Ak ste si nestihli naoberať šípky

My sme stihli, aj napriek tomu, že bolo veľmi vlhko. Zo začiatku to s nimi nevyzeralo dobre, mnoho kríkov chytila oranžovú pleseň, ale tých málo zvyšných stačilo aspoň na akú takú zásobu.

Sušené šípky sú tvrdé ako ďas, viem o tom svoje aj vďaka tomu, že som ich dávnejšie skúšal aj úspešne pražiť. Na čaj potrebujete jednak sušenú dužinu, ale rovnako tak aj podrvené semienka. Mixér ani nevyťahujte, najlepšie sa nám osvedčila pokročilá technológia neanderálskeho pôvodu – kamenný mažiar.

Jesenné sušenie

Šípky majú ďalšiu zaujímavú vlastnosť. Nezalievame ich úplne vriacou vodou, namiesto toho ich nechávame dlhšie lúhovať. Teraz nastúpi druhá a rovnako pokročilá technológia. Vylúhované šípky nevyhodíme, ale zalievame ich druhý krát, tentoraz horúcejšou vodou. Somrovanie bokom, čudovali by ste sa, koľko farby a chuti ešte dokážu pustiť. Naozaj by bola škoda ich vyhadzovať. Nie, tretí krát ich už nezalievame, idú na kompost.

Ak nemáte nasušené, možno budete odkázaní na kupované. Schválne som sa dnes pozrel, aký je výber v supermarkete. V Tempo (čiže Jednote) som porovnal dva balené čaje. Prvý som chytil do ruky šípkový z Baliarní obchodu Poprad. Na prvom mieste ibištek, potom jablčná dužina a na konci 25% šípok. V balení 15 vreciek, každé po 1,5g. Celé balenie za 1,50€.

Ako druhé som chytil do ruky tiež šípkový od Agrokarpaty. Viditeľne menšie balenie, ale naopak citeľne ťažšie. Na prvom mieste šípky (2,4g) a arónia čiernoplodá (0,6g). V balení 20 vreciek, každé po 3g. Celé balenie za 1,10€.

Čaj zo šípok

Šípkové čaje iných značiek som nenašiel, len rôzne ovocné zmesky. Napriek tomu sa oplatí čítať aj hľadať. Duplom v supermarkete.

 

Share on FacebookTweet about this on TwitterPin on PinterestEmail this to someonePrint this page

Komentáre (6)

  1. cukrouska

    lidl za par halierov 20×4 g sipky 64% ibistek 26% aronia 10%

    Odpovedať
    1. A chuti a farbi ako?

      Odpovedať
  2. miroslava

    Sonnentor predava sipkovy caj, sypany, 100-percent sipky, ale nebude za par halierov ;) Vo vsetkych bio obchodoch.

    Odpovedať
  3. Ja som tento rok vyskusala pre lepsie sušenie ich rozsekat v kuchynskom robote, len par desiatok sekund, nie uplne na drobno. Celkom to usetrilo cas a namahu a aj vysledok je fajn, caj je chutny.

    Odpovedať
  4. Namsa osvedcil z lekarne,vakuovo baleny,len prave nemame a nepamatam si znacku.a tiez nie je za par korun.

    Odpovedať
  5. Ziadne kupovane, prave pre ten vysoky obsah ibisteka .. Naj naj je ten vlastnorucne nazbierany :-) My sme stihli poslednu slnecnu nedelu, vysledkom je ucupenych niekolko poharikov 100% sipkoveho dzemu v spajzi a asi 3 litre susenej drviny, posekanej v robotovi tak ako napisala Jana a setrne ususenej :-) Druhy krat neluhujeme, ale vyskusam :-) Vdaka za tip!

    Odpovedať

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *