Špaldové sušienky s mandľami a škoricou

Priznám sa, skôr sa pustím do varenia niečoho nového z knihy, ešte lepšie ak mi niekto odporučí svoj dobrý recept. Len málokedy varím podľa návodov, aké môžeš nájsť napríklad na kukuričnej múke, vanilke alebo iných potravinách. Možno nedôvera a možno je to preto, lebo skrátka nevarím ani s Maggi ani Vitanou… Nedávno som však kupoval do zásoby špaldovú múku od Ekotrendu Myjava a na zadnej strane mi padol do oka recept na chrumkavé špaldové toliariky. V recepte samotnom som si všimol oriešky a kardamóm, tak reku, dám tomu šancu.

Suroviny

175g masla
1 vajíčko
75g cukru
1 vanilkový cukor
1 ČL mletej škorice
1/2 ČL drveného kardamómu
300g hrubej špaldovej múky
za hrsť mandlí
trochu prášku do pečiva
štipku soli

Postup je viac ako jednoduchý, stačí zmiešať všetky suroviny okrem orechov a vypracovať z nich cesto. Zvyknem pridať aj trochu najemno posekaných mandlí, mandľové vločky zasa navrch ako ozdobu. Z cesta potom vyformuj valce hrubé asi 3 cm a zabalené ich odlož do chladničky na 2 hodinky. Potom ich vyber, nakrájaj na kolieska, poukladaj na plech vyložený papierom na pečenie a posyp nasekanými orechmi. Takto pripravené ich nechaj piecť v predohriatej rúre asi 12 až 15 minút. Po upečení nechaj vychladnúť a môžeš podávať ako skvelé a chrumkavé pečivo ku káve alebo čaju.

Špaldová múka aj bez použitia orechov dodá hotovému pečivu orieškový nádych, kardamóm a škorica zasa exotický charakter.

špaldové sušienky - pripravené cesto

Cesto samotné mi trochu zložením pripomínalo viedenské maslové, o ktorom som tu už písal. Špaldová múka aj bez použitia orechov dodá hotovému pečivu orieškový nádych, kardamóm a škorica zasa exotický charakter. Síce som to neskúšal, ale myslím si, že cesto pripravené do valcov by sa dalo aj zamraziť a použiť kedykoľvek má prísť návšteva a potrebuješ rýchlo dať niečo chrumkavé na stôl. Nakoniec, mnoho kaviarní používa takto mrazené polotovary na prípravu croissantov, šatôčiek a iných pamlskov.

P.S.

Zabudnite na skratku vo forme roztopenia masla na sporáku. Bude príliš tekuté a s cestom sa ti bude zle pracovať. Malo nechať zmäknúť len prirodzene. Rovnako odporúčam dodržať množstvá a suroviny, tento recept mimo pridania trochy mletych orechov nemá rád zmeny.

Ak máš aj ty recept, ktorý si odčítal z nejakej potraviny a veľmi sa ti osvedčil, tak ho hoď do komentára, budem sa tešiť.

Share on FacebookTweet about this on TwitterPin on PinterestEmail this to someonePrint this page

Komentáre (19)

  1. ulicnik24

    Viacmenej nepouzivam, dako nebolo casu.
    Aku to ma konzistenciu po upeceni? je to tvrde ako anglicke biscuits alebo to ej maksie? ja tie tvrde krekry moc nemusim

  2. su akoze tvrdkave, ale pritom chrumkave, ked to nich zahryznes, tak sa paradne rozletia v ustach, skratka klasicke kexiky. Podla mna tak akurat ani makke ani tvrde, bez toho, aby ich clovek musel nechat v plechenej krabici dva tyzdne zmaknut.

  3. Ja nepouzivam, bud varim podla empirickych skusenosti:-) alebo podla oblubenych kucharskych knih a casopisov.
    ked vari moj chlap(vacsinou ryby), kludne vyskusa aj recept na obale. zatial som nebola sklamana. na vrchnej strane obalu je kazdy tyzden iny recept a tak casto kupi tu istu rybu,lebo to obhaji tym,ze ju pripravi inak.zaroven,kedze uz v obchode vidi, co bude potrebovat,hned si to kupi. pripojim link na stranky firmy, recepty z obalov ich vyrobkov su tam vsetky a ako tak usporiadane. http://www.2gangeomugen.dk/index.php?id=3

  4. nechcem fnukat, ale kto prelozi z danstiny? ;-)
    celkovo som zaznamenal, ze mnohi vyrobcovia zacali prikladat rozne spracovane recepty ku svojim vyrobkom, z coho sa dost tesim a zrejme ich zacnem viac skusat…

  5. he he,aj ja s nou stale bojujem. nastastie mam od stahovacej agentury pomerne rozsiahly nakupny zoznam,kde je k danskemu vyrazu anglicky ekvivalent. link je dobry asi len ako inspiracia,pripadne v „leksikone“ su fotografie ryb a aj latinsky nazov. a to uz sa lahsie hlada sk ekvivalent.
    jo, k receptom z obalov…na sacku od piskotov som nasla recept na tiramisu,kde do kremu nepouzivaju slahacku ale sneh z bielkov.hm, mohlo by to odlahcit dezert,len neviem ci by to dobre drzalo pokope.ma s tym niekto skusenosti?

  6. sneh s bielkov ma jeden zasadny problem: surove vajco… ked uz nahradit smotanu, tak potom jednoznacne hladkym tvarohom. Je to velmi lahko stravitelna bielkovina, navyse ak je kvalitny, tak nema chutovo daleko od slahacky, akurat staci trochu prisladit, lebo je prirodzene kyslejsi. Tuto alternativu navrhuje aj dietolog Minarik, s ktorym som pred tyzdnom robil clanok do Evy.

  7. zdá sa mi, že som ešte neskúšala variť takto, ale vítam tie recepty na obaloch hlavne pre ľudí, ktorým sa nechce vymýšľať alebo nevedia variť. Myslím, že im môžu pomôcť. Aj na červenej šošovici som videla nejaký recept, musím mrknúť a skúsiť.
    Ad koláčiky: Nie sú veľmi suché?

  8. kolaciky: nie, maslo im da lahodnu chut a ako vravim, zbytok „vlahy“ doda kavicka alebo caj ;-)

  9. Shira313

    Recepty na obaloch občas vyskúšam, ale hlavne ich dlho skladujem :o(
    Nikdy ma nejak extra nesklamali, ale že by ma nejaký ohúril, sa tiež nedá povedať. Ale je fajn nechať sa inšpirovať už v obchode a pri varení potom pridať kus vlastnej fantázie.
    Ešte moja poznámočka k Tiramisú. Ja ho zásadne robím zo surových vajec a bez šľahačky: 2 žltka vymiešam dopenista s cukrom a 250 g mascarpone a potom jemne pridávam sneh z 2 bielkov. Pre chuť pravého Tiramisú som ochotná aj zariskovať. Naposledy cez víkend, použila som bio-vajcia a ešte som v pohode :o)

  10. tak hej, ja mam tiez to stastie, ze mam doma 4 pipinky, takze viem co jem, to o surovych vajickach bola len info pre ostatnych, ze je to rizikovejsie…

  11. ad. shira313 tak predsa niekto! netusim aky je“pravy recept“ na Tiramisu. zatial som s uspechom pouzivala jeden z ceskeho vydania la cucina italiana,kde vsak sama cukrarka priznala,ze nejde o original. Variantu s bielkami rada vyskusam, snad to bude drzat tvar rovnako dobre ako so slahackou

  12. Tie toliariky su asi v zasade podobne ako Hobbits keksy hm?

  13. no, s prizmurenim obidvoch oci, aj nosnych dierok, hadam aj ano ;-)

  14. jaroslav

    Recept na obale si prečítam,ale vždy si ho podľa vlastnej fantázie vylepším alebo niečim doplním.No vačšinou varím z toho čo chladnička dá.Na takýto spôsob je najlepšia pizza.

  15. Tak to je receptík dle mého gusta! Určitě vyzkouším.
    Ad recepty na obale – léta jsem dělala vánoční perníčky dle podle receptu na kořenící směsi. Pak jsem ho někde ztratila a dnes už je tam jen recept na litý perník:-(

  16. […] môžete pridať podľa chuti do kde-čoho. Napríklad do ovocnej granity, keksíkového cesta aj špaldových sušienok. V tom poslednom prípade bude možno lepšie vynechať škoricu, aby ružová voda viac […]

  17. […] pár dní vopred som začal po večeroch vypekať špaldové sušienky. Potom som oprášil svoju zbierku kávovarov a džeziev, napratal ju do krabíc a všetko naložil […]

  18. Prosím Ta Viktor na kolkych stupnoch pecies tieto kolaciky? Dakujem

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *