Na exkurzii u včelára

V sobotu mal včelár Dedinský v Devínskej Novej Vsi svoj Deň otvorených dverí. Je tu jar a o chvíľu bude najlepší med roka, tak sa rozhodol ukázať ľudom, ako vzniká.

Nazbieralo sa nás asi dvanásť, jednotlivci, páry aj rodinky s deťmi. Bolo mierne pod mrakom, ale príjemne. Kamarát spomenul, že k ich včelám sa v podobnom počasí nedali ani priblížiť, tak som bol v napätí, ako dopadne toto stretnutie. Ale pekne po poriadku.

Na začiatku exkurzie sme si pozreli medomet. Teda zariadenie, ktoré doslova metá med. Princíp, ako keď práčka odstreďuje. Plásty sa uložia do bubna, ktorý sa rozkrúti. Odstredivou silou potom med odletuje na steny bubna, odkiaľ steká dolu do nádoby. Ak je medu dosť a rýchlosť dostatočná, vytvára to zvuk, akoby pršalo.

Niekoľkým odvážlivcom rozdal včelár do rúk aj trúdov, aj ukázal, ako sa ostatné včely nechajú chytiť do rúk.

Od medometu sme sa presunuli k úľom. Pán Dedinský, bez kukly alebo akejkoľvek ochrany, vzal dymidlo, otvoril úľ a vybral jeden plást. Bol to ten, kam včely ukladajú svoje potomstvo. Práve bolo vidno, ako sa z jednej kômôrky prediera von čerstvo narodený trúd. Ostatné včely ho hneď začnú kŕmiť, aby mal dostatok síl, dostať sa vôbec von. Pomaly vyliezol, zatiaľčo ostatné robotnice behali po pláste a kŕmili larvy. Včely boli na počudovanie pokojné, stačilo nerobiť prudké pohyby a byť kľudný. Niekoľkým odvážlivcom rozdal včelár do rúk aj trúdov, aj ukázal, ako sa ostatné včely nechajú chytiť do rúk. Je v tom však jedna finta. Včely pána Dedinského sú šľachtené a aj keď majú žihadlá, sú predsalen akosi viac navyknuté na ľudí a tým aj pokojnejšie v ich prítomnosti. Už otec pána Dedinského sa venoval šľachteniu kráľovien, tak sa mu ako jedinému podarilo na Slovensku vychovať vlastný chov kranskej včely zvanej Devínčanka.

Plást s včelým potomstvom sa dostal naspäť do úľa, aby včelár vybral plást s prvým jarným medom. Jemne otriasol z neho včely, plást nakrájal na malé štvorce a dal nám ochutnať. Bol chuťovo silný a výrazný. Požužlaný voskový plást sme svorne povypľúvali do mištičky, aby nám pán Dedinský ukázal, čo s ním ďalej. Vosk sa v nádobe roztopí a je pripravný na ďalšie použitie. Nielen sviečky, ale napríklad aj na výrobu voskových plátov, ktoré včelám slúžia ako základ pre budovanie nových plástov.

Popri praktických ukážkach práce včelára prišlo aj na rozprávanie o princeznách, kráľovnách a rojení. U včiel je to zariadené podobne ako u ostatných živočíchov. Selekcia zariadi, že prežije len ten najsilnejší. Ako pri trúdoch, tak aj pri kráľovných. Všetko to začína v úli. Kráľovná znesie niekoľko vajíčok. V ďalčích štádiách je drobizg kŕmený omnoho výživnejšou kašičkou, ako tie bežné robotnice.  Keďže je princezien viac, prebehne prvá selekcia. Prežije len jedna. Tá sa „dohodne“ so starou kráľovnou, ako si podelia roj. Keď nadíde ten správny čas, pôvodná kráľovná spolu so svojim včelstvom naberú zásoby na prežitie vonku a odletia preč. Aby včelárovi doslova neuleteli včely, má nato všelijaké finty. Napríklad trochu pristrihne kráľovnej jedno krídlo a tá potom aj s rojom neuletí ďaleko. Ďalšia selekcia prebieha pri samotnom párení. Deje sa vo vzduchu. Letiacu kráľovnú dostihne len najsilnejší trúd, ktorý hneď po oplodnení umiera.

Aj najlepšiemu včelárovi sa stane, že ho pichne včela. Vtedy sa neodporúča vyťahovať žihadlo s pinzetou. Má jednak protiháčik, ale aj pripevnený jedový vačok, ktorý naďalej „pumpuje“ do rany jed. Pinzetou by ste si do rany len vytlačili celý jeho obsah. Namiesto toho použite nôž. Nebojte sa, netreba rezať. Čepeľou sa snažte akoby podobrať žihadlo a vytlačiť ho von, ako by ste to spravili napríklad s trieskou.

Na záver exkurzie sme sa presunuli od včiel k finálnemu produktu, teda medu. Nasledovala ochutnávka rôznych druhov, aj ochutených. V kombinácii so škoricou alebo vanilkou sú výborné. Veľmi príjemne strávené popoludnie. Verím, že pre deti ešte zaujímavejšie. Ak budete mať cestu okolo, zastavte sa u pána Dedinského. Ak bude náhodou na mieste a bude mať čas, isto vám rád čo to porozpráva. Prípadne počkajte na ďalší Deň otvorených dverí.

Viac o včelách aj v predošlom článku:
O mede, včelách a peľových zrnkách

www.vcelarstvo.sk

Share on FacebookTweet about this on TwitterPin on PinterestEmail this to someonePrint this page

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *