Barista Junior 2012 – menej súťažiacich, ale omnoho lepšia káva (+fotogaléria)

Včera sa na SOŠ v Nových Zámkoch konal štvrtý ročník juniorských majstrovstiev Slovenka baristov. Opäť ako porotca, ale aj ako divák súťaže, ktorá podskočila v kvalite.

Minulý rok som o súťaži napísal, že súťažiaci sa jednoznačne zlepšili. Tento rok sa teším, že môžem napísať niečo veľmi podobné. Zmenilo sa veľa vecí. V prvom rade ubudlo súťažiach. Z čísla 27 sme sa teraz dostali na 16 mladých ľudí. Škôl sa prihlásilo dosť, ale každá poslala už len jedného študenta, takže sa robil predvýber. Aj vďaka tomu som na súťaži nepil vyslovene zlú kávu.

Scéna súťaže

Študenti zvládli slušné cappuccino aj stres

Zlepšili sa aj študenti samotní. Na cappuccinach sa objavovali srdiečka, tulipány a rozetky, niektorí ich pripravovali aj priamo pred porotcami. Mladá generácia sa konečne naučila komunikovať, ale aj pracovať s vlastnou trémou. Ruky sa triasli stále, ale mnohí trému nakoniec prekonali a naservírovali nám vyrovnané nápoje. V jednom prípade sme po záverečnom hodnotení špekulovali, či vytvoríme aj cenu za statočnosť. Chalanovi sa počas prípravy voľného nápoja rozletel šejker v ruke a oprskal niekoľkých porotcov. Napriek tomu súťaž dokončil so zdvihnutou hlavou. Iná súťažiaca zasa spracovala svoj stres tak, že sa nebála spomenúť aj svoje neúspechy.

Krásny tulipán Lukáša Podbehlého

Bolo nám ľúto aj chlapca, ktorému padol pri podávaní voľného nápoja celý podnos. Zvolil nesprávne poháre a ťažká dekorácia mu ich prevážila. Ostatné popadalo ako domino. K tomu sa pridal aj fakt, že súťažiaci opäť museli zostupovať k porote zo svojho pódia po schodoch. Tie schody kritizujeme ako porotcovia dlhšie, ale keď nad tým teraz rozmýšlam, možno je aj dobré, že tam sú. Veď ani v kaviarňach nie sú vždy ideálne podmienky na prácu…

Voľné nápoje stále slabina väčšiny súťažiacich

Voľné nápoje boli ešte stále slabinou súťaže, ale na druhej strane ma o to viac teší, že konečne začíname zvládať poctivé espresso a cappuccino. Teda podstatné základy. Niekoľkokrát som od iných porotcov počul, že sa nevedia dočkať, kedy sa táto generácia konečne dostane do kaviarní a začne tlačiť na kvalitu.

Víťazný voľný nápoj v prípravePri voľných nápojoch musím spomenúť dva momenty. Prvý je víťazka kategórie Najlepší voľný nealkoholický nápoj. Ivana Siekelová použila višne, ktoré nakladala jej babka. Receptúra na nápoj sa jej prisnila a ráno si ju stihla zapísať. Samotné servírovanie a pitie nebolo o nič zvláštnejšie. Porotcovia si mali najprv do úst nabrať višnu, a potom ju zapiť celým kávovým nápojom. Chutné, zaujímavé a s príbehom, bravo!

Druhý fakt pri voľných nápojoch už nie je taký pozitívny. Mnoho súťažiacich si nedalo prílišnú námahu a používalo len sladké sirupy a smotanu. Výsledok bol taký, že som pil asi tri takmer navlas rovnaké nápoje, nepríťažlivé, trochu orieškové, trochu smotanové, hlavne sladké a v rovnakom martini pohári. Medzi voľnými alkoholickými nápojmi vyhral čili drink s vodkou. Príprava nebola síce ničím ozvláštnená, ale všetky suroviny boli vyrovnané a chutili presne tak, ako ich popísala Viktória Pethesová. Trochu škorice a jemný dozvuk čili. Primerané množstvo a osvieženie.

Espresso

Mal som pocit, akoby sa študenti po minuloročnom laborovaní s horákmi, šampiňónmi a inými čerstvými surovinami zľakli a presedlali na jednoduchšie alternatívy. Možno to bolo len zle pochopené. Čerstvé suroviny áno, len nie prekombinovanosť a príliš veľké množstvo prísad.

Kto vyhral?

Už počas vystúpenia Lukáša Podbehlého sa okolo jeho stola zrhčila pekná kopa ľudí s foťákmi. Chalan sa v káve snaží, zúčastňuje sa aj putovnej súťaže Latte Art Jam v kreslení na cappuccino a len nedávno vyhral v Prahe súťaž Mistr kávy Junior. Podľa toho aj vyzeralo jeho vystúpenie. Porotcom na stôl naservíroval keksy vlastnej výroby, do voľného nápoja použil med zo svojej rodinnej produkcie a na cappuccina nakreslil krásne tulipány. A keď mu niektorý z fotografov stál v ceste, slušne a zdvorilo ho poprosil o uhnutie. Slušné…

1. Lukáš Podbehlý, 2. Ivana Siekelová a 3. Ivana Krajcsovicsová.

Výsledky sú teda nasledovné:
1. Lukáš Podbehlý, SOŠ Nové Zámky, 451,5 b
2. Ivana Siekelová, SOŠ Žiar nad Hronom, 417,5 b
3. Ivana Krajcsovicsová, HaGMa Bratislava, 416 b
4. Ivana Balošáková, SOŠ Banská Bystrica, 410 b
5. Kristína Herényiová, HA Mikovíniho Bratislava, 384 b
6. Lucia Hrušková, HA Brezno, 381,5 b

Všetci súťažiaci

Porotcovia súťaže

Zloženie poroty:
Štepánka Havrlíková, Marián Galuška, Peter Ondrejka, Jozef Augustín, Aleš Kolovrat, Peter Doboš, Peter Krajniak, Rami Kotroch, Radoslav Bystriansky, Pavol Paták, Oldo Holiš, Braňo Kalina, Marek Lörincz a Viktor Klimo.

Gratulujem všetkým súťažiacim a teším sa z toho, čo predviedli. Slušná a vyrovnaná kvalita espressa a cappuccina, výborná komunikácia aj zvládnutie stresu. Ďakujem aj organizátorom súťaže, škole v Nových Zámkoch, Škole kávy aj porotcom. A áno, zasa poviem, že sa teším na ďalší ročník!

Fotogaléria

Share on FacebookTweet about this on TwitterPin on PinterestEmail this to someonePrint this page

Komentáre (6)

  1. Dobra reportaz.

    Ale Viktor, zacni uz konecne nieco jest prosim Ta :)

    Odpovedať
    1. Preco? ;-)

      Odpovedať
    2. Ján Rendek

      Možno binovi pripadaš chudší, „než by sa patrilo“.

      Ak je to tak, tak reakcia: Ja som tiež nedávno zhodil zopar kíl sadla. Tiež mi zopár ľudí dobromyseľne odporúčalo pribrať.
      A ja nepriberiem. Lebo ten ľahký pocit, keď idem hore po schodoch, alebo keď idem na biku 60 km a únava nikde, za to nestojí.
      Okrem toho som presvedčený, že to skôr oni by mali trochu schudnúť :-))

      Odpovedať
  2. Pekna reportaz.
    Prial by som vsetkym sutaziacim ist po skole do zahranicia, zarobit pekne peniaze, nazbierat skusenosti a vratit sa domov.
    Otvorit si vlastne podniky a dvihat nasu gastronomiu a jej kulturu do vysok.

    Viktor, nepriberaj, nie je dovod.
    Dobreho vela nebyva a zleho je aj malo dost. ;-)

    Odpovedať
    1. By ste sa cudovali, co viem za den zošrotovať. Ale smola, turborežim to vždy spáli ;-)

      Odpovedať
  3. […] stole bol zasa odkapotovaný espresso stroj s odkrytými vnútornosťami. Na opačnom konci zasa Lukáš Podbehlý a ďalší baristi robili latte art. Niekde som zachytil, že pri jednom stroji si mohli […]

    Odpovedať

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *