Jarabina čierna

Tento nenápadný stromček alebo ker máte možno pod oknami a vôbec neviete, že sa dá jesť. Keby len to. Plody arónie sa dajú zavárať, zalievať ako čaj alebo jesť len tak.

Tvarom a farbou vám bude možno pripomínať čučoriedky. V niektorých smeroch od nich nemá ďaleko. Plody jarabiny obsahujú obrovské množstvo farbiva anthocyanínu. To spôsobuje skoro čiernu farbu a má hneď niekoľko funkcii. Napríklad chráni plod pred slnečným žiarením a vďaka tomu chráni aj jeho obsah. Plody sú nabité vitamínom C, flavonoidmi a ďalšími antioxidantami. Podľa nových zistení farbivo dokáže dokonca celkom účinne bojovať aj proti rakovine.

Jarabina na strome

Ak ju chcete zbierať, plody by mali po jemnom potiahnutí samé odpadávať. Tak zistíte, že sú dozreté.

Arónia dozrieva práve teraz. Dá sa jesť aj samostatne, ale plody majú pomerne hrubú šupku, mierne trpkú príchuť a sú aj jemne kyslé. Ak si ich zmiešate napríklad s hruškami, chute sa vyvážia. Moja mama túto kombináciu celkom úspešne zavára. Hrušky vďaka farbivu naberú fialovú farbu. Jarabina sa používa pomerne dlho napríklad pri výrobe vína alebo na farbenie ochutených jogurtov. Túto vlastnosť môžete úspešne využiť aj vy, farbivo je naozaj intenzívne.

Ak ju chcete zbierať, plody by mali po jemnom potiahnutí samé odpadávať. Tak zistíte, že sú dozreté. Výhodou je, že v chladničke sa vďaka svojim vlastnostiam dajú skladovať aj niekoľko mesiacov bez podstatnejšej ujmy na kvalite. Samozrejme ich môžete aj zamraziť, alebo si z nich pripraviť čerstvú šťavu. V tom prípade ju však vypite čo najskôr.

Čo robíte z arónie vy? Napíšte do komentárov pod článkom!

Arónia

,
Viktor Klimo

10 komentárov na
Práve dozrieva arónia, čiže jarabina čierna
Napíš komentár

  1. Adusha hovorí:

    Tak som sa dnes rozhliadla po našom sídlisku, lebo bobuľky sa mi zdali povedomé ;) A veru, naďabila som na ne a pre porovnávačku som si odtrhla jeden strapec aj s lískami. A práve pozerám a porovnávam. Zrelé ešte nie sú, držia na stopke, ale veru, farbia dobre. Skúsila som ochutnať jednu bobuľku, ale ešte sú trpké. Divné je to, že v mojom atlase rastlín nie je o arónii ani zmienky :/ Díky za rozšírenie obzoru, myslím, že si o nej už dávnejšie písal, však?

    • Viktor Klimo hovorí:

      Je mozne, ze severnejsie dozrie neskor, ale lepsie upozornit teraz ako neskoro… ;-) Inak, trpke budu aj dozrete, akurat nie tak velmi.
      V tom atlase – ani ako jarabina? Zvlastne

  2. Adusha hovorí:

    Ja som v BA západ, zatiaľ sa pekne drží na vetvičkách ;) V tom atlase je jarabina vtáčia, potom jarabina oskorušová (oskorušina) a jarabina mukyňová (mukyňa)… o arónii ani pol slova :/

  3. zuzana hovorí:

    aronia nie je jarabina tak ako ju pozname v nasich krajoch.Myslim, ze je to len slangovy vyraz pri preklade z anglictiny kedze pochadza z americkeho kontinentu a plody su dost podobne. Aronia ma listy ako jablon a jarabina ich ma perovite. Aronia je krik a jarabiny su v dospelosti poriadne stromiska.Jarabina vtacia ma plody cervene a mierne toxicke ( zavaranim a varom je stravitelna), oskorusa rodi az ako stary strom a je dost vzacna. Mukynu nepoznam.Viem to, lebo sa jarabinu pokusam pestovat druhy rok ,tak mam pomologiu nastudovanu. Mim. pili ste uz oskorusovicu ? Ja som to stastie zatial nemala

  4. Ljubo hovorí:

    Ja som mal možnosť dva tyzdne dozadu pit vino z Aronie, ak je to preklad anglickeho Chokeberry, a inak ziadna slava..divna pachut a nakysle…
    A na oskoruse odporucam ist do Tvaroznej Lhuty maju tam okrem muzea aj pravidelny kazdorocny Oskorusovy košt.

  5. marek hovorí:

    Jarabina sa používa pomerne dlho napríklad pri výrobe vína alebo na farbenie ochutených jogurtov….. a robia z toho aj vynikajucu palenku, mhhnaamm:-), ma brutalne marcipanovu vonu

  6. gabriela hovorí:

    V predajni zdrava výživa som si chcela kupiť jarabinu čiernu – plody. Predavačka ma presvedčila, že jarabina vtačia je to isté. Môže mi to niekto potvrdiť – potrebujem piť čaj z jarabiny čiernej zo zdravotných prblémov. Ďakujem

  7. Spätné upozornenie: Omrvinky: trochu partizánčiny, olejový humbuk, trochu mäsa | delikatesy

  8. Andrej hovorí:

    Milý Ljubo, víno z jarabiny je senzačné. Moji hostia len sa tak točia okolo mňa kedy im nalejem. .. Keď vypiješ z neho dve deci akoby si dostal infúziu… A to naozaj. No a vypálený mok z nej je sviatok na jazyku.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

*

Môžete použiť tieto HTML značky a atribúty: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Subscribe without commenting