Kuchárske knihy – od kysuckej kuchyne až po Augusta Escoffiera + súťaž

pxred pár dňami som dostal od kolegu a priateľa Michaela nádhernú knihu nazvanú Ľudová strava na Horných Kysuciach. To ma nakoplo urobiť malý výber kuchárskych kníh, ktoré stoja za prečítanie.

Ľudová strava na Horných Kysuciach

Knihu napísal Jozef Marec a vydali ju vydavateľstvo Magna a Kysucké múzeum v Čadci. Nie je to celkom kuchárska kniha, ale skôr gastronomická a národopisná encyklopédia jedného kraja. Ani tu nemám toľko miesta, aby som presne popísal, čo všetko obsahuje. Začína od nárečia a samotného kraja a podrobného vybavenia kuchyne. Pokračuje cez jednotlivé plodiny a potraviny, samozrejme nechýbajú ani sezónne jedlá, jedlá sviatočné, ale aj produkty domácej lekárničky. Dokonca je tu aj kapitola nazvaná Keď nebolo čo jesť. Ku koncu je 44 strán receptov a záver knihy patrí fotogalérii pamätníkov a všetkých ľudí, ktorí pomohli spísať jednotlivé časti knihy.

Túto kuchynskú encyklopédiu kúpite napríklad v Kysuckom múzeu v Čadci, na internete som ju žiaľ nenašiel. Skúste ešte vydavateľsto Magna.

deli divider

Z turčianskej kuchyne

Z podobného súdka je aj ďalšia kniha od Zory Mintalovej-Zubercovej z Vydavateľstva Matice Slovenskej. Autorka je etnografka a gazdiná, zozbierala nielen recepty, ale aj kultúrne pozadie ich vzniku. Ak je kniha podobne dobrá, ako napríklad Z kuchyne starého Prešporka od toho istého vydavateľstva, potom sa máme na čo tešiť. Knihu Z turčianskej kuchyne kúpite na tejto stránke, alebo priamo v obchode vydavateľstva v bratislavskej Liga pasáži.

deli divider

Ma cuisine od Augusta Escoffiera

Každá krajina má svoju kuchárku, ktorá je pojmom sama o sebe. Čo je v Čechách napríklad klasická „Sandtnerka“, to je vo Francúzsku Ma cuisine od Augusta Escoffiera. Sám sa na tento poklad teším už dlho. Zatiaľ však našetrené peniaze vždy padli na niečo iné do kuchyne, formičky, fajnové delikatesy, skrátka čokolvek iné. Hádam sa to už konečne podarí. Napríklad na tejto stránke. Vydalo vydavateľstvo Pragma.

deli divider

Moje najlepšie recepty

Kto už má toľko rôznych receptov popísaných na umastených zdrapoch papiera, že ich už začal aj strácať, toho možno osloví nasledujúca „kniha“. Za peknou obálkou sa totiž skrývajú prázdne strany. Čakajú len na to, kedy vezmete do rúk tú guču lístočkov a jeden zimný večer ich prepíšete sem. Sám takúto knihu používam a čas od času si tam prepisujem obľúbené veci. Aj keď, postupne dospievam do stavu, kedy si recepty začínam presne pamätať. A keď náhodou nie, skôr si ich vyhľadám tu ;-). Knihu Moje najlepšie recepty ale aj Moje najlepšie múčniky môžete kúpiť napríklad na tejto stránke.

deli divider

Niečo o orchideách

Posledná kniha síce nie je kuchárska, ale zato bude cenou v novej súťaži. Len nedávno ju pokrstil jej autor a môj dobrý známy Pavel Sibyla, ako svoju druhú knihu. Zvonka nudne šedá obálka prekvapí hneď po otvorení pestrými orchideami a žltými okrajmi strán. Na nich príbeh tridsiatničky Hanky, ktorá sa presťahovala z kopaníc do Bratislavy. Kniha je k dostaniu napríklad v Artfóre, ale jeden podpísaný výtlačok môžete vyhrať aj tu. Stačí zodpovedať do piatku polnoci (18. decembra 2009) nasledovnú otázku:

Ako sa volala predošlá kniha Pavla Sibylu?

Odpovede ako už tradične, len emailom s heslom Súťaž na adresu delikatesy zatočenýznak klimo bodka net. Víťaza ohlásime v nedeľu, 20. decembra 2009.

Share on FacebookTweet about this on TwitterPin on PinterestEmail this to someonePrint this page

Komentáre (16)

  1. Mas tip na nejaku zaujimavu kucharsku knihu? Napis do komentarov!

  2. Jeej, dakujem za info o kucharke z Kysuc. Pochadzam povodne odtial a pamatam si, co babka varila. Ale ona len po pansky :-) Uz aj idem poverit mamu zhananim knizky.

  3. Ja teraz pasiem po knihe ‘Ratio’ od Micheala Ruhlmana ( http://tinyurl.com/yakr57c ), kde su vysvetlene zakladne principy varenia. Mam rada aj celkom netradicne (a vobec nie typicke kucharske) knihy od Hervé Thisa, ktory stal pri zrode molekulovej kuchyne a kde vysvetluje procesy v kuchyni z pohladu chemika (neviem, ci to je prelozene do slovenciny). Zo slovenskych je mojou bibliou Ludmila Dullova a jej Velka slovenska kucharka ( http://www.martinus.sk/?uItem=5596 ) s typickymi slovenskymi jedlami.

  4. Kokos Katka akurat si mi nahrala, dnes som o tom diskutoval s Viktorom, ze presne takuto knizku zhanam. Ak mas este nejake tipy na obdobne tituly prosim ta napis ich sem. Dakujem

  5. Mato, ak ta zaujima co je skryte za ‘varenim’, mohli by sa ti pacit aj knihy od Robert L. Wolke, ‘Co Enstein povedal svojmu kucharovi’ (neviem, ci existuje slovensky/cesky preklad), kde je to viac o fyzike a oprocesoch suvisiacich s jedlom vo vseobecnosti (mikrovlny, bublinky v sampanskom, rychlorozmrazovanie, rozdiel medzi morskou a kuchynskou solou)… videla som, ze v cestine od neho vysla kniha Co Einstein vyprávěl svému holiči, ale tato je o javoch v beznom zivote (tiez zaujimava popularno-naucna, ale je tam iba mala kapitolka k jedlu).

  6. Este k tym dobrym kucharkam: z viacerych zdrojov mam informacie, ze tato by mala byt taka „biblia“: http://www.play.com/Books/Books/-/159/216/-/10448219/Larousse-Gastronomique/Product.html?searchtype=genre
    Do Vianoc nestihnem, ale objadnavam si ju a po tom poviem dojmy.

  7. Shira313

    Už dlhšie pokukujem po kuchárskej knižke od Marcelly Hazan „Klasická italská kuchynƒï“
    A kiežby sa niekto vrhol na preklad knihy „Mastering the Art of French Cooking“ od Julie Child.

    1. Vrhla jsem se na to!

    2. Shira313

      Tak to je veľmi obdivuhodný počin. Stránka vypadá parádne, už sa teším ako si to budem postupne čítať (a samozrejme variť a piecť ;o)
      Mám ju síce v angličtine, ale zatiaľ nie som až tak pokročilá :o)

    3. Tak dnes jsem byla upozorněna, že zveřejňováním překladu porušuji autorská práva. Takže z toho doslovného překladu nic nebude….jsem z toho zdrcená…chjo………..teď je tedy blog „pouze“ inspirován kuchařkou

  8. ja som dnes v ramci kupovania darcekov natrafil na toto
    http://www.martinus.sk/?uItem=61438
    Kniha sa vola Co by mal vediet spravny kuchar. Par vytlackov maju v knihkupectve v Liga pasazi v Bratislave.

  9. Shira313

    Dík za tip, pôjdem si ju prelistovať ;-)

    Konečne som si mala možnosť pozrieť film Julie&Julia – super :o)

  10. LeonChameau

    Ja som na Vianoce zohnala zas Ginette Mathiot – I Know How To Cook v anglickom preklade, este je to zabalene, neviem ani, co (ma a mojho milovaeho obdarovaneho) vnutri caka. Nejake skusenosti? :)

  11. vdaka za tip, zoznam podobnych knih sa nam tu utesene rozrasta

  12. Okrem českej „sandtnerky“ zbožňujem pečenie s Dr. Oetker. Ospravedlňujem sa za skrytú, či skôr otvorenú reklamu, ale tie kuchárske knihy nemajú chybu. Výborne popísaný postup, že dobrôtky zvládne naozaj každý. Doposiaľ ma nič odtiaľ nesklamalo…

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *