Skúste vymeniť v hummous cícer za tvaroh

Tvarohový "hummous"

Arabský hummous z cíceru už zrejme poznáte. Že sa dá pripraviť aj bez cíceru ma naučil môj novopečený syn. Vlastne jeho mama…

S novorodencom a kojacou manželkou sa u nás strukoviny zo dňa na deň ocitli v nemilosti. Buď z nich zduje malého alebo milovanú. Tak začínam preberať doteraz osvedčené recepty a postupne ich prerábam. S hummousom to však bolo naopak. Mal som doma tvaroh a nevedel, čo s ním. Nasladko sme ho nechceli, takže niečo naslano. Ako prvé mi napadla falošná bryndzová nátierka, ale proti zasa hovorila cibuľa. Vtedy som si spomenul na hummous.

Suroviny

– 250g jemného hrudkovitého tvarohu
– 1-2 PL sézamovej pasty tahini
– 1-2 PL  olivového oleja
– trocha soli
– kumin podľa chuti

Začnite tvarohom. Vyklopte ho do misky a poriadne premiešajte vidličkou. Primiešajte tahini a olivový olej. Na záver nezabudnite dochutiť soľou a rímskou rascou.

Servírovanie je rovnaké ako s bežným hummousom. Urobte z dipu na tanieri kopček, do stredu spravte lyžičkou jamku a do nej ešte nalejte trocha olivového oleja. Potom vám už bude stačiť len dobrý chlieb a môžete konzmovať.

Možno ste si všimli, že oproti tradičnému hummousu som vynechal cesnak. To kvôli nežnej časti publika. Jednoznačne tam však patrí. Páni teda vezmú strúčik, rozotrú ho a dajú do jamky dipu ešte pred zaliatím olivovým olejom. Potom už len poriadne premiešať a hotovo. Chuťovo je tento dip veľmi vyvážený, primerane sýty a oproti originálu je príprava až raketovo rýchla.

P.S.

A prečo je toto dobré pre dojčiace baby? Tvaroh je ľahko stráviteľný, má dosť bielkovín aj vápnika. S vápnikom je na tom veľmi dobre aj tahini, rasca je zasa proti nadúvaniu.

 

Share on FacebookTweet about this on TwitterPin on PinterestEmail this to someonePrint this page

Komentáre (6)

  1. Ked už sme pri tom nahradzovaní cícvoru, tuto robili hráškový http://conovehonakopci.cz/?p=3516 . Mala som tů česť ochutnať a fakt v pohode.
    Ale to je asi pre milú skoro rovnako nanič ako povodný recept:)

  2. Výborné, síce tahini pastu som v obchode nevidela, tak som nasucho osmažila sezamové semiačka a rozdrvila ich v mažiari, mňam… Originál hoummous som nikdy nejedla, ale toto je fakt skvelá pomazánka.

    1. Tahini mavaju v bio-obchodoch. Finta s jej nahradenim mozno nie je celkom to iste, kedze tahini je polotekuta pasta a da vo vysledku iny produkt, ako ked sa pouziju len zrnka z maziara. Viem si ale predstavit, ze to mohlo napriek tomu chutit. Sam obcas tu istu fintu pouzivam, ak mi chyba tahini… ;-)

    2. Tahini majú aj v DM

      1. ano, tiez ho tam kupujem

      2. v BB kupujem tahini u Aska
        Nejake ceske vo velkom pohari za cenu malickeho z DM
        https://sites.google.com/site/ashkozdravejedlo/
        ja namieste ciceru davam peceny baklazan, tiez je super, inspoval sa napr. tymto receptom
        http://www.food.com/recipe/baba-ganoush-the-best-in-the-world-67570

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *