Vydarené čokoládové brownies

Možno už máte svoj obľúbený recept na tento bohatý a čokoládový koláč. Ja som sa prelúskal niekoľkými a tento mi vyšiel ako mimoriadne vydarený. Pripravte sa na záplavu kakaa, množstvo masla a veľké kusy orechov, ktoré vás prekvapia uprostred mäkkého cesta.

Suroviny

200g horkej čokolády
250g masla
5 vajíčok
80g kakaa
60g múky
280g cukru
½ prášku do pečiva
orechy alebo pistácie
maslo a múka na formu

Zbežne ste prebehli suroviny a čakáte, že začiatok bude ako pri každom inom koláči – vymiešať maslo s cukrom. Tentoraz nie. Vo väčšej nádobe si pripravte vodný kúpeľ a v ňom roztopte polámanú čokoládu s maslom. Keď sa tak stane, pridajte celé vlašské orechy. Niekto by možno pridal drvené, ale verte mi, celé majú omnoho lepší efekt. V druhej nádobe zasa zmiešajte spolu sypké suroviny – cukor, kakao, prášok do pečiva a múku. Môžete pridať aj štipku soli. Do tohoto hnedastého prášku pridajte celé vajíčka a miešajte, kým nebude masa hladká. Medzičasom vám roztopená čokoláda už trochu vychladla, takže k nej môžete pridať druhú polovicu cesta a zľahka všetko premiešať.

Hranatú, prípadne tortovú, formu vymastite maslom a posypte múkou. Do takto pripravenej formy nalejte cesto a nechajte piecť vo vyhriatej rúre pri 180°C asi 35 minút. Test špáradlom bude tiež vyzerať inak, než ste pri bežných koláčoch zvyknutí. Po zapichnutí nemá špáradlo zostať čisté, ale naopak má byť od čokolády. Výsledná konzistenzia je teda dvojjediná – zvonka upečený, vo vnútri ešte vlhký.

Takto upečený koláč je najlepší ešte teplý, inak ho skladujte vo vzduchotesnej nádobe, aby nevyschol. Kto nemá vlašské orechy, môže použiť rovnako dobre aj pistácie. Úplná zvrhlosť je preliať servírovaný brownie šľahačkou alebo crème fraiche. A nezabudnite nechať trochu cesta aj pre „vylizovačov“… ;-)

Share on FacebookTweet about this on TwitterPin on PinterestEmail this to someonePrint this page

Komentáre (37)

  1. Ja ich robievam podla tohto receptu http://www.videojug.com/film/how-to-make-chocolate-brownies a robievam ich nizsie v klasickom mensom pekaci.

  2. …vše dle chuti toho kterého soudruha ;-)

    inak, tvoje su nizsie mnozno aj preto, lebo tvoj recept operuje s mensimi mnozstvami surovin.

  3. na brownies len tento pekac: http://www.amazon.com/dp/B000MMK448?tag=my155-20
    :-)))
    cakal som ze zaverecna zvrhlost bude v preliati cokoladou alebo podavat spolu s cokoladou a orieskami :-)

  4. Ta slahacka je zvrhlost az az. Najma ked vezmes do uvahy, kolko masla a dalsieho tuku (zltka a kakaove maslo v cokolade) v samotnom kolaci uz je… ;-) Ale prosim, chces viac zvrhlosti? Aj vanilkova zmrzlina posluzi dobre…

    Ta forma vyzera vyborne, kazdemu sa ujde koncek. Neviem ako u vas, ale u nas sa o konceky odjakziva viedol boj ;-) formu vidim ako dobry uzmierovaci prostriedok. Vdaka za tip, zrejme ho vytiahnem aj do nadchadzajucich Omrviniek, ak dovolis.

  5. Jeej, brownies… Najlepsie je ich podavat so zmrzkou a ovocim, ako tu: http://knotek.blog.sme.sk/c/99365/Vraj-americka-klasika-Brownies.html
    Ale ja tam mam nejaky trochu iny pomer surovin, zlozenie a postup rovnake. Tusim si ich spravim v sobotu, joj, take chute si mi narobil :-)

  6. Ja ich obyčajte jedávam ku káve, takže pridávať čokoľvek navyše mi príde už zbytočné prebíjanie chutí.
    Ale len tak nasucho by som celkom bral tu creme fraiche. Alebo jak vravieval moj dedko – torta cušpajz, čiže šľahačku… ;-)

  7. viktor, vyborny recept, dakujem.

    nerada miesam chute, toto je cokoladovy kolac, mne sa k nemu hodi iba cierny caj alebo kava. ovocie, zmrzlina, slahacka ci creme fraiche mi uz pride trossku moc…uz aj tak je dost „tazky“.

    konecne dobry recept na brownie. co dobry, vyborny :ň

    L.

  8. To som rád, že sa vydaril.
    A suhlasím s tým, že je sám o sebe sýty dosť, na kómu úplne stačí s kávou ;-)

  9. Katkarina

    Tak som ich včera vyskúšala (piekla som ich o ôsmej večer, lebo by som asi ani nezaspala po prečítaní tohto receptu) a super sa vydarili, vďaka zaňho.
    Len to moje cesto nebolo po upečení až také tekuté, ale mala som asi širšiu formu, tak to bude zrejme tým, ale na škodu to nebolo, už je po nich :)

    1. Ano, radsej nech je vysledny kolac vyssi. Ak bude nizky, tak sa prepecie durch a uz to take nebude. Cize nabuduce mensiu formu.
      A nocne pecenie – ja peciem zasadne v noci. Nie, ze by som pocas dna nemal cas, ale tak po 22.00 ma zasadne chyta taka šajba, nemiem pečo… ;-)

    2. Ja akurat peciem, v najmensej forme aku som nasla ale stale je asi velka lebo som urobila tretinovy recept len, cize asi by som to mala uz po 15 min vybrat nech to nebude na druch prepecene ze? :D Idem to vybrat :D

    3. Dopecene, je to take nejake, skor ako babovka, ze mucnate moc, ze neni to vnutri ako roztecena cokolada plna masla a smotany ako by som si to predstavovala, v com chyba neviete? a vytiahla som to po 15 min uz :D ja som chcela taky extra coko americky stavnatucky..

    4. Zuzana: tretinovy recept, akoze z kazdej suroviny len tretinu? Niekedy skratka modifikacie nefunguju ;-)

  10. […] sladká, príliš suchá a v podstate nudná. Len tak, pre ilustráciu, týždeň nato sme piekli brownies a zaprášilo sa po nich len také fukoty… Jediné, čo dokázalo sacherke ako tak pomôcť, […]

  11. Ahojte vsetci, tak sme ho dnes skusili. Naozaj luxusny zakusok. Cista chut, skvele orechy vo vnutri, vyborne!

  12. Tak skusila som.. rychle,vyborne,ale tazke .. po jednom malom kusku som odfukovala .. ta slahacka je podla mna nutnost k tomu :-) ale mna to neodradi ! hehe

  13. Ja som zatial piekla brownies len podla Nigelli Lawson a ten bol fantasticky!!! Samozrejme, ze to treba poliat cokoladou a pridat kopcek slahacky :)

  14. Pre cokoholika najlepsie vec ;). Chcem sa spytat, ci ste niekto skusali aj s mandlami?

  15. To su skôr „neydarené čokoládové brownies“ :) Také vysoké a v tortovej forme???? To nie sú brownies. Maximálne to môže byť čokoládový koláč.

    1. No, ultra-hardcore-ortodox brownie to nie je, to plne priznavam ;-)

  16. jaaaaj teraz ich pakam, a uplne super su a je mi uplne jedno ci su origost alebo nie…ked chutia ako chutia:)))), diky moc

  17. :D bez kúskov čokolády to ani nie sú brownies

  18. zvrhlosť je dať navrch biele americké marshmallows na opekanie :) thumbs up!

  19. Dobrý recept, ale koláč sa rozpadáva! Ako dosiahnuť kompaktnejšiu konzistenciu?

    Ja som navrch vyrobila frosting z mascarpone, kyslej smotany + lyžica práškového cukru a živá jahoda.

  20. Cez víkend som dostal toto prekvapenie, teda možnosť si ho upiecť spolu s drahou. Omylom sme spravili z toho vééééééľký fondant, keďže sa nám nedopiekol stred a vytekala z neho čokoláda, ešte aj dnes ráno. Avšak prípravou a výsledným efektom to radím k veľmi podareným receptom. Odporúčam !

  21. Výborne, mnam !!!!!!

  22. Michaela

    Akú múku treba použiť? :-)

    1. ak nie je uvedene inak, potom polohrubu

  23. Dominika

    Tak som to teda vyskusala :)) uvidime ako to dopadne drzte palce :))) Je to moja prva brownies premiere :D:D

  24. Skvelý recept! :) Ja podávam brownies s mascarpone a granátovým jablkom, zaujímavá a overená kombinácia, mascarpone trošku zneutrálni tú „čokoládovosť“ a mierne kyslasté granátové jablko to ešte osvieži ;)
    Každopádne najlepší recept na brownies, ktorý som vyskúšala!

  25. Milujeme tento recept;)

  26. Liliana

    a odkiaľ pistácie? všade dostať len solené a veľmi rada by som ich použila aj ako posýpku, keďže sú zelené (farebný efekt). Ozaj a niečo so zázvorom?

    1. mikchal

      marks and spencer. avion alebo eurovea.

      1. Liliana

        ďakujem, našla som aj v bioobchode

  27. skvele su!! vcera som dala, a spravim aj o tyzden, na velku rodinnu oslavu. velmi podobne som jedla pred rokmi na koncerte P.V.Dyka v inchebe, velmi skoro rano…tj. prijemna spomienkova asociacia. uz su zapisane v zosite osvedcenych recpetov, a tento rok je urada orechov neurekom, takze vdaka :)

  28. prave sa mi pecie a som velmi zvedava ako sa vydari kupila som si aj velku slahacku tak sa budem napchavat :)

    1. nech sa podari, daj vediet

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *