Správy zo sveta kávy

World Barista Championship, Londýn, 2010

Dnes sa v Londýne v rámci veľtrhu Caffè Culture začínajú majstrovstvá sveta baristov. V súťaži máme aj nášho baristu, Stana Cibuľu. Pred súťažou trénoval napríklad v Grécku, na súťaž si berie vlastnú zmes, ktorú si nechal upražiť podľa svojich požiadaviek.

Oproti predchádzajúcim ročníkom sa zmenili súťažné pravidlá. Doteraz platilo, že doba prípravy espressa mala byť v rozmedzí 20 – 30 sekúnd. Espresso sa na súťaži pripravuje po pároch, vždy pre dvoch porotcov. Súťažiaci získal dobré body, ak bol jeden pár káv pripravený povedzme za 21 sekúnd a druhý za povedzme 28 sekúnd. Oba páry boli brané ako v poriadku. Podľa nových pravidiel to už nebude pravda. Rozdiel v dobe prípravy oboch párov espressa nesmie byť totiž väčší ako 3 sekundy. Rozumné riešenie, ak chceme docieliť, aby boli všetky štyri súťažné kávy v rovnakej kvalite. Zmeny sa dotkli aj prípravy cappuccina. Predtým si ho každý súťažiaci pripravil na pulte vedľa stroja. Odteraz si musí pripraviť espresso, napeniť mlieko, ale naleje ho do šálok priamo pred porotcami degustačnej komisie. Opäť sa tak docieli, že porotca dostane absolútne čerstvý nápoj, ktorý môže ochutnať bezprostredne po príprave. Vo voľnom nápoji zasa nesmie byť použitý alkohol.

Stanovi držíme palce. Súťažiť bude dnes, podľa informácii priamo od Stana to bude o 18.00 nášho času. Oprava: Organizátorom sa nepodarilo dodržať harmonogram, takže Stano sa dostane na rad až zajtra (štvrtok) o 16.30. Môžete ho aj ostatných súťažiacich sledovať cez živé vysielanie, ktoré sa práve začalo: www.livestream.com/worldbaristachampionship2010. Pozorný divák si všimne, že v súťaži sú dvaja porotcovia, ktorí hodnotili aj na našich slovenských majstrovstvách baristov v Bratislave – Grék Thasos Delichristos a Poliak Pawel Maliszewski. Obaja sa teraz striedajú v degustačnej porote na WBC 2010.

Ďalšie súťaže

Popri súťaži baristov sa samozrejme konajú aj ďalšie tri – Latte Art, Coffee in Good Spirits a Cezve/Ibrik. V prvých dvoch máme tiež svojich súťažiacich. V Latte Art je to dvadsaťročná Miriama Saboová z obce Mana a v súťaži Coffee in Good Spirits to je Marián Galuška zo Žiliny. Obom držíme palce a budeme vás informovať, ako všetci nakoniec uspeli. Živé vysielanie zo súťaže Latte Art môžete sledovať tu: www.ustream.tv/channel/gun-barista-challenge.

Káva bude drahšia

Ďalšia správa nebude taká príjemná. Káva bude drahšia. Hneď pre niekoľko dôvodov. Zlá úroda, Brazília začala zvyšovať vlastnú spotrebu a v neposlednom rade, Čína objavila kávu a začala ju piť vo väčšom množstve. To všetko spolu znamená 10 – 15% zvýšenie. Kto pije kávu doma, ten zmenu zrejme až natoľko nepocíti. Uvidíme, nakoľko sa táto správa prejaví v kaviarňach.

Share on FacebookTweet about this on TwitterPin on PinterestEmail this to someonePrint this page

Komentáre (8)

  1. Peter Ondrejka

    ešte jedna zlá správa pre milovníkov kávy z brazílie. Kvalita brazílskej kávy z regiónu SANTOS bude poznačená nepriazňou počasia, ktoré zasiahlo túto oblasť počas minulého roka. Môže sa stať, že káva bude mať chuťovú vadu „RIO“. Čo to znamená? Je to pokračujúca enzymatická aktivita, keď kávové zrno ostane v plode (čerešni), priamo na kríku alebo mimo neho a uschne. Tento proces dodá káve zreteľnú pachuť po liečive. Táto chuť sa obvikle spojuje s prírodne spracovávanou kávou z oblasti Ria.

    Takže pozor so „Santoskou“

    Odpovedať
  2. Bolo by super, keby si dal nejake upozornenie tak hodinku predtym, nez pojde Stano. Aspon na Facebook. :-) Ale inak vobec nie som narocny, vsak? :-)

    Odpovedať
  3. updatoval som to v texte a info je uz od rana aj na FB – dnes okolo 16.30
    ;-)

    Odpovedať
  4. ak sa smiem spytat, ako sa vlastne Stano Cibuľa umiestnil v Londyne ?

    Odpovedať
  5. na 36. mieste. Podrobnejsie info su v novom clanku o majstrovstvach tu odkaz na delikatesy.sk

    Odpovedať
  6. male doplnenie – konala sa aj sutaz cap tasting , kde sa hodnotia chute kavy a rozdielnu z trojice date bokom ,,,,,,,co sa tyka zmien ,ano je pravda,ze dobre body su ,ak kavu espresso 2 x pripravite v rozmedzi 3 sekund ,to vsak neznamea ,ze ak vase espresso ide napr . 33 a 34 sekund ,ze je to v poriadku , dostanete zase zle body v dalsich kolonkach , co sa tyka cappucina , iba sa upravili podmienky ,ze je mozne servirovat 2 cappucina s celou pripravou samozstatne ,nie je podmienka ,ze musia byt pred porotcami , …taktiez mozete pripravovat 4 sucasne ,ale je to iba na vybere,kedze 2 a 2 je urcite vyhodnejsie a kvalitnejsie pripravit
    taktiez , by som sponeul aj dalsich dvoch porotcov ,ktori boli na slovenskom sampionate hodnotit a taktiez mali na starost hodnotenie SCAE sutazi t.j. latte art, coffee in good spirit , a cup tasting nie som isty . boli to p.FRANZ GREUNEWALD, steffen schwarz
    pekny den

    Odpovedať
  7. cup tasting , sorry

    Odpovedať
  8. Mayo: vdaka za doplnenie

    Odpovedať

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *