Možno si niektorí z vás kupujú tablety s rybím olejom, teda marketingovo povedané s omega-3 mastnými kyselinami. Kto sa nebojí rybaciny a jej vône, má nepomerne lacnejšiu a čistejšiu variantu. Nechať si v lekárni “načapovať” čistý olej.

Osobne preferujem potraviny vo svojej čistej forme a akceptujem ich aj s ich charakteristickou vôňou. Rybí olej sa obyčajne predáva v želatínových tobolkách, balenie okolo 6 až 8 €. Popri tom platím väčšinou aj za plastovú nádobku, tá je niekedy ešte zabalená v papierovej krabičke. Plus tobolky samotné majú ďalšie prídavné látky, najčastejšie želatínu a glycerol. Treba chodiť s otvorenými očami a veľa sa pýtať. Takto sa môj dobrý priateľ Vlado Zlatoš dozvedel, že sa dá v niektorých lekárňach kúpiť čistý rybí olej v presne želanom množstve. Pekne v lekárnickej hnedej fľaštičke. 50ml za ľudových 1,05 €. Doma takúto fľaštičku skladujem v chladničke. Niekedy si rybím olejom pokvapkám kúsok chleba, inokedy zas na rybacinu, ktorú sa práve chystám zjesť (uvarenú alebo konzervovanú). Vždy za malú čajovú lyžičku.

Beriem, že niekoho takáto sranda nebude brať, ale ako som spomenul vyššie – môže si kúpiť tobolky. Pre všetkých ostatných, ktorí chcú prijať do tela niečo prospešné a bez zbytočného bordelu okolo, ten nech sa popýta vo svojej lekárni. V Nitre sú to napríklad lekárne na Párovciach a pred nemocnicou. Tak dobré zdravie a pekný víkend.

P.S. Dnes ešte otvoríme avizovaný stánok s kávovými vreciami v našej Tržnici.

,
Viktor Klimo

21 komentárov na
Rybí olej – bez zbytočných prídavkov a lacnejšie
Napíš komentár

  1. Peter Ondrejka hovorí:

    kazdy z nas ma rad nieco ine, ja akurat tu specificku chut a pach nemusim :) aj ked to je zdrave :)

    tak kto moze, nazdravie :)

  2. Viktor Klimo hovorí:

    Ako pisem, ta chut a vona sa daju zamaskovat v rybich jedlach, kde ju automaticky aj tak ocakavas. Ked si za lyzicku pridas k hotovemu jedlu, takze olej nebudes ohrievat, a tak si zachova vsetko dobre, co v sebe ma.

  3. Shira313 hovorí:

    Dobrý nápad, ja som si doteraz občas kupovávalo olej s omega-3 mastnými kyselinami v bio obchodíkoch, ale “kríza” ma asi donúti využiť lacnejší zdroj. ;-)

  4. Miro hovorí:

    S tym olejom to nie je az tak pravda, cisty olej v lekarni obsahuje popri omega3 aj omega 6 a 9, posledne dve maju tendenciu vyvolavat zapalove procesy v tele, takze preto sa kupuju tobolky,kde je separovana len omega3

  5. Peter Ondrejka hovorí:

    zas sme o nieco mudrejsi :) dobra info :)

  6. Viktor Klimo hovorí:

    Miro: uvidime, prezistim v lekarni

  7. Viktor Klimo hovorí:

    Miro: takze cerstve info – ak ma rybi tuk pomer spominanych kyselin 1:3, teda 1 diel omega3 a 3diely zvysnych dvoch omega kyselin, v tom pripade je to v poriadku. V tomto pomere sa by mal totiz rybi tuk prirodzene byt. Takze zostava otazka, ci ten predavany ma tento pomer a nie napriklad 1:8 a pod. Zistime.

  8. Ján Rendek hovorí:

    Ja užívam tzv. cod liver oil, ciže olej z treščej pečene. A tiež si ho nekupujem v lekárni vo funky sofistikovaných želatínových tobolkách s užasnými prísľubmi večného zdravia, ale odlievam si ho z relatívne ordinérnych konzerv obsahujúcich treščiu pečeň. Pečen samozrejme s pôžitkom jem s cibuľkou, pokvapkanú citrónovou šťavou.
    Dôležité je, aby bola pečeň z Islandu, Nórska. Tie bez označenia krajiny sú zo Severného mora, úroveň dioxínov je v nich 10x vyššia ako v islandských alebo nórskych.

  9. Saboova Antonia hovorí:

    Mam hepatitidu C – HCV,možem použivať RYBI TUK? S pozdravom a
    Ďakujem

  10. anna hovorí:

    Kde dostanem čapovaný rybí tuk? súrne

    • anna hovorí:

      Ale nie technický, ani pre zvieratá.
      Prosím pre ľudí. Kto mi poradí?

      • Ján Rendek hovorí:

        Takmer v každých potravinách, vo forme treščej pečene. Olej z trešečej pečene je navyše poživateľnejší, vonia.
        Kupujte nórsky alebo islandský, má 10x menej PCB ako z Baltu.

      • Milan hovorí:

        Capovany pre ludi?
        O tom trochu pochybujem.
        Koli zaruke, hygienickym predpisom, skladovaniu a pod.
        Ked urgentne, tak v lekarni, obchode so zdravou vyzivou…

      • Viktor Klimo hovorí:

        Trochu opravim Jana Rendeka – jest pravidelne konzervy nie je podla mna dobry napad, kazda ma totiz vo vnutri plastovu vrstvu s istym obsahom bisfenolu A. Nic moc.

        Ryby olej z tresky vam do sklennej liekovky nacapuju v lekarnach. Bude v medicinskej kvalite a bude splnat nejake normy. Co je pri volne chytenych rybach (a teda pecienke) nie celkom zarucene.

        Treba tu lekaren vsak najst. Tu v Nitre ju maju v dvoch – v najvacsej lekarni hned pri nemocnici a dalej v meste. Cize stoji zato pozriet sa do velkej lekarne, ktora je pri nemocnici alebo predava aj zdravotne pomocky a nie kozmetiku a kremiky.

  11. Jan Rendek hovorí:

    Doplnim moju odpoved:
    Ak to je mozne, jem ulovend ryby a la sardinky, ancovicky, makrely, haringy. Ak sa neda, dam si tresciu pecen z konzervy – ano, konzerva nie je ideal, ale vyhody pre mna vyrazne prevazuju nevyhody; kiez by sa trescia pecen dala kupit napr. v skle. Rybaci olej nekonzumujem, lebo smrdi ako echt pokazena ryba, dvihaval sa mi z neho zaludok.

    • Viktor Klimo hovorí:

      Chapem. Ja som v tomto uchyl a mozem vypit deci oleja, vratane rybacieho. Alebo som mozno este nemal skazeny olej, ten co kupujem v lekarni vonia klasicky po rybach, ale fakt nic, co by dvihalo zaludok. Co sa ryb tyka, tam je tiez niekedy problem kupit ich zo zdroja, ktore ma najmensie znecistenie a teda minimum olova a tazkych kovov. Aj mam tendenciu verit viac lekarni ako kupovanym rybam. Ja viem, clovek nemoze vyhrat kazdu bitku, ale snazim sa… ;-)

  12. Lea hovorí:

    Prosim o radu mam slabu imunitu a stitnu zlazu ako casto ma pit rybi olej.Dik za radu.

  13. lukáš hovorí:

    no pre tých ktorí sú z bratislavy tak odporúčam lekáreň AVION na floriánskom námestí http://www.edusan.sk/zdrav_zar/lekarne/avion.htm tiež sa tam dá kúpiť nalievaný rybí olej

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

*

Môžete použiť tieto HTML značky a atribúty: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Subscribe without commenting