Šalát kisir, turecký brat taboulehu

Arabské šaláty mám vyslovene rád. Nedávno som natrafil na jeden, ktorý sa pripravuje najprv teplý, aby sa neskôr servíroval ako studený.Základ kisiru je bulgur. Sú to predvarené a nalámané krúpy. V tomto prípade z tvrdej pšenice. Predvarenia sa báť netreba, bulguru skôr pomáha ako by mu uškodilo. Časť cukrov sa pri ňom totiž premení na jednoduchšie, takže je lepšie stráviteľný. Druhá výhoda je samotná príprava, stačí ho zaliať dvojnásobným množstvom horúcej vody a nechať vsiaknuť, trvá to asi 20 minút. Nabobtná dokonca aj namočením do studenej vody, len to trvá minimálne hodinu. Aj vďaka tejto šetrnej príprave v ňom zostane zachovaných slušný objem živín.

Podobne ako pri našich jačmenných krúpoch, aj pri bulgure sa rozlišujú jednotlivé veľkosti. Lenže naše obchody so zdravou výživou dovážajú väčšinou jednu paušálnu zmes, bez označenia veľkosti. Už na pohľad je to skôr hrubšie a väčšie zrno. Do kisiru sa viac hodí jemnejší bulgur, ale podaril sa mi aj z hrubšieho.

Kisir z bulguru

Suroviny

– 250g bulguru
– 1 mladá cibuľka
– 1 menšia uhorka
– čili
– mäta
– petržlenová vňať
– kumin
– 1 dc rajčinová šťava
– šťava z polovice citróna
– 2PL olivového oleja

Začnite teda bulgurom. Nechajte ho napučať, či už horúcou alebo studenou vodou. Či je hotový zístíte jedným veľmi netradičným kuchynským trikom, ochutnaním. Keď je, treba ho premiestniť do čistej kuchynskej utierky a poriadne z neho vyždímať prebytočnú vodu.

Teraz vezmite panvicu, rozohrejte olivový olej a orestujte na ňom najemno pokrájanú cibuľu. Pridajte drvený kumin a čili. Keď je cibuľa hotová, pridajte rajčinovú šťavu a krátko poduste. Namiesto šťavy môžete použiť aj šúpané a polené rajčiny. Poduste naozaj len krátko, nech sa šťava neodparí. Na konci nasypte do panvice hotový bulgur a poriadne premiešajte. Mal by zostať zafarbený na červeno.

Bulgur odstavte a nechajte ho vychladnúť. Teraz vezmite za hrsť petržlenovej vňate, mäty a mladú cibuľku. Ostrým nožom ich posekajte nadrobno. Vňate má byť dostatok, nie len tak pre oko. Ďalej ošúpte uhorku, lyžičkou z nej vyberte zrniečka a tiež pokrájajte na drobné kocky. Všetko dobre zamiešajte do bulguru, pokvapkajte citrónom alebo limetkou a kisir je hotový. Vlastne ešte nie. Tradične sa podáva na šalátových listoch. Videl som, že z neho niekedy formujú aj malé kofty, niečo ako fašírky.

Kisir alebo "turecký tabouleh"

Akurát sýty a zároveň osviežujúci šalát. Ak ho chcete ochutnať predtým, než sa pustíte do prípravy, pohľadajte ho v niektorom z lepších stánkov s kebabmi. Kisir majú napríklad v Bratislave na Obchodnej, v Tulipáne. Je o niečo pikantnejší, mne taký chutil.

Šalát treba skladovať v chlade a zjesť za pár dní. Mimochodom, voda po napučaní sa z bulguru vytláča práve preto, aby dlhšie vydržal.

 

Share on FacebookTweet about this on TwitterPin on PinterestEmail this to someonePrint this page

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *