Kávičkári mali jam session (+fotogaléria)

Plagát akcie

Už sme spomínali, že Slovenská asociácia kávy (SCA) sa konečne prebrala k životu. Poslednú nedeľu bol ten život aj viditeľný a hmatateľný. Zorganizovala totiž prvé kolo minisúťaže Latte Art Jam.

Súťaž je putovná a SCA ju organizuje vždy s konkrétnou kaviarňou, ktorá má dobrý vzťah ku káve a jej príprave. Prvé kolo bolo minulú nedeľu v Bratislave v café café na Ventúrskej 2. V menšom, ale zato bezprostrednom priestore sa stretlo 8 súťažiach a slušná porcia fanúšikov. Pozrieť sa prišli aj Štepánka Havrlíková a Roberto Trevisan z českej Školy kávy, bol tu aj Jozef Augustín.

Z čoho je ten Latte Art Jam

Tulipán

Kristián BeneZ kávy predsa. Je to minisúťaž v kreslení na kávovú penu, teda čosi ako liga latte art. Slušne rozbehnutá je napríklad v susednom Maďarsku, ale napríklad aj v Grécku. Popri súťaži sa samozrejme debatuje, improvizuje a skúša. Na rozdiel oproti veľkým súťažiam, tu o výsledku rozhodujú hostia podniku, v ktorom sa akcia koná. Jednoducho a priamočiaro – dvihnutím ruky. Na začiatku si súťažiaci vylosujú čísla, z nich sa zostaví pavúk a nastúpia proti sebe dvojice. Každý urobí svoju kávu a hostia hlasovaním určia, ktorý obrazec sa im páčil viac. Víťaz postupuje do ďalšieho kola. Obrazce na kreslenie sú vopred určené, len vo finále majú baristi voľnú ruku.

Páčilo sa mi, že akcia je vlastne pre všetkých. Diváci môžu bezprostredne pozorovať baristov pri práci a priamo hlasovať o víťazovi, kávičkári sa zasa môžu dosýtosti vyblbnúť.

Kto si prišiel zadžemovať

Aj keď bola zo začiatku účasť neistá, nakoniec mala Latte Art Jam 8 súťažiacich: Miriam Szabóová, Lukáš Podbehlý a Dominik Novák (všetci traja z Nových Zámkov), Stano Cibuľa (Zvolen), Peťo Ondrejka (Komárno), Vlado Kmec (Prešov), Péter Cserkó (Budapešť), Kristián Bene (Nitra).

Tým, že bola súťaž komorná, hralo sa s kávou pomerne uvoľnene. Po prvých kolách sa do finále dostal aktuálny majster Slovenska v latte art Stano Cibuľa a Péter Cserkó, ktorý podobné akcie organizuje v Budapešti. Nakoniec vyhral Péter a na treťom mieste skončil Peťo Ondrejka.

Stano proti Péterovi

Zprava: Péter Cserkó, Stano Cibuľa a Peter Ondrejka

Nešlo o ojedinelú akciu, budú nasledovať ďalšie, až sa z nich možno stane putovná súťaž. Ďalšie kolo by sa malo konať 10. decembra v Prešove. Podrobné info ešte upresníme.

Fotogaléria

Share on FacebookTweet about this on TwitterPin on PinterestEmail this to someonePrint this page

Komentáre (12)

  1. Pekný článok Viktor. Kde sa prosím ťa dá dozvedieť v predstihu o takýchto akciách? ďakujem.

    Odpovedať
    1. Dozvediet sa da u nas, v bocnom stlpci s nazvom Gastro akcie. Pri tejto konkretnej akcii to bolo trochu komplikovane. Par dni pred nou sa muselo menit miesto konania (dufam, ze z toho nebude tradicia – vid majstrovstva baristov SR), a nebolo tiez jasne, kolko sutaziacich pride. Nastastie vsetko dobre dopadlo, takze nabuduce bude info skor.

      Odpovedať
  2. Myslis Gastro kalendar? Lebo inak to nevidim :-/

    Odpovedať
    1. Ano, presne ten… ;-)

      Odpovedať
  3. Velmi pekne.
    Oproti standardnej posypke skoricou ci kakaom je to prijemne spestrenie.

    Kedze aj „oci jedia-piju“ mohlo by to byt v kaviarnach takym nepisanym pravidlom.
    Aspon tie zakladne jednoduche obrazky.
    Chapem ze ked je frmol tak su radi ze stihaju, ked je pohodicka, preco ju nedopriat aj zakaznikovi.

    Mne ako chlapovi sa najviac pacia tie zenske zadocky (pardon damy), ano tie co im vsetci hovoria srdiecka ;-)

    Odpovedať
  4. V Taliansku je bezne, ze ak si objednate cappuccino, tak vam ho prinesu s obrazkom. Ornament sa meni v zavislosti od kaviarne a tieto znalosti proste patria k „beznej vybavenosti baristu“. A ako uz nieco v tomto zmysle naznacil Milan, doplnim, ze taliani maju jednu svoju vetu „anche l’occhio vuole la sua parte“ – aj oko chce svoje (svoj pridel) a toho sa drzia nielen pri kave. Treba si brat priklad kde sa da :-) mozno raz bude tato vec aj v nasich kaviarnach automatickym prijemnym spestrenim.

    Odpovedať
  5. Dora, presne o to nam ide :) Chceme dosiahnut aby sa to bralo ako prijemne spestrenie a dvihanie povedomia baristov ako i zakaznikov :) Budeme radi, ked vas pride co najviac sa pozriet, pripadne aj zasutazit, pokecat o kave :)

    Odpovedať
  6. Dora, vies co je zaujimave, ze X krat som bol v Taliansku pracovne aj na dovolenke, ale ani jeden jediny krat som nedostal capucino latte art. Vies nam doporucit konkretne podnik, kde ho standartne podavaju? Dakujem

    Odpovedať
  7. […] Akcia sa uskutoční 10. decembra v Dublin Café na Hlavnej 103 v Prešove, začiatok od 10:00. (Takto vyzeralo prvé kolo v […]

    Odpovedať
  8. Dufam ze z Presova bude tiez nieco pekne.
    Ked som uvidel tuto fotku…, musela to byt paradicka.
    odkaz na webnoviny.sk

    Odpovedať
  9. […] odkaz na delikatesy.etrend.sk Share this:TwitterFacebookLike this:LikeBe the first to like this post. […]

    Odpovedať
  10. Odpovedať

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *