Ryba Oilfish a problémy s ňou spojené

Začalo to nečakane, švagor dostal problémy so zažívaním. Prejavilo sa to, ako to už pri brušných veciach býva, na stolici. Skrátka a dobre, išiel z neho oranžový vosk. Takmer čistý vosk. Vystrašený išiel za doktormi, tí skúmali, skúmali, ale nič nezistili. Pustili ho domov, s tým, že sa má pozorovať. Odvtedy sa to však nezopakovalo.

Asi o mesiac nato zbehol švagor do Metra a nakúpil najrôznejšie ryby. Keď sa pustil do varenia, prišiel zo zvedavosti za mnou, nech mu pohľadám informácie o rybe, ktorú práve kúpil. Na obale bolo napísané Oilfish, vedľa latinsky Lepidocybium flavobrunneum. Hodili sme to do gúgla a ten ju našiel vo wikipedii. Označenie nebolo správne, pretože anglický názov a latinsky patrili každý inej rybe. Oilfish je Ruvettus pretiosus a Lepidocybium flavobrunneum je zasa Escolar. Pri popise sme spozorneli, boli tam slová kontroverzia alebo vedľajšie účinky konzumácie. Mimo iného sa pri oboch rybách spomína fakt, že pri nesprávnej príprave, nadmernej konzumácii alebo citlivejších ľudoch sa môžu vyskytnúť hnačky, … ehm, vo forme oranžového vosku… Ryba je to inak chutná a jedlá, zdravotne nepredstavuje extra riziko, naplaší ťa ale na záchode. Švagor si spomenul, že vtedy sme ju aj s našimi manželkami konzumovali. Rozdiel bol v tom, že on jej zrejme zjedol viac a navyše pripravenú na pare, my ostatní sme ju jedli pečenú a boli sme bez problémov.

Celý vtip s rybou je ten, že jej mäso obsahuje relatívne veľa oleja, ktorý pozostáva z esterov vosku. Tie naše telo nevie spracovať. Ryba je relatívne lacná a má bohatú chuť. Toto je zároveň dôvod, prečo nastáva kontroverzia – príliš často ju rybári predávajú pod inými menami, napríklad butterfish (maslová ryba) alebo codfish (treska obecná), aj keď ide o úplne iné druhy.

Pre všetky tieto dôvody je Escolar zakázaný v Japonsku a Taliansku, švédske a dánske úrady zasa nariadili rybárom, aby informovali o vedľajších efektoch konzumácie a nesprávnej prípravy. Ako sa zdá, v slovenskom Metre je s označovaním Escolaru tiež problém, keď podľa obalu nesedia anglický a latinsky názov. V zásade je to jedno, pretože Oilfish aj Escolar, i keď patria do rôznych čeladí, majú rovnaké voskovo-hnačkové účinky. Nie je však jedno, že obaly týchto rýb neobsahujú informácie o možných zdravotných problémoch, resp. neupozorňujú na správne spôsoby prípravy. Možno má Metro niekde pri pulte oxeroxované, malé a postrihané papieriky s návodom na použitie, neviem. Ale ak môžu kadejaké iné neškodné potraviny obsahovať recepty priamo na obaloch, prečo nie práve tieto ryby?

Švagrove starosti sa teda skončili vytlačením popisu rýb z Wikipedie a zanesením doktorom, ktorí pousmiali nad tým, že s podobným prípadom sa ešte nestretli. A zároveň si vydýchol, že to bola len príliš chutná ryba, akurát nesprávne pripravená.

DOPLNENIE
katalóg Metro zo 16.septembra 2009 začal pri maslovej rybe (Lepidocybium flavobrunneum) uvádzať nasledovné upozornenie:
Ryba s delikátnou chuťou ideálna na gril či prípravu v rúre. Nevariť vo vode, nesmažiť na tuku a konzumovať v obmedzenej miere (porcia max. 170g), pretože oleje viazané v mäse by mohli spôsobiť krátkodobé zažívacie problémy.

Popisy rýb na Wikipedii:
Oilfish (Ruvettus pretiosus)
Escolar (Lepidocybium flavobrunneum)

Share on FacebookTweet about this on TwitterPin on PinterestEmail this to someonePrint this page

Komentáre (11)

  1. hah, ze by toto bola inspiracia pre Procter & Gamble a ich objav „netucneho tuku“ – olestry?:))
    (menej utlocitne povahy nech googluju „Olestra“ + „effects of consumption“)

  2. Dobre vedieť, rybky mám veľmi rada.

  3. no, a kedze sme tu uz zvyknuti, ze obchodnici obcas oznacia tovar ako sa im prave hodi, mozno sa niekomu zide taky strucny navod, ako tieto ryby spoznat.
    http://www.cfs.gov.hk/tc_chi/food_leg/files/oil_fish_guideline_070723.pdf
    nezlaknite sa cinstiny na zaciatku, v druhej casti je to po anglicky. su tam aj fotky spominanych ryb, vcelku aj na reze.
    ale ako tam pisu, „once cut up, they become difficult to identify“, takze tak trochu loteria to asi bude vzdy.

    kazdopadne obom druhom ryb drzim palce, s tymto zvlastnym ukladanim vosku v tkanivach ich urcite nadmerny vylov tak skoro neohrozi.:))

  4. divani: vdaka za info aj pdf-ko. Ako tak pozeram, tak pochadza zrejme z tej referencie na hongkongsku kontroverziu, ktora je spominana na Wiki.
    Ta olestra je strasidelna, nein, danke…

  5. olsenka-2

    nooo ja mam ties rybky karasy a volaju sa ashley a mary-kate a suu velmi zlateeee

  6. mmm, karasy mam rada, pekne obalene v hladnej muke, trochu kari alebo mletej cervenej papriky, len tak na panvicu, jedna basen :-))))

  7. btw co hovorite na rybu pod menom Pangasius? Nejak sa to v poslednej dobe rozmohlo.

  8. Pangas ma hned niekolko vyhod: takmer ziadne kosti a maso, ktore sa relativne nerozpadava a da sa pripravit aj na sposob sote. Pokial si vies odsledovat zdroj, tak kludne kup ako „cerstvu“, ale tieto ryby k nam chodia vacsinou na lodiach, nie v lietadlach, takze radsej kupovat mrazene, tie sa mrazia priamo na rybarskych lodiach, takze paradoxne ta mrazena ryba bude cerstvejsia, ako ta „cerstva“. Ale samozrejme mozes mat zdroj, ktory tie ryby dovaza letecky, potom ok.

  9. Je to celkom chutna ryba, jemne biele maso, ale obcas sa stane, ze ak je hrubsi filet, je v strede maso tuhe a je ho vyrazne citit rybacim pachom, co u neho nie je zvykom.

  10. Dobrý den, děkuji Vám za tento příspěvek, díky němu vím co mi je :-D Mám stejné příznaky jako Váš Švagr. Měli jsme to dobře připraveno až na to že jsme měli každý 250g steak :-D problémy jsem měla jenom já a brat.

  11. Tuto rybu jsem si koupila uzenou, byla vynikající.Problémy po požití byly podobné, jen se nejednalo o vosk, ale o oranžový olej!!! Pěkně mne to vyděsilo, ale nechtěla jsem v sobotu dopoledne jezdit na pohotovost, tak jsem počkala, co bude dál… a ono nic. Nakonec mne napadlo, že to bylo nějak spojeno s tou výbornou rybou… prodavačka mne upozornila, že je vynikající, ale tučná.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *