Keď zlyhajú chladené nápoje, skúste horúci marocký čaj

Dobre, vystriedali ste studenú sprchu, nohy ponorené do studenej vody detského bazénika aj všetky drinky, v ktorých je ľadová drť. Nefunguje? Tak to skúste naopak, usrkávať si z horúceho čaju.

Marocký čaj je klasika a príprava takmer blesková. Výhoda je, že odpadá nutnosť dlhého chladenia, ako keď si napríklad doma robíte vlastný ľadový čaj. Dajte zovrieť vodu a tesne pred varom zalejte zelený čaj a mätu. Ak chcete byť úplne echt, potom marockú mätu zvanú nana. Dal som gunpowder a mätu, čo nám rastie pred kuchyňou ako burina.

Keď sa čaj vylúhuje, pridajte cukor a nechajte v konvici na miernom ohni zovrieť a čaj máte hotový. Cukor vynechať môžete, ale výsledok nebude mať tú špecifickú chuť, akú má mať.

Marocký čaj

Pred servírovaním ešte môžete pridať pár lístkov čerstvej mäty. A čo s hotovým čajom? V Orient obchode vo Fresh Markete zoženiete parádne poháre na tento typ čaju. Pred rokom stál poltucet okolo 2,50€. Z konvičky nalejte čaj do pohárikov a môžete si usrkávať. Práve to robím, keď píšem tento článok.

Zelený čaj a mäta

P.S.

Nefunguje ani toto na osvieženie? Potom skúste potraviny, ktoré majú ochladzujúci účinok na ľudské telo. Ideálne pohár acidofilného mlieka, kefíru alebo cmaru. Kto chce, može hodiť do mixéra ovocie s jogurtom a spraviť si smoothie. Ako posledná možnosť už len ruská okróška.

 

Share on FacebookTweet about this on TwitterPin on PinterestEmail this to someonePrint this page

Komentáre (4)

  1. Marocký čaj je super ale u mňa víťazí ayran.

    Odpovedať
    1. To iste mi vcera povedala moja draha ;-)
      Za posledne dni som ale zistil, ze horucava je naozaj znesitelnejsia, ak je A. clovek obleceny a B. hybe sa a pracuje. V obleceni si clovek drzi vlastnu mikroklimu plus pohybom lepsie maka pumpa. Nehovorim, ze na upeku sekat krompacom do betonu, ale v tieni som vcera pol dna natieral altanok a bolo mi menej teplo, ako ked som si sadol za pocitac a chcel nieco urobit.

      Odpovedať
  2. toto som minule cital
    Cestovatelia po afrických krajinách sú často veľmi prekvapení faktom, že beduíni v 40-stupňových horúčavách nosia čierne oblečenie. V škole sme sa totižto učili, že čierna farba absorbuje viac tepla ako iné farby, čo vlastne spôsobuje prehrievanie organizmu. Sú skutočne obyvatelia Sahary natoľko hlúpi, že nosia niečo, čo im škodí?
    Odpoveď je jednoduchá. Tak ako polárne medvede nie sú čierne ale biele, tak aj beduíni nosia ideálny odev. Za optimálnych laboratórnych podmienok samozrejme platí, že čierna farba absorbuje najviac tepla, ale tieto optimálne podmienky sú bezveterné. Práve vietor sa stáva v realite rozhodujúcim faktorom. Vedci zistili, že pokiaľ je čierne oblečenie voľné, vietor odnáša viac tepla ako pri akejkoľvek inej farbe. Naopak, pri bielej farbe je vo veternom prostredí únik tepla najmenší. Prírodný výber zabezpečuje optimálny možný variant.

    ( odkaz na finweb.hnonline.sk)

    Odpovedať
  3. Robievam si z času na čas „tuaréga“, základný problém ale vidím v príprave. Napr. na wiki je popísaný riadne komplikovaný postup (ktorý sa mi nechce praktizovať :)), tento tu recept mi príde zase príliš jednoduchý a to preto lebo zelený čaj a mäta vyžadujú rozdielnu teplotu vody a rozdielny čas luhovania. Ja by som povedal, že kompromis by mohlo byť luhovanie čaju v osobitnej konvičke, potom zliať, zohriať ho, zaliať ním mätové listy a (po čase v závislosti od množstva lístkov) precediť. Na záver podľa chuti pridať cukor.

    Odpovedať

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *