Raňajkový kuskus so sušeným ovocím

Hotové raňajky

Doma v kuchyni som nedávno vyhlásil tému Sušené ovocie. Začala sa brémskym klátom a pokračovala, keď som pridal sušené marhule k nedeľnému kuraťu na kyslej kapuste. Dnes som si zasa spomenul na dávny recept, keď som varil u Maročanov. Ak zostal kuskus z predošlého dňa, pripravili sme z neho sladké a sýte raňajky.

Suroviny

kuskus alebo pšeno
2ČL trstinového cukru
sušené slivky, marhule a jablká
kardamóm
2dcl mlieka

Základ je kuskus. Ja používam vždy ten, ktorý zostane, ak varím nejaké arabské jedlo. Ak ho kúpite len kvôli týmto raňajkám, uvarte ho podľa návodu na obale. V prípade, že kuskus nezoženiete, alebo sa vám jednoducho nechce zháňať, môžete smelo použiť pšeno. To som spravil aj ja.

Počas toho, ako sa vám varí pšeno, nalejte do kovového hrnčeka asi 2dcl mlieka a prihoďte k nemu 2-3 neotvorené tobolky kardamómu. Na miernom ohni ho zohrejte do horúca. Pozor, aby neprihorelo. Nebolo by to arabské jedlo, keby sa s ním človek nemusel vyslovene paprať. V ďalšom kroku vezmite sušené ovocie a prepláchnite ho teplou vodou. Býva konzervované sírou alebo olejom, to potrebujeme dostať preč. Opláchnuté ovocie zalejte horúcou vodou a odložte nabok. Ovocie krásne zmäkne a pustí šťavu. Kto má rád, môže prihodiť paličku škorice.

Do zohriateho kuskusu alebo pšena zamiešajte trstinový cukor a poriadne premiešajte. Cukor tu bude fungovať doslova ako lepidlo.

Do zohriateho kuskusu alebo pšena zamiešajte trstinový cukor a poriadne premiešajte. Ak ste použili pšeno, pridajte k miešaniu aj malý oriešok masla. Kombinácia teplo + cukor fungujú v tomto prípade ako najlepšie lepidlo. Teraz vezmite malú guľatú misku a začnite do nej dlaňou tlačiť masu. Sila utlačenia kuskusu sa rovná úspechu vo finálnom servírovaní.

Kopček pšena

Takto utlačený kuskus opatrne vyklopte do hlbokého taniera. Ďalej vezmite mlieko a polievkovú lyžicu. Keby ste teraz vyliali mlieko len tak, kolom-dokola kuskusu, ten by sa vám rýchlo podmočil a kopček rozpadol. Aby sa to nestalo, použijete polievkovú lyžicu. Postavte ju ako hradbu pred kopček a opatrne začnite proti nej liať voňavé mlieko. Na konci vám zostane trčať z mlieka sladký tmavý ostrov. Poukladajte naň kúsky sušeného ovocia. Môžete ho navyše jemne pokvapkať šťavou, ktoré pustilo.

Raňajky na zjedenie

Ak sa vám predsalen kopček rozpadol, skúste nabudúce lepšie pritlačiť v miske. Alebo pridajte trochu viac cukru. Pomôže, ak masu naozaj dobre rozmiešate, aby sa spojila s cukrom. V prípade, že nemáte trstinový cukor, môžete použiť bežný hnedý, len ho pred použitím rozomeľte na prášok. Každý podľa svojej chuti môže tiež nahradiť slivky a marhule napríklad brusnicami alebo hrozienkami.

Share on FacebookTweet about this on TwitterPin on PinterestEmail this to someonePrint this page

Komentáre (8)

  1. „V prípade, že nemáte trstinový cukor, môžete použiť hnedý“ – viem, ze repny aj trstinovy cukor mozu byt ako biely, tak hnedy. A trstinovy byva bezne hnedy. Alebo mi nieco uslo?

    Inak sympaticky recept, ale mne sa rano s takym babrat nechce. Nie, ani cez vikend :( Ale keby mi to niekto nachystal, tak neodolam.

  2. Neušlo. Trstinovy cukor je lepkavejsi a to presne potrebujeme. Funguje aj bezny repny hnedy cukor, len ho treba rozomliet.

    A fakt ani cez vikend? ;-)

  3. d.kadence

    taketo jedla milujem.
    len miesto kravskeho mlieka radsej sojove ci mandlove. vyzera to byt syte az az, na dobry zaciatok dlheho dna straveneho v skole.)

  4. Zdravim, nenaslo by sa viac receptov so zdravymi potravinami ako je napr. kuskus, polenta, pohanka, bulgur ? Mam totiz upravenu stravu a tieto potraviny som doteraz vobec nepripravoval… skor by som chcel vediet nejake recepty v kombinacii s masom/akymkolvek/. Dakujem

    1. Urcite casom pribudne viac receptov, len ich musime prestriedat s beznymi ;-)

  5. Viktor skus ovocie predom namocit do studenej vody,delikatesa ako cerstve a nie susuche.

  6. Možno hlúpa otázka, ale ako robíte základ? Ja som doteraz pšeno varila a kuskus len zalievala horúcim vývarom v miske (zaliatie na pšeno nefunguje, už sa mi podarilo v jednej miske pomiešať kuskus s pšenom a výsledok bol nejedlý). Ak mi zostane, tak určite slaný, preto na raňajky si ho rada urobím čerstvý. Hľadám alternatívu na raňajky do práce, ideálne k ovociu. :)

    1. Ak si dobre spominam, tak toto jedlo som robil vzdy, ked mi ostalo pseno alebo kus-kus z predosleho dna. Cize uz boli pripravene, v neutralnej podobe samozrejme, nesolene, nesladene.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *