Tento rok kapustu nenakladám, pôjde do čalamády

Hlavný dôvod je ten, že nemáme dobré strúhadlo a pokrájať toľko kapusty nie je ani pre mňa sranda. Tak som prehodil výhybku na čalamádu a za týždeň čo je urobená sme už vyprázdnili dva poháre.

Čalamádu si každý robí podľa seba, niekto dáva aj mrkvu, iný zasa niečo iné. Náš domáci recept je so sladkokyslým nálevom, iba s kapustou, paprikou a cibuľou. Pokiaľ sa vám nechce zavárať, recept sa dá použiť aj na čerstvú čalamádu, ktorá vydrží v chladničke asi týždeň.

Suroviny

– 1 hlávka kapusty
– 1 červená paprika
– 2 cibule

Nálev

– 4l vody
– 4dl octu
– 16 ČL cukru
– 16 ČL soli
– zarovnanú PL koriandra
– zarovnanú PL nového korenia
– 6 bobkových listov
– rasca

Začnite najskôr zaváraninovými pohármi. Treba ich poriadne umyť, absolútna čistota je základ akéhokoľvek konzervovania. To isté platí aj pre viečka. Poháre nám doma rotujú a žiadne nevyhadzujeme, takže ich máme dosť a v rôznych veľkostiach. Používame len tie so šróbovacím uzáverom.

Teraz príde na rad nálev. Treba ho nechať variť, za ten čas si potom pokrájate zeleninu. Uvedené množstvá naplnia asi 7 pohárov s objemom 0,7l.

Kapustu som kúpil na trhu, bola čerstvo odrezaná a doslova šťavnatá keď som ju krájal. Ak máte dobré strúhadlo, môžete ho použiť. Hlavne aby krájalo natenko. Naše je príliš hrubé, tak som zobral na pomoc veľký nôž a kopu trpezlivosti. Kapustu najprv prekrojím na štvrtiny, vykrojím hlúb a postupne ju posekám na tenké prúžky. Ako sa blížim k miestu, kde bol vykrojený hlúb, jednotlivo vyrezávam hrubé a tvrdšie časti listov.

Cibuľu aj papriku nakrájam na rovnako tenké prúžky, potom už len rukami poriadne zmiešam s nakrájanou kapustou.

Toľkoto pohárov naplníte z jednej hlávky kapusty

Zeleninu natlačím do pohárov, ale nie príliš. Navrch dám ešte prekrojený strúčik cesnaku. Z vriaceho nálevu povyberám bobkové listy a kým ešte stále vrie, zalejem ním všetky poháre. Poriadne utiahnem viečka a zvyknem ich ešte zavákuovať. Na zdedenej zepterovej vákuovačke mám takú nádobu, do ktorej sa zmestí zaváraninový pohár. Takto mám istotu, že všetky viečka chytia a držia ako pribité.

Zelenina zaliata nálevom

Hotovú čalamádu potom ešte v hrnci s vodou vysterilizujem asi 20 minút. Nie viac, inak bude mľandravá. Ak ste nešli cestou zavárania, stačí zeleninu len zaliať, nechať postáť a odložiť do chladničky. Vydrží tam asi týždeň. Kto chce, nech použije aj inú zeleninu, napríklad strúhanú mrkvu alebo uhorky, videl som už použiť aj kaleráb. Nálev je trochu viac kyslejší ako sladký, čo nám doma celkom vyhovuje.

Share on FacebookTweet about this on TwitterPin on PinterestEmail this to someonePrint this page

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *