti a detaily. Popri dobre zvládnutých nápojoch napríklad aj čistota na pracovisku.

Najzaujímavejší voľný drink bol s použitím manga. Bol skutočne osviežujúci a chute sa vhodne dopĺňali. Inde bolo použitých zbytočne veľa surovín, prípadne sa dupľovali. Napríklad jeden súťažiaci použil čerstvé rozmixované banány aj banánový sirup. Možno za to môže fakt, že mnohí baristi sa učia aj barmanstvu, a tak preniesli niektoré zvyky do kávy, kde platia trochu iné zásady. Tu stačilo použiť jednoduchú kuchársku zásadu – ochutnať všetky vstupné suroviny ešte pred použitím a následne korigovať výslednú chuť. Ak by boli banány mdlej chuti, možno by bol sirup namieste. V tomto prípade boli príliš výrazné a prebili chuť kávy.

V konečnom hodnotení nakoniec rozhodli väčšie skúsenosti a detaily. Popri dobre zvládnutých nápojoch napríklad aj čistota na pracovisku. Konečný víťaz súťaže napríklad používal  malú striebornú lopatku s kefkou, aby po sebe upratal po každom kroku natrúsenú mletú kávu. Elegantné. A víťazom sa stáva…

1. Miloš Trnavský (HaOA Brezno)
2. Barbora Benčíková (SOŠ Zvolen)
3. Miroslava Antalíková (HA Banská Štiavnica)

Celkovo hodnotím súťaž veľmi dobre. Aj keď robili súťažiaci podobné chyby ako na predošlej súťaži, bolo vidno snahu, posun vpred a zlepšenie. Už teraz sa teším na nadchádzajúce majstrovstvá juniorov na budúci rok.

Fotogaléria

Bonus – pripravovaná akcia

Po samotnej súťaži sme zostali porotcovia v kaviarni debatovať. O čom inom. O káve. Ktosi nadhodil, či by sme sami pre seba nezorganizovali degustáciu kávy. Pozvali by sme bežne dostupné komerčné značky, vždy s jedným zástupcom danej kávy aj ich vlastným mlynčekom. Kávu by pripravoval Stano Cibuľa a my by sme hodnotili slepým testom espresso. Jednoducho test káv.

Zatiaľ je to len nápad. Ak sa všetko podarí a akcia sa v lete uskutoční, bude mať jeden z vás vďaka súťaži tu na delikatesy.sk možnosť zúčastniť sa tejto uzavretej degustácie a pričuchnúť k hodnoteniu kávy. Informácie budeme uverejňovať priebežne.

Share on FacebookTweet about this on TwitterPin on PinterestEmail this to someonePrint this page

Komentáre (2)

  1. Ahoj mozes priblížiť kto vlastne bol v porote a aké skusenosti má aby hodnotil ??

    Odpovedať
  2. na fotke zľava: Dušan Selecký – firma Seldo, bratia Krajňákovci – profesionálni baristi, pracujú pre kávu Musetti, Viktor Klimo – bývalý barista a gastronovinár, pani Gratzová – hotelová škola v Nových Zámkoch, Marek Lörincz – profesionálny barista, Stana Cibuľu predstavovať netreba ;-), Peter Ondrejka – profesionálny barista.
    Ak bude mať niekto z vymenovaných chuť, môže sa dopredstavovať sám.

    Odpovedať

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *