Aká je káva z pražiarne El Barista + súťaž

Káva z pražiarne el Barista

Pražiarne a kávové novinky sa tento rok začínajú akosi množiť. Rovnako tak je to s arabskou kávou. Takto pred rokom som vedel len o jednom mieste, kde podávajú arabskú kávu v džezve. A tento rok ju mal dokonca mobilný stánok na hudobnom festivale. Káva na Slovensku skrátka zažíva renesanciu.

Možno si budete myslieť, že tá renesancia bude opäť koncentrovaná len na Bratislavu. Tak to vás sklamem. Čerstvo praženú zmes arabík s koreniami nájdete totiž v Spišskej Belej. Pražiareň sa volá el Barista Cafe a svoju kávu predáva na internete. Nedávno som mal možnosť ochutnať tri z ich káv. Zmes arabík el Barista a jednodruhovú Cubu Altura Lavado. Plus arabskú zmes s kardamómom.

Zmes arabík el Barista

El Barista mix arabík

El Barista mix arabíkPodľa zŕn, každú kávu tejto zmesi pražia zvlášť a až potom ich spoja. Praženie bolo tmavé až veľmi tmavé. Balenie som otvoril štyri dni po pražení, na povrch zŕn vystúpali už oleje. Na prvé ochutnanie som cítil dve dominantné chute – horkú a sladkú. Dozvuk chutí bol len veľmi krátky. Keď som z nej pripravil espresso pri nižšej teplote, výsledok bol úplne iný. Nadmerná horkosť sa stratila a lepšie vyznela slakosť. Celé to ukončil dozvuk, ktorý trval tentoraz výnimočne dlho.

Možno to poznáte, dáte si dúšok a chute začínajú nasledovať jedna po druhej. A vy ako divák len sledujete, ako sa celá tá partia na jazyku rozohráva.

Nemôžem o sebe povedať, že som fanúšik zmesí. Napriek tomu bola táto zážitkom. Možno to poznáte, dáte si dúšok a chute začínajú nasledovať jedna po druhej. A vy ako divák len sledujete, ako sa celá tá partia na jazyku rozohráva.

Cuba Altura Lavado

Cuba Altura Lavado

Espresso z Cuba Altura LavadoZ tohoto exotického názvu sa dá vyčítať kde-čo. Prvé slovíčko asi nemusím rozvázať. Druhé označuje, že daná káva je pestovaná vo vysokej nadmorskej výške. Tretie slovo zasa prezrádza, že ide o pranú kávu (spôsob spracovania pozberaných bobúľ kávovníka).

Kávu som otvoril 6 dní po upražení. Na povrchu zŕn oleje, praženie veľmi tmavé. Niektoré zrná boli takmer na hranici čiernej. Espresso dávalo rovnaký výsledok pri roznych teplotách. Káva s veľmi intenzívnym telom. Prevažovala sladká chuť, kyslosť takmer žiadna. V pozadí bolo navyše cítiť ľahkú dymovú arómu. Nebola to zlá káva, ale zo zmesi som mal bohatší zážitok.

Arabská káva s kardamómom

Arabská káva s kardamómom

Na túto som sa tešil najviac. Mal som na výber. Pražiareň ju ponúka nielen s kardamómom, ale aj s anýzom a s klinčekom. Vybral som si klasiku. Ide o zmes arabík pomletú na jemný prach, do ktorej sa pridá pomleté korenie. Celá zmes sa potom dôkladne a dlho spolu premiešava.

Kávu som uvaril v medenej džezve na sporáku. Trocha osladená chutila ako podobne tej zmesi, ktorú som chutnal na začiatku. Korenia tak akurát, nebolo ani prílliš slabé, ani zbytočne neprerážalo chuť kávy. Jeho podiel v zmesi bol 10%.

Zomlieť si kávu na prach, plus k nej pridať korenie, na to už potrebujete slušné vybavenie. Je fajn, že na Slovensku existuje pražiareň, ktorá vie zabezpečiť už aj toto.

Milé inovácie

Pražiareň ma prekvapila aj dvoma detailami. Prvým bol samotný balík, v ktorom mi kávu poslala. Bola na ňom nenápadná veta: Zásielka kávy, takto vonia 100% arabika. Milý odkaz pracovníkom pošty, balík po pričuchnutí skutočne voňal. Druhý detail som spomenul už na začiatku. Vlastná kaviareň tejto pražiarne je na kolesách. V prerobenom karavane vedia navariť espresso aj arabskú kávu na piesku. Naposledy na tohtoročnej Pohode. Podobné špeciálne mobilné gastro mi na Slovensku ešte stále chýba. Hádam ho bude časom viac.

O pražiarni som zatiaľ vyzistil, že ich pražiar nazbieral svoje skúsenosti v zahraničí. Beriem ako samozrejmosť, že kávu posielajú rovno po upražení. Ceny sú porovnateľné s inými pražiarňami, ktoré poznám.

Pražiareň el Barista
www.arabia.sk

Súťaž

Ako obyčajne, keď sa dostaneme k niečomu zaujímavému, časť dávame do súťaže. Bude to  250g balenie čerstvo upraženej kávy el Barista – zmes arabík. Stačí odpovedať na jednoduchú otázku a jedna/jeden z vás túto kávú vyhrá.

Hovorili sme o arabskej káve. Povedzte nám, ako inak sa ešte zvykne volať džezva? Správnu odpoveď posielajte len emailom na adresu delikatesy (zatočenýznak) klimo (bodka) net, najneskôr do tohoto piatku, 12. augusta 2011 polnoci. Nezabudnite email označiť predmetom Súťaž. Jediného víťaza vyhlásime nasledujúci deň, teda v sobotu, 13. augusta 2011.

Víťaz

Otázka to nebola ťažká, mali ste navyše hneď niekoľko možností na odpoveď. Džezvu v arabských krajinách volajú cezve, kanake alebo raqwa, v Turecku zasa ibrik, v Tunisku zezwa, v Grécku briki, v Albánsku xhezve. V Bosne a Hercegovine sa zasa volá rovnako ako u nás, teda džezva.

Dostali sme 44 správny odpovedí, spomedzi ktorých vyhráva Peter Wartiak zo Žiliny. Gratulujeme a posielame cenu.

Share on FacebookTweet about this on TwitterPin on PinterestEmail this to someonePrint this page

Komentáre (15)

  1. rada citam tvoje clanky, jedna pripomienka:)
    zmes- zmesi:)

    Odpovedať
    1. vdaka, asi by som mal vyuzit jazykoveho korektora z Trendu ;-)

      Odpovedať
  2. Ta „spotena“ zmes, na prvom obrazku, ta ma byt ako stara?

    Odpovedať
    1. Valer: 4 dni, je to v clanku. Cuba bola viac spotena… ;-)

      Odpovedať
  3. ok sorry cital som to na ipode… ok. len som bol zvedavy. este jedna otazka. dostal si to na recenziu, alebo si si to kupil ako „neidentifikovany zakaznik“?

    Odpovedať
    1. V tomto prípade sme to dostali ako vzorku z pražiarne.

      Odpovedať
  4. ok, pytam sa, lebo dostal som do videoblogu otazku ako spoznat staru kavu. A olejnatost „spotenost“ je jednym zo znakov, ale samozrejme tmave preprazene zrna budu prirodzene „spotene“. Ale na prvom obrazku sa mi zda, ze tie zrna su svetle a kava je „spotena“ preto som si myslel, ze sa jedna o staru kavu a vedel by som to pouzit ako priklad v blogu. Ale ak ti to poslali, ako vzorku tak to bude urcite tak ako povedali. Do delikaties by si nikto nedovolil poslat smejd… :))))

    Odpovedať
  5. Jaroslav Marton

    Do předehřáté skleničky (např. horkou vodou) na Latte Macchiato připravíme 140ml kávy Espresso Intenso nebo Espresso Decaffeinato. Přilijeme 40ml čokoládového likéru a vrch ozdobíme šlehačkou. Podáváme teplé a s radostí přijmeme díky za výbornou kávu ;)

    Odpovedať
    1. 140ml espressa? To je recept na polievku? ;-)

      Odpovedať
  6. Viktor, mna zaujal pomer kardamomu v kave, je to naozaj 10 %?

    Odpovedať
    1. Odpovedať
  7. Dakujem, nepokladam sa za znalca kavy, ale kavu s kardamomom si rad obcas davam uz mnoho rokov, zrejme to ku mne prislo spolu so zaujmom o arabsku kuchynu. Pravdepodobne si ho nedavam 10 %, ale vacsinou cerstvo podrveny v maziari, ked je podrveny, pridam k nemu trochu pomletej kavy a este trochu ho ponahanam v maziari, pridam k ostatnej kave a zalievam:) Mal som obdobie, ked som skusal rozne prichute do kavy. Momentalne mi velmi chuti vietnamska kava, znacka je Legendee, podla clankov na internete obsahuje aj stipku kakaa, ale na obale nebolo uvedene.

    Odpovedať
  8. […] káva bola plantážna arabika Cuba Altura Lavado, pražená rovnako pred 4 dňami. Obe boli z pražiarne El Barista v Spišskej Novej Vsi. Ako druhý krok som znížil teplotu na 90°C. Výsledok? Stratila sa […]

    Odpovedať
  9. Mal som možnosť ako výhru otestovať zmes arabík. Skúšal som ju ako espresso aj ako zalievanú. Prekvapila ma svojou výbornou chuťou, môžem vrelo odporúčať. Ešte raz ďakujem za výhru :-)

    Odpovedať
  10. Nic proti gustu, ale ta káva vypadá otřesně. Vždyť je to úplně spálené…ten olej na povrchu,brrr

    Odpovedať

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *