Jedna káva v štyroch rôznych krajinách – porovnanie

Cestopis o Korzike začnem kávou. Cesta na tento ostrov je dostatočne dlhá, aby človek zastavil na rôznych odpočívadlách v rôznych krajinách. Budem porovnávať cenu, obsluhu aj spôsob objednávania. Mali sme to šťastie, že na mnohých miestach bola v ponuke káva značky illy, teda tá, ktorú pijem každé ráno. Schválne som si vo všetkých jazykoch a krajinách objednával slovíčkom káva, bez toho, aby som bližšie zadefinoval, či to má byť espresso alebo čokoľvek iné. Nepôjde o porovnávanie, čo je kde lepšie, ale jednoduchý pokus, čo kde dostanem, ak si objednám rovnakým slovom.

Rakúsko

Prechádzame hranice a pár sto kilometrov za Viedňou zastavujeme na pumpe, kde je odpočívadlo a reštaurácia siete Landzeit. Sadáme si k baru na vysoké stoličky, objednávam kávu – ein Kaffee, bitte. Barman sa ma pýta, či Meinl alebo illy. Voľba padne na druhú možnosť. Za barom sú dva plnoautomatické stroje, v jednom z nich mi pripraví odmeraný barman klasické espresso. Namiesto papierového účtu mi dá elektronickú kartičku, s ktorou neskôr zaplatím pri kase. Všetky procesy automatizované, akurát prostredie rustikálne. Káva chutí priemerne a má málo cremy. Káva je na tácke, k nej pohár čistej vody. Mlieko ku káve si treba pýtať zvlášť, je spoplatnené.

Cena: 2,80 Euro (84,40 Sk)

Taliansko

Na ceste medzi Padovou a Bolognou zastavujeme na pumpe OMV so sieťou odpočívadiel a reštaurácii Autogril. Malý, ale rušný obchod s potravinami, suvenírmi, je tu zopár stolov a stoličiek a dlhý bar nastojáka. Objednáva sa a platí dopredu pri kase, až potom si človek môže ísť po kávu k pultu. Ponúkajú opäť illy.
Stojím pri bare a objednávam dve kávy – un caffé a un caffé lungo. Rozlietaná barmanka skočí za 4-pákovú ozrutu La Cimbali a behom okamihu mi pripraví obe kávy. Z caffé je veľmi krátka káva, ktorú by inak nazvali ristretto a z caffé lungo je zasa tradičné espresso. Na oboch hustá crema, káva ako lusk. Kto chce náhodou ku káve mliečko, je zadarmo v kanvičke na pulte. Káva je podávaná priamo na pult, bez servítok, cukrov alebo tácok.

Cena: 0,80 Euro (24,10 Sk)

Francúzsko, Korzika

Vďaka dlhej nadvláde Talianov si Korzičania osvojili taliansky spôsob pitia káva a na slovíčko un caffé sa pred človekom ocitne tradičné espresso. Bez tácky a mliečka, poväčšine s hustou cremou. S illy som sa nestretol, ostrovu dominuje talianska značka Casadoro. Všade, kde som ju pil, bola na môj vkus mierne prepražená a pripravená na zanedbanom pákovom stroji.

Cena: 1,20 Euro (36,20 Sk)

Slovensko

Aj keď nepoznám na Slovensku odpočívadlo, kde by podávalii illy, pridám pre porovnanie aj našu krajinu. Káva značky illy sa podáva v kaviarňach, z pákového stroja, väčšinou aj na tácke, s pohárom vody alebo bez. Keď si objednám jednoduchým slovíčkom káva, dostanem v drvivej väčšine veľkú šálku, kde bolo pustené espresso takmer minútu. A k tomu mliečko, zarátané ako extra položka na účte.

Cena: 1,26 až 1,39 Euro (38 až 42 Sk)

Vysvetlivky: pod pojmom tradičné espresso rozumiem kávu pripravenú zo 7 g mletej kávy a cca 25ml vody, do malej predohriatej porcelánovej šálky. Kávu v týchto pomeroch mi podali v Rakúsku a na Korzike, na Slovensku ju dostanem ak si ju objednám ako picollo, v Taliansku keď si ju objednám ako lungo.

foto: Viktor Klimo

Share on FacebookTweet about this on TwitterPin on PinterestEmail this to someonePrint this page

Komentáre (14)

  1. Prekvapuje ma, ze o Korzicanoch hovoris, ze si ‘osvojili taliansky spôsob pitia káva a na slovíčko un caffé sa pred človekom ocitne tradičné espresso’. V mojom ponimani (mozno sa mylim), je tradicne espresso to, co dostanes vo FR, ked si vypytas ‘un café’. Mam dve kolegyne Talianky, a obidve piju zasadne ristretto (café court). Pisem to trochu chaoticky, ale presne objemy salok nepoznam. V Taliansku som kavu nikdy nepila, tak neviem. Tesim sa na dalsie postrehy z Korziky.

    Odpovedať
  2. Doplnil som do textu, co myslim pod pojmom tradicne espresso. 7g kavy, 25ml vody, doba extrakcie cca 25sekund, predohriata porcelanova salka. Tak sa robi espresso aj na sutaziach, tak to pisu napriklad aj taliansky vyrobcovia kavovarov a kav (konkretne FrancisFrancis a illy). Druha vec je, ze v realite piju Taliani kratsiu kavu, nez tato norma.

    Teda kavu podla tohoto tradicneho receptu mi podali v Rakusku a na Korzike, na Slovensku by som taku dostal, ak by som si ju objednal ako picollo, v Taliansku by som musel povedat lungo.

    Odpovedať
  3. Viktor, ja ako „nekávičkárka“ sa už neviem dočkať korzických zážitkov. Sem s nimi! :)

    Odpovedať
  4. uz to pisem, budem to ale muset rozdelit na viac clankov, inak ma ukamenujete, ze vam tu davam romany. Do konca tyzdna bude prva cast.

    Odpovedať
  5. Nuz o tych pomenovaniach na Slovensku by sa dalo vtipkovat do nemoty. Inak ako si to myslel, ze sa da Illy kupit len v kaviarnach?

    Odpovedať
  6. v zmysle ze u nas nemame podobne siete kvalitnych odpocivadiel, povacsinou si das na pumpe napoj z automatu, niekde ti spravia nesku z plnoautomatickeho stroja. illy som na pumpe ale este u nas nevidel. Ak poznas pumpu, napis kde taka je, mozno som sa sekol.

    Odpovedať
  7. Aha tak, to je pravda. Som myslel, ze v zneni, ze v obchodoch nie je dostat zrnkovu illy.

    Odpovedať
  8. vdaka aj za segafredo na agip pumpach

    Odpovedať
  9. Inak Agip sa mi zda v tomto najviac kulturny, maju tam celkom dobru pekaren a robia si svoje bagety a ciabatty.

    Odpovedať
  10. tichybob

    k tej talianskej kave len tolko, ze aj v taliancine je to UN caffè, nie UNO caffè

    Odpovedať
  11. vdaka za opravenie

    Odpovedať
  12. ja by som sa len trosku chcel vyjadrit k cene kavy v taliansku .ano samozrejme na autogriloch je kava cca euro . ale ak pojdete do centra f.e. milano ,torino , tu sa zacinaju diametralne rozdiely , v cenach a na dovazok vsetkeho , aby sa vam “ nedriemalo “ , tak a mate chut byt obsluzeny , caffe vas stoji cca 3 – 3, 50 euro . pri pulte na stojaka bez obsluhy okolo 1.-2 euro , podla typu podniku ,takze ak chcete napriklad v nedelnom klude nasat atmosferu 200 rocnej kaviarni na pizza castelo , musite mat vedomost , ze relax nieco stoji

    Odpovedať
  13. Mayo: ved to uvadzam v clanku – hodnotil som kavy na odpocivadlach, nie v kaviarnach. Je mi jasne, ze aj v Taliansku bude kava drahsia v kafehauzoch, ako na motoreste. Zhodneme sa ale na tom, ze v Taliansku na tom odpocivadle bude mozno lepsia kava, ako v tucte slovenskych relax-luxus kaviarnach ;-)

    Odpovedať
  14. hey ,mas pravdu ,asi som to rychlo zhltol , a s kavou na odpocivadlach mas absolutnu pravdu . uplne suhlasim

    Odpovedať

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *