Skúšam si doma upražiť zelenú kávu

Nastúpil som dlhú, strastiplnú ale voňavú cestu domáceho praženia kávy. Od mamy som dostal dedičstvo, ručnú pražičku kávy, pár priateľov mi dodalo zelenú kávu, a tak začalo laborovanie.

60g indickej robusty kategórie AAA je pripravených na praženie

Celý článok bude nadlhšie, ale chcem vám aspoň ukázať moje úplne prvé praženie. Trvalo cca 14 minút a boli dve praskania. Použil som 60 gramov zelenej kávy, po pražení bola váha 54 gramov. Inak káva je indická robusta kategórie AAA z Lino’s Coffee Shopu v Nitre na Mostnej ulici. Budem ešte podrobnejšie testovať dve fajnové arabiky z Green Plantation v Komárne.

Môj prvý pokus teraz nechám trochu predýchať, potom okoštujem a pustím sa do arabík. Zatiaľ pár obrázkových chuťoviek…

Domáca ručná pražička

Upražené zrnko kávy

Kliešťami pozerám, či sa kávové zrno prepražilo aj vo vnútri…

Pozerám, či praženie prebehlo aj dovnútra zrna

Rozdrvené zrnko kávy

Ochladzujem zrná po pražení

Share on FacebookTweet about this on TwitterPin on PinterestEmail this to someonePrint this page

Komentáre (17)

  1. Ja prazim v popkornovaci, prazi mi to ovela rovnomernejsie, vobec nerobi pripalene zrnka ako v tejto prazicke. Netreba ani miesat, iba pocuvat a potom pozametat supky. Ale zase prazi rychlejsie, okolo 10 min, co je zase horsie.

    Odpovedať
    1. Toto bol prvy pokus a podla mna som dal do prazicky malo kavy, aby sa cela masa pekne rovnomerne premielala. Len moj tip.
      Tych par zrn som vyhodil a pred chvilou som z toho spravil espresso. Bal som sa kyslosti, ale chvalabohu sa mi do salok dostala len velmi prijemna ovocna chut. Pomleta kava bola totiz svetla ako ilovita zem. Uplny šok nato, ze som pil robustu. Dokonca to dalo aj tigra na creme.
      Boze, tolko vzruchov na jeden raz, to neviem ci spracujem ;-)

      Odpovedať
  2. Viktor, tak to ta obdivujem.
    Na nieco take by som sa nedal.
    Nic o tom neviem, nemam pristup k zelenym zrnam a ani cas.
    Bal by som sa, ze keby som si to nastudoval, zohnal material a nasiel cas, prepadol by som tomu….
    Ale na druhu stranu, ako zaujimavost preco nie.
    Tu je taka mala prazicka z roku pana…
    odkaz na ebay.co.uk

    Som zvedavy na pokracovanie.
    Ja som na tu Arabiku.

    Odpovedať
    1. Milan, vtip je v rutine. Uz davnejsie som sa naucil, ze vsetko je len o treningu, a ked uz to mas v ruke, nic ta to nestoji a nespekulujes nad tym, ze sa ti nieco nechce, pretoze uz mas zrucnost a informaciu, ze to spravis za kratky cas. Predpokladam, ze tak to bude aj s kavou. Vyhoda domaceho je, ze nemusis vopred dlho nahrievat vercajg, mozes zacat prazit prakticky bez pripravy a vysledok mas ani nie za 15 minut.
      Fair enough, nemyslis? Co je natom prepadnut kvalite? ;-)

      Odpovedať
  3. Viktor, RESPECT A LOVE!!!! Ani si neuvedomujes ako si ma potesil. Podla mna domace prazenie je skutocna cesta ako napravit kvalitu kavy na Slovensku. Domaci prazici experimentuju, maju skusenost so zelenym zrnom a zistia ako ma skutocna kava vzerat, pochopia ako sa zrno v „prazicke“ sprava a hlavne poznaju ako chuti cerstva kava. Tieto znalosti su alfa a omega pre kvalitu. Tento rok som si dal osobne predcavzatie, ze sa posnazim o propagaciu domaceho prazenia. Aj preto sme mali to video o prazeni v popkornovaci. Na Slovensku uz mame prvych domacich prazicov a to je genialne!!!! Niektori idu tak daleko, ze obetuju vlastne peniaze a cas na experimentovanie. Ako priklad by som spomenul Daniella a illy (nick z FB) a tiez Vlada. Vlado isiel tak daleko ze si kupil teplovzdusnu fritezu a zistil, ze takto to asi nepojde :). Ale o tom to je!!!! Experimentovanie!!!! To je Vladove video: odkaz na youtube.com

    Viktor este raz obrovska vdaka.

    Odpovedať
    1. Valer, toto je este len zaciatok! ;-) Ja dakujem za tipy k prazeniu

      Odpovedať
  4. tu je moja starsia fotoukazka prazenia v popkornovaci
    odkaz na proces.sk
    je to naozaj velmi jednoduche, prvych 5 minut si to netreba vsimat, staci spozorniet pri prvom pukani, a pocas druheho to vypinam, kym to vysypem do chladica , tak dopuka, na balkone vychladim a hotovo

    Odpovedať
    1. Pekny rovnomerny roast, super

      Odpovedať
    2. ekvivalent

      peter,
      pekná nadstavba na popkornovači. Ako si plechovku uchytil + cca koľko kávy pražíš naraz??
      Tiež pražím – už v 2. popkornovači. Jeden mi odišiel, lebo predsa bol užívané na iné časy praženia ako pri kukurici. Ale nebol hlučný a dosť rýchlo upražil (čo možno nie je najlepšie). To sa nedá povedať o mojom terajšom popkornovači, ktorý má tiež na štítku 1200kW, ale trvá mu to 2x toľko, hučí jak piliňák a zdá sa mi, že sa na ňom ani po 15 minútach nedá káva pripáliť :)
      Pri každom mi však vyskakovala káva po vysušení von a to nie je príjemné. Minulý týždeň som rozmýšlal o podobnom nadstavci nad popkornovač, ale nevedel som z čoho to vyrobiť a ako uchyti som neriešil…Tak ako tam drží tá plechovka ? :)

      Odpovedať
      1. na tom ETA popkornovaci na obrazku plechovka nebola ani uchytena, iba polozena na vrchu, drzala bez problemov – akorat ze uz na nom odisla spirala.
        teraz mam nejaky z lidla a tam som to musel nejako kombinackami zuzit a zastoknot do otvoru, lebo ten ma sikmejsi vrch a uz padala.
        ale mysilm si, ze nejaka este sirsia plechovka by sa tam udrzala aj bez uprav.

  5. Prazim kavu asi od roku 2003 (nepamatam sa uz presne), kupoval som prazicku Swissmar Alpenrost od Valeriana, a dodnes sluzi vyborne. Potrebovala zopar generalok, ale vsetko sa nastastie da opravit.

    Kupujem kavu (aj) z Greenplantation, momentalne uz iba arabiky.

    Ako pisal Valerian, najvzrusujucejsie je to badanie, skusanie, pripadne po vpade do rutiny skoro vzdy pridu nove impulzy zvonka ktore nakopnu k novemu badaniu.

    Na prazenie som uz dostal dalsieho cloveka, kupil si Behmor 1600 (tusim aj Valerian ma teraz taky).

    Ma to jednu obrovsku nevyhodu. Akakolvek kava v kaviarni nechuti, stala sa pre mna utilitou a nie pozitkom.

    Odpovedať
  6. čaute pražiči,aj ja som podlahol domácemu praženiu a nakopol ma p.Hrala a jeho video s popkornovačom.prvé kroky ako tak,ale teraz si už pražím dosť dobrú kávu,ale ešte to je len začiatok.pozývam vás ochutnať.zrnká kupujem v GP,preferujem osobný odber/trošku si pokecať s p.Ondrejkom/.už sa neviem dočkať dalšieho praženia a experimentovania

    Odpovedať
  7. Zdravim. Na strednej skole som absolvoval baristicky kurz vedeny panom Michalom Křižkom odkaz na cafeart.cz . Ukazoval nam aj prazenie kavy, mal tam na to pristroj. Hovoril o nom, ze to je laboratorna praziaren a kupil ju v nejakom anglickom e-shope. Vyzerala, aj velkostou bola asi ako mikrovlnka.

    Odpovedať
    1. Nuz Dusan, keby si bol taky zvedavy ako ja, tak by si si pocas citania prispevkov hned klikol do googlu a zistil…..
      Ze „chch“ v prispevku c. 5 spomina Behmor 1600 a ten presne sedi na tvoj popis ;-)
      odkaz na google.sk..0i19.975l975l0l1791l1l1l0l0l0l0l45l45l1l1l0

      Odpovedať
    2. aha, no je to ono :)

      Odpovedať
  8. Ahojte
    Ja sa taktiez pohravam s myslienkou zacat doma prazit kavu. Da sa ten Behmor kupit u nas alebo v cechach?
    Dakujem

    Odpovedať
  9. A nevíte kde se dá sehnat ta pražička. Všude jsem ji hledal a nenašel jsem ji

    Odpovedať

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *