Káva, na ktorú treba poriadne zatlačiť

Aeropress

Rovnica na espresso je síce celkom presne definovaná, ale to nebráni, aby vznikli aj alternatívne metódy prípravy kávy. Jedna taká vznikla hen nedávno, v roku 2005. Vyzerá ako obskúrna „švédska pumpička“, ale robí naozaj dobrú kávu. Rozoberieme aeropress

Je to pomerne jednoduchý prístroj. V balení dostanete dva plastové valce, lievik, sitko, papierové filtre v držiaku, odmerku, miešadlo a prenosné púzdro. A samozrejme, návod na použitie. Pokiaľ si začnete o aeropresse zistovať viac, prídete nato, že zrejme nikto nepoužíva metódu popísanú v návode. Jednoduchosť prístroja skrátka nevylučuje počet možností prípravy kávy.

Základný príncíp fungovania aeropressu je niečo ako kombinácia zalievanej kávy a frenchpressu. Na väčší valec sa nasadí sitko s papierovým filtrom. Ten sa navlhčí a do valca sa nasype pomletá káva. Tá sa zaleje horúcou vodou. Niekto vraví, že 90°, iní zasa vravia, že 95°C. Zmes sa krátko zamieša a nechá chvíľu lúhovať. Potom sa nasadí druhý valec s gumeným koncom. Celý aeropress sa potom postaví na šálku a zvrchu sa naň zatlačí. Tlakom na horný valec postupne pretlačíte celý nápoj do šálky. Ale len do momentu, pokým nebudete počuť syčanie. To už nejde káva, ale vzduch. Vtedy treba prestať tlačiť, káva je hotová.

Obrátená metóda

Nasypať kávu (obrátená metóda)Toto celé môžete urobiť aj obrátene. Hovoria tomu celkom príznačne… obrátená metóda. Že aeropress vopred poskladáte, len nenasadíte sitko s filtrom. Do prístroja nasypete kávu, zalejete vodou, premiešate a necháte lúhovať. Až potom nasadíte navlhčený filter a celé to preklopíte. Postavíte to na šálku a ďalej je to rovnaká scéna. Pomalé tlačenie na piest. Čistenie je na potešenie veľmi jednoduché. Odstránite sitko a vytlačíte puk kávy aj s papierovým filtrom do odpadu. Valce prepláchnete a hotovo. Obrátená metóda sa mi páčila zo všetkých asi najviac.

Zaliať horúcou vodou

Premiešať

Zatlačiť

Ako sa dajú s týmto „primitívom“ skúšať rôzne výsledky? Veľmi jednoducho. Budete meniť čas lúhovania, čas miešania aj čas tlačenia. Zmeniť môžete samozrejme aj množstvo kávy a teda aj vody. To je dosť veľa premenných nato, aby ste mohli dosiahnuť preextrahovanú alebo podextrahovanú kávu. Jednoduchý prístroj to síce je, ale zato strážiť prípravu musíte pomerne presne. Ozaj, káva pre aeropress by mala byť namletá o niečo hrubšie ako na espresso.

Papierový filter po použití

Vyklopený puk kávy

Na stránkach sa píše, že aeropress sa zrodil ako cestovná alternatíva kávovaru. Že nespraví espresso ani cremu, ale zato celkom obstojnú kávu. Dokonca takú, že sa v nej budú dať rozoznať jednotlivé chuťové odtienky. S tým cestovným celkom nesúhlasím, ale s chuťovými odtienkami musím.

Kávovar na cestovanie?

Cestovné balenie fajn, aeropress samotný nezaberá veľa miesta. Všetky návody sa ale odvolávajú na presnú gramáž kávy. Čiže nosiť so sebou aj váhu? Možno ju nahradí pribalená odmerka, ale určite treba mať odsledované množstvá, či sedia s gramážou. S teplou vodou problém nevidím. Vyriešia to napríklad rýchlovarné konvice, v extrémnom prípade ešus nad ohniskom. Nevýhodu vidím trochu aj v papierových filtroch. Dobrá správa je, že výrobca ich pribalil na začiatok 350. Ak vypijete denne jednu kávu, je to zásoba filtrov takmer na celý rok. Zlá správa je, že keď ich raz rozbalíte, musíte dávať pozor na skladovanie. Aby nenavlhli alebo sa inak nezničili. Keď sa filtre minú, dokúpiť sa dajú ďalšie. Opäť 350 kusov, za 5€.

Keďže na delikatesy máme mániu na moka kávovary aj patričné skúsenosti s ich cestovnými verziami, tak mi logicky napadlo porovnanie. Čo je lepšie na cestovanie, moka alebo aeropress?

Pri moka kávovare nepotrebujete žiadne extra filtre, nič sa nedokupuje. Najslabšie miesto je tesnenie, ktoré vydrží zhruba rok. Moka sa dá postaviť na akýkoľvek zdroj tepla, od indukcie až po otvorený oheň. Dokonca sa dá skrížiť aj s rýchlovarnou kanvicou! Odpadá tiež nutnosť nosiť odmerku, lebo moka sa dávkuje vždy povrch. Moka je tiež menšia na skladovanie, urobí však menej nápoja. Nevýhoda je, že s ňou máte obmedzené alebo skôr žiadne možnosti ovplyvniť extrakciu a teda aj chuť kávy. Z veľkej časti je káva z moka kanvičky uniformná, odtienky sa dajú rozoznať len nahrubo. Na druhej strane, aj káva slabšej kvality z nej výjde akási pitnejšia.

Kávovar na skúmanie chutí?

Z vyššie popísaného vyplýva všetko ostatné pre aeropress. Väčšie balenie, nutnosť papierových filtrov, presnosť dávkovania, objemnejší prístroj. Lenže s hodinkami na ruke sa s aeropressom viete vyhrať tak, že dosiahnete naozaj rozmanitosť chutí výsledného nápoja. Ak máte dobrú kávu, môže to stáť za všetky tie malé nevýhody. Aeropress som testoval s Bolíviou Mamani Mamani. Teda plantážnou kávou, ktorú pestujú na malej rodinnej farme a upražili ju v Komárne v Green Plantation Coffee.

Aeropress robí pomerne dlhý nápoj, kľudne aj dvojdecový. Rozhodne žiaden šunt ako americké pollitre „kávy“, ale ani minišálka espressa.

Rôznymi spôsobmi prípravy som z kávy dostal pomerne veľa chuťových odtienkov. Bolívia bola ľahká, jemne kyslá, ovocná, takmer ako lesné plody. Príjemné pitie. Vlastne popíjanie. Aeropress robí pomerne dlhý nápoj, kľudne aj dvojdecový. Rozhodne žiaden šunt ako americké pollitre „kávy“, ale ani minišálka espressa. Množstvo tak akurát.

Ak začnete špekulovať, zistíte, že káva sa dá v aeropresse aj prepísknuť. Keď ju napríklad pretlačíte prirýchlo. Alebo naopak príliš pomaly. Môžete sa pohrať aj pre-infusion. Teda že si namletú kávu v aeropresse navlhčíte malým množstvom vody a až potom dolejete zvyšok.

Slušná alternatíva

Ako som vravel na začiatku, aeropress je alternatívna metóda na prípravu kávy. Obohatí obzor a pre niekoho sa možno stane možnosťou prvej voľby. Ľahko sa čistí aj obsluhuje a vie odhaliť rôzne chute kávy (a samozrejme aj prípadné defekty…). Celé balenie s 350ks filtrov stojí 35€ a predáva ho už spomínaná pražiareň Green Plantation. Na aeropress si urobila aj samostatnú stránku. Nájdete tam návody aj videá na rôzne možnosti práce s aeropressom.

www.aeropress.sk

Share on FacebookTweet about this on TwitterPin on PinterestEmail this to someonePrint this page

Komentáre (24)

  1. Zdravim,

    Nie som velky kavickar, ale v praci (kde chodim len obcas :) ) mame naozaj fajnovy plnoautomaticky kavovar, ktory robi (pre mna) luxusne espresso. Pozeral som ceny plnoautomatickych kavovarov „na doma“ ale 300-500E pri mojej jednej – dvoch kavach denne je neumerne vela.

    Co poviete na kombinaciu Aeropress + kupovana mleta kava?

    Alebo by ste radsej oporucili nejaky kapslovy automat? Na tom ma viac laka ta vecsia blizkost k espressu…

    Odpovedať
    1. Milan: kapslovy ti zrejme neodporucim, pretoze ho beriem v prvom rade ako biznis model, nie ako dobru kavu.
      V clanku som pisal, ze aeropress ukaze dobre ale rovnako tak zle stranky kavy. Ak pouzijes mletu kavu, navyse skladovanu bohviekolko a prazenu bohviekedy, zrejme si uzijes skor tu horsiu stranku.
      Kup si radsej zrnkovu a k tomu slusny rucny mlyncek. Napriklad tento: odkaz na lodos.info Nezlakni sa, vyzera to ako riadne retro, ale kavickari si ho pochvaluju. Navyse stoji smiesnych 200CZK.

      Odpovedať
      1. ahoj, mohol by som ta poprosit bud este o link alebo nazov mlynceka, pretoze link nefunguje, dakuje moc

    2. Dakujem za typ.

      Spytam sa este jednu uplne zaciatocnicku otazku. Bude vysledok z Aeropressu lepsie ako instatna kava, ktoru chlastam teraz?

      Odpovedať
      1. :-D
        …cokolvek bude lepsie ako instant

  2. Milan, kup si kvalitnu plantaznu kavu. V Ceskoslovenskom priestore su asi 3 praziarne co robia novu tzv. tretiu vlnu (third wave coffee). Skus a provnaj s tym co „chlondas“ a hoci porovnaj aj s ostatnymi praziarnami. Podla mna objavis novy svet kavy ;) A potom zistis silu aeropressu. Lebo zo smejdu dobrui kavu nespravis ani keby si sa na hlavu psoatvil :). Ten mlyncek co Viktor spomenul.,Ten mam… Mam ho moc rad!

    Odpovedať
    1. Valerian, ja nechcem s kavy robit nejaku velku vedu, viac sa venujem jedlu a vareniu. Chcem si raz ci dva krat za den dat nieco, co je aspon trochu chutovo plnsie ako instantna „neska“. Ono na vine je ten kavovar, co mame v praci, vzdy ked pridem domov, neska mi pripada ako zbrnda…Keby som neochutnal, co tecie z neho, neriesil by som to :)

      Budem teda uvazovat nad kombinaciou mlyncek + aeropres + zrnkova kava. Dik za info.

      Odpovedať
  3. Pozri, ja tiez moc rad varim. Moja teoria je, ze polotovar ma hrat prim v jedle a preto ho musis kupovat co najkvalitnejsie, najcerstvejsi. Vtedy ti jedlo vyda maximalny poterncial. To iste plati o kave. Ak si kupis smejd. Budes mat smejd. :)

    Odpovedať
    1. Jo, mas pravdu. Prave preto to riesim, lebo instantna neska mi ako dobry zaklad na kavu nepripada, to ako keby som si varil omacku na spagety prihriatim konzervy bolognesy. Hladam preto rozumnu cestu ako sa dostat k niecomu lepsiemu.
      Myslim ze kupit balicek prazenej kavy uz teraz cez eshopy/osobne nie je problem, po par pokusoch si najdes co ti chuti. Treba ju vsak vramci ochoty investovat do vybavenia spravne pripravit. A Aeropress vyzera na tento ucel naozaj idealny.

      Dalsie riesenie je castejsie chodit osobne do prace :))

      Odpovedať
  4. Som tiez Milan, ale iny ako ten vyssie.

    Mam len jednu otazocku.
    V com je lepsi ten zazrak z clanku oproti mojmu cafetieru?
    odkaz na giltsharp.com

    Pre mna to ma prilis vela casti, su potrebne filtre a pre mna to najpodstatnejsie, je to plast.
    Na tu moju antikorovu „vecnu“ masinku to podla mna nema.
    Dalsia vec, na cestovanie????
    To si robite srandu!
    Na cestach sa predsa poznava nove, skusaju sa kaviarne, restauracie….uz vidim ako sa s tym niekto hra na hotelovej izbe a neda si origos espresso dole v kaviarni, pripadne vonku v „novom“ meste.
    Ak mi autor napise ze to tak na cestach robi, tak zjem kefu.
    Tak na chalupu kde nemam masinku na espresso ten cafetier, ale ten plastovy „suvix“ ani zadarmo.
    A ta cena!!!!

    Taketo clanky by ste mali povinne v nadpise oznacovat ako „Platena inzercia“

    Odpovedať
    1. Pristroj som uz v clanku porovnal s moka kavovarom, takze kazdy ma na vyber. Filtre vadili aj mne, tiez je to v clanku. Aky je rozdiel medzi aeropressom a kafetierou? Podstatny. Ina priprava kavy, viac moznosti ako ovplyvnit konecny vysledok. Toto nie je evidentne stroj pre lenivych. Je to skratka alternativny pristroj na robenie kavy, ak chces, tak to mozme nazvat zaujimavost. Ze ta toto zrovna nezaujimalo? Na to mas samozrejme plne pravo.

      A ano, je aj na cestovanie. Ako vasnivy kavickar, bol si uz niekedy na lyzovacke, kde „najlepsia“ kava siroko daleko bola zalievana z nejakeho suntu? Nemusis ist ani na lyzovacku, aby si sa ocitol v mieste, kde skratka nedostanes dobru kavu. Ze som detailista a fanatik? Som. Preto nosim vsade so sebou moka kavovar a vlastnu kavu. Nedavno som stravil 15 dni v priestore, kde bol len na chodbe automat s Lavazzou. Cestujem vela a rovnako vela pijem kavy. Takze podobna situacia u mna nastava pomerne casto. Iste, mozem niekde nieco vyskusat, ale nie som masochista, aby som pil povedzme tyzden zlu kavu. ;-)

      Odpovedať
  5. Ahoj Milan,

    Cafeteria prepaluje kavu. Znici povodnu charakteristiku, ktoru ak chces ziakat potrebujes vodu co ma menej ako 95C. Tvoj zazrak fici s vodou blizko 100C.

    Aeropress ti umozni pripravit kavu presne tak ako ty chces. Umozni ti kontrolu nad teplotou vody, dzkou extrahacie, rovnorodostou extrahacie. Umozni ti nastavit pomery mletie/gramaz tak, aby tvoj napoj bol presne co chces. V tom je genialita Aeropressu a preto mnohi kavovi profesianli ho obdivuju a aktivne pouzivaju.

    Ano, je z plastu ale neviem si predstavit, zeby bol zo skla, alebo z kovu. Ked si uvedomime ako sa napoj v nom pripravuje tak vodivost kovu by nam radikalne znizila teplotu pocas extrahacie a sklo by bolo velmi delikatne. ALE! Tato umela hmota je bez BPA!!! Takze je bezpecnejsia ako velka vacsina plastovych vyrobkov v SVK.

    Filtre su OK. Su vyrobene oxidacnou bieliacou metodou a nestalo sa mi, ze by som v kave citil filter (co sa mi uz stalo s hario filtrami pri inom sposobe pripravy cez Hario V60.). K aeropressu sa da dokupit aj Coava Filter co je filter z kovu. Osobne preferujem pepier, lebo ostatne filtre prepustia dostatocne velke castice kavy do napoja, aby extrahacia nadalej prebiehala a kava zhorkne. Papierovy filter tomuto zabrani.

    Milan, ja sa na cestach s Aeropressom „na izbe hram“. A to aj ked idem tam, kde kavu pestuju. Snad mi nechces povedat, ze hotelova kava a kava z turisticky zameranych kaviarni, kde su baristi na „letnej brigade“ a nemaju tusenia co je kava, je lepsia ako ta co ziskam priamo z plantazi, sam si ju uprazim popripade kupim taku kavu u mikropraziarne a pripravim tak aby jej atributy boli pekne citit. Lebo zjem kefu! :)

    Pred tym ako nazves Aeroipress suvix pozri sa na com varis kavu sam. Porovnaj ako a scim varia profesionali v remesle a hlavne preco varia snim. A preco profici nepouzivaju tyvoj zazrak. Aeropress ma svoje negative a cena v EU je jednym z nich. Neviem preco je to, ze u nas je takme 2x drahsi ako v USA. Nepaci sa mi, ze ked robim kavu tak robim len 1 davku. Rad bys om celej rodine, ale potom by asi nebol na cestovanie.

    Ak si precitas Viktorove clanky (autor) tak zistis, ze je nefer ho obvinovat zo zaujatosti. On si moc rad „zahryzne“ do smeti na nasom gurmanskom trhu.

    Odpovedať
  6. To nebolo proti Viktorovi, to je len tou mojou averziou na plastove, „vysoko sofistikovane“ veci.
    A cafetier neprepaluje kavu, tu si prepaluje jej tvorca sam.
    Tym ze pouzije vriacu vodu a nie taku aka ma byt.

    Na kvalitnu kavu je potrebna kvalitna surovina, dobra voda a znalost jej vyroby (zaliatie, teploty…)

    Ked je surovina kvalitna, tak je jedno (pri spravnom postupe) ci ju prefiltrujem cez Brazilsku „ponozku“ (hustotkana tkanina) cafetier, alebo cez ten zazrak. Espresso s kremovou penou z toho a s tym neurobim, to je jasne. Mam vyskusane snad vsetky sposoby prefiltrovania kavy a za tou kvalitnou surovinou a postupom si stojim. Dobra zostane dobrou aj cez ponozku a zla zostane zlou aj po priprave v profimasine.
    A ta cena, no otvara sa mi nozik vo vrecku!
    Slovenske „podnikanie“ a nie je to clom ani dovoznymi nakladmi.
    To je ludmi….

    Odpovedať
  7. Milan asi ta o Aeroprese nepresvecim, ale osobne by som mu dal sancu :) Ten plast ma svoj dovod a hlavne je to bezpecny plast.

    Co sa tyka ceny, tak to je trochu komplikovanejsie. Vyrobcom Aeropressu je Kalifornska firma Aerobie. Ich profilom su lietajuce disky a plastove sportove potreby. Ak poznas tento segment businessu, tak to ti uz napovie, ze veci su zlozitejsie. Napr Aerobie, CA nikomu nepreda Aeropress len ich „oficialnym zastupcom“. A oni si urcia aku cenu chcu. V USA to vyzera tak, ze na amazon.com ho kupis okolo 25usd pokial ini to nevedia ponuknut pod 30-35usd. No a u nas je to este horsie, nakolko pre Slovensko Aerobie je v Prahe. A inde sa nakupovat nesmie, lebo napr Aerobie v Budapesti ti Aeropress nepreda, aj ked su tu za humnami. Dovod-Aerobie Praha je zodpovedna za Slovensko. Osobne si myslym, ze tato praktika hranici s nelegalnostou. V pripade inych produktov sa pri takychto praktikach s produktom a firmou rozlucim, ale ja naozaj tomu Aeropressu velmi verim a podla mna realne odzrkadli potencial kavy. Takze zatial je to Aeropress a zatial je za 35EUR.

    Odpovedať
    1. Dat mu sancu nie je problem, ked to u niekoho znameho uvidim, vypytam si kavu z toho cuda. Koli tomu zisteniu ma na kupu nenahovori ani prva cena v sportke.
      K cenam odkaz na ebay.co.uk je to fakt bieda. Este tak dat si to poslat z usa, tam by sa nieco dalo usetrit, aj na filtroch.

      A ku kvalite, nezodpovedali ste mi na otazku ci je pri rovnakych surovinach a pri spravnom postupe pripravy kavy daky rozdiel.

      Rad by som vedel, ako by dopadol „slepy“ test, t.j. niekto seriozny a znaly postupu pripravy kavy by vam ju pripravil v 2-3 roznych masinkach.
      Na vas by bolo urcit ktora salka je z ktorej masinky.
      Za tu srandu by mi to stalo.
      Je to dostatocna vyzva na maly (ale seriozny a nezavisly) test? ;-)

      Odpovedať
  8. K tej cene nemam co dodat. Mate pravdu. Aj preto ked idem na SLovensko kamosi chcu z USA a nie z nasho webshopu. Samozrejme velmi rad vyhoviem :). Aj minule som „pasoval“ 5 aeropressov :))))). Ale dovody som uz spomenul. Keby som vedel, ze na Slovensku predame 100tis kusov, kupim z USA a cena moze byt okolo 25 EUR. Ale zatial sme predali 4.

    Co sa tyka vasej otazky je skutocne genialna! Skoda, ze sa ma to nikto nepytal v mojom video blogu „Vykecavanie sa pri kave“.

    Ano je rozdiel. Pri extrahacii kavy posobi mnoho faktorov a ich alternacia bude mat za nasledok „iny napoj“. Kazdy z druhov pripravy ma svoje silne a aj svoje slabe stranky. Pre mna su najidealnejsie pristroje, kde viete jednoducho doladit jednotlive elementy extrahacie, tak aby ste dostali co napresnejsiu reflexiu specifik kavy ktoru pijete.
    Toto u perkolatora neviete dosiahnut. U aeropressu ano. Ale toto viete dosiahnut aj u clever dripe a ciastocne u vacpotu a french pressu. Mnohi vam povedia, ze aj u pourover (napr. hario v60), ale ja to povazujem za diskutabilne. Samozrejme najjednoduchsie je toto dosiahnut o klasickeho „tureka“. Asi aj preto sa v profesionalnom svete testuje kava zalievanym sposobom. Ak vas zaujima extrahacia kavy a jej jednotlive elementy odporucil by som vam moj clanok v barovych novinach: odkaz na barovenoviny.sk

    To, ze akym sposobom bola pripravena ta ista kava sa da povedat (espresso vynechajme, lebo to je lahke). Ale presnejsie sa da povedat ako prebehla extrhaacia. Tiez, pri kazdej priprave viete (aj na zaklade mojho clanku) upravit extrahaciu tak, aby ste komenzovali nevyhody pouzivanej metody. Preto ma zmysel robit vlastnu techniku.

    Takze odpoved znie. Ak by ste pouzili presne moje techniky tak vam bez problemov poviem, ze kava bola robena bud v french presse, aeropresse, clever dripe, vacpotom alebo hariom v60 (podobne budu vysledky s chemexom, talkze chemex=v60 ke). Na perkolator nemam techniku, nepouzivam ho, ale prepalenu kavu spoznam ;)

    Ak by sa na to dala 3tia osoba a pouzila spravnu techniku (nie moju) tak podla mna rozdiel medzi nimi spoznam na 70% na zaklade atributov tela, kyslosti, cistoty chute. Urcite rozoznam, ze sa jedna o iny sposob pripravy, ale otazne je, ci ho budem vediet presne oznacit (podla mna na 70% ano).

    Ak by sa jednalo o hulvata a robil by rozne techniky svojim, nelogickym sposobom, tak by som vedel oznacit chyby ktore pri extrahacii nastali. na zaklade toho vydedukovat asi s ktorym sposobom bola kava pripravena.

    Odpovedať
  9. Vdaka za vycerpavajucu odpoved.
    Ako hovorievam, clovek sa uci cely zivot a aj tak zomrie sprosty…;-)
    Zas som sa nieco dozvedel.
    Klobuk dolu za to, ze dokazete rozoznat troch identickych „turkov“ filtrovanych roznymy sposobmi.
    O tom totiz bola „sutazna otazka“
    Nie som daky super kavickar a veru by som neveril ze to je mozne.
    Ale verim vam.
    Na druhej strane, my s menej vycibrenym jazyckom mame oproti vam finskym smakerom (finesmackerom) obrovsku vyhodu.
    Nam staci k spokojnosti vyssia stredna trieda, pri ktorej uz vy ohrnate nosom ;-)))
    Mame lacnejsi pocit blazenosti…

    Nezijeme pre to, aby sme jedli (pili), ale jeme (pijeme) pre to, aby sme zili.

    Odpovedať
  10. ale toto o kave neplati :). kavu nepijeme preto, aby sme zili. ludia co piju kavu sa delia na 2 skupiny. 1. co su v tom za kofein a 2. co su v tom za pozitok. V prvom pripade ide o fyzicku navykovost a v druhom a psychicku. Ja patrim k tim co su v tej psychickej skupine. :)

    Ak si odmyslite obaly, loga a marketing co nam hudu do hlavy tak kava je velmi transparentny produkt. Kava je agroprodukt a treba ho tak brat. Su dobre a su zle odrody. Su kvalitne zrna a nekvalitne. Je spravne spracovanie a prazenie a su menej spravne. Na Slovensku sa kazdy pokusa predat humus v peknom obale a drzat zakaznika v nevedomosti. Je to zamer, lebo ak by zakaznik vedel co ma v tej kave co kupi v obchode, tak by sa jej ani nedotkol. Tazke aspon ten pekny obal a TV reklama :)

    Takze osobne nepohrdnem ziadnou spravne zozbieranou, spravne spracovanou a cerstvo uprazenou kavou. Chcem tak vela? Lebo ani ten chlieb co konzumujeme nebol peceny pre pol rokom zo zhniteho obylia. Taky by si nasinec do ust ani nedal. Tak preco to tolerujeme s kavou? Lebo o kave vieme malo. Vacsina firiem co predava na Slovensku kavu nechcu, aby zakaznik vedel.

    Odpovedať
    1. Je to zrejme pravda.
      Mala osveta nezmoze skoro nic proti marketingovej masazi zakaznika z kazdej strany.
      Nastastie dnes ma kazdy moznost najst si tu svoju a byt jej verny.
      Zlate casy jedinej dostupnej Popradskej ;-) este ked som ju kupoval v plechovych dozach….

      Viem aj definiciu vybornej kavy: je to ta, ktora cloveku chuti.
      Kedze 1000 lidi 1000 chuti, vitaz je len jeden, ten ktory chuti.
      Ze to moze byt pre niekoho „cibetkova“ a pre ineho standard extra je uplne jedno. Podstatny je nazor kupujuceho a nie odbornika. Ten totiz kupujucemu tu kavu nezaplati, moze maximalne tak doporucit a pomoct v orientacii medzi produktmi. O pomere cena/kvalita radsej pomlcim. „Specificky“ Slovensky trh s rovnakymi obalmi ako na zapade a s kvalitou ako pre hydiove krmivo….hlavne ze na obrazovke sa to pekne vynima.

      Je to na dlhu a asi aj zbytocnu debatu. Kvalita nieco stoji a ludia maju aj ine problemy. Kto chce, kvalitu si najde, kto nie, pije co mu peniaze dovolia.

      Pokial chuti je dobre, to je podstatne.

      Odpovedať
  11. mikeborecek

    Má niekto skúsenosť s týmto odkaz na youtube.com ?

    Odpovedať
    1. Myslim, ze skor nie ako ano. Nazivo som to nikde na Slovensku nevidel, len tie pumpickove.

      Odpovedať
  12. Tomáš

    Zdravim,

    rad by som sa dozvedel, aky to ma celkovy objem. Doteraz som si robil „slovenskeho turka“ a chcel by som vyskusat poctivejsiu pripravu aj s vlastnym mletim kavy. Zvazujem medzi tymto aeropressom, french-pressom a mokou. Pri moke si nie som isty objemom, niekde uviedli 40 ml na salku (neviem, ci to je korektny udaj). To sa mi zda trochu malo, ja preferujem objem medzi 70-120 ml kavy. A dvojita moka by uz bola mozno prilis silna.
    Rad by som sa teda dozvedel, co je idealna alternativa pri mojich preferenciach, co sa objemu tyka.
    Vopred vdaka :)

    Odpovedať
    1. MartinP

      Tomáš, aj s cca 15g kávy a na plný objem z toho dostaneš niečo medzi 150-200 ml kávy, čiže v pohode. Aeropres, ručný mlynček Hario a čerstvá pražená odrodová káva je najlepšia kombinácia cena/výkon pre domáce použitie. Dá sa zľaviť o čosi na mlynčeku, ale s týmto ste na špici. Mám doma espresso mašinku za 700€ a môžem povedať, že dosť často mám chuť skôr na kávu z Aeropressu ako na espresso.

      Odpovedať
  13. Zaujimave pozriet sa na takuto debatu s odstupom casu :)
    1) aeropres je dnes uz legenda, v priprave kavy s aeropresom sa robia dokonca svetove sampionaty
    2) praziarni kav na SK za poslednu dobu pribudlo ako hub po dazdi – co je len dobre, uz len keby sa snazili aj o fakt kavove specialitky, nie len to co im preda jeden dealer. Potom mozno nebudu v ich ponukach rovnake kavy (etiopia dilmah, brazilia, cuba a pod.) ale dopracuju sa tam kde je Green Plantation (pri nich zas ostava dufat ze udrzia rozumne ceny a nebudu to hnat silou mocou cez desiatku ;) Drzim palce.

    Odpovedať

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *