Red Espresso – koho napadlo nacpať do kávovaru čaj?

Red Espresso

O tomto výmysle som počul už dávnejšie. Čaj rooibos namletý tak, aby sa dal spraviť v rôznych kávovaroch. Na espresso stroji dokonca vie spraviť niečo ako cremu. Šikovný barista z nej dokonca vie vyčarovať latte art. Toto všetko sľubovalo červené espresso. Ešte predtým, než som sa dostal ku skutočnej vzorke, som sa v nedočkavosti pokúsil urobiť si red espresso sám.

Bežne predávaný červený rooibos (existuje aj zelený) je pomletý na hrubé stonky. Bol som skeptický alebo lenivý dávať tento čaj do svojho mlynčeka na kávu. Namiesto toho som ho pomlel v trieštivom mlynčeku. Je to mlynček, ktorý melie nožmi, nie kameňmi. Mlel som, pokiaľ sa dalo. Z výsledku som navážil presne 12 gramov. Pomletý rooibos putoval do páky kávovaru, ale bez utlačenia.

Bežný rooibos

Na krátky okamih som pustil extrakciu a hneď ju aj zastavil. Čaj sa má asi 15 sekúnd „napiť“, až potom možete pustiť extrakciu naplno. Čo vám poviem, voda prehučala cez rooibos ako vodopád. Až na pár bublín pena nikde. Výsledok bol taký silnejší čaj. To isté sa zopakovalo, keď som skúsil moka kávovar. No nič, budem musieť počkať na originál.

Rooibos

Až pri skutočnom red espresso som pochopil dôvod predošlého neúspechu. Mal som stále príliš hrubé mletie. Podľa obalu red espresso neobsahuje žiadne pridané látky, takže pena by snáď nemala byť umelého pôvodu. Čaj samotný je pomletý jemne. Rozdiel oproti môjmu pokusu a originálu vidíte na fotkách nižšie.

Puk z bežného rooibosu

Red Espresso

Spôsoby použitia

Voda opäť prehučala celkom rýchlo, ale čuduj sa svete, bola tu pena. Hustá, voňavá a oranžová.

S red espressom som zvolil rovnaký postup ako predtým. Presne 12 gramov a neutlačiť tamperom. Iba ľahúčko zarovnať. Nesnažte sa dať do páky viac, nebude to fungovať. Teraz stačí založiť páku do stroja, na moment pustit extrakciu a počkať asi 15 sekúnd, aby čaj nasal vodu. Potom pustiť extrakciu naplno. Voda opäť prehučala celkom rýchlo, ale čuduj sa svete, bola tu pena. Hustá, voňavá a oranžová. Nie taká hrubá, ako som zvyknutý pri espresse, ale predsa. Hlavný rozdiel oproti espressu je ten, že sa robí vždy len double-shot. Z 12 gramov rooibosu ma výjsť jeden cca 60ml nápoj. Mal som málo vzorky, tak som robil dva – do skla aj porcelánu, aby som videl rozdiely.

Red Espresso tečie do šálok

Hotové Red Espresso

Chuť môžem popísať celkom ľahko. Ako keby ste spojili rooibos s nejakou kávovinou, povedzme Vitakávou. Z oboch svetov to najlepšie. Celkom príjemné pitie. Nečakajte však ani čaj, ani kávu. Je to úplne nový druh nápoja. Výsledný nápoj môžete samozrejme dochutiť cukrom alebo mliekom. Vyskúšal som obe, ale mlieko ma nepresvedčilo. Nápoj nabral zvláštnu chuť, akoby rybaciu. Nie zle rybaciu, ale dobre rybaciu.V každom prípade, pil som to takto len dvakrát, prvý a posledný.

Red Espresso v moka kávovare

Podľa obalu je možné red espresso použiť aj inými bežnými spôsobmi prípravy kávy. Obetoval som teda moka kávovar. Použil som Bialetti Moka Express, veľkosť na 2 kávy. Postup je navlas rovnaký ako pri káve. Rooibos sa opäť nesmie utlačiť a treba ho dať trochu menej. Navlhnutím trochu zväčší objem a vytvorí tak prirodzený odpor vode, aby sa z neho vylúhovalo všetko potrebné.

Naložený moka kávovar

Extrakcia začala zhruba v rovnakom čase ako pri káve a najprv začala natekať do hornej nádobky len tmavá tekutina. Postupne sa začala meniť na hustú oranžovú penu. Moku som odstavil z plameňa, keď bola nádobka asi zpolovice plná, dobehla už sama.

Red Espresso v moka kávovare

Výsledok bol na pohľad podobný ako pri espresso stroji. Tmavá tekutina s ľahkým závojom oranžovej peny. Chuť bola však iná. Výrazne trpká a príliš hutná. Presne ako keď preextrahujete espresso. Odhadujem, že problém je v samotnom spôsobe prípravy. Moka kávovar nevyvinie dostatočne veľký tlak a rooibos sa tak v podstate preextrahuje (resp. sa extrahuje príliš dlho). Red Espresso je teda verné svojmu menu a najlepšie sa podarí ozaj len v espresso kávovare. Ostatné formy prípravy sú už len deriváty čaju. Ten si pripravte radšej klasicky, ako rooibos.

Red Espresso z moka kávovaru

Záver

Mám z red espresso zmiešané pocity. Na jednej strane mi chutil. Nie však natoľko, aby ma donútil prestať dávať do môjho stroja dobrú kávu. Viem si predstaviť, že red espresso môže byť zaujímavé pre kaviarne. Ako nový a zaujímavý nápoj. Dobrí baristi poctivo čistia svoje stroje, takže by nemal byť problém s ovplyvňovaním chuti kávy.

Rovnako si viem predstaviť, že si red espresso kúpi niekto, kto potrebuje na dlhšie oddych od kávy a kofeínu a zároveň sa nechce vzdať svojej vášne obsluhovať espresso stroj. Ak by som si mal kúpiť red espresso domov, pripravoval by som v stroji len toto. Po minutí balenia by som stroj poriadne prečistil a pokračoval ďalej s kávou. Určite by som nestriedal obe suroviny.

Výrobca z Južnej Afriky sa hrdí tým, že red espresso neobsahuje kofeín a oproti bežne pripravenému rooibosu asi štvornásobok obsahu antioxidantov. V našich končinách je ešte stále problém s dostupnosťou a podľa môjho pátrania ho podávajú len v hoteli Grand v Žiline, odkiaľ bola aj moja vzorka. Momentálne môžete zohnať red espresso napríklad na Amazone. Stojí 17,60€ za 500g.

Existuje aj záložné riešenie – zasviniť si kávo-mlynček bežne kúpeným rooibosom. Lenže potom počítajte s ultrajemnučkým červeným prachom a prácnym čistením. A aj vtedy nebudete mať zaručený úspech, pretože originál je balený hermeticky. Ak si kúpite rooibos v čajovni, bude oproti red espresso určite vypáchnutejší. Výsledok potom podľa mňa ovplyvní penu.

Video

Kto je viac na pohyblivé obrázky, môže si pozrieť video výrobcu red espresso.

Red Espresso
www.redespresso.com

Share on FacebookTweet about this on TwitterPin on PinterestEmail this to someonePrint this page

Komentáre (8)

  1. No tak toto vyskúšam, už vidím otca ako sa bude tváriť, keď mu do stroja začnem ládovať čaj :-D P.S. Neviem sa dočkať avizovanej recenzie nitrianskeho podniku.

    Odpovedať
  2. Red espresso vyzera vyborne, vies o nejakom podniku v BA, kde by ho robili ?

    A trosku mimo temu: slovo“cpať“ je hrozostrasne :)

    Odpovedať
  3. bin: skusim zistit. A ano, presne preto som to slovo pouzil ;-)

    Odpovedať
  4. tak to by som vyskusal.. :-) akurat skoda, ze to nerobia z praveho caju.

    Odpovedať
  5. Viktor, Ty si ale výmyselník! :)

    Odpovedať
  6. farfalla

    ja som to raz skusala z praveho caju:) trochu mi to pripominalo brutalne turecke caje, celkom silne to bolo.

    Odpovedať
  7. Taketo clanky sa mi pacia, aj ked asi nikdy red espresso robit nebudem. Dakujem za rozsirenie obzoru.

    Odpovedať
  8. Pil som ho a bol som prekvapeny silnou chutou caju. Teraz hladam kde sa da kupit

    Odpovedať

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *