Múka. Nielen pšeničná…

Mlyn Zrno - Šišov

Hrubá, polohrubá a hladká. S týmito troma slovami je to ako triediť víno len na červené a biele. Keď obilnín a múk je omnoho viac. Kukuričnú a špaldovú používam prakticky stále, nedávno som vďaka švagrovcom a ich podarúnku spoznal kompletný sortiment malého mlyna v Šišove. Krásne zabalené múky v obšitých vzdušných vreckách. A propós, ovoňal si už niekedy múku?

Mlyn prevádzkuje od roku 1992 rodina Miroslava Grznára. Výber je neprekonateľný. Zoženiete u nich múky na cestoviny, chlieb aj pekárenské výrobky. Od tvrdej pšenice, cez jačmeň, pohánku, pšeno, kukuricu, ovos až po cícer a amarant. Tá posledne menovaná obilnina je asi najzaujímavejšia, hneď pre dve veci: neobsahuje lepok (je teda vhodná pre celiakov) a obsahuje takmer dvojnásobok bielkovín ako ostatné obilniny. Nie obyčajné bielkoviny. Kvalitné a komplexné plus aminokyselinu lysín, čo je u rastín takpovediac vzácne. Múky navyše neobsahujú aditíva, niektoré sú aj v bio kvalite.

Amarantová múka

Aj keď stránka výrobcu je na prvý pohľad možno až príliš jednoduchá, obsahuje všetko podstatné. Presne v zmysle, že dôležitý je produkt, nie okrasky a cifrašágy. Začítal som sa do Strany 5 – O firme. Veľmi pekne napísané. Ak si neviete poradiť s novými druhymi múk, nájdete tu aj recepty. Pri objednávke si zasa môžete vybrať z rôznych druhov obalov. Kontakt a objednávky vraj fungujú rýchlo a bezproblémovo.

Nemám čo dodať, pretože: výrobok je voňavo-kvalitný, obal je originálne príjemný, firma je rodinná. A dobré sa chváli samo.

Mlyn Zrno
Veľké Hoste 182
95638 Šišov
www.mlyn-zrno.sk

Share on FacebookTweet about this on TwitterPin on PinterestEmail this to someonePrint this page

Komentáre (16)

  1. Vyzerá to fantasticky, ako ale múku potom skladujete v domácnosti prosím? Moje zásoby celozrnnej drahej múky zožrali mole už dvakrát. :( Priťahuje ich ako magnet.

  2. jednak s potravinami vela hybem, co najmenej ich nechavam otvorene, a ked vsetko ostatne zlyha, tak existuju take tie lepiace pasiky, skladaju sa tusim do trojuholnika, kde su vsetky mozne feromony, na to sa lapaju.

  3. už dlhšie ich poznám, vďaka domácej pekárni :)

  4. […] nedávnemu článku o múkach pribalíme na budúci týždeň súťaž o jednu z […]

  5. […] som písal o pestrej zmeske múk z Mlyna Zrno. Ako sľúbené, jednu z múk dávam do pľacu ako výhru v súťaži. Je to kilo […]

  6. Muka a vsetky sypke potraviny sluzia moliam k rozmnozovaniu. Samicky nakladu vajicka z ktorych sa vyliahnu husenice. Treba vediet, ze husenice ziju az 3tyzdne ale motyle iba 2-3dni. V potravinach ich pritomnost pozname podla pavuciny, ktora je ich secretom. Vyzkusal som snad naozaj vsetko ale iba jedno sa ovedcilo najma v lete: 1.dobre a hermeticky uzavriet nadobu na skladovanie. 2.pridat jeden struzik cerstveho cesnaku do nadoby na povrch skladovanej potraviny. 3.pridat jeden struzik vedla nadoby. 4.cesnak vymenit raz za mesiac (v zime za dva). Odrazu problem s molami nepoznam…doporucujem vyzkusat i ked cesnakovu muku asi vsetci nemusia :-)

  7. Celkom pomaha aj bobkovy list btw.

  8. ak si mozem vybrat, tak radsej nech bublanina vonia po bobkaci, ako po cesnaku, hehe

  9. Vývoj mole v múke prebieha určitú dobu , da sa tomu zabránit tak že dáme muku aj vreckom na 24 hodín do mrazničky hlavne v letnom obdobý môžeme to robit každe 2 mesiace žiaden múčny škodca nemá šancu.
    Kvalita neutrpí.
    PS: Hlavne celozrnná.

  10. Dobrý deň
    Chcela by som sa informovať, ako sa dá tento hmyz zlikvidovať v domácnosti. Objavila som niekoľko motýľov v byte. Bývame v paneláku a tento hmyz si poletuje tak isto v celom priestore našej brány.Skontrolóvala som si komplet všetky potraviny a larvy som našla v skrinke, kde mám uložené čaje a piškóty. žiadna z týchto potravín nebola však otvorená. Larvy boli len na tom sáčku. Prosím poraďte čo je potrebné urobiť.
    Ďakujem

  11. Predavaju sa take samolepiace pasiky, ktore maju na sebe vela roznych vzoriek feromonov, ktore ich maju nalakat na lep. Celkom ucinne, ale riesi to len stav, kedy su uz mole usadene.
    Cize treba zacat uplne od zakladu: mne sa ale osvedcilo nerobit prilis velke zasoby a veci, ktore mozu napadnut, udrziavat vo vzduchotesnych nadobach. To znamena zainvestovat to kvalitnych flias a doz. Nenechavat otvorene balenia sosovice, orechov, psena, muk, cohokolvek, skratka v prvom rade zamedzit, aby sa vobec niekam dostali.

  12. Katarína Sýkorková

    Tak, aj ja by som sa chcela pridať k názorom na múku p. Grznára. Máme veľmi dobré, ba až najlepšie skúsenosti s múkami tohto mlyna. Službu využívame už 2 a pol roka, ale faktom je, že ich poskytované služby sú na veľmi vysokej úrovni, expresné, so záújmom výjsť plne v ústrety zákazníkovi.
    „Zákazník náš pán“, čo sa v dnešnej dobe žiaĽ málokde s takým prístupom stretnete. Ale aj snahou ich je aj zabezpčit, všetko to o čo zákazník požiada, fakt klobúk dole, pred takými osobami. Snaha sa veľmi cení. Som stálym zákazníkom, objednávame múky na kilá – doteraz 1 balík 30 kíl a teraz len 15 kilové vďaka poste. Ale aj napriek velkým množstvám kíl, ale aj viacerých druhov múk mám veľmi dobré skúsenosti a spokojnosť so všetkým čo pre nás robia. Ale žiadna múka mi nezmoľavela!!!!! Je to výlučne pre rodinu nie na žiadne podnikanie – múky ryžovu, cícerovú, kukuričnú, pohánkovú, amarantovú, pšenová a to všetky druhy, a privítaly by sme aj zemiakovú a gaštanovú. Všetky sú super a všetko s nich je fajn. Preto za ich prácu a snahu patrí celému kolektívu velké. Ďakujem a vám všetkým vrele a skvelo odporúčam všetky múky vyskúša≈§- sú oveĽa zdravšie a lepšie. Vďaka katka

  13. chcela by som sa opytat ake repecty moznate, v ktorych sa pouziva cicerova muka??uz som bezradna..dakujem..

  14. len co som zbezne pozrel, tak sa hojne pouziva v indickej kuchyni, niekedy aj ako nahrada vajicok vo veganskej strave. Popularne su z nej napriklad palacinky , napriklad taketo http://www.bbc.co.uk/food/recipes/database/chickpeaflourpancake_5094.shtml
    Da sa pouzit aj ako zahustovadlo v jedlach, rovnako ako pojivo.

    Tolko teoria, v praxi som zatial neskusal. Asi by som mal ;-)

  15. Neviete nahodou niekto odkial nakupuje tento mlyn obilniny a strukoviny? Rada by som to vedela, lebo zda sa ze muku melu poctivo a aj tie latkove vrecka vyzeraju nadherne, tak by ma zaujimalo akeho povodu su suroviny … trosku ma vystrasil cinsky caj v ponuke ich e-shopu, ten by odtial asi radsej mali vymazat :) Najlepsie by bolo ak by mleli obilie z okolitych poli, alebo aspon zo Slovenska … ked uz peciem kvaskovy chlebik nech to aspon stoji za to :)

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *